طالبان مراکز صدور شناسنامه الکترونیک در منطقه افشار، ناحیه یازدهم و ناحیه چهاردهم کابل را منحل و کارمندان آن را خانهنشین کردهاند.
براساس مکاتبات رسمی اداره ملی احصاییه و معلومات که به دست ایندیپندنت فارسی رسیده است، ۱۷۴ نفر از کارمندان این مراکز از کار برکنار شدهاند.
به گفته شماری از کارمندان اداره ملی احصاییه و معلومات، طالبان بسیاری از کارمندان متخصص این نهاد را اخراج کردهاند.
طالبان در شرایطی این مراکز را منحل کردهاند که هزاران تن از مردم افغانستان به شناسنامه الکترونیکی و پاسپورت نیاز دارند تا به دلیل افزایش فقر و بیکاری افغانستان را ترک کنند.
در یک سال گذشته، با روی کار آمدن طالبان در افغانستان هزاران تن از کسانی که در نهادهای دولتی و غیردولتی کار میکردند، شغل خود را از دست دادهاند. طالبان حق کار را از زنان هم گرفتهاند و بسیاری از کارمندان حکومت پیشین را به بهانههای مختلف اخراج کردهاند.
اداره شناسنامههای الکترونیک از سازمانهای تازهتاسیس در حکومت پیشین بود که حدود ۷۰ مرکز در افغانستان و ایران داشت و روزانه حدود ۱۶هزار شناسنامه برای متقاضیان صادر میکرد.
با اینکه صدور شناسنامههای الکترونیک در افغانستان با مشکلات بسیاری روبهرو بود و آغاز این روند چند سال طول کشید، مسئولان اداره ملی احصاییه و معلومات در حکومت پیشین اعلام کرده بودند که تا پایان سال ۱۴۰۰، برای پنج میلیون تن از شهروندان افغانستان شناسنامه الکترونیکی صادر خواهند کرد.
نوشتن یا ننوشتن واژه «افغان» در این شناسنامهها کشمکشهای بسیاری در افغانستان ایجاد کرد. پشتونتبارهای افغانستان میخواستند واژه «افغان» در شناسنامههای الکترونیک نوشته شود اما غیرپشتونها با این عنوان مخالف بودند. به عقیده غیرپشتونها در افغانستان، واژه «افغان» تنها به پشتونها اشاره دارد و قومهای دیگر که پشتونتبار نیستند نباید مجبور باشند با این کلمه خطاب شوند.
این کشمکشها سرانجام حکومت پیشین را واداشت هم واژه «افغان» و هم اسامی تمامی قومهای بزرگ را در شناسنامهها درج و صدور این شناسنامهها را آغاز کند. اما بسیاری از غیرپشتونها همچنان با این تصمیم مخالف بودند و آن را نپذیرفتند.
جنجالها بر سر درج واژههای «افغان» و «اسلام» در شناسنامههای الکترونیکی آغاز روند صدور آنها را به تاخیر انداخت؛ اما محمداشرف غنی، رئیسجمهوری سابق افغانستان، در دوم مارس ۲۰۱۷ ، طرح تعدیل ماده ۶ قانون ثبت احوال و نفوس را امضا کرد که بر اساس آن، دین، ملیت و قومیت شهروندان افغانستان در شناسنامههای الکترونیک درج میشد.
پس از تسلط طالبان گمان میرفت صدور شناسنامه و پاسپورت با مهر و نشان حکومت پیشین متوقف شود اما طالبان به چاپ و توزیع شناسنامههای الکترونیک و پاسپورت با مهر جمهوری اسلامی افغانستان ادامه دادند. برخی منابع آگاه میگویند که طالبان توانایی و امکانات طراحی، چاپ و صدور شناسنامه و پاسپورت جدید را ندارند.
طالبان به دانشجویان دختر دانشگاه آمریکایی اجازه سفر به قطر را نداد
طالبان به دهها دختر دانشجوی افغان که به گفته آنها همراه مرد نداشتند، اجازه سوار شدن به هواپیما و سفر به قطر ندادند.
به گزارش ایسنا، این خبر ابتدا عصر پنجشنبه در رسانههای محلی منتشر شد و بعد میدل ایست آی به نقل از منابع خود در کابل و قطر آن را تایید کرد. وزیر خارجه طالبان فعلا به درخواست برای اظهارنظر پاسخی نداده است.
میدل ایست آی به اطلاعاتی از جمله یک بلیت اینترنتی، ویزای قطر برای یک دانشجوی دختر افغان که بنیاد قطر حامی مالی آن بود و مکاتبات کتبی و ایمیلی معاون دانشگاه آمریکایی در افغانستان که این دانشجوها در آنجا مشغول به تحصیل هستند، دست یافته است.
این اطلاعات نشان میدهد که هیچ مشکلی در اسناد مورد نیاز این دانشجویان برای سفر وجود نداشته است. همچنین ویدیوهایی که به دست میدل ایست آی رسیده نشان میدهد که دختران جوان در فرودگاه بینالمللی حامد کرزای در کابل معلق ماندهاند.
یکی از دختران که از ترس سرکوب نخواست نامش فاش شود، گفت ۱۲۰ دانشجو صبح پنجشنبه وارد فرودگاه شدند و از تمام پنج بازرسی فرودگاه گذشتند و حتی مهر خروج هم در پاسپورتشان ثبت شد اما در نهایت به این دختران اجازه سوار شدن به هواییمای خطوط هوایی آریانا افغانستان داده نشد.
این دختر ۱۷ ساله افزود: بعد ناگهان طالبان ما را جلوی پلههای هواپیما متوقف کرد و نگذاشت سوار شویم. آنها برای بیش از چهار ساعت ما را در ترمینال نگه داشتند. به ما توهین کرده و ما را تحقیر کردند و حتی از ما فیلم و عکس گرفتند. روز پنجشنبه طالبان در مجموع ۶۲ دانشجوی دختر را به خانه فرستاد. من هم چمدانهایم را گرفتم و به خانه آمدم. واقعا روز سخت و بسیار ناامید کنندهای برای من بود.
دانشگاه آمریکایی در افغانستان هم در این رابطه اظهارنظر نکرده است.
- 14
- 5