هنوز یک هفته نشده که گروه مذاکره کننده امریکا با دستور دونالد ترامپ میز مذاکره با طالبان افغانستان را ترک کرده اما در همین مدت زمان اندک، طالبان تحرکات دیپلماتیک خود را بشدت افزایش داده و شواهد حاکیست که این بار می خواهند به روسیه، چین، ایران و کشورهای آسیای مرکزی متوسل شوند. در همین راستا، در روزهای اخیر نمایندگان طالبان به روسیه سفر کردند و یک مقام طالبان که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفت، طالبان قصد دارد در قالب یک تور آسیایی به چین، ایران، هند و دیگر کشورها در آسیای مرکزی سفر کند و درباره راهکارهای خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان با این کشورها تبادل نظر کند.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از رهبران ارشد طالبان که خواست نامش فاش نشود، گزارش داد، طالبان میخواهند رهبران منطقهای را در جریان چرایی شکست مذاکراتشان با واشنگتن قرار دهند از این رو، سفرهای برنامهریزی شدهای به چین، ایران و دیگر کشورهای آسیای مرکزی را در دستور کار خود قرار دادهاند. این سفرها در ادامه سفر نمایندگان طالبان به روسیه است و هدف آن کمک به از سرگیری مذاکرات با امریکا نیست بلکه کمک به یافتن راهکاری برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان است.
مذاکرات یکساله طالبان با زلمای خلیل زاد، نماینده امریکا به مراحل پایانی رسیده بود و جامعه جهانی در انتظار امضای پیشنویس توافق بود که ناگهان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا از لغو مذاکرات خبر داد و این تلاش یکساله را «مرده» قلمداد کرد. بهانه ترامپ برای برهم زدن مذاکرات این بود که طالبان همچنان به حملات خود ادامه میدهند و کشته شدن یک نظامی امریکایی در این حملات آنقدر مهم است که میتواند مذاکرات را لغو کند اما علت اصلی این تصمیم ترامپ فشارهایی بود که جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق امریکا بر او آورد و در نهایت هم منجر به این شد که ترامپ بولتون را اخراج کرد. بسیاری از ناظران بر این باورند که شکست مذاکرات یکساله امریکا و طالبان تنها طالبان را شوکه نکرده است بلکه امریکاییها و شخص ترامپ هم از این اتفاق ناخرسند هستند و دیر یا زود دو طرف دوباره به میز مذاکره بازخواهند گشت.
روی خوش طالبان به مذاکره
روزنامه «هشت صبح» افغانستان در تحلیلی در این باره نوشت: روشن است که دوباره امریکا و طالبان به میز مذاکره برمیگردند. امریکا شاید به یک شکل دیگر یا از طریق برخی از متحدانش دوباره وارد چانهزنی با گروه طالبان شود. جنگ افغانستان به مرحله بنبست راهبردی رسیده است و ژنرالهای امریکایی میگویند، راه حل در نهایت سیاسی است نه نظامی.
شیر محمد عباس استنکزی، مذاکرهکننده ارشد طالبان در گفتوگویی با شبکه خبری راشاتودی گفت: روند یکساله صلح در افغانستان از سوی ترامپ و درست چند روز پیش از آنکه توافق رسمی امضا شود، متوقف شد اما طالبان همچنان به مذاکرات پایبند است. «موضع ما این است که هیچ راهحلی برای این درگیریها بجز مذاکرات وجود ندارد.
امیدواریم که ترامپ درباره تصمیمش مجدداً فکر کند و به آنجایی برگردد که ما بودیم. البته این مقام طالبان تهدید کرد، اگر لازم باشد ۱۰۰ سال دیگر هم به جنگ با امریکا ادامه خواهند داد. ترامپ هم که به جنگهای لفظی مشهور است، پیش از این در توئیتر نوشته بود، توقف مذاکرات با طالبان سختترین ضربهای است که این گروه تاکنون تحمل کرده است. طالبان میداند که اشتباه بزرگی مرتکب شده، آنها نمیدانند چگونه خود را بازیابند.» ترامپ چند ساعت قبل از این پیام توئیتری خبر کشته شدن حمزه بن لادن، فرزند اسامه بن لادن؛ بنیانگذار گروه تروریستی القاعده را در یک عملیات ضدتروریستی در منطقه مرزی بین افغانستان و پاکستان تأیید کرده بود.
یکی دیگر از اقدامهای طالبان پس از شکست مذاکراتشان با امریکا این بود که دیروز یکشنبه اعلام کردند، فعالیت صلیب سرخ در افغانستان که از ماه آوریل از سوی طالبان ممنوع اعلام شده بود، از سر گرفته میشود و طالبان متعهد هستند آسیبی به نیروهای صلیب سرخ که وظیفهشان کمکهای انسان دوستانه به افغانها است، نرسد. در ماه آوریل طالبان فعالیت سازمان بهداشت جهانی و صلیب سرخ در افغانستان را ممنوع و اعلام کرد، برخی در این دو سازمان و در پوشش کمکهای بشردوستانه اعمال خرابکارانه انجام میدهند. بنابر اعلام طالبان، ممنوعیت فعالیت سازمان بهداشت جهانی در افغانستان هنوز لغو نشده است.
ندا آکیش
- 11
- 3