پنجشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۵۶ - ۲۳ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۹۸۸
اخبار بازار خودرو

رانت سینمایی خودروسازان/ پرواز شاهین در جشن سی‌مرغ

بازار خودرو,رانت های خودرویی
اختتامیه جشنواره فیلم فجر شب گذشته برگزار و به برخی از برگزیدگان همراه با سی‌مرغ بلورین یک دستگاه خودرو شاهین یا تارا هم اهدا شد. این اتفاق در حالی رخ داد که همچنان بسیاری از متقاضیان واقعی برای اینکه صاحب خودرو شوند، ماه‌ها و حتی سال‌هاست که در لاتاری خودروسازان صف کشیده‌اند. اما دلیل پیش‌کشی ایران خودرو و سایپا به جشنواره فجر چیست؟

به گزارش تجارت‌نیوز، در حالی که بسیاری از متقاضیان خرید خودرو برای به‌دست‌آوردن یک دستگاه تولید داخلی ماه‌ها و حتی سال‌هاست در لاتاری خودروسازان صف کشیده‌اند، اما ایران‌خودرو و سایپا خط تولید خود را به محلی برای توزیع رانت تبدیل کرده‌اند.

این خطوط تولید یک روز در اختیار طرح جوانی جمعیت و مادران دارای بیش از یک فرزند قرار می‌گیرد، روز دیگر به محل اعطای رانت به صاحبان خودروهای فرسوده. در آخرین نوآوری نیز ایران خودرو و سایپا تصمیم گرفتند چند خودرو شاهین و تارا را به جشنواره فیلم فجر پیش‌کش کنند.

از اکران فیلم‌های بیضایی تا عرضه رانت‌هایی خودرویی!

جشنواره‌ای که روزی محلی برای نمایش فیلم‌های کارگردانانی نظیر بهرام بیضایی، عباس کیارستمی، داریوش مهرجویی، ناصر تقوایی و … بود و مخاطبان برای رسیدن به اولین اکران فیلم‌های این فیلم‌سازان بین‌المللی، سینماها را به شلوغ‌ترین محل شهر تبدیل می‌کردند، حالا به عرصه‌ای برای توزیع برخی از رانت‌ها، ازجمله رانت‌ خودرویی تبدیل شده است.

در اختتامیه چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر که شب گذشته برگزار شد، در کنار سنت اهدای سی‌مرغ بلورین، به برخی از برگزیدگان ازجمله بازیگران منتخب نقش اول یک دستگاه خودرو داخلی هم اهدا شد. خودروی شاهین در بخش زنان و تارا برای برگزیدگان مرد در نظر گرفته شد.

البته مجید صالحی به‌عنوان یکی از برندگان این خودرو را به مردم زلزله‌زده خوی تقدیم کرد و علی نصیریان، دیگر برگزیده بخش مردان همان‌طور که از ابتدا اعلام کرده بود حاضر به شرکت در این مراسم نشد تا جایزه خود را شخضاً دریافت گند.

خونی رنگین‌تر از ۱۱ میلیون نفر

پیش‌کشی خودروسازان دولتی  حالا صدای بسیاری از متقاضیان را درآورده که بارها و بارها در طرح‌های فروش و پیش‌فروش ثبت‌نام کرده‌اند، اما با گذشت بیش از دو سال هنوز در این لاتاری ناکام مانده‌اند.

آن‌ها این پرسش را مطرح می‌کنند که چه تفاوتی میان صاحبان سایر مشاغل و سینماگران وجود دارد که صرفاً با نقش‌آفرینی در یک فیلم صاحب رانتی می‌شوند که بیش از ۱۱ میلیون نفر از جمعیت کشور برای آن صف می‌کشند؟ چه بسا این بازیگران به‌مراتب دستمزدهای بسیار بالاتری نسبت به اکثر متقاضیان خودرو دارند و به‌واسطه شغل و شهرت خود به اصحاب قدرت و ثروت هم نزدیک‌ترند و می‌توانند پله‌های ترقی را سریع‌تر طی کنند.

همچنین بسیاری از شهروندان هستند که خارج از جشنواره و نه صرفاً با حضور در یک پروژه، سال‌هاست که در شغل و منصب خود درخشان عمل می‌کنند، اما از آنجایی که هیچ دوربینی استعداد و توانایی آن‌ها را ثبت نمی‌کند، تا به حال نه سی‌مرغی دریافت کرده‌اند که اسطوره شوند و نه رانتی که بر بال‌های شاهین بنشینند.

سیاست‌گذاری و حکمرانی بازار خودرو طی سال‌های اخیر به سمتی پیش رفته که شکافی میلیونی میان عرضه و تقاضا مشاهده می‌شود. در حالی که تولید سالانه دو خودروساز دولتی دیگر به یک میلیون دستگاه هم نمی‌رسد، نگاهی به تعداد ثبت‌نام‌کنندگان آخرین طرح فروش فوق‌العاده ایران خودرو نشان می‌دهد حداقل ۱۱.۵ میلیون تقاضای بالقوه در بازار وجود دارد. بروز این شکاف در عرضه و تقاضا و کوتاه‌ماندن دست مردم از خودرو باعث شده تا قیمت خودرو در بسیاری از موارد از کارخانه تا بازار به دو برابر و حتی بیشتر برسد.

پیش از این نیز دولت حدود شش سال واردات خودرو را به کشور ممنوع کرد تا علاوه بر سیاست‌گذاری، انحصار بازار و توزیع نیز در اختیار تولیدکنندگان و مونتاژکاران دولتی بماند. گرچه امسال دولت قانون ممنوعیت واردات لغو شد، اما تا کنون محصولات خارجی به‌صورت قطره‌چکانی به ایران رسیده‌اند و اطلاعات به‌دست‌آمده نشان می‌دهد تعداد آن‌ها هنوز ۳۰۰ دستگاه هم نیست.

خودرو؛ اهرم فشار حکمرانی

این نوع نظام حکمرانی در صنعت خودروسازی باعث شده تا اکنون بازار به اهرمی برای توزیع رانت و پیشبرد سیاست‌های دولت تبدیل شود. یک روز دولت برای پیشبرد سیاست‌های جمعیتی خود و تشویق خانواده‌ها به فرزندآوری نیمی از سهمیه لاتاری‌های خود را به مادران دارای بیش از یک فرزند اختصاص می‌دهد و روز دیگر احتمالاً برای پشت‌کردن به هنرمندانی که یک جشنواره را تحریم کرده‌اند از چنین رانتی رونمایی می‌کند!

چنانکه در سال‌های گذشته جوایز برگزیدگان جشنواره فجر محدود به سی‌مرغ و احتمالاً جایزه نقدی می‌شد، اما امسال علاوه بر اینکه داوران برای هر بخش چند جایزه در نظر گرفتند و به قول مجری برگزاری جشنواره، سخاوتمندانه عمل کردند، از بذل و بخشش ۵۳۳ میلیونی ایران خودرو برای بازیگر زن و ۶۲۲ میلیونی سایپا برای بازیگران مرد رونمایی شد.

به نظر می‌رسد با توجه به اینکه از ابتدای جشنواره امسال تعداد قابل‌توجهی از سینماگران مطرح کشور به دلیل اعتراض به شرایط کنونی کشور حضور در شوی سینمایی امسال را تحریم کردند، حال قرار است با اعطای رانت خودرویی، دولت بر جذابیت‌های حضور در جشنواره فجر بیفزاید.

به هر ترتیب به نظر می‌رسد خودرو دیگر از یک کالای اقتصادی خارج شده و به محصولی سیاسی برای پیشبرد برخی از برنامه‌ها تبدیل شده است. تا زمانی که انحصار بازار از دست دولت خارج نشود و میزان تولید و عرضه به تقاضا نرسد، احتمالاً باید شاهد رانت‌های جدیدی در این عرصه باشیم.

  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش