دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۴۱ - ۱۸ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۱۳۶۵
اخبار بازار خودرو

چشم‌انداز بازار خودروهای وارداتی در نیمه دوم امسال چگونه خواهد بود؟

قيمت خودرو‌های داخلی و وارداتی,بازار خودروهای داخلی
هم زمان با نوسان نرخ ارز قيمت خودرو‌های داخلی و وارداتی نیز در مسیر صعود قرار گرفته و در این میان ایراد شورای نگهبان به طرح مجلس برای آزادسازی واردات خودرو هم مزید بر علت شده است.

به گزارش روزنامه همشهری، بازگشت نرخ بازار پراید ۱۱۱ به محدوده ۱۵۵ میلیون تومان یا رشد تا یک میلیارد تومانی بعضی خودروهای لوکس خارجی در ۳ هفته گذشته نمایی از شرایط فعلی بازار خودروست. این در شرایطی است که وزیر جدید صنعت از رونمایی طرحی برای ساماندهی بازار و هدفگذاری افزایش تیراژ تولید خودروهای داخلی به سالانه ۳ میلیون دستگاه خبر داده است. با فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در مورد چشم‌انداز تولید و بازار خودرو در ۶ماهه دوم امسال گفتگو کرده ایم.

چشم انداز بازار خودروهای داخلی در نیمه دوم امسال چطور خواهد بود؟

چنانچه منظورتان بررسی احتمالات کاهش یا تثبیت قيمت خودرو در بازار است، باید گفت تحقق این هدف بیش از هر عامل درون بخشی، متأثر از بهبود فاکتورهای اقتصاد کلان است؛ یعنی باید اول دولت با بهبود شرایط اقتصاد کلان، تورم را کنترل کند تا زمینه کاهش هزینه تمام شده تولید و تثبیت یا کاهش قيمت در بازار تمامی اقلام کالایی ازجمله خودرو فراهم شود. باید توجه داشت که نرخ تورم با زور و دستور کاهش نمی یابد؛ مثلا هنگامی که مسئولان از کاهش ۱۰ درصدی نرخ برخی انواع شیر و لبنیات خبر میدهند ، باید در نظر گرفت که نرخ خوراک دام، عامل اصلی در تعيين هزینه تمام شده تولید و قيمت شیر و لبنیات است و نمیتوان به دام ها دستور داد تا علوفه کمتری بخورند. باید بپذیریم که اقتصاد دستورپذیر نیست و با تداوم روند کنونی اقتصاد ایران هم چنان نرخ تورم رو به افزایش خواهد بود.

هنوز نمی دانیم دولت و مجلس چه برنامه ای برای جبران کسری بودجه دارند. با این شرایط اقتصاد ایران تا پایان سال ۱۴۰۰ همچنان متورم خواهد بود و قیمت همه کالاها از جمله خودرو ۲۰ تا ۲۵ درصد در نیمه دوم امسال افزایش می یابد. با تداوم شرایط کنونی اقتصادی قيمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ تا پایان امسال به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت؛ مگر اینکه دولت برای مهار تورم کاری انجام دهد. راه ديگر برای این که دولت بطور موقت، قدرت تورم بخشی خودرو را بگیرد، آن است که عرضه خودرو را افزایش دهد، اما با توجه به شرایط تولید، یکی از راههای تحقق این هدف، واردات خودروست که اکنون با مخالفت های بسیاری مواجه شده است.

یعنی با وجود احتمال حذف شورای رقابت از فرایند قیمت گذاری ، امکان رشد تولید و عرضه خودروهای داخلی وجود ندارد؟

در شرایط کنونی حتی رشد تولید خودروهای داخلی نیز تورم زاست؛ زیرا خودروسازان با استفاده از تسهیلات بانکی و زیان دهی نسبت به رشد تولید خودرو اقدام می کنند. وقتی تولیدکننده ای با وجود شناسایی زیان، تولید را افزایش می دهد به مفهوم آن است که نقدینگی را از شبکه بانکی خارج و در بخش تولید خودرو حبس می کند. این زیان و کسری نقدینگی شرکت ها به رشد تورم منجر خواهد شد. از سوی دیگر رها کردن قیمت گذاری دستوری خودرو تبعات اجتماعی خواهد داشت؛ زیرا وقتی یک میلیون نفر به طمع کسب سود حاصل از اختلاف بین قیمت کارخانه و بازار برای خرید خودرو پیش ثبت نام کرده اند ، با آزادسازی قيمت خودرو، چه کسی پاسخ این اشخاص را خواهد داد.

اگر همه مشتریان خودرو مشمول قیمت های جدید شوند، عده زیادی از آن ها قادر به پرداخت وجه خرید خودرو نخواهند بود؛ در صورتی که اعلام شود تحویل خودرو به این گونه افراد بر مبنای قیمت زمان ثبت نام صورت گیرد نیز خودروسازان از پیش ثبت نام خودرو خودداری می کنند. احتمالا دولت جدید قیمت گذاری خودروهای داخلی را حذف خواهد کرد، ولی این کار تبعاتی به دنبال دارد. اکنون در زمینه فروش و پیش فروش خودروهای داخلی در وسط بحرانی عجیب قرار گرفته ایم و این که برای خروج از این بحران باید چه کاری انجام دهیم، فرایندی مبهم و پیچیده است.

آیا این امکان وجود ندارد که قیمت خودروهای کم تیراژ با رشد ۵۰ درصدی تولید آزاد شود تا ضمن جبران زیان خودروسازان، از افزایش قیمت سایر خودروها جلوگیری شود؟

تعيين قيمت خودروهای مونتاژی و کم تیراژ هم اکنون نیز آزاد است و خودروهای رده قیمتی بالاتر از شاهین و تارا و حتی نیسان آبی نیز از مدت ها پیش به دلیل پیشی گرفتن عرضه خودروسازان از نیاز بازار و کاهش قیمت حاشیه بازار این خودروها از نرخ مصوب شورای رقابت، مشمول قیمت گذاری شورای رقابت نیست، اما اینکه آزادسازی قیمت این خودروها به رشد ۵۰ درصدی تیراژشان منوط شود نیز اجرایی نیست؛ زیرا مشخص نیست نقدینگی موردنیاز برای این رشد تولید باید چگونه تامین شود. رشد ۵۰ درصدی عرضه خودرو در بازار نیازمند تامین نقدینگی حداقل ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی است که مشخص نیست این نقدینگی باید از کجا و چگونه تامین شود.

با این شرایط هدفگذاری وزیر صنعت برای تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو تا چه حد محقق خواهد شد؟

تا به حال برنامه ای برای کاهش قیمت و رشد عرضه خودرو ارائه نشده است. تنها حالتی که مسئولان می توانند با آزادسازی قیمت خودرو و رشد عرضه با تبعات اجتماعی مواجه نشوند، آن است که مبلغ پیش پرداخت مشتریان برای خرید خودرو را به نرخ روز و بقیه قیمت خودرو را هم به نرخ روز محاسبه کنند که باز هم مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد یا این که این مبلغ پیش پرداخت را به صورت اقساط بدهی خودروسازان از طریق نظام بانکی به حساب مردم منتقل کنند تا بدهی خودروسازان کاهش یابد و در کنار آن باید واردات خودرو را آزاد کنند. این مشکلات نه تنها در حوزه خودرو، بلکه در سایر حوزه ها نیز وجود دارد. باید بپذیریم راه حل فوری برای رفع مشکلات کلان اقتصادی وجود ندارد.

برای رفع این مشکلات نیز در وهله نخست باید در دولت انضباط مالی وجود داشته باشد و سپس نظام بانکی متحول شود که این اقدامات هنوز انجام نشده است. تا زمانی که مشکلات کلان اقتصادی حل نشود، نمی توان انتظار رفع مشکلات بازار خودرو را داشت؛ زیرا ریشه تورم تولیدکننده نیست. قبلا برای واردات مواد اولیه خودرو با ۱۰ درصد مبلغ ال سی باز می شد و خودروساز یک سال پس از تولید بقیه پول را پرداخت می کرد ، اما اکنون یک سال قبل از تولید این پول را می پردازد و باید حداقل نقدینگی موردنیاز تولید خودرو در دوره ۶ ماهه تامین شود؛ زیرا تولید یک ونیم میلیون دستگاه خودرو با متوسط ارزش ۲۰۰ میلیون تومان نیازمند ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان و تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو نیازمند ۳۰۰هزار میلیارد تومان نقدینگی است و مشخص نیست این پول باید از کجا تامین شود تا به رشد تورم منجر نشود.

با توجه به سرنوشت طرح واردات خودرو، چشم انداز بازار خودروهای وارداتی در نیمه دوم امسال چگونه خواهد بود؟

با مشکلاتی که برای تصویب و اجرای طرح واردات خودرو ایجاد شده اکنون نه تنها قیمت بازار این خودروها در حال بازگشت به قيمت های قبلی است، بلکه حتی شاهد افزایش چندین میلیون تومانی قيمت برخی خودروهای خارجی هستیم. اگر دولت واردات خودرو را آزاد کند به دلیل درآمد ارزی و ریالی که به دست می آورد ، تورم کمتر افزایش می یابد؛ زیرا وقتی پولی وجود ندارد و ناچار به خلق و چاپ پول هستیم نسبت به زمانی که کالای قاچاق ناپذیر با پرداخت تعرفه وارد کشور می شود، نرخ تورم بیشتر افزایش می یابد. با این شرایط، حتی در صورت تصویب طرح واردات خودرو در مجلس نیز در صورتی که این طرح با آیین نامه ای معقول اجرایی شود در بهترین حالت می تواند تا ۳ سال آینده به رشد درآمد دولت از محل واردات خودرو منجر شود. با این روند در صورت تصویب و اجرای طرح واردات خودرو تا پایان امسال، این طرح می تواند اثر روانی در بازار داشته باشد و حجم معاملات خودرو به صفر میرسد ، ولی قيمت خودروهای داخلی تعدیل و نرخ خودروهای وارداتی تثبیت خواهد شد.

  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش