دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۰:۲۴ - ۱۶ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۱۸۳۹
دنیای خودرو

«ایراسپیدر MK4» اولین خودرو پرنده مسابقه‌ای الکتریکی

ایراسپیدر MK4,خودروی پرنده مسابقه‌ای الکتریکی
ایراسپیدر MK4 ساخته یک شرکت نا آشنای استرالیایی، اولین خودرو پرنده مسابقه ای الکتریکی است و فرمول یک ماشین های پرنده را به آسمان می آورد!

به نظر می رسد ماشین های پرنده زودتر از آنچه انتظار می رفت به صورت عمومی عرضه خواهند شد و نه شرکتهای معروف، بلکه همان شرکت هایی که اسمی از آنها به گوشمان نخورده، این رویای بشر را محقق خواهند کرد. از ماشین پرنده «ایرکار» (AirCar) از «کلین ویژن» (Klein Vision) گرفته تا «جتسون وان» (Jetson One) ساخته شرکت سوئدی جتسون، همگی نوید آینده هیجان انگیزی را می دهند. ایرکار اخیراً از نهاد حمل و نقل اسلواکی مجوز پرواز دریافت کرده و سازندگان جتسون وان هدف از عمومی سازی خودروهای پرنده دارند؛ همانطور که هنری فورد با تأسیس نخستین خط تولید انبوه خودرو، انقلابی بپا کرد.

در عین حال، شرکت نا آشنایی از استرالیای جنوبی با نام «آلودا ایروناتیکس» (Alauda Aeronautics) سخت در تلاش است تا بهترین خودروهای پرنده دنیا از لحاظ عملکرد را بسازد و فرمول یک را منبع الهام اصلی خود قرار داده است. این شرکت اوایل سال گذشته میلادی خودرو پرنده مسابقه ای ایراسپیدر MK3 را معرفی کرد. از همان ابتدا مثل روز روشن بود که این محصول به دلیل نبود چرخ های عادی، در تعریف مرسوم از ماشین پرنده جا نمی گیرد. با وجود این، شرکت سازنده مصر است که ماشین پرنده ساخته اند، ولی با اطمینان میتوان گفت که Airspeeder یک اکتاکوپر با قابلیت برخاست (تیک آف) و فرود عمودی است.

خودرو پرنده مسابقه‌ای

ایراسپیدر MK4,خودروی پرنده مسابقه‌ای الکتریکیایراسپیدر MK3

«مت پیرسون» (Matt Pearson) موسس شرکت Alauda Aeronautics است و سال ۲۰۱۶ مسابقات ماشین پرنده ایراسپیدر را با هدف سرعت بخشی به انقلاب جدید حوزه حمل و نقل از راه رقابت سالم بنا کرد. به گفته فوربز، مدل کسب وکار Alauda و ایراسپیدر شبیه به فرمول E است. شرکت Alauda برای چندین تیم مسابقه ای سخت‌افزار می سازد و «خودروهای پرنده» یا به عبارتی دیگر ویتول های الکتریکی آنها  (eVTOL) را توسعه می دهد تا در نهایت این تیم ها در پیستی فرضی در آسمان به رقابت بپردازند. به این شیوه شرکت Alauda و تیمهای مسابقه ای میتوانند محدودیت های فنی وسایل نقلیه پرنده را کند و کاو کنند.

ایراسپیدر MK4,خودروی پرنده مسابقه‌ای الکتریکیاولین پرواز ایراسپیدر MK3

ایراسپیدر MK3 در فوریه ۲۰۲۱ معرفی شد و تا ژوئن ۲۰۲۱ اولین پرواز خود را پشت سر گذاشت. با این حال، ام کی ۳ اکتاکوپتر برقی فوق سبکی است که از راه دور کنترل می شود. طبق ادعای شرکت سازنده، این خودرو پرنده مسابقه ای بهتر از یک خودروی فرمول یک می تواند حرکات گردشی انجام بدهد و از باتری پک قابل تعویض برخوردار است. این خودروی نوآورانه که برای رقابت در مسابقات EXA Racing Series توسعه پیدا کرده، بستری است برای آزمایش هرچه در عرصه رو به رشد ماشین های پرنده می توان به اجرا رساند.

فرمول یک در آسمان

ایراسپیدر MK4,خودروی پرنده مسابقه‌ای الکتریکی

این پایان کار نیست؛ در آینده نزدیک ویتول الکتریکی سرنشین دار ایراسپیدر MK4 به بازار معرفی خواهد شد. شرکت Alauda این محصول را «اولین خودرو پرنده مسابقه ای الکتریکی دنیا» بر شمرده است. ام کی ۴ در زمینه طراحی به ام کی ۳ شباهت دارد، اما از کانوپی بزرگ سَبْک جت جنگنده (برای جاگیری راننده/خلبان) و ۸ موتور الکتریکی با مجموع خروجی ۵۴۰ اسب بخار بهره می برد. همچنین مجهز به هشت پروانه فیبر کربن و یک باتری پک قابل تعویض است.

خودرو پرنده مسابقه ای ایراسپیدر MK4 با وزن خالص حدود ۱۲۰ کیلوگرم و حداکثر وزن تیک آف ۸۸۱ کیلوگرم، طی ۲.۳ ثانیه از ۰ تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت شتاب می گیرد و حداکثر سرعت آن به ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت می رسد. البته بدون محدودکننده سرعت، توانایی دستیابی به سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت را دارد. همچنین ام کی ۴ از یک باتری پک ۵۰۰ کیلوواتی قابل تعویض تغذیه می کند که ۵ تا ۲۰ دقیقه زمان پرواز را به دنبال می آورد.

ایراسپیدر MK4,خودروی پرنده مسابقه‌ای الکتریکی

وجود پیت استاپ در مسابقات ایراسپیدر اجباری است و این موضوع باعث می شود مثل یک گرندپری واقعی به نظر برسد. علاوه‌براین، ایراسپیدر MK4 از دورسنجی (تله متری) پیچیده ای بهره می گیرد که بلافاصله داده های عملیاتی مسابقه را به تیم پیت استاپ منتقل می کند. همچنین از ۸ دوربین برودکست، یک رادار جلو، یک سنسور لیدار جانبی و یک سیستم ارتفاع سنج (آلتیمتر) فعال برای ایمنی حداکثری برخوردار است. راننده در داخل کابین نیز میتواند ب از طریق فناوری واقعیت افزوده به اطلاعات لازم دسترسی داشته باشد.

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش