روز خبرنگار
به کسی که پس از گذراندن دوره اموزشی تخصصی، براساس ذوق و استعداد شخصی اش و مسئولیت اجتماعی شغل عکاسی، وظیفه کسب، تهیه، جمع آوری و تنظیم' اخبار' را بر عهده دارد و آن ها را از طریق وسایل ارتباط جمعی( مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری) به مخاطبانش منتقل میکند؛ خبرنگار میگویند.
پیش از انتخاب حرفه روزنامه نگارى، باید با ویژگى هاى حرفه خبرنگارى و روزنامه نگارى اشنا باشید و با آگاهى کامل به سراغ آن بروید. سازمان یونسکو( سازمان اموزشی، علمى و فرهنگى ملل متحد) در سال ۱۹۷۸، اعلامیه ی نقش رسانه هاى جمعى در تقویت صلح جهانى و تفاهم بین المللى را به تصویب رساند. به این صورت که به لزوم تربیت اخلاقى و اجتماعى روزنامه نگاران در این اعلامیه پرداخته است.
آزادى مبادله اخبار و اطلاعات در این مجموعه، یک حق اساسى تلقى شده و دستورالعمل هاى اخلاقى براى کلیه کسانى وضع شده است که اخبار و اطلاعات شرکت را جمع آورى و کسب و نشر و تفسیر می کنند. در این اعلامیه، ضمن تأکید بر منشور جهانى ۱۹۴۸ سازمان ملل متحد، تصریح شده که خبرنگاران مطبوعات باید منتهاى درجه براساس این قوانین بکوشند تا اخبار و اطلاعات صحیح، دقیق و معتبری را در اختیار عموم بگذارند. خبرنگاران و سردبیران، موظف به تحقیق و تعمق در صحت اخبار حاصله هستند. خبرنگاران، مجوز تحریف یا مخدوش کردن یک حقیقت از روی عمد را ندارند و همچنین نباید از نظر مردم، هیچ نوع مطلبى را مکتوم نگه دارند. اصول اخلاقى حرفه روزنامه نگارى به اینصورتست که روزنامه نگاران باید به خیر و مصلحت جامعه در هر مرحله و مقامى، ایمان کامل داشته باشند.
تاریخچه روز خبرنگار
یکی از خبرنگاران خبرگزاریِ جمهوری اسلامی به نام محمود صارمی بهمراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در ۱۷ مرداد ماه سال ۱۳۷۷، بدست گروهک تروریستی طالبان در مزار شریف افغانستان شهید شد. شورای فرهنگ عمومی به همین مناسبت، هفدهم مرداد ماه هر سال را« روز خبرنگار» نامید.
خیلی از افراد در روز خبرنگار به انحای مختلف از خبرنگارها تجلیل میکنند. به این طریق که در این روز، گاهی اوقات به آن ها هدیه میدهند یا با یک پیامک به هدف قدردانی از خبرنگارها اطلاعرسانی میکنند.
ویژگی های خبرنگار
خبرنگار بعنوان چشم و گوش رسانه و مردم در محل وقوع رویدادها محسوب میشود. او باید حقایق را با استفاده از ویژگی های خدادادی و خصوصیات اموزش دیده در دوره ها، کشف کند و آنرا به مخاطبانش در کم ترین زمان منتقل کند. خبرنگار خوب، باید از ویژگی های زیر برخوردار باشد:
* حق طلبی:
حدیث پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به این شرح میباشد :« حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس». از مهم ترین ویژگی های یک خبرنگار موفق و خداترس می توان به ویژگی حق محوری، حق طلبی و حق گویی اشاره کرد. در مقابل، ویژگی های نکوهیده ای که هر انسان عاقلی از آنها بیزاری می جوید شامل سخن چینی، بدگویی و به جان هم انداختن مردمان است. از این رو اگر صاحبان بنگاه های خبری و خبرنگاران، از انجام اموری همچون جنجال آفرینی و بد کردن مردم با هم دوری کنند و به واقعیت ها روی آورند؛ بسیار سزاوار است.
* ذوق و استعداد:
خصوصیاتی همچون داشتن عشق و علاقه و قریحه خبرنگاری، از مهم ترین خصوصیات خبرنگار به شمار می رود. بنابراین کسی که خصوصیاتی همچون هنر واژه گزینی، شمّ خبری، حوصله زیاد و نگاه موشکافانه و دقیق را به غیر از این استعداد ذاتی داشته باشد و رویداد های اتفاق افتاده را با پرهیز از احساسات به صورت واقعی، منتشر کند؛ می تواند خبرنگار شود.
* سرعت:
از ویژگی های اساسی خبرنگاری می توان به سرعت در تصمیم گیری و انتقال سریع خبر اشاره کرد. عوامل مؤثر بر ضرورت« سرعت» در کار خبررسانی، شامل حساسیت کار اطلاع رسانی، نیاز مخاطبان به دانستن سریع و به موقع خبر ها میباشد تا بتوانند تصمیم درست بگیرند. اعتبار رسانه بخاطر کم ترین تعلل در انعکاس سریع رویدادها، کاهش می یابد و در نتیجه رسانه بی خاصیت میشود. البته هیچگاه نباید سرعت انتشار، جانشین صحت و درستی خبر شود؛ بدین دلیل که دروغ پراکنی به کمپانی خبری، ضرر میزند و موجب کاهش اعتماد مخاطبان به رسانه میشود.
ویژگی های خبر
حرفه خبرنگاری، در ارتباط با خبر میباشد و آنرا به مخاطبانش به شیوه های گوناگون منتقل میکند. ویژگی هایی این خبر، باید موجب جلب توجه بینندگان، شنوندگان و خوانندگان شود. به خبری که درست، روشن و جامع باشد؛ خبر خوب می گویند. درصورت درست نبودن خبر، مردم نسبت به خبررسان دچار تردید می شوند و منبع خبریشان را تغيير می دهند.
در قرآن کریم هم می خوانیم:« اگر فاسقی برایتان خبری آورد، بدون تحقیق حرفش را نپذیرید». انتقال خبر به مخاطب باید با صراحت و روشنی و به دور از ابهام و کنایه صورت پذیرد. همچنین خبری که پاسخ دهنده ی پرسش های مخاطبانِ خبر باشد؛ خبر کاملی تلقی میشود.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 14
- 6