یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۷۰۰۲۰

زندگینامه حضرت زکریا؛ پیامبر بنی اسرائیل

حضرت زکریا,زندگینامه حضرت زکریا,مقبره حضرت زکریاحضرت زکریا
حضرت زکریا پدر حضرت یحیی و یکی از پیامبران بنی اسرائیل بود، نام او در قرآن ۷ مرتبه تکرار شده است و آیات مربوط به دعای زکریا(ع) برای داشتن وارث مورد استناد حضرت زهرا(س) برای بازپس‌گیری ارث مالی خود (فدک) آمده است.

چکیده ای از زندگینامه حضرت زکریا:

نام کامل: زکریا

تاریخ تولد: ۵ هزار و پانصد سال بعد از هبوط حضرت آدم

محل زندگی: فلسطین

تکرار نام در قرآن: ۷ مرتبه

درگذشت: در سن ۹۹ سالگی

آرامگاه: حلب (سوریه)، بیت المقدس

حضرت زکریا,زندگینامه حضرت زکریا,بیوگرافی حضرت زکریابیوگرافی حضرت زکریا

زندگینامه حضرت زکریا:

حضرت زکریا یکی از پیامبران الهی است که برای هدایت قوم بنی اسرائیل برگزیده شد، این پیامبر الهی ۵ هزار و پانصد سال بعد از هبوط حضرت آدم به دنیا آمد و در فلسطین زندگی می کرد. زکریا نبی مردم را به شریعت حضرت موسی دعوت می کرد. ایشان عمر خود را برای خدمت و دعوت مردم به خدا پرستی در بیت المقدس طی کرد.

در زبان عبری واژه زکریا؛ زاخای و در زبان انگلیسی Zechariah عنوان می شود. نام این پیامبر ۷ مرتبه در قرآن آورده شده است که درباره جریانات کفالت حضرت مریم و دعا برای فرزنددار شدن ایشان هستند. قرآن حضرت زکریا را از جمله پیامبران دارای حکمت معرفی می کند که به مقام قضاء نیز دست پیدا کرده است. 

شغل زکریا نجاری بود و در معبد سلیمان به عنوان خادم هدایا و نذورات معبد را سرپرستی می کرد. علاوه بر زکریا نبی پیامبران دیگری از نسل بنی اسرائیل با همین نام بوده اند، به همین دلیل به ایشان زکریای سوم پدر حضرت یحیی گفته می شود.

نسب حضرت زکریا:

زکریا از نسل لاوی پسر یعقوب نبی و پسر برخیا می باشد و از نوادگان دختری حضرت داود است. پدر این پیامبر از جمله احبار دوازده‌گانه‌ بود که در بابل زندانی شدند و بعد از آزادی به فلسطین مهاجرت کرد.

حضرت زکریا,زندگینامه حضرت زکریا,داستان حضرت زکریافیلم ایرانی درباره حضرت زکریا

ازدواج زکریا(ع):

در میان قوم بنی اسرائیل دو خواهر بزرگزاده و برجسته بود؛ نام یکی از آنها حنه بوده است. برخی از روایات از او با نام حنانه نیز یاد می کنند که مادر حضرت یحیی می باشد.

دختر دیگر اشیاع نام داشت. زکریا به خاستگاری اشیاع رفت و عمران که یکی از راهبان بزرگ بنی اسرائیل بود از حنه خاستگاری کرد. طبق روایتی عمران نیز از پیامبران بنی اسرائیل بوده است. 

سرانجام هرکدام از آنها دختران خاستگاری شده را به همسری خود درآوردند و با یکدیگر باجناق شدند، در نتیجه علاوه بر رابطه مکتبی که میانشان وجود داشت خویشاوند نیز شدند. چندین سال بعد از این ماجرا خداوند به عمران و حنه دختری به نام مریم عطا کرد، اما زکریا نتوانست صاحب فرزندی شود زیرا همسر او نازا بود. توجه کنید منظور از عمران پدر موسی نیست، میان این دو شخص ۱۸۰ سال فاصله وجود دارد.

همسران و فرزندان:

ایشاع، الیصابات و الیزابت که خواهر حضرت مریم می باشد نام همسران حضرت زکریا است. الیزابت توانست با معجزه الهی همزمان با بارداری حضرت مریم بچه دار شود. بنابر دستور خداوند نام او را یحیی گذاشتند. حضرت یحیی فرزندان دختر دیگری هم دارد که همسرانی به غیر از الیزابت هستند. 

حضرت زکریا,زندگینامه حضرت زکریا,درباره حضرت زکریا داستان شهادت حضرت زکریا با تصاویر تاریخی

کفالت حضرت مریم:

حضرت مریم و زکریا نبی با یکدیگر رابطه سببی دارند، همانطور که اشاره شد حضرت زکریا شوهرخاله مریم است. ایشان کفالت حضرت مریم را در معبد برعهده گرفت، درخصوص شیوه به دست آوردن این کفالت روایات متعددی وجود دارد. بعد از مرگ عمران پدر حضرت مریم برای کفالت ایشان بین بزرگان قوم یهود جدالی ایجاد شد و در نهایت قرار بر این گذاشتند تا قرعه کشی شود. آنها تیر یا قلم هایی را روی آب می انداختند و کسی که قلمش روی آب می ماند می توانست کفالت را برعهده بگیرد، در نهایت این ماجرا قلم حضرت زکریا روی آب ماند و کفیل حضرت مریم شد.

دیدن کرامات حضرت مریم توسط زکریا موجب شد که از خدا بخواهد به او فرزندی عطا کند. در روایات آمده است زمانی که زکریا نزد مریم می رفته است؛ میوه‌های زمستانی در فصل تابستان، و میوه‌های تابستانی در فصل زمستان می دیده که از طرف خدا برای او فرستاده شده اند. 

