در روزهای ابتدایی توافق هستهای نگاه صنعت خودروی جهان به سوی ایران جلب شد و غولهای خودروسازی جهان برای حضور در ایران آماده میشدند. حال که حدود دو سال از آن تاریخ میگذرد، نتایج آن گفتوگوها و مذاکرات به کجا رسیده است؟ از نظر شرکتهای خارجی، ایران به دلیل شرایط سیاسی، امنیتی و جغرافیایی میتواند هاب منطقهای در زمینه تولید و سرمایهگذاری باشد. این منطقه بازاری حدود ٤٠٠میلیونی دارد و این پتانسیلی انکارناپذیر به شمار میرود. از سوی دیگر سابقه حضور بسیاری از شرکتهای خارجی در کشور و همکاری با شرکای ایرانی باعث توجه و اقبال صنعتگران و سرمایهگذاران جهانی نسبت به ایران بوده است.
به همین دلایل، همایش بینالمللی صنعت خودرو فرصت مغتنمی ساخت تا درباره همکاریها و سطح تعاملات رایزنیها صورت گرفته و پس از اجرای برجام، رقابت این شرکتها برای حضور در بازار ایران شدت گیرد. در این مدت مذاکرات فشرده و گستردهای با شرکتهای معتبر اروپایی و آسیایی انجام شد. نمونه بهسرانجامرسیدن بخشی از مذاکرات را میتوان در قرارداد ایرانخودرو با پژو و بنز دید. همایشهای بینالمللی، فضایی را فراهم میکند تا خودروسازان ضمن آشنایی با یکدیگر از توان فنی و مهندسی خود مطلع شوند و برای ایجاد یا توسعه همکاریها برنامهریزی کنند.
همایش چهارم و کارنامهای پربار
در چهارمین همایش بینالمللی صنعت خودرو خودروسازان تمام توان خود را به کار خواهند بست تا آخرین دستاوردها و شرایط همکاری در همه بخشهای خودرویی را عرضه کنند. ظرفیت تولید گروه صنعتی ایرانخودرو پتانسیل بسیار مطلوبی است تا ضمن حرکت باشتاب به سمت توسعه کمی و کیفی در تولید، با عرضه محصولات متنوع و جدید، هدایت بازار ایران و منطقه را در دست داشته باشد.
تولید
درحالحاضر گروه صنعتی ایرانخودرو با تولید روزانه بیش از دوهزارو ٥٠٠ دستگاه انواع خودرو سواری، وانت و تجاری که مجموع آن از ابتدای سال تا پایان دیماه حدود ٥٣٠ هزار دستگاه هست، بالاترین سهم را در بازار خودرو از آنِ خود کرده است.
کیفیت
تولید خودروی بدون عیب از برنامههای اصلی گروه صنعتی ایرانخودروست. این شرکت سعی میکند محصولی بدون عیب تولید کند تا مشتری تا ١٠ هزار کیلومتر نیازی به مراجعه به تعمیرگاه نداشته باشد. در آخرین نتایج ارزشیابی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، بیشتر محصولات ایرانخودرو سه ستاره کیفی را کسب کردهاند. در آخرین ارزیابی که در دیماه انجام شده محصول گراندویتارای ایرانخودرو خراسان چهار ستاره کیفیت را کسب کرده است.
همچنین در آخرین ارزیابی صورتگرفته از سوی شرکت رنو، محصولات رنو تولیدی در شرکت ایرانخودرو (تندر) در مرز طلایی کیفیت شرکت رنو قرار گرفته و عنوان کیفیت برتر محصولات تندر در خاورمیانه، آفریقا و هند را کسب کرد. تولیدکنندگان محصولات رنو در منطقه خاورمیانه، هند و آفریقا براساس تقویم اجرائی شرکت رنو همواره به صورت تصادفی ارزیابی میشوند که در آدیت موسوم به ٠٠٦١١ شاخصهای کیفیت، گروه صنعتی ایرانخودرو برای سومین بار پیاپی موفق به کسب عنوان تولیدکننده برتر شده است.
توسعه محصول
از جمله برنامههایی که همواره مورد تأکید گروه صنعتی ایرانخودروست، گسترش تحقیق و توسعه محصول با برند ایرانخودرو تولید محصولات مشترک با خودروسازان جهانی است. محصول i٢٠٧ صندوقدار و دنای فیسلیفت یا همان دناپلاس، دو محصول جدید ایرانخودرو است که در دیماه امسال رونمایی شد. پروژه طراحی i٢٠٧ صندوقدار براساس نیاز و تقاضای مشتریان و حفظ سهم بازار در بخش خودروهای کلاس c، منطبق با استانداردهای روز ایمنی و محیط زیست در مرکز طراحی و توسعه محصولات جدید ایرانخودرو به پایان رسید و قرار است این خودرو در نیمه اول سال ٩٦ روانه بازار شود.
همچنین متخصصان و کارشناسان ایرانخودرو مدل جدیدی از محصول دنا را طراحی کردند که از استانداردهای ایمنی مجهزی برخوردار است. دناپلاس اولین خودرو داخلی مجهز به سانروف و کیسه هوای جانبی در سطح مطلوبی از استانداردهای ایمنی قرار دارد. این خودرو تا پایان سال ٩٥ وارد بازار خواهد شد. همچنین در آبانماه امسال اولین بدنه محصول پژو ٢٠٠٨ رنگ شده و خطوط تولید درحال تجهیز هستند. طبق برنامه زمانبندی، اولین محصول مشترک ایکاپ اسفندماه امسال وارد بازار خواهد شد.
توسعه قوای محرکه
صنعت خودرو جهان به سمت استفاده از موتورهای سه سیلندر توروبو شارژ با قدرت بیشتر همزمان با مصرف سوخت و میزان آلایندگی کمتر حرکت کرده است. ازاینرو گروه صنعتی ایرانخودرو و شرکت ماهله آلمان قرارداد طراحی و تولید خانوادهای از موتورهای سه سیلندر را امضا کردند. براساس این قرارداد ایرانخودرو و ماهله آلمان موتور خودرو طراحی و تولید میکنند.
موتورهایی که براساس این قرارداد پنج هزار میلیاردریالی، طراحی و تولید خواهند شد، ١٢٠ تا ١٦٠ اسب بخار قدرت و ٢٨٥ نیوتن بر متر گشتاور و از نظر آلایندگی نیز دستکم استانداردهای یورو٦ را خواهد داشت. مصرف سوخت ٧,٤ لیتر در صد کیلومتر در واحد محصول و در سبد تولید محصولات به چهار لیتر در صد کیلومتر کاهش پیدا خواهد کرد.
گامهای صادراتی
تولید بدون سرمایهگذاری از راهبردهای اصلی ایرانخودرو در کشورهای صادراتی هدف است. ایرانخودرو طبق تفاهمنامهای که در بهار امسال با کشور آذربایجان به امضا رسانده بود عملیات ساخت خط تولید محصولات خود برای مونتاژ محصولات خود در این کشور را آغاز کرد. این پروژه با سرمایهگذاری ١٤ میلیوندلاری طرف آذربایجانی و با ظرفیت تولید سالانه ١٠ هزار دستگاه خودرو، نیمه نخست سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و محصولات برند ایرانخودرو شامل خودروهای دنا، رانا، سمند و سورن در آن تولید خواهد شد.
بخش دیگر صادرات محصولات ایرانخودرو به کشور عراق است که علاوه بر خودروی سواری به صورت قطعات منفصله، صادرات کامیون به صورت آماده نیز برنامهریزی شده است. ایرانخودرو قصد دارد تا محصولات دنا، رانا و سورن را سایت سیامکو تولید کند و دومین محموله از قطعات برای تولید نزدیک به ٩٠ دستگاه از محصولات جدید به سایت سیامکو در کشور سوریه ارسال شده است. همچنین در مسیر توسعه بازارهای بینالمللی، بهتازگی تفاهمنامهای برای ایجاد خط تولید محصولات ایرانخودرو در کشور عمان با سرمایهگذاری طرف عمانی و ارائه خدمات فنی از سوی ایرانخودرو نیز به امضا رسیده است.
همچنین در سال جاری بیش از ٣٠٠ دستگاه دنا به الجزایر صادر شده است و الجزایر بهعنوان دومین بازار قاره آفریقا همواره مورد توجه خودروسازان برتر جهانی بوده است. پس از صادرات دنا به بازار الجزایر و استقبال مردم، بنابر درخواست بخش خصوصی، احداث سایت مونتاژ در این کشور برنامهریزی شده است. برهمین اساس شرکت جوینتونچری با سرمایهگذاری ٨٠درصدی طرف الجزایری به نام «آیام کو» ایجاد شده است. با صادرات نخستین محموله تجهیزات خط تولید ایرانخودرو به الجزایر گام اساسی درخصوص احداث کارخانه ایکوالجزایر برداشته شد.
فروش و توسعه سهم بازار
گروه صنعتی ایرانخودرو با درک شرایط رقابتی و به منظور کسب سهم مناسب از بازار داخلی، شرایط فروش متنوعی برای جذب مشتریان بیشتر در میان خودرو سازان داخلی تدوین و اجرا کرده است. این شرکت در بین صد شرکت برتر در شاخص میزان فروش پنجم شد. این شرکت با فروش بیش از ١٩٦ هزار میلیارد ریال این مقام را کسب کرد. گروه صنعتی ایرانخودرو موفق شده در سال گذشته سهم بازار محصولات خود را به ٥٤ درصد برساند. این شرکت درصدد است با تولید و عرضه محصولات متنوع و جدید سهم فعلی را حفظ کرده و حتی افزایش دهد.
خدمات پس از فروش
شرکت خدمات پس از فروش ایرانخودرو، ایساکو، با تدوین برنامههای جامع و بهروز، به دنبال کسب رضایت حداکثری مشتریان است. براساس اعلام نتایج ارزیابی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، ایساکو توانسته با کسب بالاترین امتیاز در صدر جدول ارزیابی سال ٩٤ در میان شرکتهای ارائهدهنده خدمات خودرویی داخلی قرار گیرد.
ایساکو در حالی در بین ٣٩ شرکت ارائهدهنده خدمات پس از فروش خودرویی توانسته بیشترین امتیاز را کسب کند که در هفت دوره متوالی این ارزیابیها که از سوی سازمان بازرسی کیفیت و استاندارد انجام شده و به تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت رسیده، همواره در جایگاه نخست قرار داشته است. از دیگر سو با توجه به برنامهریزی ایرانخودرو برای ورود خودروهای جدید به بازار، ایساکو بهعنوان متولی خدمات پس از فروش این خودروساز، آماده خدمترسانی به مشتریان است.
همکاری با ٦ برند جهانی
گروه صنعتی ایرانخودرو موفق شد در پسابرجام با شش شریک خودروساز بزرگ خارجی فعالیتهای خود را توسعه دهد؛ عقد قرارداد با شرکت پژو و تأسیس شرکت مشترک ایرانخودرو و پژو به نام ایکاپ که اولین گام ایرانخودرو در مسیر جهانیشدن بود. طبق مفاعد قرارداد با پژو، از هر صد دستگاه تولید محصول مشترک، ٣٠ دستگاه آن صادر خواهد شد. از دیگر سو در همکاری با بنز، دو شرکت مشترک در بخش تجاری ایجاد میشود.
در شرکت مشترک حوزه فروش سهم ایرانخودرو ٥١ درصد و در شرکت مشترک خدمات پس از فروش سهم طرف آلمانی ٥١ درصد خواهد بود. سرمایهگذاری مشترک برای تولید منطقهای کامیونهای مرسدس بنز و قطعات قوای محرکه، تأسیس شرکت مشترک فروش کامیونهای مرسدس بنز و قطعات آنها در ایران و همچنین خرید بخشی از سهام شرکت محورخودرو در کنار ایدم از سوی دایملر، از جمله موارد مورد توافق است.
همچنن این شرکت در زمینه همکاری در بخش خودروی سواری با شرکت بنز نیز در حال مذاکره است. روابط ایرانخودرو با سوزوکی در تولید گراند ویتارا نیز توسعه مییابد. در سالهای گذشته با شرکت سوزوکی فقط روی محصول ویتارا همکاری وجود داشته است، اما ایرانخودرو قصد دارد تولید محصولات دیگری از این خودروساز مانند سوییفت، ویتارای جدید و سیاز را نیز به انجام برساند. همچنین مذاکره با شرکت داتسون برای تولید محصولات جدید به صورت مشترک درحال جریان است.
- 16
- 4