روز پژوهش
معنای عام کلمه ی پژوهش، جست و جو و یا بررسی مستمر می باشد. پژوهش به فرآیندی اطلاق میشود که از طریق جمع آوری، تفسیر و تحلیل دادهها به شیوهای سیستماتیک و برنامه ریزی شده می توان به راه حل های قابل اتکا دست یافت.
تاریخچه روز پژوهش
«شورای فرهنگ عمومی کشور»، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، روز ۲۵ آذر را به منظور گسترش بیشتر فرهنگ «پژوهش» در جامعه، گوشزد اهمیت این امر و بزرگداشت پژوهشگران برجسته تحت عنوان روز پژوهش معرفی کرد. از سال ۱۳۷۹«وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» نیز چهارمین هفته آذر ماه رابه عنوان هفته پژوهش اعلام نمود.
از اهداف تعیین روزی تحت عنوان روز پژوهش می توان به شناسایی و طرح مشكلات و چالش های پیش رو ، ارج نهادن به مقام شامخ پژوهشگران و تجلیل از پژوهشگران برتر و ارتقاء سطح پژوهش و فناوری در كشور اشاره کرد. از این رو برگزاری مراسم هفتة پژوهش در هر سال با مشاركت بیشتر دستگاه های اجرایی كشور، صورت میگیرد. از مهم ترین برنامه های هفته پژوهش می توان تقدیر از مقالات برتر، تقدیر از مدیر تحقیق نمونه، تقدیر از پژوهشگران نمونه، تقدیر از پروژه های برتر و انتشار كارنامه پژوهشی در هر سال را نام برد.
اهمیت پژوهش
اساسی ترین نیازهای پیشرفت و توسعه همه جانبة یك كشور، پژوهش میباشد و قدرت و استقلال هر كشوری، متکی بر پژوهش و تولید علم است. بنابر این یكی از شاخص های اصلی توسعه و پیشرفت، نوع و سطح فعالیت های پژوهشی است. باتوجه به گسترش فعالیت های پژوهشی، موفقیت در تمام فعالیت های مربوط به توسعه نظیر صنایع، كشاورزی و خدمات تعیین میشود.
پژوهش در هر كشوری، ضامن پیشرفت و توسعه پایدار است. دانش بشری درصورتی که پژوهشی صورت نگیرد، افزایش نمی یابد و دچار سكون و ركود میشود. امور اموزشی بدون انجام پژوهش، پویایی و نشاط لازم را ندارد. ازاین رو توجه خاص به امر پژوهش، از عوامل اساسی پیشرفت در كشورهای توسعه یافته به شمار می رود. اصولاً پیشرفت و توسعه با تحقیقات علمی، ارتباط مستقیمی دارد و رشد و سرمایه گذاری در بخش پژوهش، باعث توسعه كشورهای پیشرفته میشود.
منطق پژوهش
پژوهش که نوعی فرایند منطقی و معقول، تلقی میشود؛ قصد دارد که روابط بین پدیدارها را کشف کند. امکان تنظیم قوانین، اصول و نظریه ها در رشته های گوناگون به دلیل نظم و ترتیب حاکم بر پدیدارها و رویدادها، فراهم شده است و این قوانین و اصول و نظریه ها، به بیان نظم و همسانی موجود در پدیده ها می پردازد.
عامل ارتقای بخش پژوهش
از مهم ترین عوامل ضعف قوای پژوهشی در کشورهای توسعه نیافته می توان به ضعف در مدیریت سازمان ها و نهادهای دولتی، ناتوانی در جذب افراد متخصص پرورش یافته در خارج از کشور و مدیریت مراکز علمی و تحقیقاتی اشاره کرد. مهم ترین مانع پیشرفت و توسعه در کشورهای جهان سوم از نظر علمی و تحقیقاتی، نبود مدیریت قوی و توانمند در نهادهاییست که عهده دار پژوهش هستند. برای کاهش مشکلات، باید به مدیریت علمی متکی بر نظام منطقی و اصولی دست یافت. ما به فرد یا افرادی برای مدیریت علمی در یک مرکز پژوهشی، نیاز داریم که از پژوهش و تحقیقات در حال اجرا در جهان کنونی به غیر از بینش قوی از وضعیت کشور، درک درستی داشته باشند.
کارکردهای پژوهش برای افراد
> دانش افزایی و تولید دانش نو، از مهمترین کارکرد پژوهش به شمار می رود. داده های حاصله از طریق پژوهشها باعث اکتشافات و راه حل های جدید و راحت تر شدن زندگی بشر میشود.
> تضادهای اجتماعی و مولفه های مربوط به ارتباطات انسانی از مسائل مهمی به شمار میرود که زمینه ساز بروز مشکلات در هر جامعه است.
> پژوهش با توجه به قابلیتهایش، در تلاش برای آشنا کردن انسان با خود و محیط پیرامونش است. اگر انسان از محیط زندگی خودش شناخت گستردهای داشته باشد؛ می تواند برای دسترسی به اهدافش از تمام امکانات و پتاسیلهای محیط استفاده کند.
> آموزش و پرورش در زمینه پژوهش، بسیار مهم است. انجام پژوهش می تواند وضعیت پویایی را شکل دهد که در هماهنگی با برنامه های اموزشی مکمل یکدیگر خواهند شد.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 16
- 6