گریه حضرت زکریا(ع) برای مصائب امام حسین(ع):

حضرت زکریا از خداوند می خواهد نام پنج تن آل عبا را به او بیاموزد و خداوند نام آنها را به زکریا آموخت. هرگاه زکریا نام محمد(ص)، علی(ع)، فاطمه(س) و حسن را به زبان می آورد غم اندوهش را از یاد می برد اما زمانی که نام حسین را به زبان می آورد ناخودآگاه منقلب شده و اشک هایش جاری می شدند. 

روزی از خداوند درباره این موضوع سوال پرسید: «خداوندا! چه شده که وقتی نام محمد(ص)، علی(ع)، فاطمه(س) و حسن(ع)را به زبانم می ‌آورم، اندوهم برطرف می ‌گردد، ولی همین که نام حسین(ع)را به زبان می‌ آورم منقلب می‌ شوم و اشکهایم سرازیر می ‌شود؟»

خداوند از ماجرای شهادت امام حسین به او خبر داد و فرمود: «کهیعص»

کاف در این عبارت نشانه کربلا است که اشاره به شهادت امام حسین دارد، یاء اشاره به یزید ستمگر است که موجب ظلم به حسین(ع) می‌شود، عین اشاره به عطش حسین(ع)است، و صاد اشاره به صبر او است.

زمانی که زکریا نبی داستان امام حسین را شنید به مدت سه روز از مسجد بیت المقدس بیرون نیامد و برای سختی های این امام معصوم ناله و گریه کرد، در نهایت هم فرمود: «خدایا! آیا علی و فاطمه(ع)را به چنین مصیبت جانسوزی مبتلا می‌ کنی؟!»

حضرت زکریا,زندگینامه حضرت زکریا,زکریا در روایاتنقاشی های تاریخی از حضرت زکریا

زکریا در روایات:

بعد از اینکه زکریا به جریان امام حسین اطلاع پیدا کرد، سه روز در عبادتگاه خود به گریه و ندبه مشغول شد و از خداوند درخواست کرد تا فرزندی که او عطا کند تا وارث شود و در پیری نور چشمش باشد، همچنین منزلش را مثل مقام حسین(ع) برای او قرار دهد. بعد از آن اینگونه دعا کرد:

«خدایا هنگامی که چنین فرزندی به من عطا کنی، مرا به محبت او بیازما، سپس مصیبت دردناکی را که بر دوست خودت محمد(ص) به وسیله فرزندش روا داشتی، برای من نیز همان حادثه ناگوار را روا بدار.»

شباهاتی میان فرزند حضرت زکریا؛ یحیی با امام حسین وجود دارد، ایشان شش ماهه به دنیا آمدند و همانطور که سر مطهر امام حسین را از تن جدا کردند، سر یحیی را نیز از بدن جدا کردند و سرش را در تشتی برای ظالم آن زمان بردند. از دیگر شباهات می توان به تسلط ظالمان بر مردم بعد شهادت یحیی و امام حسین(ع) اشاره کرد.

امام صادق میراث الله را فرزندی می داند که بعد از مرگ پدر به عبادت مشغول است و این آیه را تلاوت می کند: «هب لی من لدنک ولیا یرثنی و یرث من آل یعقوب.» این آیه مربوط به سوره مریم و آیه ۵ و ۶ می باشد که حضرت زکریا از خداوند فرزندی مانند یحیی می‌خواهد.

شهادت حضرت زکریا:

زمانی که حضرت مریم با قدرت الهی بدون داشتن همسری باردار شد، شیطان میان بنی اسرائیل نفوذ کدر و این تهمت را به زکریا زد که مریم از زکریا باردار شده است. 

همین موضوع سبب شد که تعدادی از اشرار تصمیم به قتل حضرت زکریا بگیرند، برخی از تواریخ نقل کرده اند که: طاغوت زمان زکریا و حضرت یحیی پسر زکریای نبی به جهت نهی از منکری که کرده بود به شهادت رساندند. زکریا از قتل پسر خود خبردار شد و احساس خطر کرد زیرا طاغوت قصد داشت او را نیز به قتل برساند. 

زکریا به بوستانی نزدیک بیت المقدس فرار کرد، در آن مکان تنه درختی از هم باز شد و زکریا به آن پناهده شد.

سرانجام با راهنمایی های شیطان ماموران طاغوت آمدند و آن درخت را قطعه قطعه کردند، در نتیجه زکریا نبی به طرز وحشتناکی به شهادت رسید. بنابراین می توان نتیجه گرفت دلیل قتل زکریا تهمت وارد شده نبوده است. 

حضرت زکریا در سن ۹۹ سالگی به شهادت رسید بعد از آن خداوند بر سنگ دلان جاهل غضب کرد و بدترین خلق خود را برای آنها مسلط ساخت تا انتقام خون زکریا از آنها گرفته شود. بعد از شهادت حضرت زکریا خداوند فرشتگان را بالای سر پیکر مطهر او فرستاد تا بدن او را فسل دهند، کفن کرده و سه روز متوالی بر جسد او نماز خواندند سپس او را به خاک سپردند. 

مرقد زکریای نبی در شبستان مسجد جامع الکبیر حلب و در سمت چپ محراب قرار دارد، قبر او داخل ایوانی به وسیله ضریح محصور شده و در آن تابوتی چوبین با پوشش سبز دیده می‌شود. 

حضرت زکریا,بیوگرافی حضرت زکریا,مقبره حضرت زکریامحل دفن حضرت زکریا

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش