سه شنبه ۰۴ دی ۱۴۰۳
۱۰:۵۹ - ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۳۱۶۱
اخبار بازار خودرو

درس بازار به فاطمی‌امین

تفاوت وعده‌ها با واقعیت‌های بازار خودرو | نتایج معکوس وعده‌های وزیر صنعت رئیسی

اخطار به فاطمی امین,وزیر صنعت قیمت خودرو
در حالی که وزیر صمت صحبت از اصلاحات ساختاری را مطرح می‌کند که شاهد هستیم موضوع افزایش تیراژ تولید که بارها وعده آن مطرح شده بود، محقق نشده و حتی ممکن است امسال کمتر از سال گذشته باشد.

به گزارش جهان صنعت، «ما را به لحاظ وضع موجود ارزیابی نکنید، بحث تورم و وضعیت صنعت محصول امروز نیست بلکه سالیان سال است که با مشکلات مواجه هستیم»، این صحبت‌های سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در جلسه علنی روز سه‌شنبه هفته پیش مجلس است، جلسه‌ای که نمایندگان از صحبت‌های او قانع نشده و به وی کارت زرد دادند.

این کارت زرد نمایندگان به وزیر صمت در حالی صورت گرفت که همان روز حجت‌الله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز نخستین خروجی کابینه دولت سیزدهم بوده و با تقدیم استعفای خودش از وزارت کناره‌گیری کرد. این امر به گفته کارشناسان نشان می‌دهد که احتمالا همان‌طور که از ماه‌ها قبل صحبت آن مطرح بوده و حتی از دی ماه گذشته برخی نمایندگان مجلس امضاهای استیضاح فاطمی‌امین را جمع‌آوری کرده و به هیات رییسه داده‌اند، نفر بعدی که از کابینه دولت خارج می‌شود، وزیر صمت خواهد بود. در این میان حتی گمانه‌زنی‌هایی نیز در خصوص تعیین جانشین وی صورت گرفته و برخی از خبرهای تاییدنشده حاکی از آن است که احتمالا گزینه اصلی تصدی وزارت صمت پس از فاطمی‌امین، مهرداد بذرپاش خواهد بود.

خودرو، معیار عملکرد وزیر صمت

اما فاطمی‌امین از یک منظر درست می‌گوید و از یک منظر دیگر صحبت‌هایش منطقی به نظر نمی‌رسد. اگر تنها صحبت‌های اخیر وی در مجلس را وا‌کاوی کنیم، او به درستی می‌گوید که وارث مشکلات پیشین است؛ مشکلاتی نظیر تورم، ساختار ناکارآمد، وابستگی قیمت‌ها به دلار، عدم تناسب قوانین و مقررات و مشکلات ریشه‌ای که دهه‌هاست گریبان اقتصاد و صنعت ایران را گرفته و طبیعتا هیچ مدیری قادر نخواهد بود در کوتاه‌مدت آنها را به صورت کامل رفع و رجوع کند.

اما از منظر دیگر صحبت‌ها و توجیهات فاطمی‌امین محلی از اعراب نداشته و عملکرد وی در طول ۱۰ ماه گذشته نشان می‌دهد که با وجود شعارها و وعده‌های گوناگونی که مطرح کرده، نه تنها این وعده عملی نشده، بلکه در مواردی کاملا رویه‌ای معکوس به خود گرفته است.

بازار و صنعت خودرو و بررسی آن نمونه مناسبی برای ارزیابی چنین ادعایی است، در واقع اگر صحبت‌های فاطمی‌امین در خصوص برنامه دوساله و رفتن به سمت تحول ساختاری را به عنوان فرض اولیه در نظر بگیریم، خروجی ماه‌های گذشته باید نه یک تحول مهم و جهش قابل ملاحظه، بلکه حداقل حفظ وضع موجود در طول ده ماهه اخیر را به همراه داشته باشد. با این حال بررسی‌ها نشان می‌دهد در طول این مدت نه تنها وضع موجود حفظ نشده، بلکه شرایط به مراتب از لحاظ قیمت‌های بازار و نیز وضعیت صنعت پیچیده و دشوارتر شده است.

فاطمی‌امین در زمان رای اعتماد مجلس گفت که برنامه‌هایی دارد تا صنعت خودرو در سال ۱۴۰۱ به تولید ۶/۱ میلیون دستگاه در سال برسد. با این حال در شرایطی که او مدعی شده تولید خودرو در خرداد ماه امسال ۳۵ درصد افزایش یافته، بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که این فروش خودرو بوده که از میزان تولید آن پیشی گرفته است. در نتیجه تکمیل خودروهای انبارشده و ناقص در پارکینگ‌ها و عرضه آنها به بازار را نمی‌توان جزیی از فرآیند افزایش تولید دانست. طبق آماری که وزارت صمت داده تا نیمه‌های خرداد ماه امسال ۱۶۰ هزار خودرو تولید شده که ۴۰ هزارتای آن سهم خودروهای ناقص تکمیل‌شده است.

از طرف دیگر فعالان و کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که به واسطه شرایط نقدینگی و التهابی که در صنعت و بازار خودرو وجود دارد، به احتمال فراوان امسال ممکن است تولید خودرو از سال گذشته نیز کمتر باشد. به همین دلیل وعده تولید ۶/۱ میلیون دستگاه در سال جدید نیز جزیی از وعده‌های وزیر صمت است که محقق نخواهد شد. کما اینکه خودروسازی که مدعی است روی هر خودرو چندین میلیون تومان زیان می‌دهد، مشخص نیست با کدام منطق اقتصادی قرار است تولید کالای زیان‌ده خود را دوبرابر افزایش دهد؟

رییس کمیسیون صنایع مجلس پیش از این در گفت‌وگویی که با «جهان‌صنعت» داشته در این مورد خاطرنشان کرده بود: سال گذشته قبل از یکی از جلسات سران قوا که آقای قالیباف ما را به همراه وزیر صمت دعوت کرده بود، باز هم آقای فاطمی‌امین در این جلسه اعلام کرد که تا پایان سال، میزان تولید را افزایش داده، قرعه‌کشی را حذف کرده و قیمت‌ها را کاهش خواهیم داد. صحبت ایشان که تمام شد، آقای قالیباف به من نگاه کرد و من نیز به ایشان گفتم که نمی‌دانم از روی چه ملاحظه‌ای چنین صحبت‌هایی را مطرح می‌کنند؟ پیش از این هم به آقای فاطمی‌امین گفته بودیم که چنین صحبت‌هایی را مطرح نکند زیرا این قول‌ها مبنایی نداشته و در اختیار ایشان هم نیست. دقیقا یک هفته بعد از این جلسه بود که شاهد بودیم قیمت خودروها افزایش یافت.

با وزیر صمت تماس گرفتم و گفتم وقتی بانک مرکزی شاخص تورم را اعلام می‌کند، خودروسازان مجاز به تغییر قیمت هستند، حالا شما چطور می‌خواهید کاهش قیمت داشته باشید؟ جوابی برای حرف‌های من نداشتند، به همین دلیل باز هم از ایشان خواهش کردم که این وعده‌ها را مطرح نکند، زیرا مهم‌ترین مولفه‌های چنین اقداماتی در اختیارش نیست.

نتایج معکوس وعده‌ها

در این رابطه در حالی وزیر صمت صحبت از اصلاحات ساختاری را مطرح می‌کند که شاهد هستیم موضوع افزایش تیراژ تولید که بارها وعده آن مطرح شده بود، محقق نشده و حتی ممکن است امسال کمتر از سال گذشته باشد. در مورد بحث قرعه‌کشی هم که فاطمی‌امین مدعی بود با افزایش تولید قرعه‌کشی از سال ۱۴۰۱ حذف می‌شود شاهد هستیم نه تنها این موضوع محقق نشد، بلکه سامانه‌ای جدید برای قرعه‌کشی ایجاد شده و وزارت صمت در نقش یک مجری و کارپرداز عرضه کلیه خودروهای دولتی و خصوصی را برعهده گرفته و نتیجه آن نیز اکنون در بروز مشکلات و نارضایتی‌ها بر همگان مشخص و نمایان است. از طرف دیگر در شرایطی فاطمی‌امین تصریح کرده بود که در نقشه راه صنعت خودرو هدفگذاری شده تا قیمت تمام شده خودرو در سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۵ درصد کاهش یابد که شاهد هستیم در طول ده ماه گذشته بازار بی‌اعتنا به صحبت‌ها و وعده‌های مطرح‌شده روند خود را طی کرده و افزایش قیمت‌ها به صورت بی‌سابقه‌ای رخ داده است.

در این راستا، جدول موجود مقایسه قیمت بازاری چند خودروی پرمصرف در بازار داخلی از شهریور ماه پارسال تا فروردین و خرداد امسال است. مقایسه این قیمت‌ها خود گویای واقعیت بازار و صنعت خودروی کشور است، واقعیتی که نشان می‌دهد، اصلاحات و هدفگذاری‌های اعلامی در طول این مدت نه تنها جوابگو نبوده، بلکه حتی به حفظ وضع موجود نیز کمک نکرده است، درسی که مدت‌هاست بازار و واقعیت‌های جاری آن به مسوولان و سیاستگذاران می‌دهد، اما همچنان شاهد هستیم که به جای پرداخته شدن به ریشه‌ها و علت‌های اصلی، باز هم معلول‌ها و حواشی در قالب وعده‌های زیبا در دستور کار قرار می‌گیرد.

اخطار به فاطمی امین,وزیر صنعت قیمت خودرو

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش