پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۲۹ - ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۳۹۰۲
اخبار افغانستان

جنجال شناسنامه‌های الکترونیکی در افغانستان

افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان
به نظر می رسد که لازم بود پیش از اخذ شناسنامه الکترونیکی توسط بعضی از مقام‌های دولتی افغانستان، مسائل حقوقی و اختلافی آن در سطح دولت و نهادهای ملی و قانونی مورد بحث قرار گرفته و حل می شد.

به گزارش مهر، در دیگر جوامع طرح موضوعات ملی سبب همگرایی و کاهش تقابل می‌گردد اما در جامعه افغانستان از زمان‌های دور تاکنون، طرح موضوعات ملی موجب افزایش تنش و تقابل در جامعه گردیده است. یک نمونه بارز آن موضوع توزیع شناسنامه الکترونیکی است. در مفید بودن و ضروری بودن این شناسنامه جای هیچ‌گونه مناقشه و توضیحی وجود ندارد. اما اقدام عملی در این باره سبب گردیده است که شکاف‌های سیاسی و تقابل اجتماعی در این کشور به شدت افزایش یابد.

 

روند توزیع شناسنامه های الکترونیکی پنج شنبه هفته گذشته با اخذ اولین شناسنامه توسط «اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان آغاز شد. غنی این شناسنامه های الکترونیکی را برای دولتداری خوب، تحلیل اقتصادی و مخصوصا ارائه خدمات در قرن ۲۱ که وابسته به اطلاعات است، مهم و حیاتی توصیف کرد. وی همچنین کاربرد شناسنامه های الکترونیک برای تشخیص فعالیت‌های تروریستی مهم دانست و گفت: به احتمال زیاد انتحارکنندگان شناسنامه ساختگی داشته باشند که در این صورت با داشتن شناسنامه الکترونیکی قابل شناسایی خواهند بود!

 

 گفتنی است که بحث شناسنامه های الکترونیک برای نخستین‌بار در سال ۸۹ و در زمان ریاست‌ جمهوری «حامد کرزای» مطرح شد. اما از آنجایی که در آن زمان از جزئیات این طرح چیزی به میان نیامد، مایه واکنش منفی مجامع و نهادهای قومی- سیاسی نیز نشد. با بر سر کار آمدن دولت وحدت ملی، الکترونیکی شدن شناسنامه های شهروندان بار دیگر، اما این بار با جدیتی چالش‌ برانگیز بر سر زبان‌ها افتاد و مایه دوقطبی شدن جامعه افغانستان بر سر درج کلمه «افغان» به عنوان هویت همگانی شهروندان و اقوام شد. با ثبت نام کردن محمداشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان برای دریافت این سند هویت، «عبدالله عبدالله» رییس اجرائی  و شریک غنی در قدرت با روند توزیع آن مخالفت کرد و در نتیجه این روند برای چند ماه متوقف شد. تا این که سرانجام پنج شنبه گذشته غنی نخستین کسی بود که شناسنامه الکترونیکی دریافت کرد. اما دو ساعت پس از آن، عبدالله، رئیس اجرایی دولت افغانستان با حضور در یک نشست خبری مخالفت خود با توزیع شناسنامه الکترونیک را اعلام کرد و آن را ناکام خواند.

 

افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان

وی گفت که در سطح رهبری دولت افغانستان بر سر توزیع این شناسنامه توافق وجود ندارد و بر همین اساس، آغاز توزیع شناسنامه های الکترونیکی فاقد مشروعیت و به نوعی دعوت کردن به بحران است. با آن که شناسنامه های الکترونیکی در دراز مدت یک ضرورت ملی است، اما هم اکنون روی آغاز توزیع این شناسنامه‌ها بحث‌ها و اختلافات جدی بین رهبری دولت، وکلای مجلس و مردم افغانستان وجود دارد، بنابراین آغاز ناگهانی این روند عملا مشروعیت ندارد. عبدالله این اقدام را با استناد به «مخالفت‌های مردم»، «عوام‌فریبانه» خواند، اما با توجه به انگیزش‌های نهفته در منش رئیس اجرایی، بسیاری از آگاهان مخالفت وی با این روند را بیش از آن که ناشی از دغدغه ملی بداند، برآمده از رویکردهای پوپولیستی وی می‌شمارند.  

 

از دیگر سو شماری از سناتوران افغانستانی با آنکه توزیع شناسنامه الکترونیکی را از مسئولیت های دولت افغانستان می‌خوانند؛ اما تاکید می‌کنند که بهتر بود تا دولت در شرایط کنونی به جای توزیع شناسنامه ها به اولویت‌های دیگر می‌پرداخت. آنان امنیت را از مهم‌ترین اولویت شرایط کنونی عنوان کرده، یادآور شدند که اخیراً وضعیت‌امنیتی در این کشور به‌شدت نگران‌کننده شده و تنها در یک هفته‌گذشته بیش از ۱۰۰ نفر در ولایت «بدخشان» جان خود را از دست داده اند. همچنین فساد گسترده در افغانستان موج می‌زند و نیاز بود تا دولت در راستای از بین‌بردن آن اقدام می‌کرد.

 

 آنان همچنین تاکید کردند که اکنون لازم است تا رهبران دولت وحدت ملی افغانستان با اجماع و اتفاق به سوی مسائل مهم و عمده کشور بروند نه با اختلاف و جنجال؛ چون در مسائل اختلافی و جنجال‌آمیز همه ضرر می‌کنند و بیشتر به سمت بحران پیش می وریم. نمایندگان مجلس افغانستان با اشاره به افزایش ناامنی‌ها تاکید کردند که در شرایط کنونی جنگ در همه ولایت‌های این کشور جریان دارد و دولت توجه جدی به آن نمی کند. در این شرایط نیاز است که دولت مرکزی جنجال‌ها در مورد شناسنامه ها را حل کنند و با اعتماد، اتفاق و اجماع به فکر تامین امنیت باشند.

 

افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان

لذا بهتر بود که پیش از اخذ شناسنامه الکترونیکی توسط بعضی از مقام‌های دولتی افغانستان، مسائل حقوقی و اختلافی آن در سطح دولت و نهادهای ملی و قانونی مورد بحث قرار گرفته و حل می‌گردید. تجربه‌ نشان داده است که اقدام‌های یک جانبه و تحمیلی و گریز از بحث‌های اساسی و نبود یک اجماع همگانی هرگز فرجامی خوب و موفق برای هر موضوعی، به ویژه موضوعات ملی در پی نخواهد داشت.

 

چنانچه در شرایط حساس و شکننده کنونی کشور تقابل عبدالله و غنی به مثابه دو بخش عمده دولت وحدت ملی وضعیت ناامنی و تنش‌های سیاسی و اجتماعی را در این کشورا فزایش خواهد داد. ضمنا مسئولان دولت وحدت ملی افغانستان باید همیشه به یاد داشته باشند که مقام و مشروعیت آنها برخاسته از لطف «جان کری» است نه قانون اساسی و رای مردم ...

 

بنابراین تداوم چنین تنش‌هایی موقعیت آنان را بیش از پیش با خطر روبرو ساخته و اعتبار شان در نزد جامعه تنزل می‌یابد؛ هم چنین از تحولات سپری شده نیز باید آموخته باشند که از طریق زور و اجبار نیز موفقیت پایدار بدست نخواهد آمد.

 

 

  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش