پنجشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳
۱۳:۲۷ - ۰۴ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۱۰۰۶
اخبار افغانستان

منافع ملی ایران و مسئله مدیریت تحولات منطقه؛

افغانستان: توازن امنیت، صلح شکننده

افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان
انتقال نیروهای داعش به افغانستان شرایط امنیتی جدید و دشواری را برای دو کشور همسایه ایران، یعنی افغانستان و پاکستان ایجاد خواهد کرد. نیروهای طالبان عراق و افغانستان با حضور داعش در موقعیت دشواری قرار خواهند گرفت و روند تحولات امنیتی منطقه این فرصت را برای ایران ایجاد خواهد کرد که با ابتکار عمل، خود را بیشتر و بیشتر درگیر روند صلح‌سازی و ملت‌سازی در افغانستان کند تا به‌نوعی امکان کنترل نبض و مدیریت جریان‌های این کشور جنگ‌زده را دست بگیرد.

به گزارش اعتمادآنلاین، افغانستان همسایه محصور در خشکی شرقی ایران است؛ محل به هم رسیدن سه زیرسیستم منطقه‌ای جنوب آسیا، آسیای میانه و آسیای جنوب غربی آسیا که در محل تصادم رقابت‌های ژئوپلیتیک قدرت‌های اصلی جنوب آسیا و جنوب غربی آسیا قرارگرفته است. همین امر به‌تنهایی می‌تواند موجب تشدید بی‌ثباتی و ضعف دولت مرکزی در کابل شود، در حالیکه موقعیت محصور در خشکی این کشور وضعیت امنیتی آن را نسبت به مداخلات قدرت‌های منطقه‌ای آسیب‌پذیرتر می‌کند.

 

علیرضا مکی کارشناس ارشد روابط بین‌الملل در مقاله‌ای که مؤسسه آینده‌پژوهشی جهان اسلام منتشر کرد نوشت: اگر تحولات دوران بعد از سقوط طالبان را بخواهیم بر مبنای عملکرد نیروهای بین‌المللی و بومی ترسیم کنیم درمی‌یابیم که این تحولات بر سه مبنای صلح سازی، ثبات سازی و فرایند دولت ملت‌سازی استوار بوده که در تمام مدت جنگ افغانستان هر سه این‌ها در موازات هم به‌پیش رفته است، اما درعین‌حال به نظر می‌رسد که این فرایند در سایه تشدید اختلافات منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای در سایه تغییرات ژئوپلیتیک که از دوران یازده سپتامبر پدید آمده، با آینده‌ای پر چالش و پیش‌بینی‌ناپذیر مواجه است.

 

از طرف دیگر، در حال حاضر مهم‌ترین علامت و نشانه رقابت‌های شدید ژئوپلیتیک در این کشور محصور در خشکی، تشدید بروز پدیده‌های تروریستی در اقصی نقاط افغانستان است و این مسئله با توجه به تحولات سریع بین‌المللی و همچنین با توجه به مشکلات عملی مناطق بومی از شدت و ضعف دوره‌ای قابل ملاحظه است. ازاین‌رو به نظر می‌رسد حضور و نمایش قدرت نیروهای ناهمتراز ضد سیستمی در این کشور نه‌تنها نتیجه تشدید رقابت‌های ژئوپلیتیکی است که افغانستان را در مرکز توجهات خود قرار داده، بلکه عملاً بازتولید کننده فضا و زمان موردنیازی است که بازی‌سازی‌های قدرت‌های رقیب را امکان‌پذیر می‌کند.

 

با توجه به رویکرد جدید ایالات‌متحده به تحولات جنوب آسیا و نزدیکی هر چه بیشتر واشنگتن به دهلی‌نو و در مقابل نزدیکی اسلام‌آباد به پکن می‌توان با اطمینان خاطر نسبی افغانستان را محل برقراری توازن میان دو محور مذکور دانست. ازاین‌رو اسلام‌آباد سعی در توسعه زمین بازی خود در افغانستان خواهد کرد و این کار را با استفاده نیروهای نیابتی نزدیک به سازمان اطلاعات نظامی ارتش پاکستان موسوم به طالبان و یا شورای کویته، با هدف متعادل کردن محور دهلی‌نو – واشنگتن انجام خواهد داد. درعین‌حال نزدیکی فزاینده به چین ضلع دیگر راهبرد اسلام‌آباد برای جلوگیری از منزوی شدن از جانب ایالات‌متحده در منطقه است. افزون بر این، حضور و انتقال بخشی از توان و نیروی‌ عامل ناهمتراز و ضد سیستمی نظیر داعش به افغانستان - پس از شکست‌های این گروه در عراق و سوریه - مخصوصاً انتقال به مناطق شمال غربی افغانستان و میان مرزهای این کشور و پاکستان نشان از تشدید شرایط امنیتی افغانستان در آینده‌ای نزدیک دارد. شرایطی که فارغ از نتیجه رقابت و تقابل این دو کشور موجب گسترش و تحکیم پیش‌بینی‌ناپذیری و شکل‌گیری معماهای جدید امنیتی در این کشور خواهد شد. 

 

در این میان باید توجه داشت که گرچه نیروهای داعش به دلیل غیربومی بودن و عدم آشنایی با محیط عملیاتی جدید، به‌احتمال‌زیاد در مقابل نیروهای طالبان که ارتش پاکستان آن‌ها را پشتیبانی می‌کند، توانایی ایجاد برتری راهبردی را نخواهد داشت؛ اما به دلیل ساختار خاص داعش و قدرت مالی فراوان، مشکلات جدی و فراوانی را برای طالبان پاکستان و افغانستان ایجاد خواهد کرد. شکل‌گیری این مشکلات می‌تواند به دو صورت انجام شود:

 

۱-از دست رفتن نیروهای طالبان در مقابل نیروهای داعش با حذف فیزیکی و طی درگیری‌های دو طرف و یا جذب نیروهای هوادار طالبان توسط داعش

 

۲-تحت‌فشار قرار دادن منابع مالی طالبان در افغانستان توسط داعش با تغییر جهت‌گیری‌ها و وفاداری‌های لایه‌های عمیق لجستیک این گروه در منطقه.

 

این دو عامل به‌تنهایی می‌تواند نیروی محرکه لازمی برای شروع تغییرات در روندهای امنیتی منطقه باشد. عدم مدیریت و کنترل صحیح این وضعیت، و ناتوانی در برقراری توازن قوا میان دو گروه، کنترل شرایط امنیتی را برای نیروهای دولتی دشوار خواهد کرد. نیروهای دولتی در حال حاضر برای حفظ صلح شکننده این کشور با کمبودهای بسیاری در زمینه‌های مختلف تجهیزاتی، آمادی، پشتیبانی و نیز آموزشی دست‌به‌گریبان است.

 

ازاین‌رو با توجه به تأثیرگذاری روندهای امنیتی کشورهای همسایه‌ نظیر افغانستان بر علایق امنیت ملی ایران در منطقه، به نظر می‌رسد که ایران باید با ابتکار عمل، خود را بیشتر و بیشتر درگیر روند صلح‌سازی و ملت‌سازی در افغانستان کند تا بتواند به‌نوعی امکان کنترل نبض و مدیریت جریان‌های این کشور جنگ‌زده را دست بگیرد.

 

 

  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش