به گزارش ایسنا، حمل و نقل جاده ای حدود ۱۶ درصد از کربن دی اکسید جهان را تولید می کند، ولی چه می شود در صورتیکه خودروهای ما شروع به دریافت این گازهای گلخانه ای از هوا کنند؟
دانشجویان مهندسی از طرح خود برای نخستین« خودروی کربن خنثی» در جهان رونمایی نموده اند که کربن دی اکسید هوا را هنگام رانندگی در جاده ضبط و ذخیره می کند. بدین ترتیب که هوا از طريق یک جلو پنجره توری در جلوی خودرو جریان می یابد و از یک فیلتر عبور می کند که گازهای گلخانه ای را از هوا جدا و ذخیره می کند.
این خودروی برقی که" زِم"( Zem) نام گذاری شده است، توسط تیمی از دانشگاه فن آوری" آیندهوون" در هلند مهندسی شده است.
نمونه نخست آن ها همینطور دارای پنل های خورشیدی بر روی سقف و کاپوت است که این قابلیت را به ماشین می دهد تا بعنوان یک باطری اضافه از آنها استفاده کند.
" لوئیز دی لات" مدیر این تیم خاطرنشان کرد:ما در زمان رانندگی هوا را تمیز می کنیم و قصد داریم این خودرو به طور کامل کربن خنثی باشد. ولی این هنوز یک اثبات مفهوم است، ولی ما می توانیم ظرفیت فیلتر را افزایش دهیم و در سال های آینده آنرا در خودروها ببینیم.
او ادامه داد:جذب کربن دی اکسید پیش نیازی برای جبران انتشار گازهای گلخانه ای در طول تولید و بازیافت خودروها است.
فیلتر" زِم" در حال حاضر بعد از طی مسافتی معادل با حدود ۲۰۰ مایل به ظرفیت طراحی شده خود میرسد و حدود ۳۰ گرم کربن دی اکسید را جمع آوری می کند.
فیلترهای" زِم" را میتوان تمیز یا تعویض کرد و کربن دی اکسید ذخیره شده را در حالیکه ماشین در حال شارژ شدن است، تخلیه کرد.
در حالی که معلوم نیست بعد از جمع آوری کربن از فیلتر چه اتفاقی برای آن خواهد افتاد، پروژه های قبلی از CO۲ برای ساخت مصالح ساختمانی و جوش شیرین یا ذخیره آن در زیر زمین استفاده کرده اند.
این تیم ادعا می کند که با استفاده از" فن آوری جذب مستقیم کربن از هوا" به ازای هر ۱۲ هزار و ۸۰۰ مایل در سال میتوان تا دو کیلوگرم کربن دی اکسید را از هوا حذف کرد.
در صورتیکه قرار بود این فن آوری روی میلیون ها خودرویی که در جاده های سراسر جهان در حال حرکت هستند، گسترش یابد، این پتانسیل می توانست سهمی بزرگ در کاهش گازهای گلخانه ای داشته باشد.
این تیم دانشجویی که قبلاً خودروهایی ساخته شده از زباله های پلاستیکی بازیافتی ساخته بود، این خودرو را نیز به گونه ای طراحی کرده است که تا آنجا که امکان دارد بتوان آنرا پس از پایان عمر خود بازیافت کرد.
فضای داخلی آن نیز از مواد پایدار مانند چرم آناناس و پلاستیک های بازیافتی و پنجره های آن از پلی کربنات ساخته شده است.
صفحات خورشیدی روی سقف" زِم" این امکان را به آن می دهد تا بعنوان یک باطری خارجی نیز برای مصارف مختلف استفاده شود.
سخنگوی این تیم می گوید:یکی دیگر از فن آوری های دیگر که در" زِم" پیاده سازی می شود، فن آوری شارژ دوطرفه است. فن آوری شارژ دوطرفه این امکان را برای خودروها فراهم می کند که انرژی خانه ها را زمانی که هیچ انرژی تجدیدپذیری در آن لحظه تولید نمی شود، تامین کنند.
او ادامه داد:شما میتوانید " زِم" را بعنوان یک نوع باتری خارجی برای خانه خود ببینید که در صورت نیاز انرژی سبز را به خانه شما هدیه می دهد.
وی ادامه داد :فن آوری شارژ دوطرفه با پنل های خورشیدی که بر روی سقف خودرو نصب شده اند نیز سازگار شده است. به این ترتیب،" زِم" هم از باتری ها و هم از فضای روی سقف استفاده می کند تا وسیله نقلیه و محیط اطراف آن را حتی هنگامی که در حال رانندگی نیست، پایدارتر کند.
" نیکی اوکلز" مدیر روابط خارجی این تیم گفت:ما می خواهیم به صنعت خودرو با نشان دادن آنچه در حال حاضر امکان دارد ، تلنگر بزنیم. در صورتیکه ۳۵ دانشجو میتوانند در یک سال خودرویی تقریباً بدون تولید کربن طراحی کنند و توسعه دهند و بسازند، پس این فرصت و امکانات آن قطعاً برای صنعت خودروسازی نیز وجود دارد. ما از این صنعت می خواهیم که این چالش را بپذیرد و البته خوشحالیم که با آنها هم فکری کنیم.
وی افزود:ما هنوز توسعه" زِم" را تمام نکرده ایم و می خواهیم در سال های آینده قدم های بزرگی برداریم. ما به گرمی از خودروسازان دعوت می کنیم که بیایند و نگاهی به" زِم" بیندازند.
معرفی" زِم" درست بیش از یک سال بعد از آن صورت می گیرد که شرکت خودروساز برقی" پل استار"( Polestar) اعلام کرد قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ خودرویی کاملاً کربن خنثی بسازد و برای دستیابی به این هدف، امیدوار است که با استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در سراسر زنجیره تامین، مواد بازیافتی و طراحی نوآورانه، تمام انتشار کربن را از فرآیند تولید خود ریشه کن کند.
- 15
- 1