چکیده ای از زندگینامه دانیال نبی:
نام کامل: دانیال
محل تولد: بیت المقدس
محل زندگی: بیت المقدس، بابل، ایران
تکرار نام در قرآن: ندارد
نام قوم: بنی اسرائیل
آرامگاه: شوش، ایران
زندگینامه دانیال نبی:
حضرت دانیال از نسل حضرت داوود می باشد و در بیت المقدس به دنیا آمد. دانیال در زبان عبری به معنای خدا قاضی من است، می باشد. زمانی که بابل به سمت بیت المقدس لشکرکشی کرد، دانیال نبی ۱۲ ساله بود. در سال ۶۵۵ قبل از میلاد حضرت دانیال از سوی پادشاه بابل؛ بخت النصر به اسارت برده شد.
دانیال به همراه سه نفر از دوستانش از سرزمین بابل انتخاب شدند تا به بخت النصر خدمت کنند. دانیال نبی توانست با توانایی تعبیر خواب خود به مقام بالایی در حکومت بابل دست پیدا کند، به طوری که خواب هایی که او تعبیر می کرد با زندگی او در ارتباط بودند.
یکی از رویاهایی که دانیال نبی می دید درباره قدرت های بزرگ جهان مانند امپراطوری پارس بود و برخی از رویاهایش درمورد حکومت های گوناگون دیگر بودند.
رویاهای او از رویدادهایی حکایت می کنند که تا زمان روی کار آمدن منجی آخر زمان ایجاد خواهند شد. منجی آخر الزمان عادل خواهد بود، در طول تاریخ هیچ یک از رویدادهای ایجاد شده خارج از قدرت خداوند نیستند و در آینده نیز اتفاق نمی افتد.
در کتاب دانیال بارها و بارها می توان مشاهده کرد که نوشته شده خداوند بر اوضاع جهان مسلط است(دنیا در تسلط خدای متعال است و او حکومت بر ممالک دنیا را به هر که اراده کند می بخشد).
اصل و نسب دانیال نبی:
از نام اصلی پدر و مادر دانیال نبی اطلاعاتی در دسترس نیست، اما از آنجایی که از قبیله یهودا آمده است، نژاد او به پسر چهارم از همسر اول یعقوب نوادۀ ابراهیم بر می گردد.
دانیال نواده یهودا پسر یعقوب، پسر اسحاق، پسر ابراهیم، پسر تارح، پسر ناحور، پسر سام، پسر نوح، پسر خنوخ، پسر انوش، پسر شیث و پسر آدم.
سرگذشت زندگی دانیال نبی:
همانطور که اشاره شد توانایی تعبیر خواب دانیال سبب شد که به مقام بالای وزارت در بابل دست پیدا کند. بعد از این موضوع امپراطوری پارس به بابل حمله کرد و اسیران بنی اسرائیل را آزاد کرد. دانیال به دربار پارس ها رفت و در آنجا هم توانست به مقام بالایی برسد. در نهایت هم در شوش که پایتخت زمستانی هخامنشیان بود درگذشت.
برخی از مفسران در تفسیر آیات ابتدایی سوره اسراء از طغیان و مجازات بنی اسرائیل صحبت کرده اند. همچنین ماجرای حمله بخت النصر، تصرف بیت المقدس و اسارت یهودیان را نیز ذکر کرده اند.
علامه طباطبایی اشاره می کند به حمله کوروش به بابل و نجات یهودیان در پی آن بازگشت آنها به بیت المقدس و رونق گرفتن دوباره آیین آنها، در این ماجراها صحبتی از دانیال نبی نشده است، همچنین زمان وقوع تمام این حوادث را به سال ۴۵۰ قبل از میلاد نسبت می دهد.
از طرفی علامه مجلسی با روایات متعددی سرگذشت دانیال نبی را ذکر می کند. برخی از این روایات در پی تایید اسارت این پیامبر در پی حمله بخت النصر به بیت المقدس آمده اند و برخی دیگر کاملا متفاوت هستند.
راوندی از دیگر افرادی است که ماجرای اسارت دانیال نبی به دست بخت النصر را بیان می کند، همچنین از خواب او و تعبیر آن به دست دانیال نبی در چند روایت مختلف نقل کرده است.
قصه بخت النصر و اسارت دانیال را می توان به شکلی دیگر هم مشاهده کرد؛ در یک روایت که نیشابوری در قصص الانبیاء آورده است اینگونه عنوان می کند:
دانیال نبی در دوران کودکی بخت النصر به او می گویند: «تو را با من عهدی باید کرد که چون پادشاه گردی کسان مرا نیاز اری.» در این روایت زمانی که بخت النصر به بیت المقدس آمده است، دانیال را طلب می کند اما او را نمی بیند زیرا از دنیا رفته بوده به همین دلیل نبیره او را به عنوان ندیم همراه خود می برد.
قضاوت و تعبیر خواب دانیال نبی:
اختلافی درباره علم دانیال نبی جهت تعبیر و قضاوت خواب ها وجود ندارد. در کتاب هایی که مسلمانان از تعبیر خواب نوشته اند اسم دانیال نبی به چشم می خورد زیرا از تعابیر او هم استفاده شده است. کتاب تعبیر خواب دانیال نبی به زبان عبری موجود است که در دوره عباسیان به زبان عربی ترجمه شده است.
در کار تعبیر خواب دانیال، تعدادی از قضاوت های ممتاز دانیال نیز به ثبت رسیده است.
بشارت به ظهور منجی در پیشگویی های دانیال:
زمانی که ظهور یک منجی الهی و نجات دهنده در افکار مردم یهود گسترش پیدا کرد ، یعنی در سده دوم قبل از میلاد؛ دی پی رنج های مکرری که قوم یهود تحمل می کردند، دانیال نبی نوید ظهور منجی الهی را داد: «و در ایام این پادشاهان، یهود خدای آسمان ها سلطنتی را که تا ابد جاوید می ماند، بر پا خواهد نمود و این سلطنت به قومی دیگر غیر از بنی اسرائیل منتقل نخواهد شد، بلکه تمامی آن سلطنت ها را خرد کرده، مغلوب خواهد ساخت و خودش برای همیشه پایدار و جاودان خواهد ماند.»
در قسمتی دیگر از این کتاب عنوان شده است: « در آن زمان امیر عظیمی که برای قوم تو قائم است بر خواهد خواست و چنان زمان تنگی خواهد شد که از حینی که بین امت بوجود آمده است تا امروز نبوده است و در آن زمان هر یک از قوم تو که در دفتر مکتوب یافت شود رستگار خواهد شد.» «و آنانی که بسیاری را به راه عدالت رهبری می نمایند مانند ستار گان خواهند بود تاابدالاباد.»
در برخی از کتاب های مسلمانان نیز عنوان شده زمانی که حضرت مهدی (عج) ظهور می کند، چهار پیامبر را در رکاب خود دارد و برای او شمشیر می زنند، یکی از این پیامبران دانیال نبی است که فرماندهی سپاه حضرت مهدی را برعهده دارد و آنان را به سمت شرق هدایت خواهد کرد همچنین پیروزی های بزرگی را نصیب این سپاه خواهد کرد.
وفات دانیال نبی:
دانیال نبی بعد از حمله امپراطوری پارس به بابل همراه با تعدادی دیگر از یهودیان به ایران آمد و در شوش ساکن شد، در همین شهر نیز در سن ۸۳ یا ۸۵ سالگی در گذشت. بنابر رسمی که بزرگان آن زمان اجرا می کردند جسد این پیامبر مومیایی شد و در آرامگاه مخصوص به خود دفن شد.
آرامگاه دانيال نبی در ساحل خاوری رود خانه شاوور و رو به روی (تپه ارگ) کاخ آپادانا واقع شده است. محوطه این آرامگاه شامل دو حیاط می شود که ایوان و حجره هایی دورتادورش ساخته شده اند. با الهام از معماری بومی منطقه گنبدی مخروطی شکل با فرم پله ای ساخته شده است.
پی های بنا در آرامگاه دانیال نبی قدیمی و قطور هستند و با استفاده از کاشی کاری هم تزئیناتی صورت گرفته است. این بنای در شهر شوش است و در نزدیکی کاخ هخامنشیان واقع شده است.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 16
- 2