روز جهانی طراحی و گرافیک
به قسمتی از هنرهای تجسمی که کاربردهای متنوعی دارد؛ گرافیک یا ارتباط تصویری می گویند. معنای کلمه ی طراحی گرافیک، به کارگیری تکنیک های مختلف خلق آثار دو بعدی بر روی سطوح مختلف میباشد که از آن ها می توان به کاغذ، دیوار، بوم، فلز، چوب، پارچه، پلاستیک، سنگ، نمایشگر رایانه و… اشاره کرد که پیام خاصی را به بیننده می رسانند.
هدف روز جهانی گرافیک
روز جهانی گرافیک با هدف به چالش کشیدن طراحان به جود آمد تا بر بهزیستی افراد در محیط های محلی خود تأثیر عمیقی بگذارد. هر ساله از شرکت کنندگان در تاریخ ۲۷ آوریل در سراسر جهان دعوت می شود تا لحظه ای از طراحی را با برگزاری رویدادها و ابتکارات عمومی، جمع آوری، نوآوری و زندگی کنند.
امروزه بشر با استفاده از طراحی گرافیکی به خدمات وسیعی دست یافته است و سبب آگاه سازی افراد جامعه در عرصه های مختلف شده است.
تاریخچه روز جهانی گرافیک
مفهومی که در سال ۱۹۹۵ توسط کیم پائولسن( معاون رییس جمهور ۱۹۹۳- ۱۹۹۵) به منظور بزرگداشت بنیاد شورای طراحی گرافیکی در ۲۷ آوریل ۱۹۶۳ تدوین شد. در ابتدا، چنین روزی را روز جهانی گرافیک نامیدند ولی در سال ۲۰۱۲ به روز طراحی ارتباطات جهانی تبدیل شد و روز ۲۷ آوریل سال ۱۹۹۵، مصادف با سالگرد تاسیس آیکوگرادا، تحت عنوان روز جهانی گرافیک معرفی شد.
اهمیت طراحی گرافیکی در ایران در طی چند سال اخیر به خوبی درک شده است و به همین دلیل، روز جهانی گرافیک با تشکیل انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران بعنوان روز طراحی گرافیکی و روز گرافیست انتخاب شده است.
به یک فرایند خلاقی که باعث جذب مشتری و طراح میشود و بطور سنتی در رابطه با تولید کنندگان فرم تکمیل می گردد؛ طراحی گرافیکی میگویند. طراحی گرافیک، معمولاً از طرف مشتری برای انتقال پیام خاص به مخاطب هدفمند انجام می شود. طراحی گرافیک، بیانگر تعدادی از رشته های هنری و حرفه ای است که تمرکز آن بر ارتباطات و ارائه بصری میباشد و در روز جهانی گرافیک از زحمات افراد فعال در تمامی این رشته ها قدردانی میشود.
تأسیس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران
زنده یاد مرتضی ممیز و همکارانش در پی تلاش طراحان گرافیک ایرانی در مجامع بین المللی برای نخستین بار در دهه ۵۰ به فکر تأسیس اتحادیه گرافیک ایران افتادند؛ از این رو مهمترین رویداد گرافیک ایران تا پیش از انقلاب، برگزاری نمایشگاه ۵۰ سال گرافیک ایران بود که توسط مرتضی ممیز و همفکرانش در سال ۱۳۵۵ انجام شد.
تلاش های مرتضی ممیز و همفکرانش باعث شد تا در سال ۱۳۶۶ اولین سالانه گرافیک ایران پس از انقلاب بوجود آید. برگزاری دومین سالانه و سومین دو سالانه آثار طراحان گرافیک لزوم تشکیل نهاد صنفی را دوباره در اذهان زنده کرد.
گرافیک در اثر تعاونی تهیه ملزومات گرافیک توانست به جایگاه واقعی اش در جامعه نزدیک شود. در مهر ماه ١٣٧٦ انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران به دلایلی ازجمله تدریس گرافیک در دانشگاه های مختلف، رشد کمی و کیفی آن و تلاش های هیأت مؤسس تعاونی همراه با جلب نظر جمعیت قابل توجهی از طراحان گرافیک و یافتن راهکار رسمی و قانونی، تأسیس شد.
انجمن بین المللی طراحی( ایکو- دی)
موقعیت کنونی انجمن بین المللی طراحی در لندن میباشد که به عنوان نماینده حوزه گرافیک و طراحان در تمام دنیا محسوب میشود و به فعالیت در جوامع بین المللی مشغول است. این انجمن، موظف است که از طراحان سراسر دنیا حمایت کند و آگاهی آن ها در مراسم های سالانه روز جهانی دیزاین را ارتقاء دهد. گسترش و شناساندن قابلیت های رشته گرافیک دیزاین در جهت منافع بشر دوستانه، از دیگر رسالت های ایکو- دی به شمار می رود.
درصورت فعالیت در زمینه طراحی میتوانید در این انجمن بین المللی عضو شوید. شرایط و پیش نیاز هایی برای عضویت در انجمن بین المللی طراحی( ایکو- دی) در نظر گرفته شده است که برای مطالعه ی آن ها باید به وبسایت انجمن بین المللی طراحی( ایکو- دی) مراجعه کنید. البته انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران به عنوان نماینده رسمی این انجمن در ایران شناخته میشود که میتوانید با عضویت در این انجمن از مزایای آن برخوردار شوید.
پس از این که انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران به عضویت انجمن بین المللی طراحی( آیکو- دی) درآمد، هفته طراحی گرافیک را هم زمان با روز طراحی گرافیک جشن می گیرد و نمایشگاه آثار طراحان را برگزار میکند.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 19
- 1