بنابر گزارش دیده بان ایران، گزارش شورای امنیت که توسط رسانه فارسی زبان افغانستان( آماج نیوز) منتشر شده نشان می دهد؛ حقانی سعی کرده مشروعیت دینی ملاهبتالله را تضعیف و شورای علمای این گروه را متقاعد کند که او «مناسب رهبری نیست.»
گزارش تحلیلی ۲۷ صفحهای تیم نظارت بر تحریمهای سازمان ملل براساس گزارشهای اعضای شورای امنیت سازمان ملل جمع آوری شده و متفاوت از قطعنامههای این شورا است.
در گزارش آمده است: «برخی اختلافات در میان رهبری طالبان آشکار است، با آنهم طالبان حفظ وحدت و اقتدار رهبر طالبان را در اولویت خود قرار داده که در حال تحکیم بیشتر است.»
گزارش پیشبینی کرده که حفظ انسجام درونی طالبان احتمالا «در یک تا دو سال آینده» حفظ خواهد شد و «هیچ نشانهای دیده نمیشود که سایر مقامهای طالبان مستقر در کابل بتوانند تأثیر اساسی بر روند سیاستها بگذارند.
در این گزارش آمده است که سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان به جای اینکه کرسی رهبری طالبان را احراز کند، ترجیح میدهد که نقش «پادشاهساز» را بازی کند.
شورای امنیت نوشت که اختلافات طالبان از سخنرانی سراجالدین حقانی در ولایت خوست آغاز شد؛ آنجا که رهبر شبکه حقانی از انحصار قدرت در حکومت این گروه با لحنی نسبتا تند انتقاد کرد.
در گزارش آمده که «علمای» اطراف هبتالله آخندزاده به او توصیه کردند که به نظریات دیگران گوش دهد، ولی او در واکنش تصمیم به برکناری سراجالدین حقانی از سمت وزارت داخله طالبان، ملا یعقوب از سمت وزارت دفاع این گروه و فضلمحمد مظلوم، معاون ملا یعقوب گرفت.
اما به نظر میرسد به دلیل «چالش اقتدار» ملا هبتالله، این برکناریها عملی نشد.از سوی دیگر، شورای امنیت سازمان ملل نوشته که روابط طالبان با القاعده نیز همزمان یکی از منانع اتحاد و تفرقه در میان طالبان است.
طبق گزارش، ملا برادر، معاون رئیسالوزرای طالبان به سراجالدین حقانی گفته است که «با پناه دادن به الظواهری» او را در برابر جامعه جهانی دروغگو جلوه داده، زیرا او «در پاسخ به خارجیها» این موضوع را انکار کرده است.
شورای امنیت نوشته است که حقانی ادعا میکند که هبتالله آخندزاده، از مسئله پناهدادن به رهبر القاعده مطلع بوده است.
سراجالدین حقانی همچنین تلاش کرده که چگونگی افشای محل اختفای الظواهری را پیدا کند. از سویی هم، برخی از جنگجویان خارجی طالبان، پس از این رویداد نگراناند که با آنها هم «خیانت» شود.
در گزارش جدید شواری امنیت آمده که طالبان به مفاد توافقنامه این گروه با امریکا در زمینه مبارزه با تروریسم عمل نکرده است. گزارش نوشت که القاعده در حال احیای مجدد تواناییهای عملیاتی خود است و تحریک طالبان پاکستانی با «حمایت طالبان افغانستان»، حملههای را علیه پاکستان انجام میدهد.
شورای امنیت افزود که «تروریستهای خارجی» در سراسر مرزهای افغانستان حضور دارند و عملیاتهای شاخه خراسان داعش، مرگبارتر و پیچیدهتر شده است.
- 11
- 2