چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۵۷ - ۲۴ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۷۰۱
اخبار افغانستان

نخست‌وزیر پاکستان: حکومت طالبان غیرقانونی و نامشروع است

مرز تورخم بین افغانستان و پاکستان,گروه تروریستی طالبان
در حالی‌که گذرگاه مرزی مهم و استراتژیک تورخم بین افغانستان و پاکستان برای نهمین روز پیاپی بسته مانده است، انورالحق کاکر، نخست‌وزیر موقت پاکستان گفته است که حکومت طالبان در افغانستان «نامشروع» است و شباهتی به یک حکومت «مرکزی مدرن» ندارد.

به نوشته بی بی سی، چهارشنبه هفته گذشته (ششم سپتامبر) گذرگاه کلیدی تورخم در پی یک درگیری چند ساعته میان نیروهای مرزی طالبان و پاکستان و کشته شدن یک عضو طالبان بسته شد. تورخم به عنوان نقطه عبور و مرور میلیاردها دلار کالای تجاری و صدها هزار مسافر از اهمیت ویژه برای هر دو کشور برخوردار است و مسدود ماندن آن برای ۹ روز پیاپی تقریبا بی‌سابقه است. این سبب شده تا هزاران لاری/کامیون حامل کالاهای اساسی در هر دو طرف مرز گیر و سرگردان بمانند و مواد غذایی صادراتی به پاکستان یا وارداتی به افغانستان به دلیل نبود سردخانه‌ها یا فاسد شده یا هم تاجران مجبور شوند آن را با قیمت بسیار پایین به حراج بگذارند. شمار زیادی از مسافران هم سفرشان نیمه تمام مانده و چشم به راه بازگشایی این مسیرعمده تجاری هستند.

وزارت امور خارجه طالبان بسته ماندن تورخم را قبلاً «نقض اصل حسن همجواری» میان دو کشور خوانده بود، در حالی‌که زهرا ممتاز بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان هفته پیش گفت تا زمانی که در گفتگوها درباره تهدیدات امنیتی از افغانستان پیشرفتی حاصل نشود، دروازه مرز تورخم بسته خواهد ماند. در میان این تنش فزاینده، اظهارات اخیر نخست‌وزیر موقت پاکستان در مورد «نامشروع» خواندن حکومت طالبان، تازه‌ترین و جدی‌ترین حمله‌ لفظی است که از سوی مقامات پاکستان در چند روز گذشته علیه طالبان ابراز شده است.

حادثه بسیار مهم دیگر که روابط پاکستان و طالبان را در روزهای اخیر بیشتر متاثر ساخته، حمله صدها عضو طالبان پاکستانی به منطقه چترال است. رسانه‌های پاکستانی در ۶ سپتامبر گزارش دادند که حدود ۱۵۰ «تروریست» از گروه تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) در منطقه کلاش چترال حمله کردند که در نتیجه چند سرباز ارتش پاکستان کشته شدند. در اعتراض به این حمله، پاکستان سردار احمد شکیب، سفیر طالبان را به وزارت خارجه این کشور احضار کرد تا «اعتراض شدید» اسلام آباد در «مورد رفت و آمد» شورشیان طالبان پاکستانی از افغانستان را به کابل منتقل کند. مقامات پاکستان پیوسته طالبان افغانستان را به پناه دادن به جنگجویان طالبان پاکستان متهم کرده اند و مؤسسه مطالعات درگیری و امنیتی پاکستان، اخیرا گزارش داد که حملات به این کشور در نیمه اول سال ۲۰۲۳ میلادی نسبت به سال گذشته تقریباً ۸۰ درصد افزایش داشته است. طالبان افغانستان اما پیوسته این اتهامات پاکستان را رد کرده و تاکید کرده‌اند که اسلام آباد باید دلایل ناامنی این کشور را در داخل مرزهای خود جستجو کند.

نخست وزیر موقت پاکستان این هفته در یک مصاحبه با تلویزیون «آج» در اظهارات کم‌سابقه‌ای گفت که حکومت طالبان «اساس قانونی» ندارد و دارای یک ساختار چند لایه است که در تعریف معمول حکومت مدرن نمی‌گنجد. او افزود که حکومت کنونی طالبان به آشفتگی وضعیت در پاکستان کمک کرده است و جامعه جهانی در ۲۰ سال گذشته پروژه خود در افغانستان را ناتمام گذاشت، «عبای خود را بر دوش انداخت و این کشور را ترک کرد». کاکر گفت: «در چند سال گذشته با وجود هزینه‌های حدود ۳ تریلیون دلار و حضور غربی‌ها، قدرت مرکزی در افغانستان شکل نگرفت و پروژه غربی‌ در این کشور موفقیت‌آمیز نبود. این یک دولت قانونی نیست.»

هرچند حکومت طالبان به اظهارات آقای کاکر پاسخی نداده است، اما در گذشته گفته‌اند که یکی از ویژگی‌های حکومت شان این است که صلاحیت و اقتدار در آن مرکزی است و تصمیم نهایی توسط رهبرشان هبت‌الله آخوندزاده گرفته می‌شود. نخست وزیر در مورد امنیت منطقه و به ویژه امنیت «خط دیورند» بین افغانستان و پاکستان گفت که پاکستان مسئول حفاظت از مرزهای خود است و به هر قیمتی که شده مرزهای خود را امن نگه خواهد داشت. هنگامی که از آقای کاکر پرسیده شد که آیا پاکستان برنامه یا قصدی برای عملیات در داخل افغانستان دارد یا خیر، گفت: «در وهله اول، ما به این فکر نمی‌کنیم که این موضوع را در نظر بگیریم یا کنار بگذاریم. ما می دانیم که مدیریت مرزی ما، ارتش و نیروی هوایی مسئول تضمین حریم هوایی، فضای دیجیتال و فضای فیزیکی ما هستند.»

چرا پاکستان حکومت طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد؟

درگیری مرزی با کشورهای همسایه از زمان بازگشت طالبان به قدرت افزایش یافته است و به گفته سخنگوی وزارت داخله‌‌‌‌‌‌ (کشور) طالبان در یک سال گذشته ۵۰ مورد درگیری میان نیروهای طالبان و نیروهای مرزی کشورهای همسایه افغانستان اتفاق افتاده است که بیشتر آن با پاکستان بوده است. در حالی‌که اغلب انتظار می‌رفت اختلاف میان حکومت طالبان و همسایه‌های شمالی و غربی افغانستان بحران اصلی در منطقه باشد، اختلاف طالبان با پاکستان به عنوان مهمترین چالش برای هردو «متحد سنتی» بروز کرده است.

این در حالی است که پاکستان، مهمترین حامی طالبان در ۲۰ سال گذشته در جنگ علیه نیروهای خارجی مستقر در افغانستان و حکومت پیشین این کشور پنداشته می‌شد. پاکستان، یکی از تنها سه کشوری بود که حکومت قبلی طالبان در سال‌های ۱۹۹۶-۲۰۰۱ را به رسمیت می‌شناخت. همچنین یکی از چهار کشوری که با بازگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱ سفارت خود را در کابل نبست. اما این بار مانند همه کشوهای دیگر، پاکستان نیز از به رسمیت شناختن حکومت کنونی طالبان خودداری کرده است. حکومت طالبان همچنین مثل بیشتر حکومت‌های گذشته افغانستان «خط دیورند» را به عنوان مرز میان دو کشور به رسمیت نمی‌شناسد.

مناطق قبیله‌ای پاکستان در نزدیک مرز با افغانستان از اصلی‌ترین پایگاه‌های طالبان پاکستانی به شمار می‌رود و کم نیستند کسانی در لایه‌های وسطی طالبان افغانستان که با طالبان پاکستانی همدلی دارند و این پایگاه‌ها را جز خاک افغانستان می‌دانند. ظاهرا اسلام آباد هم مثل کشورهای دیگر به رسمیت شناختن حکومت طالبان را موکول به یک سلسله شرایط از جمله تشکیل «حکومت فراگیر و عملی کردن مواد توافقنامه دوحه» کرده است. اما اختلافات بر سر فعالیت طالبان پاکستانی و تاکید پیوسته اسلام آباد بر امن ساختن مرزها با افغانستان نشان می‌دهد که پاکستان در پی حل اساسی مشکلات مرزی‌اش با افغانستان است. به نظر می‌رسد پاکستان حاضر نیست حکومتی را در کابل به رسمیت بشناسد که «خط دیورند» را به عنوان مرز میان دو کشور به رسمیت نشناسد.

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش