یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۱۴:۰۰ - ۲۴ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۱۷۶۲
اخبار بازار خودرو

واکنش ها به نرخ‌گذاری ۶ مدل خودروی وارداتی؛ اين همه هياهو برای واردات خودروی ميلياردی

خودروی وارداتی,واکنش ها به نرخ‌گذاری 6 مدل خودروی وارداتی
۷ ماه پس از ثبت‌نام اوليه و بلوكه شدن پول ۳۰ هزار متقاضي خريد خودروي وارداتي، شامگاه گذشته قيمت «علي‌الحساب» چند خودرو منتشر شد.

روزنامه اعتماد نوشت: با وجود اينكه اولويت با ورود خودرو‌هاي زير ۱۰ هزار يورو و سپس واردات خودرو‌هايي با سقف قيمت ۲۰ هزار يورو بود و انتظار مي‌رفت كه اين خودرو‌ها در نهايت با قيمت يك ميليارد تا ۱.۵ ميليارد تومان به دست مشتريان برسد؛ اما قيمت‌هايي كه در سامانه يكپارچه خودرو‌هاي وارداتي بارگذاري شده، نشان مي‌دهد كه بايد منتظر قيمت‌هاي نجومي از كارخانه تا بازار هم بود.

ارزان‌ترين محصول وارداتي، زوتي DL۵ با قيمت ۷۷۰ ميليون تومان است كه توسط پارس‌خودرو وارد كشور مي‌شود. هيونداي كرتا با قيمت يك ميليارد و ۳۵۰ ميليون تومان، هيونداي النترا يك ميليارد و ۶۰۰، جتا VS۷ يك ميليارد و ۶۵۰ ميليون تومان و كيا سلتوس با قيمت يك ميليارد و ۸۰۰ ميليون تومان در سامانه بارگذاري شده‌اند. البته عنوان شده كه اين قيمت‌ها به صورت «علي‌الحساب» است و ۲۵ درصد به ارزش واقعي خودرو‌هاي وارداتي طبق قوانين ماليات و هزينه‌هاي دولتي مربوط به پلاك‌گذاري خودرو‌ها و… اضافه مي‌شود. علاوه‌ بر اين، سود شركت‌هاي وارد‌كننده نيز بايد محاسبه شود كه اگر حدود ۱۵ درصد لحاظ شود، در مجموع ۴۰ درصد به قيمت‌هاي اعلامي افزوده مي‌شود.

ضمن اينكه قطعا خودروها پس از عرضه به متقاضيان، با قيمت‌هاي بسيار بالاتري در بازار آزاد فروخته مي‌شود. اتفاقي كه همين الان با شكاف بسيار بزرگ قيمت كارخانه تا بازار براي محصولات داخلي ديده مي‌شود و حالا به نظر مي‌رسد كه براي خودروهاي وارداتي نيز تكرار شود.

با اين حساب بايد پرسيد كه واردات خودرو به اين صورت، پس از يك‌سال و نيم مقدمه‌سازي و دنگ‌وفنگ ايجاد شده، چه تاثيري بر بازار به هم ريخته امروزي خواهد داشت؟

اميرحسن كاكايي، كارشناس حوزه خودرو در واكنش به اعلام قيمت ۶ خودروي وارداتي به «اعتماد» گفت: آن‌طور كه پيش از اين مسوولان در خصوص قيمت خودروهاي وارداتي وعده داده بودند، قيمت‌هاي قبلي بسيار پايين‌تر بود و واردات خودروي ۵ هزار دلاري تا ۱۰ هزار دلاري هم مطرح شده بود. مشكل اصلي اين است كه هر چند وعده‌هاي آقايان رسانه‌اي مي‌شود، اما زماني كه اين وعده‌ها عملي نمي‌شود كسي ديگر پاسخگو نيست.

كاكايي با بيان اينكه از ابتدا هم مشخص بود كه اين وعده‌ها در خصوص خودروهاي ارزان‌قيمت شدني نيستند، افزود: اين قيمت‌هايي كه امروز در سامانه يكپارچه خودرو اعلام شده عجيب نيست، بلكه آن وعده‌ها عجيب بودند و از روز اول هم كه موضوع مربوط به واردات خودرو مطرح شد، مشخص بود كه در زمان تحريم نمي‌توان از شركت‌هاي اصلي اين برندهايي كه عنوان شده را خريداري كرد.

