دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۰ - ۲۶ فروردین ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۲۷۹۶
اخبار بازار خودرو

بازار خودرو معطل برجام | خرید و فروش به حداقل رسیده است

افزایش قیمت خودروها در بازار,قیمتها در بازار
بازار خودرو در حالی هفته قبل گرفتار افزایش قیمت شد که هفته جاری را با ثبات نسبی به انتها رساند. هفته قبل منحنی قیمت خودرو روندی صعودی به خود گرفت، اتفاقی که گفته می شود یکی از علل آن، احتمال رشد قیمت کارخانه ای خودرو بوده است. این هفته اما منحنی قیمت خیز جدیدی را تجربه نکرد و فعلاً اوضاع بازار نسبتا آرام است. نمایشگاهداران خودرو پایتخت می گویند، اکنون داد و ستد چندانی در بازار صورت نمی گیرد و این مسئله ریشه در مسائل مختلفی، از جمله انتظار شهروندان برای معلوم شدن نتیجه مذاکرات هسته ای اخیر در وین، طغیان دوباره ویروس کرونا و همچنین تعطیلی های ناشی از این اتفاق، دارد.

به گزارش دنیای اقتصاد، ایران، اروپا و آمریکا از هفته گذشته مذاکرات هسته ای جدید خود را در وین آغاز کرده اند تا در صورت حصول توافق، همه به برجام بازگشته و تحریم ها لغو شوند. از آنجا که نتیجه این مذاکرات تاثیر مستقیمی روی اقتصاد کشور در آینده دارد، انتظارات تورمی شهروندان نیز متاثر از آن، دچار نوسان شده و خبرهای مثبت و منفی، سبب بالا و پایین رفتن آن می شود. با توجه به اثرگذاری انتظارات تورمی روی بازار ارز و تاثیر نوسان این بازار روی منحنی قیمت خودرو، نتیجه مذاکرات وین بدون شک در افت وخیز قیمت خودروها نیز نقش خواهد داشت. از همین رو این روزها هم در بخش عرضه و هم در قسمت تقاضا، تردیدها به جهت خرید و فروش خودرو افزایش یافته است. 

اوضاع به شکلی است که خیلی ها فروش خودرو را در این شرایط ریسک می دانند و خیلی های دیگر نیز خرید را. از همین رو معاملات در بازار خودرو به حداقل رسیده و کمتر کسی حاضر به داد و ستد در این شرایط است. 

البته تعطیلی مراکز شماره گذاری و همچنین خطرات بیرون آمدن از خانه در این دوران قرمز کرونایی، دیگر دلایل کاهش داد و ستد خودرو به شمار می روند. در کنار اینها آغاز ماه رمضان نیز جزو دیگر دلایل افت خرید و فروش خودرو محسوب می شود که البته نقش آن در مقایسه با دیگر علل، بسیار کمتر است. پیش بینی فعالان بازار این است که طی هفته های آتی به خصوص اگر نتایج مذاکرات وین تا حدی مشخص شود، خرید و فروش خودرو از رکود فعلی خارج خواهد شد. در حال حاضر فروشندگان و خریداران خودرو به نوعی معطل احیا شدن یا نشدن برجام هستند تا با تعیین تکلیف آن، نسبت به خرید و فروش اقدام کنند. به نظر می رسد در صورت احیای برجام انتظارات تورمی کاهش پیدا کرده و نرخ ارز هم نزولی می شود، بنابراین قیمت خودرو نیز رو به کاهش خواهد رفت. در این صورت میل به عرضه خودرو بالا می رود و این موضوع می تواند منجر به رونق معاملات در بازار شود.

چه خبر از قیمت؟

نگاهی اما به قیمت خودروهای داخلی در بازار بیندازیم و ببینیم چه افت و خیزی دامان آنها را گرفته است. بنا به گفته فعالان بازار، در حال حاضر پژو پارس در مدل LX، قیمتی برابر با ۲۵۰ میلیون تومان دارد، هرچند البته مدل های ساده تر آن را می توان تا ۲۳۰ میلیون تومان هم خریداری کرد. همینطور قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز این روزها به ۲۰۹ میلیون تومان رسیده و برای خرید ۲۰۶ صندوقدار هم باید ۲۶۹ میلیون تومان هزینه کرد. در خانواده ۲۰۶، تیپ ۵ هم در مسیر گرانی افتاده، چه آنکه در حال حاضر برای فروش آن قیمت ۲۵۷ میلیون تومان پیشنهاد می شود. اما برای خرید پژو ۲۰۷ اتومات، چیزی حدود ۳۹۷ میلیون تومان باید هزینه کرد، حال آنکه مدل دنده ای آن کمتر از ۳۰۰ میلیون تومان به فروش می رسد. سری اما به بازار سمند و پژو ۴۰۵ بزنیم.

نمایشگاهداران خودرو پایتخت می گویند سمند در حال حاضر قیمتی برابر با ۱۹۳ میلیون تومان دارد. البته مدل ۹۹ آن اگر گیر بیاید، حدودا ۹ میلیون تومان ارزان تر است. در بین دیگر محصولات متعلق به ایران خودرو ، رانا نیز در دو مدل LX و پلاس از افزایش قیمت های اخیر در امان نماند. به گفته فعالان بازار، رانا LX قیمتی برابر با ۲۰۷ میلیون تومان دارد و مدل پلاس آن نیز ۲۲۵ میلیون تومان به فروش می رسد. اما برای خرید دنا در مدل معمولی، باید ۲۷۲ میلیون تومان هزینه کرد، این در حالی است که قیمت مدل پلاس و غیر اتوماتیک این محصول به ۳۵۰ میلیون تومان رسیده است. فعالان بازار همچنین در مورد هایما اس ۷ مونتاژی ایران خودرو خبر از قیمت ۶۸۵ میلیون تومانی آن می دهند.

اما نگاهی هم به نرخ محصولات سایپا و پارس خودرو در بازار بیندازیم. به گفته نمایشگاهداران خودرو پایتخت، فعلا برای خرید کوئیک دنده ای باید ۱۴۹ میلیون تومان هزینه کرد. به گفته آنها، قیمت تیبای معمولی هم به ۱۲۹ میلیون تومان رسیده، ضمن آنکه برای خرید ساینا نیز باید ۱۴۶ میلیون تومان هزینه کرد. قیمت پراید نیز در مدل های ۱۱۱ و ۱۳۱ به ترتیب به ۱۳۰ و ۱۱۲ میلیون تومان رسیده است.

  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش