روز جهانی ماما
پنجم ماه مه مصادف با ۱۶ اردیبهشت ماه، روز جهانی ماما نامگذاری شده است. این روز در سال ۱۹۸۰ برای نخستین بار بعنوان روز جهانی ماما پیشنهاد شد و اعلام رسمی آن به سال ۱۹۹۲ برمیگردد. بیانیه ای توسط کنفدراسیون بین المللی مامایی برای کلیه ی سازمانها و نهادهای بین المللی مامایی اعلام گردید و در این بیانیه از تمامی ماماها دعوت به همکاری شد تا مرگ و میرهای ناشی از زایمان را بیشتر از سال های دیگر، به افکار عمومی مردم خود نشان دهند.
بنابر این بیانیه، کنفدراسیون بین المللی مامایی در روز ۵ می از تمامی اعضای سازمانهای مامایی و حامیان آن ها در سراسر دنیا خواست تا به خیابان ها در روز جهانی مامایی بیایند. همچنین درخواست این کنفدراسیون از سازمانهای ملی و سرویس های محلی این بود که ترتیب راهپیمایی پنج کیلومتری را در انجمن های محلی خود بدهند و در مواجهه با نابرابری های جهانی در مرگ و میر نوزادان و مادران، تعهد خود را نشان دهند و در اجرای مفاد و قوانین سرویس های مامایی بر دغدغه های منطقه شان، تأکید ورزند.
۳۴۰ هزار زن در هرسال در دنیا فوت می کنند و میلیونها نفر به خاطر پیشگیری از مادرشدن از عفونتها و ناتوانایی هایی رنج میبرند. کنفدراسیون بین المللی مامایی بهمراه نمایندگان سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل و شرکای بین المللی بسیاری متعهد می شود تا از راه دسترسی به مراقبت های لازم مامایی، مرگ و میر و امراض ناشی از زایمان مادران را در سرتاسر جهان نشان دهد علی الخصوص که ۹۰ درصد از مرگ و میرهای ناشی از زایمان در کشورهای درحال توسعه اتفاق می افتد.
جاده ی منتهی به دوربان، نخستین مرحله ی شروع این راهپیمایی ۵ کیلومتری می باشد که ماماها از سراسر دنیا در کنار هم در کنفدراسیون سه سالانه ی کنفدراسیون مامایی جمع می شوند و وفاداری تعهدات جهانی مامایی را به کنفدراسیون اطمینان میدهند.
هدف از بزرگداشت روز جهانی ماما
روز جهانی ماما به این منظور نامگذاری شد تا در راستای سلامتی مادر و نوزاد، میزان اگاهی و تبادل اطلاعات عموم، افزایش یابد.
رشته ی مامایی
از آغاز تولد بشر، رشته ی مامایی مفهوم پیدا کرد ولی امروزه تبدیل به یک حرفه و تلاش و حرکتی عالمانه شده است. از عوامل مهم در کاهش مرگ ومیر مادران می توان به ارائه مراقبت های مامایی باکیفیت بالا و تلاش در بهبود مستمر آن اشاره کرد. ماما موظف به انجام اموری همچون اموزش دوران بارداری، آماده کردن والدین برای پذیرش وظایف پدری و مادری، تنظیم خانواده و مراقبت های کودک و برخی از موارد بیماری های زنان می باشد.
ماما مجوز کار در اماکنی همچون بیمارستان ها، واحدهای بهداشتی، درمانگاه ها، منازل و ... را دارد ولی با کلمه زایمان و مراقبت دوران بارداری از نظر نظر عموم، مترادف است. درواقع از خدمات مامایی می توان به زمینه های بهداشت باروری، مشاوره، اموزش و اگاهی در دوران بلوغ، ازدواج، بارداری و یائسگی اشاره کرد.
مامایی در ایران
در کشور ایران ، رشته مامایی پس از تحصیلات دبیرستان دارای قدمتی ۸۰ ساله به شکل اموزش عالی می باشد. مدرسه قابلگی، اولین اموزشگاه مامایی بود که در سال ۱۲۹۸ با ۱۰ نفر شاگرد، فعالیت خود را در بیمارستان بانوان شهر تهران شروع کرد. سپس نخستین اموزشگاه عالی مامایی در سال ۱۳۰۸ بعنوان یکی از شعب مدرسه طب با اعطای مدرک معادل لیسانس، فعالیتش را شروع کرد.
تاسیس دانشگاه تهران به سال ۱۳۱۳ برمیگردد. سپس دانشکده پزشکی در این دانشگاه راه اندازی شد و بیمارستان زنان در سال ۱۳۱۹ به دانشکده پزشکی پیوست. تا سال ۱۳۳۱، مجموعا ۴۶۲ نفر از این اموزشگاه فارغ التحصیل شدند. برنامه اموزشی اموزشگاه از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۸ برای لیسانسیه های پرستاری به برنامه ۱.۵ ساله پرستاری و مامایی تغيير یافت.
سپس این دانشگاه از آغاز سال ۱۳۶۲ با نام« مدرسه عالی مامایی» در طول سه سال تعطیلی انقلاب فرهنگی مشغول به فعالیت شد و مجددا کاردانان و کارشناسان مامایی را از ورودی دیپلم، تربیت کرد. دانشکده های پرستاری و مامایی در سال ۱۳۶۵ و پس از این که اموزش گروههای پزشکی از اموزش عالی به وزارت بهداشت انتقال پیدا کرد، تاسیس شد و در بهمن ۱۳۶۸ به تصویب رسید و اینک با پذیرش دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد مامایی به تربیت آنها می پردازد.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 14
- 1