چه ضمانتي براي خدمات پس از فروش وجود دارد؟

اين كارشناس حوزه خودرو با اشاره به مشكلات جابه‌جايي پول و مراودات بانكي و هزينه‌هاي حمل و نقل خودرو و... گفت: آنچه به عنوان قيمت علي‌الحساب اعلام شده قيمت اصلي نيست و اصلا مشخص هم نيست كه خدمات پس از فروش اين خودروها چگونه خواهد بود. او با اشاره به شركت‌هاي خصوصي كه اين خودروها را وارد كشور كرده‌اند، گفت: بايد ديد اين شركت‌ها داراي چند نمايندگي در سطح كشور هستند و چه ضمانتي براي خدمات پس از فروش خواهند داد. كاكايي تصريح كرد: امروز هيچ خودروساز معتبري در دنيا به ما خودرو نمي‌فروشد، به عنوان مثال اگر خودروي چانگان را شركت سايپا وارد كرده باشد، اين احتمال وجود دارد كه شركت سايپا با خود شركت چانگان به صورت مستقيم معامله كرده باشد. اما شركت هيونداي چگونه به ما خودرو فروخته و با چه ضوابطي اين كار را كرده‌ است؟ به احتمال زياد اين خودروها را از دلال‌هاي حاشيه خليج فارس خريداري كرده‌اند.

مردم چاره‌اي جز اعتماد به فروشندگان ندارند

اين كارشناس حوزه خودرو ادامه داد: يكي ديگر از مواردي كه وجود دارد، اين است كه آيا در توليد اين خودروها از قطعات اصل استفاده شده يا از قطعات تقلبي؟ ضمن اينكه اين موضوع را خريدار متوجه نمي‌شود و خودروساز است كه به اين مساله پي مي‌برد و خريدار در اين نوع معامله بايد به فروشندگان اعتماد كند، چراكه چاره ديگري ندارد و هيچ كس هم در اين رابطه تعهدي نمي‌دهد و پس از آن مردم مي‌مانند و خدمات پس از فروشي كه اصلا شرايط آن مشخص نيست. كاكايي گفت: زماني كه مشتري از شركت سايپا خودرويي را تهيه مي‌كند، اين شركت در نهايت پاسخگوي نواقص خودرويي كه توليد كرده مي‌شود، اما خودروهاي وارداتي اين‌گونه نيستند و تجربه تاريخي هم نشان داده كه كسي پاسخگو هم نيست، در سال ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ اعلام شد هر كسي كه قصد واردات خودرويي را دارد بايد با كارخانه‌دار اصلي قرارداد ببندد تا از تقلبي بودن خودروها جلوگيري شود.

شركت‌هاي مطرح دنيا هيچ فراخواني براي ايران نمي‌دهند

او با اشاره به تقلب‌هايي كه در اين حوزه صورت مي‌گيرد، افزود: به عنوان نمونه قسمت گرمكن صندلي‌ها را عوض مي‌كنند يا اينكه ال‌سي‌دي‌ها را عوض مي‌كنند يا كيلومتر خودروي كاركرده را صفر مي‌كنند و به عنوان خودروي صفركيلومتر مي‌فروشند. البته قصد اتهام زدن به كسي را ندارم اما قانوني كه در سال ۱۳۹۶ گذاشته شد، اصلا اجرايي نشد.

كاكايي گفت: اگر يكي از شركت‌هاي مطرح در دنيا فراخواني براي عيوب فني خودروها مي‌دهد؛ علي‌القاعده بايد براي ايران هم فراخوان بزنند؛ اما ما هيچ‌ وقت اين فراخوان‌ها را در كشور نديده‌ايم و اين بازگشت رو به عقب است و با كوتاه آمدن و ناديده گرفتن يكسري از مسائل تنها به اين خاطر كه مي‌خواهيم خودرويي را وارد كشور كنيم، اين اقدامات صورت گرفته است و اگر هم مي‌بينيم كه قيمت‌ها بالا رفته به دليل تحريم‌هايي است كه براي ايران وجود دارد.

چرا رويه نرخ‌گذاري مشخص نيست

او در مورد تاثير واردات اين خودروها در بازار خودرو افزود: در صورتي كه تعداد واردات خودرو افزايش پيدا كند به دليل تقاضاي بالاي ارز، قيمت‌ها هم ممكن است كمي افزايش پيدا كند، اما آن‌گونه كه در خبرها آمده تعداد خودروهايي كه قرار است وارد كشور شود، محدود است و شايد به ۱۰ هزار دستگاه برسد كه تاثير چنداني هم بر قيمت‌ها نخواهد گذاشت.

كاكايي خاطرنشان كرد: چرا قيمت اين خودروها در سامانه يكپارچه خودرو مطرح شده است؟ اين نوع قيمت‌گذاري در سامانه يكپارچه خودرو به صورت دستوري اعلام شده است و اصلا چرا رويه نرخ‌گذاري هم مشخص نيست؟ در اين رابطه هم ابهامات زيادي وجود دارد.

او افزود: اگر به دنبال متعادل كردن بازار خودرو هستند بايد به اندازه‌اي خودرو وارد كشور بشود كه اين بازار به تعادل برسد. اما به دليل اينكه ارز كافي در كشور وجود ندارد قطعا اين واردات هم رانتي مي‌شود و هنوز هم نمي‌دانيم اين قيمت‌ها واقعي‌اند يا ظاهري، اينكه عده‌اي اين خودروها را خريداري كنند و بعد در بازار آزاد با قيمت بالاتري بفروشند به معني رانتي شدن اين بازار است.

قيمت‌هاي اعلامي دوبرابر بازارهاي جهاني است

حسين رحيمي، كارشناس حوزه خودرو نيز در اين خصوص به «اعتماد» گفت: قيمت‌هايي كه در سامانه يكپارچه خودرو براي پرداخت‌هاي علي‌الحساب اعلام شده تقريبا دوبرابر يا كمي بيشتر از دوبرابر قيمت دلاري اين ۶ مدل خودرو در ساير كشورهاست كه اين موضوع به معني تعرفه بالاي ۱۰۰ درصدي گمرك است.

اين كارشناس حوزه خودرو در ادامه گفت: قبلا هم در مورد اينكه گمرك قرار است چه ميزان تعرفه براي اين خودروها در نظر بگيرد، بحث شده بود و با اين قيمت‌ها معلوم شد كه اين تعرفه بيش از ۱۰۰ درصد شده و اگر قرار بر اين است كه قيمت‌ها در بازار خودرو كنترل شود بهتر آن بود كه ميزان تعرفه‌ها را كمتر اعلام مي‌كردند، زيرا با اين تعرفه‌هايي كه در نظر گرفته شده طبيعتا قيمت خودروهاي وارداتي بيش از انتظار است و چندان هم به قيمت‌ها در بازار خودرو كمكي نخواهد كرد، اگر دولت مي‌خواهد قيمت اين خودروها مناسب‌تر باشد بايد سود خود را از تعرفه گمركي پايين بياورد.

تعرفه گمرك بالاست

رحيمي خاطرنشان كرد: جز تعرفه‌اي كه روي قيمت اين خودروها اعمال شده ساير موارد اعم از ماليات و هزينه شماره‌گذاري و... هم مطرح است و به نظر مي‌رسد كه حدودا ۳۰ درصد به اين قيمت‌هاي اعلامي اضافه شود، اما در مجموع هر نوع اختلاف قيمتي منجر به سوداگري و دلال‌بازي خواهد شد و اين قيمت‌ها همچنان بالاست و اگر دولت با واردات خودرو خواستار كمك به بازار داخلي است بايد تعرفه كمتري براي واردات در نظر بگيرد.

اين كارشناس بازار خودرو افزود: واردكنندگان خودرو اغلب شركت‌هاي خودروساز هستند و مساله اصلي سود اين شركت‌هاي واردكننده نيست، بلكه تعرفه گمركي است كه دولت براي آن در نظر گرفته و تا زماني كه اين تعرفه‌ها بالاست طبيعتا قيمت‌ها هم بالا مي‌رود.

خدمات پس از فروش شركت‌هاي متفرقه سوال‌برانگيز است

او در مورد خدمات پس از فروش اين خودروها هم گفت: خودرويي را كه سايپا وارد كرده طبيعتا خدمات پس از فروش دارد و موظف است كه اين خدمات را ارايه دهد، اما در صورتي كه شركت‌هاي متفرقه اين خودروها را وارد كنند متاسفانه مشكل در خدمات پس از فروش هم پيش مي‌آيد.

رحيمي با اشاره به مسائل تحريمي به وجود آمده براي كشور افزود: برندهاي كره‌اي و ژاپني به صورت مستقيم به تاجران ايراني خودرويي نمي‌دهند و واردكنندگان هم چاره‌اي جز خريد از واسطه نداشته‌اند و بايد به گونه‌اي تحريم‌ها را دور مي‌زدند.

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش