یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۷۰۱۵۳

حضرت اسحاق؛ پیامبر قوم بنی اسرائیل

حضرت اسحاق,زندگینامه حضرت اسحاق,عکس های حضرت اسحاقحضرت اسحاق
حضرت اسحاق یکی از پیامبران الهی است که به عنوان جد بنی اسرائیل شناخته می شود. وی فرزند حضرت ابراهیم و برادر حضرت اسماعیل می باشد. نام اسحاق ۱۷ مرتبه در قرآن تکرار شده است. در ادامه این مطلب سرپوش به سرگذشت این پیامبر اشاره شده است. 

چکیده ای از زندگینامه حضرت اسحاق:

نام کامل: اسحاق

 محل تولد:فلسطین

سن: ۱۸۰ سال

نام قوم: بنی اسرائیل

دین: یکتاپرستی

تکرار نام در قرآن: ۱۷ مرتبه

آرامگاه: بیت المقدس

حضرت اسحاق,زندگینامه حضرت اسحاق,عکس حضرت اسحاقبیوگرافی حضرت اسحاق

تولد حضرت اسحاق:

در قرآن درباره ولادت حضرت اسحاق آورده شده است که خداوند در سنین پیری او را به ابراهیم و همسرش عطا کرد، آنها در فلسطین زندگی می کردند. همچنین برکات و رحمت را به این خاندان نازل فرمود. حضرت ابراهیم در سنین پیری صاحب دو فرزند شد؛ اسماعیل نبی که فرزند بزرگ ایشان می باشد و اسحاق نبی که فرزند کوچک است و فاصله سنی که بین اسماعیل و اسحاق درنظر می گیرند؛ ۱۳ سال می باشد.

زمانی که فرشتگاه الهی برای مجازات قوم لوط نازل شدند؛ نزد حضرت ابراهیم نیز حاضر شدند و به او نوید ولادت اسحاق را دادند. همانطور که در قرآن آمده است؛ وَامْرَاَتُهُ قَائِمَةٌ فَضَحِکَتْ فَبَشَّرْنَاهَا بِاِسْحَاقَ... «و همسرش ایستاده بود،  (از خوشحالی) خندید، پس او را بشارت به اسحاق دادیم...»

نام مادر این دو پیامبر ساره ذکر شده است که بعد از دریافت بشارت از جانب ملائک با تعجب به پیری خود و همسرش اشاره کرد و این مسئله را چیزی عجیب عنوان کرد، زیرا افراد مسن توانایی و شرایط بچه دار شدن را ندارند. ملائکه در پاسخ به این موضوع به رحمت و برکات خدا بر خانواده ابراهیم اشاره کردند زیرا قدرت و اراده خداوند متعال این چنین می باشد که می گوید: باش، موجود می‌شود.

اسحاق عربی شده کلمه "ایصحاق" است که کلمه عبرانی است و به معنای ضاحک و خندان می باشد. ایشان را اسحاق می نامند زیرا بسیار می خندید یا دلیل آن به تولد از پدر و مادری مسن برمی گردد به طوری که ابراهیم نبی ۱۰۰ ساله بوده است و ساره زنی ۹۰ ساله. 

حضرت اسحاق,زندگینامه حضرت اسحاق,اسحاق نبیحضرت اسحاق از پیامبران الهی

زندگی اسحاق نبی:

حضرت اسحاق در ۴۰ سالگی با دختری به نام رفقه ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند به نام های عیص و یعقوب می باشد. او جد بنی اسرائیل است و همانطور که جبرئیل از جانب خدا بشارت می دهد از نسل اسحاق پیامبرانی از قبیل؛ یعقوب، یوسف، داوود، سلیمان، ایوب، موسی، هارون و دیگر پیامبران بنی‌اسرائیل متولد شدند. بنابر آنچه منابع تاریخی گزارش می کند؛ ابراهیم(ع) عموی لوط(ع) و اسحاق پسرعموی او بوده است.

در کتاب های مقدس یهودیان واقعه زبح اسماعیل برای حضرت اسحاق عنوان می شود، به همین دلیل یهودیان این موضوع را دلیلی بر برتری اسحاق بر اسماعیل عنوان می کنند. برخی از اهل سنت نیز این عقیده را انتخاب کرده اند، اما در میان شیعیان با توجه به آیه ۱۱۲ سوره صافات و همچنین آیه ۷۱ سوره هود، زبیح الله بودن اسحاق رد می شود.

بعد از مرگ اسماعیل اسحاق به عنوان جانشین او به مقام پیامبری رسید، بعد از او همه پیامبران از نسل اسحاق بودند به جزء پیامبر اکرم که از نسل اسماعیل می باشد. 

اسحاق قبل از مرگ بنابر دستور خداوند پیامبری را به فرزندش یعقوب سپرد، متن تورات عنوان می کند؛ اسحاق اراده کرده بود فرزند دیگر خود به نام عیص یا عیسو را به عنوان پیامبر بعد از خود انتخاب کند اما یعقوب به همراه مادرش او را فریب دادند و در نهایت یعقوب به پیامبری رسید. 

درباره آنچه تورات درباره این پیامبر نوشته است محمدهادی معرفت، قرآن‌شناس و مفسر معاصر آن را مصداق توهین به یعقوب، توهین به پیامبران و تزویرگر خواندن یعقوب می داند. همچنین روایت تورات درباره فریب اسحاق توسط یعقوب را گستاخی در حق پیامبران بزرگ الهی دانسته است.

حضرت اسحاق,زندگینامه حضرت اسحاق,بیوگرافی حضرت اسحاقحضرت اسحاق و ماجرای قربانی اسماعیل برادرش

نام حضرت اسحاق در قرآن:

نام اسحاق نبی ۱۷ مرتبه در قرآن آورده شده است که شامل آیات؛ ۱۳۳، ۱۳۶، ۱۴۰ سوره بقره و ۸۴ سوره انعام و ۸۴ سوره آل ‌عمران و ۱۶۳ سوره نساء و ۷۱ سوره هود و ۳۸‌ سوره یوسف و ۳۹ سوره ابراهیم و ۴۹ سوره مریم و ۷۲ ‌سوره انبیاء و ۲۷ سوره عنکبوت و ۱۱۲‌ـ۱۱۳ سوره صافات و ۴۵‌ سوره ص می باشد. در این آیات از این پیامبر با عنوان صالح خدا، پیامبر شایسته و دارای روش ارجمند یاد کرده اند. 

«وَ وَهَبْنا لَهُ إِسْحقَ وَ یعْقُوبَ کلّاً هَدَینا»: و به او اسحاق و یعقوب را بخشیدیم و همه را به راه راست درآوردیم. (سوره انعام آیه ۸۴)

«وَ بَشَّرْناهُ بِإِسْحقَ نَبِیاً مِنَ الصّالِحِینَ»: و او را به اسحاق که پیامبرى از جمله شایستگان است بشارت دادیم. (سوره صافات آیه ۱۱۲)

«وَ وَهَبْنا لَهُ إِسْحقَ وَ یعْقُوبَ وَ جَعَلْنا فِى ذُرِّیتِهِ النُّبُوَّةَ وَالکتابَ»: و اسحاق و یعقوب را به او عطا کردیم و در میان فرزندانش پیامبرى و کتاب قرار دادیم. (سوره عنکبوت، آیه ۲۷)

با توجه به آیاتی متعددی که از صفات و شخصیت های این پیامبری الهی آمده اند؛ دو بار او را به صلاح و یک بار به هدایت توصیف می کند. با وجودی که شیوه های دعوتش روشن نشده اند از دیدگاه قرآن مقام والا و اسوه بودن او روشن می شود. 

تورات اسحاق را به عنوان ذبیح الله ابراهیم می داند به همین دلیل یهودیان این موضوع را دلیل بر برتری اسحاق بر اسماعیل می دانند در صورتی که قرا کریم در آیه ۹۸ تا۱۱۳ سوره صافات این موضوع را به خوبی عنوان می کند که ذبیح ابراهیم، فرزندش اسماعیل بوده نه اسحاق.

از طرفی قرآن کریم بعد از نقل ماجرای قربانی کردن حضرت اسماعیل درباره تولد فرزندی دیگر به ابراهیم بشارت می دهد، همین موضوع دلیل بر قربانی بودن حضرت اسماعیل می باشد. روایاتی از اهل بیت نیز ر این خصوص وجود دارند که ذبیح، اسماعیل علیه السلام را تایید می کنند. 

حضرت اسحاق,زندگینامه حضرت اسحاق,نام حضرت اسحاق در قرآنتکرار نام حضرت اسحاق در قرآن

آیاتی درباره نبوت حضرت اسحاق:

در قرآن ۸ آیه به صورت مستقیم و غیرمستقیم به نبوت حضرت اسحاق اشاره می کنند از جمله آنها می توان به نبوت اسحاق، نزول کتاب آسمانی بر فرزندان وی، امر به پیروی از وی ، اشاره به امامت اسحاق اشاره کرد. در تمامی این آیات دین و شریعت اسحاق همان دین پدرش ابراهیم یعنی دین حنیف بوده که اساس آن بر توحید بنا شده است.

دیدگاه مسیحیت درباره حضرت اسحاق:

کلیسا های اولیه مسیحی دیدگاهی که در عهد جدید درباره اسحاق به عنوان نوعی مسیح وجود داشت را گسترش داد و کلیسا را مانند اسحاق «فرزند عهد» و مانند ابراهیم «پدر مؤمنان» معرفی می‌کرد. از طرفی ترتولیان به شباهت میان هیزم بردنِ اسحاق برای قربانی شدن و حمل صلیب توسط عیسی اشاره می کنند. 

در میان مسیحیان توافق جمعی وجود دارد هرچند که همه فداکاری های قانون قدیم نوعی پیش‌بینی برای فداکاری عیسی بوده اند اما از فداکاری اسحاق به شکل ویژه ای عنوان می کند. کلیسا موضوع را توصیف می کند تولد اسحاق را از زنی نازا معرفی می کند که مشابه تولد عیسی از زنی باکره است. اسحاق توسط پدرش برای قربانی برده می شود و عیسی نیز توسط پدرش برای مصلوب شدن پیشکش شده است. 

از نظر پدران کلیساها ازدواج بین اسحاق و ربه کا نوعی نماد کلیسا و مسیح می باشد، ربه‌کا (کلیسا) برای مدت طولانی منتظر ماند تا اینکه اسحاق (مسیح) به سراغش آید.

درگذشت اسحاق نبی:

اسحاق نبی در سن ۱۸۰ سالگی در نزدیکی بیت المقدس از دینا رفت و در شهر الخلیل یا فلسطین امروزی دفن شده است. 

حضرت اسحاق,زندگینامه حضرت اسحاق,محل دفن حضرت اسحاق محل دفن حضرت اسحاق

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش