شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۵۰۱۰۱

بیوگرافی نوآم چامسکی زبان شناس و فیلسوف آنارشیست آمریکایی (+ تصاویر)

نوام چامسکی,بیوگرافی نوام چامسکی,زندگینامه نوام چامسکی یکی از دلایل مشهور بودن نوآم چامسکی بخاطر نقشش در زبان شناسی مدرن می باشد
نوآم چامسکی که از او بعنوان پدر زبان شناسی نوین یاد می کنند یک زبان شناس، نظریه پرداز و فیلسوف آنارشیست آمریکایی می باشد. نظریهٔ معروف وی که انقلابی در زبان شناسی معاصر در دههٔ ۶۰ میلادی ایجاد کرد، دستور زایشی- گشتاری می باشد.

چکیده ای از بیوگرافی نوآم چامسکی

نام: آوامام نوام چامسکی

زاده:۷ دسامبر ۱۹۲۸

زادگاه:فیلادلفیا، پنسیلوانیا

همسرها:  کارول دوریس شاتز( درگذشت ۲۰۰۸)، والریا واسرمن( متولد ۲۰۱۴)

سمت:نظریه پرداز زبان شناسی و نویسنده سیاسی

تحصیلات: دانشگاه پنسیلوانیا و دانشگاه هاروارد

بیوگرافی نوآم چامسکی

نوام چامسکی در تاریخ ۷ دسامبر ۱۹۲۸ در فیلادلفیای آمریکا دیده به جهان گشود. خانواده ی وی یهودی هستند و بافرهنگ یهودیان پرورش یافته اند، درواقع آن ها از یهودیان اوکراین و بلاروس امروزی می باشند که آلمان نازی، آن ها را اخراج کرد و قبل از اعلام تشکیل دولت یهودی در فلسطین اشغالی به مناطق تحت تسلط صهیونیست ها و سپس به ایالات متحده آمریکا رفتند. پدر و مادر او از پژوهشگران عبری محسوب می شوند و چامسکی و برادر بزرگش به دین یهودی روی آوردند. مادر نوآم چامسکی در مقایسه با پدرش، بیشتر به گروه‌های چپ گرا تمایل داشت و تنها کسی که تأثير به سزایی بر نگرش و علاقه نوام چامسکی بر مسائل اجتماعی و سیاسی داشت، مادرش بود.

تحصیلات نوآم چامسکی

نوام چامسکی دوران ابتدایی خود را در مدرسه روزانه اوک لین در ایالت پنسیلوانیا سپری کرد و تحصیلات خود را در دبیرستان مرکزی فیلادلفیا به پایان رساند. نوآم چامسکی به دانشگاه پنسیلوانیا برای تحصیلات عالی رفت و تمام اوقات فراغتش را به تحصیل در رشته های زبانشناسی و فلسفه مشغول بود و مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در همانجا گرفت. وی با ادامه تحصیلاتش در سال ۱۹۵۵ موفق به دریافت مدرک دکترای خود شد و در همین زمان برای تحقیقات تز دکترای خود، مدتی را در دانشگاه هاروارد گذارند. 

نوآم چامسکی در هاروارد بمدت چهار سال بعنوان همکار فعالیت میکرد ، به همین خاطر یک پایان نامه درخشان تهیه کرد که تحسین برانگیزترین کتاب ساخت های نحوی در رشته زبانشناسی را چاپ و منتشر کرد. این کتاب در زبانشناسی، مقدمه ساز انقلاب علمی شد و با گذشت زمان به نظریه دستور زایشی مشهور شد. نوام چامسکی در سال ۱۹۵۵ در موسسه فن آوری ماساچوست( MIT) برای پذیرش مقامی، دانشگاه هاروارد را ترک کرد. او برای رسیدن به درجه استادی، تنها به چند سال زمان نیاز داشت. او با اِم آی تی ، همکاری طولانی مدتی داشت که با عناوین مختلفی همچون پروفسور مؤسسه، همراه بود.

ازدواج نوآم چامسکی

نوآم چامسکی در سال ۱۹۴۹ با شخصی به نام کارول دوریس شتس( چامسکی) ازدواج کرد. نوآم چامسکی، کارول دوریس شتس را در سن ۵ سالگی می شناخت و این ازدواج تا سال ۲۰۰۸ ادامه داشت تا این که کارول به خاطر ابتلا به سرطان فوت کرد. حاصل ازدواج این زوج، دو دختر و یک پسر به نام های آویوا ( زادهٔ ۱۹۵۷)، دایان( زادهٔ ۱۹۶۰) و هری( زادهٔ ۱۹۶۷) بودند. این فرزندان تا آخرین سال های حیات نوآم چامسکی به خصوص در اجرای برنامه و سخنرانی هایش، همراه او بودند. در سال ۲۰۱۴ او با والریا واسرمن ازدواج کرد.

زندگینامه نوام چامسکی,ازدواج نوام چامسکی,همسر نوام چامسکینوآم چامسکی در سال ۱۹۴۹ با شخصی به نام کارول دوریس شتس( چامسکی) ازدواج کرد

تحول زبان شناسی نوآم چامسکی

یکی از دلایل مشهور بودن نوآم چامسکی بخاطر نقشش در زبان شناسی مدرن می باشد. پس از ظهور چامسکی در دهه ۵۰ میلادی در روشها ،  هدف ها و دانسته ها و مدل ها، وضعیت رشته زبان شناسی در جهان تغيير کرد.  مطالعه علمی و نظام مند دستور زبان توسط نوآم چامسکی به علم زبان شناسی مدرن وارد شد و با این که او به عنوان اولین زبان شناس حوزه نحو شناخته نمیشد ولی اثرش در آوردن نحو به مرکز توجهات در زبان شناسی چشمگیر است. در دهه های پیش از ظهور چامسکی، تمرکز در زبان شناسی غربی، بیشتر بر مواردی همچون نظام آوایی زبان ها و صَرف بود. 

همسر دوم نوام چامسکی,عکس همسر نوام چامسکی,نوام چامسکیدر سال ۲۰۱۴ نوآم چامسکی با والریا واسرمن ازدواج کرد

یکی از ایده های نوآم چامسکی این بود که ذهن انسان، قادر به یادگیری زبان همانند چیزهای دیگر نیست. معمولاً زبان بقدری پیچیده است و کودک، میزان داده ای که از حرف های اطرافیانش می شنود، بحدی ناچیز است که امکان ندارد کودک با نتیجه گیری های منطقی و آماری از روی جملات شنیده شده توسط اطرافیانش، قواعد پیچیده دستوری را یاد بگیرد. نوآم چامسکی بر این باور بود که ذهن کودک، بخشی از مهم ترین قواعد انتزاعی و پایه ای دستور زبان را از هنگام تولد به صورت فطری در خود دارد و وقتی که اطرافیانش صحبت میکنند آن ها را از صفر شروع یاد نمیگیرد، بلکه تنها جزئیاتی را یاد میگیرد که مخصوص زبان به خصوصیست که می شنود( مثلا فارسی،  ترکی یا هندی).

زبان بر بخش بزرگی از قواعد بنیادی  که متکی و استوار است از نظر چامسکی در ذهن به صورت فطری وجود دارند و در نتیجه میان همه افراد بطور مشترک هستند. طبق نتیجه منطقی چنین ادعایی، همه زبان های بشری یک مجموعه  قواعد و محدودیت های انتزاعی دارند که باید رعایت شوند. نام این مجموعه قواعد مشترک، دستور جهانی می باشد.

ایده های سیاسی نوآم چامسکی

یکی از روشنفکران مشهور و منتقدان سیاست خارجی آمریکا و دولت های دیگر، نوآم چامسکی می باشد. نوآم چامسکی به گفته ی خودش یک سوسیالیست آزادی خواه و هوادار آنارکو- سندیکالیسم می باشد. با این که او از برچیدن دیوار برلین استقبال کرد، ولی می ترسید که مجموعه درهم پیچیده نظامی- صنعتی آمریکا با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در پی دشمنان جدیدی برود که وجودش را موجه جلوه دهد، که این تصور با گذشت زمان در اثر اتفاقات رخ داده در جهان، تائید شد. این برنامه وامدار « اتحادی نامقدس» از نظر نوآم چامسکی بین دولت آمریکا و شرکتهای رسانه‎ای با موفقیت اجرا شد.

ایده های سیاسی نوآم چامسکی,نظر نوام چامسکی در مورد زبان,مکاتب فلسفی نوام چامسکیدر زمان جنگ ویتنام، نوآم چامسکی بعنوان یک منتقد اجتماعی سیاست خارجی آمریکا شناخته شد

در زمان جنگ ویتنام ، نوآم چامسکی به عنوان یک منتقد اجتماعی سیاست خارجی آمریکا شناخته شد. کتاب قدرت آمریکا و ماندارین های نوین( ۱۹۶۹) نخستین اثر سیاسی مهم او بود که به خاطر انتقاد به طبقه روشنفکران لیبرال نوشته شده بود. او مقدمه ای را برای کتاب روبر فوریسون که در حقیقت داشتن هولوکاست دچار شک شده بود در سال ۱۹۸۰ نوشت. با این که این مقدمه، از آزادی بیان دفاع میکرد، با واکنش های شدیدی رو به رو شد. وی پس از مدتی فاش کرد که در دفاع از آزادی بیان از وی مطلبی را خواستند که به عنوان مقدمهٔ کتاب مذکور از بهره گیری از آن بی خبر بود.

نوآم چامسکی با جان پیلجر در دهه های ۷۰ و ۸۰ میلادی از معدود کسانی بودند که در زمان تیمور شرقی از نسل کشی« پنهان» سخن گفتند. وی با دیدی انتقادی به رؤسای جمهور آمریکا، حتی جان اف کندی نگاه میکند. به همین منظور، شروع به نوشتن کتاب« تفکری دوباره به کاملوت:جان اف کندی، جنگ ویتنام و فرهنگ سیاسی آمریکا» کرد. چامسکی با بعضی از اندیشمندان آمریکایی، کانادایی و انگلیسی در بیانیه ای مشترک درخصوص نقش رسانه ها در نبرد اسرائیل و غزه ۲۰۱۲ از رسانه های غربی به علت پوشش یکجانبه جنگ واکنش نشان داد و این مسأله از نظر او غیرقابل قبول بود. به همین خاظر درخواست او از خبرنگاران این بود که در اعتراض به استفاده ابزاری خبرگزاری های غربی با آن خبرگزاری همکاری نکنند.

درخواست نوآم چامسکی در این بیانیه از مردم غزه این بود که با تمامی مراکز خبری با امکاناتی که در دست دارند، تماس بگیرند و بطور منصفانه، واقعیت ها را منعکس کنند. عقیده و باور چامسکی این بود که:« پیش فرض ها و اصول ایدئولوژیکیی در پس ظاهر بی طرفانه شرح مسائل اجتماعی( از طریق گزارش های تلویزیونی، تحلیل های سیاسی یا اخبار رادیو) مخفی شده است که در صورت افشای آن ها، فرو می ریزند.»

بازنشستگی و بازشناسی نوآم چامسکی

در سال ۲۰۰۲ نوام چامسکی بطور رسمی از MIT بازنشسته شد ولی هم چنان بعنوان عضو هیئت علمی برجسته به تحقیق و برگزاری سمینارها ادامه داد. او هنوز هم در سرتاسر جهان سخنرانی می کند. او به تدریس دوره سیاسی در سال ۲۰۱۷، در دانشگاه آریزونا در توسان مشغول بود و در سمت استاد پاره وقت در بخش زبانشناسی تدریس میکرد. او از موسساتی در سراسر جهان موفق به دریافت مدرک دکترای افتخاری شد که از آن ها می توان به دانشگاه لندن، دانشگاه دهلی و دانشگاه شیکاگو اشاره کرد. یکی از مؤثرترین روشنفکران در نیمه دوم قرن بیستم، نوآم چامسکی می باشد. او از دفتر بین المللی صلح موفق به کسب جایزه صلح Sean MacBride 2017 شده است.

عکس نوام چامسکی,نوام چامسکی کیست,مکاتب فلسفی نوام چامسکی در سال ۲۰۰۲ نوام چامسکی بطور رسمی از MIT بازنشسته شد

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش