چکیده ای از بیوگرافی محمد بن سلمان
نام:محمد بن سلمان آل سعود
زاده:۳۱ اوت ۱۹۸۵
زادگاه:جده
پیشه:سیاستمدار
دین:اسلام
ملیت:عربستان سعودی
وضعیت تاهل:متاهل
بیوگرافی محمد بن سلمان
محمد بن سلمان در ۳۱ اوت ۱۹۸۵، در جده دیده به جهان گشود. نام مادر وی فهدة بنت فلاح بن سلطان آل حثلین العجمی است و ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی پدر او میباشد ، محمد بن سلمان بزرگ ترين پسر ملک سلمان و از زن سوم او است.
ازدواج محمد بن سلمان
در سال ۲۰۰۸ محمد بن سلمان با ساره، دختر عموی خود ازدواج کرد و هم اکنون حاصل ازدواج این زوج، چهار فرزند( دو دختر و دو پسر) می باشد. برخلاف بسیاری از دیگر مردان در این کشور، محمد بن سلمان بنا به گفته خودش، تک همسری را برگزیده است. او گفته بدین دلیل با همسرش به سفر نمی رود که آرامش خانواده اش حفظ شود و همچنین گفته که من می خواهم همسر و فرزندانم یک زندگی عادی و دور از فشارهای سیاسی داشته باشند و همسرم نیز همین را می خواهد. بعضی منابع عرف حاکم بر جامعه عربستان را علت اصلی این موضوع می دانند.
زندگی محمد بن سلمان یک زندگی تجملاتی است. وی یک قایق ساخت ایتالیا به نام سرین را از یک ثروتمند روسی به مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار خرید و سفر های زیادی در سراسر جهان داشته و با سیاستمداران، رهبران کسب و کار و ابرستاره ها دیدار کرده است. وی با سفر به دره سیلیکون در ژوئن ۲۰۱۶ با شماری از شخصیت های برجسته فناوری آمریکا من جمله مارک زاکربرگ دیدار کرد. رتره عیسی مسیح اثر لئوناردو داوینچی که به قیمت باورنکردنی ۴۵۰ میلیون دلار در نیویورک در ماه نوامبر ۲۰۱۷، به فروش رسید، توسط محمد بن سلمان خریداری شده بود.
فعالیت های محمد بن سلمان
محمد بن سلمان مدرک لیسانس حقوقش را از دانشگاه ملک سعود، در شهر ریاض گرفت. بعد از فراغت از تحصیل با مدرک حقوق، شروع به تأسیس چندین شرکت تجاری و اقتصادی کرد و از سال ۲۰۰۷ وارد دنیای سیاست و تصدی مناصب سیاسی شد. زمانی کـه پدر او استاندار ریاض بود، درسال ۲۰۰۹ میلادی یعنی در سن ۲۴ سالگی به عنوان مشاور ویژه پدرش منصوب شد ولی از سال ۲۰۱۳ حرکت او بـه سوی قدرت آغاز شد؛ زمانی کـه نامش به عنوان رئیس دربار کـه جایگاهی معادل وزارت داشت، اعلام شد. یکسال پیش از آنکه پدرش، بعد از مرگ نایف بن عبدالعزیز، بـه مقام ولیعهدی عربستان سعودی برسد. ملک عبدالله بن عبدالعزیر پادشاه عربستان سعودی در ژانویه سال ۲۰۱۵ فوت کرد و محمد بن سلمان در سن ۷۹ سالگی بر تخت پادشاهی عربستان نشست.
ملک سلمان، پادشاه تازه، دو تصمیم بحث برانگیز در نخستین روزهای سلطنتش، گرفت. وی فرزند ۲۹ ساله اش یعنی محمد بن سلمان، را به سمت وزیر دفاع و برادرزاده اش، محمد بن نایف، را به عنوان نایب ولیعهد منصوب کرد. نخستین نوه ابن سعود، بنیانگذار پادشاهی سعودی، ملک سلمان بود کـه بـه این مقام رسید. آغاز جنگ یمن در بهار ۲۰۱۵ از نخستین اقدامات محمد بن سلمان پس از رسیدن بـه وزارت دفاع بود.
ملک سلمان بار دیگر تغییرات غیرمنتظره ای در ماه آوریل سال ۲۰۱۵، در رده های بالای سلطنتی، انجام داد. وی محمد بن نایف را به عنوان ولیعهد و پسر خود و محمد بن سلمان را بعنوان نایب ولیعهد، معاون دوم نخست وزیر و رییس شورای اقتصاد و توسعه منصوب کرد. محمد بن سلمان یکسال پسازان ، برای ایجاد تغییرات اقتصادی و اجتماعی در پادشاهی سعودی و پایان دادن بـه “اعتیاد بـه نفت” از اصلاحات بلند پروازانه و طرح های گسترده خود پرده برداشت. درسال ۲۰۱۵ درآمد غیرنفتی عربستان ۱۶۳ میلیارد ریال عربستان بوده اسـت. ملک سلمان در اواخر سال ۲۰۱۷، بـه گمانه زنی ها پایان داد و به جای محمد بن نایف، پسر محمد بن سلمان را به عنوان ولیعهد عربستان منصوب کرد.
در جریان برنامه ای موسوم بـه عملیات مبارزه با فساد در عربستان سعودی در پائیز سال ۲۰۱۷، بیش از ۲۰۰ تن دستگیر شده و تعدادی از آن ها هفته ها در هتل« ریتز کارلتون» ریاض حبس شدند. محمد بن سلمان طبق شنیده ها، در پشت پرده ی این ماجرا حضور داشت و دراین بازجویی ها حکومت عربستان سعودی از فشار و تهدید و شکنجه های فیزیکی استفاده کرده بود.
بعد از انتشار خبر قتل جمال خاشقجی، خبرنگار عربستانی، در سفارت عربستان در استانبول، در پائیز ۲۰۱۸، شاهزاده سعودی با انتقادات شدید بین المللی مواجه شد. در نوامبر سال ۲۰۱۸، طبق تحقیقات اعلام شد کـه قتل خاشقجی بـه دستور محمد بن سلمان انجام شده بود. با این حال، عربستان سعودی بارها تأکید کرده که در ماجرای مرگ این خبرنگار عربستانی، محمد بن سلمان هیچگونه نقشی نداشته اسـت.
محمد بن سلمان در بهار سال ۲۰۱۸، با تیم کوک، مدیر عامل اپل، ساندار پیچای، مدیر عامل گوگل و لری پیج و سرگئی برین، بنیانگذاران گوگل، دیدار کرد. وی بـه دیدار جف بزوس، مدیرعامل آمازون هم در سفرش رفت. ۵ درصد از سهام شرکت Uber« سرویس تاکسی اینترنتی» بـه صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان تعلق دارد.
رابطه محمد بن سلمان با ایران
محمد بن سلمان هرگونه گفت و گو با جمهوری اسلامی ایران را قبلا رد کرده است. او با شروع بحران کشور های عربی با قطر کشور همسایه عربستان در جهت منزوی ساختن این کشور گام برداشته است. در آغاز سال ۲۰۱۶ محمد بن سلمان با تأیید اعدام شیخ شیعه نمر باقر النمر، موجب تشدید تنش روابط ایران و عربستان شد. روابط دیپلماتیک دو کشور بعد از اشغال سفارت و کنسولگری عربستان توسط نیروهای خودسر در ایران، قطع شده است.
دخالت محمد بن سلمان در امور کشور و دادن رشوه های کلان
محمد بن سلمان در امور داخلی وزارت کشور و ولی عهدی که مربوط به حوزه کاری بن نایف بود حتی قبل از بر کناری محمد بن نایف بعنوان ولی عهد و وزیر کشور عربستان سعودی، نیز دخالت های بسیاری داشته است و برای این که زمینه پذیرش بر کناری محمد بن نایف از ولی عهدی و انتصاب خود به این سمت را هموار سازد، چک هایی به مبالغ گزاف و کلان به مشایخ وهابی« آل شیخ» و دیگر مفتی های وهابی سعودی از جمله شیخ« صالح بن فوزان»، از مهم ترین فقه های آل سعود که بن نایف در وی نفوذ بسیار داشت، بعنوان رشوه و حق السکوت پرداخت کرد.
قدرت و نفوذ سیاسی محمد بن سلمان
به مرور زمان قدرت و نفوذ سیاسی محمد بن سلمان در صحنه سیاست و اقتصاد داخلی و خارجی افزایش یافت. وی حضور چشمگیری در فعالیت ها و پروژه های اقتصادی داخلی داشته است. نظارت مستقیم بر عملیات نظامی عربستان و ایتلاف به رهبری آن کشور در یمن از مهم ترین فعالیت های محمد بن سلمان بوده است. وی سفرهای دیپلماتیک مهمی در سال های اخیر انجام داده و ميهمان سران کشورهای کلان جهان از جمله دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بوده است.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 19
- 2
مریم
۱۴۰۱/۲/۲۳ - ۲۲:۱۹
Permalink