دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۵۱ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۶۱۹۳
اخبار بازار خودرو

در مجمع پایان سال قطعه‌سازان مطرح شد؛

واگذاری سهام خودروسازان به ائتلاف قطعه‌سازی

واگذاری سهام خودروسازان,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

 در شرایطی بحث و گمانه‌زنی بر سر واگذاری سهام خودروسازان کماکان ادامه دارد که مسوولان دو غول صنعت خودرو ایران و بخشی از قطعه‌سازان، بر سر واگذاری سهام موردنظر به یک کنسرسیوم منتخب از صنعت قطعه، به توافق رسیده‌اند.

 

آن طور که از مجمع سالیانه و آخرین گردهمایی سال ۹۶ قطعه‌سازان خبر می‌رسد، مدیران خودروسازی به خصوص مدیرعامل ایران خودرو، بر واگذاری سهام به کنسرسیوم قطعه‌سازان در راستای جلوگیری از بروز انحصار برخی شرکت‌های خاص قطعه ساز، تاکید کرده‌اند. در این مجمع که چهارشنبه هفته گذشته برگزار شده، نزدیک به ۳۰۰ قطعه ساز کشور و مدیران ارشد خودروسازی از جمله هاشم یکه زارع مدیرعامل ایران خودرو، محسن قاسم جهرودی مدیرعامل سایپا، حسین نجاری مدیرعامل شرکت طراحی و تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو)، معصوم نجفیان مدیرعامل سازه‌گستر سایپا و همچنین اصغر خسروشاهی مشاور خودرویی وزیر صنعت، معدن و تجارت صنعت و ولی ملکی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی حضور داشته‌اند.

 

از جمله مسائل بسیار مهمی که در این مجمع مطرح شده، موضع مدیرعامل ایران خودرو در قبال واگذاری سهام این شرکت به قطعه‌سازان، بوده است. بر این اساس، خبر می‌رسد هاشم یکه‌زارع به صراحت اعلام کرده «باید کنسرسیومی متشکل از اغلب قطعه‌سازان تشکیل و اقدام به خرید سهام خودروسازان کنند.» وی در ادامه تاکید کرده «قطعا تسهیلاتی نیز برای این مساله در نظر گرفته خواهد شد

 

و اگر خودروسازان بزرگ نیز خواستار خرید بخشی از سهام باشند، می‌توانند با ورود به این کنسرسیوم در این زمینه مشارکت کنند.» مدیرعامل ایران خودرو همچنین درباره حمایت از زنجیره تامین قطعات گفته که «ایران خودرو اجازه نمی‌دهد قطعه‌سازی دیگری وارد ساخت و تولید قطعه‌ای شود که هم اکنون توسط زنجیره تامین این شرکت در حال ساخت است.»

 

واکنش به انحصارطلبی

اما چرا مدیرعامل ایران خودرو رسما به واگذاری سهام شرکت تحت مدیریت خود به قطعه‌سازان واکنشی این چنینی نشان داده است؟ این ماجرا بدون شک ریشه در اقدام چندی پیش ایران خودرو در فراخوان این شرکت برای واگذاری ۱۵ درصد از سهام خود دارد. حدود سه ماه پیش بود که ایران‌خودرو اعلام کرد سهام ۸/ ۱۵ درصدی «شرکت سرمایه‌گذاری سمند» به‌صورت مزایده واگذار خواهد شد و قرار بود ظرف حداقل ۱۰ روز پس از انتشار آگهی موردنظر، این سهام در بورس عرضه شود. با این حال اما سهام موردنظر در محدوده زمانی اعلامی، عرضه نشد تا شائبه‌هایی مبنی‌بر منتفی شدن این موضوع ایجاد شود.

 

هرچند ایران‌خودرویی‌ها بعدها اعلام کردند سهام ۸/  ۱۵ درصدی شرکت سرمایه‌گذاری سمند در تاریخ یازدهم بهمن‌ماه امسال عرضه خواهد شد، اما باز هم این اتفاق رخ نداد تا مشخص شود هنوز خریدار اصلح (از نظر ایران خودرویی‌ها) برای تصاحب سهام موردنظر پیدا نشده است. اگرچه در آن مقطع رسما نامی از مشتریان سهام شرکت سرمایه‌گذاری سمند برده نشده، با این حال منابع آگاه تاکید داشتند که غول‌های قطعه‌سازی یکی از جدی‌ترین گزینه‌ها برای تصاحب این بلوک گران‌قیمت به‌شمار می‌روند. استدلال منابع آگاه این بود

 

که قطعه‌سازان، هم از این جنبه که به هر حال بخشی مهم از زنجیره خودروسازی به‌شمار می‌روند و هم از این حیث که از تمکن مالی بالایی برخوردار هستند، در مجموع شرایط لازم برای خرید سهام موردنظر را دارند. در ادامه نیز مشخص شد که برخی از قطعه‌سازان به تنهایی برای خرید سهام شرکت سرمایه‌گذاری سمند موردنظر پیشقدم شده‌اند، اما ایران خودرویی‌ها با واگذاری سهام موردنظر به این ترتیب مخالفت کرده‌اند. ظاهرا علت مخالفت ایران خودرو این بوده که مسوولان این شرکت نخواسته و نمی‌خواهند

 

برخی قطعه‌سازان به تنهایی سهم بیشتری در این شرکت کسب کنند. جدا از خودروسازان اما دیگر قطعه‌سازان بزرگ داخلی نیز مخالف واگذاری سهام شرکت‌های خودروساز به یک شرکت خاص قطعه‌سازی هستند. از نظر آنها، قدرت گرفتن تنها یک قطعه‌ساز در خودروسازی کشور، به انحصار منجر خواهد شد و این اتفاق به نفع صنایع خودرو و قطعه کشور نیست. از همین‌رو بسیاری از قطعه‌سازان معتقدند بهترین روش برای فروش سهام شرکت‌های خودروساز به قطعه سازها، تشکیل کنسرسیوم است، زیرا در این صورت کل صنعت قطعه منتفع خواهد شد و در نتیجه، انحصاری نیز گریبان خودروسازی کشور را نمی‌گیرد. این ایده، از طریق برخی قطعه‌سازان بزرگ مطرح و مورد حمایت قرار گرفته است.

 

در نتیجه همین جدل‌های داخلی میان قطعه‌سازان و خودروسازها، هنوز تکلیف سهام شرکت‌های خودروساز به خصوص سهام ۸/ ۱۵ درصدی «سرمایه‌گذاری سمند» مشخص نشده است. حالا آن طور که از مجمع انتهای سال قطعه‌سازان خبر می‌رسد، شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور هم موافق تشکیل کنسرسیوم قطعه‌سازی برای واگذاری سهام، هستند. در این شرایط باید منتظر ماند و دید سهام خودروسازان در نهایت چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد و آیا کنسرسیومی از صنعت قطعه مالک این سهام خواهد شد، خریداری دیگر تملک آن را بر عهده خواهد گرفت.

 

موافقت با افزایش قیمت قطعات

اما نگاهی بیندازیم به آنچه در مجمع انتهای سال قطعه‌سازان گذشته است. آن طور که فرهاد به‌نیا، سخنگوی انجمن سازندگان و مجموعه‌های خودرو ایران عنوان کرده، «در این گردهمایی هاشم یکه‌زارع، مدیرعامل ایران‌خودرو ضمن ارائه مطالبی درخصوص لزوم تجهیز قطعه‌سازان به تجهیزات روز و جایگزینی ماشین‌آلات جدید، تاکید کرده که باید دستیابی به فناوری‌های جدید در دستور کار صنعت قطعه کشور قرار گیرد.»

 

وی افزود: مدیرعامل ایران‌خودرو سال ۹۷ را به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه و نرخ ارز، سال سختی برای خودروسازی و قطعه‌سازی کشور ارزیابی کرده است. به گفته به‌نیا، یکه‌زارع تاکید کرده که «قطعا ایجاد شرایط سخت در سال آینده، علاوه بر مشکلات فعلی، منافعی را نیز برای خودروسازی و قطعه‌سازی کشور به دنبال خواهد داشت که از جمله آنها می‌توان به چابک‌سازی صنایع خودرو و قطعه، جلوگیری از هزینه‌های بی‌مورد و همچنین افزایش آمادگی جهت ورود به بازارهای جهانی اشاره کرد.»

 

این بخش از اظهارات مدیرعامل ایران‌خودرو، به ماجرای درخواست قطعه‌سازان از شرکت‌های خودروساز بابت افزایش قیمت مربوط می‌شود. آن‌طور که قطعه‌سازان اعلام کرده‌اند، هزینه تولید آنها در سال جاری و ناشی از مسائل مختلف از جمله افزایش نرخ ارز، حدود ۳۵ درصد افزایش یافته است، از همین‌رو آنها از خودروسازان درخواست کرده‌اند قیمت خرید قطعات را افزایش داده و همچنین مطالبات معوق‌شان را پرداخت کنند. این در شرایطی است که خودروسازها افزایش قیمت را منوط به موافقت شورای رقابت با بالا رفتن قیمت خودرو در سال آینده دانسته‌اند.

 

هرچند احتمال موافقت با افزایش ۳۵ درصدی قیمت قطعات تقریبا صفر است، با این حال این احتمال وجود دارد که چیزی کمتر از ۱۰ درصد افزایش قیمت نصیب قطعه‌سازان شود. سخنگوی انجمن قطعه‌سازان در ادامه ضمن اشاره به درخواست قطعه‌سازان مبنی بر افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی قیمت قطعات، تاکید کرد: مدیرعامل ایران‌خودرو با افزایش ۱۵ درصدی قیمت قطعات در سال آینده موافقت کرده است. البته یکه‌زارع این «افزایش» را اثرگذار بر قیمت خودرو دانسته و تاکید کرده که منجر به کاهش تقاضای مصرف‌کنندگان و افت فروش در بازار خودرو خواهد شد و بنابراین شاهد اثرات بدی بر صنعت خودرو (از ناحیه افزایش قیمت) خواهیم بود.

 

اجرای سیاست دو سورسی در سایپا

دیگر میهمان مجمع چهارشنبه گذشته قطعه‌سازان، مدیرعامل سایپا بوده که در مهم‌ترین بخش از اظهارات خود، به اجرای سیاست‌های دو سورسی (برای تامین قطعات موردنیاز) در این گروه خودروسازی اشاره کرده است. محسن قاسم جهرودی، اجرای سیاست دو سورسی در گروه خودروسازی سایپا را مطرح کرده و گفته که «تلاش می‌شود بیش از دو سورس (تامین‌کننده) در ساخت قطعات مشارکت نداشته باشند.»

 

سخنگوی انجمن قطعه‌سازان در ادامه به اظهارات مدیرعامل سایپا درباره سهم داخلی‌سازی قطعات در قراردادهای پسابرجامی صنعت خودرو اشاره کرد و گفت:در مذاکرات جدیدی که برای تولید خودرو با شرکت‌های خارجی انجام شده، ۵۰ درصد داخلی‌سازی مورد تاکید قرار گرفته و خودروسازان بر این مساله پافشاری خواهند کرد. این بخش از اظهارات مدیرعامل سایپا در شرایطی است که قطعه‌سازان معتقدند در قراردادهای پسابرجامی صنعت خودرو، چندان به داخلی‌سازی و نقش قطعه‌سازان توجه نشده و خودروسازان باید اهتمام بیشتری به این مساله داشته باشند.

 

اما سخنگوی انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو به بخشی دیگر از اظهارات مدیرعامل سایپا اشاره و گفت: جهرودی بابت مشکلاتی که در گذشته بابت پرداخت مطالبات قطعه‌سازان ایجاد شد، از شرکت‌های قطعه‌ساز عذرخواهی کرد. به گفته به‌نیا، مدیرعامل سایپا البته خبری خوش نیز به قطعه‌سازان داده و عنوان کرده که به‌زودی ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق از سوی گروه خودروسازی سایپا منتشر می‌شود و سایپا تعهد می‌دهد تمامی پول حاصل از آن را برای پرداخت مطالبات قطعه‌سازان هزینه کند.

 

این در شرایطی است که ایران‌خودرو نیز پیش‌تر با انتشار اوراق مرابحه سعی کرد بخشی از بدهی معوق خود به قطعه‌سازان را صاف کند و حال باید دید سایپایی‌ها تا چه اندازه در این پروژه موفق عمل خواهند کرد. با توجه به چنین اقداماتی از سوی ایران‌خودرو و سایپا، به‌نظر می‌رسد خودروسازان به تدریج در حال کم‌کردن ارتباط خود با سیستم بانکی و دریافت تسهیلات از بانک‌ها هستند، تا به واسطه روش‌های جایگزین، هزینه مالی کمتری دامان آنها را بگیرد.

 

مجلس به دنبال خصوصی‌سازی خودروسازان

در مجمع هفته گذشته قطعه‌سازان اما ولی ملکی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای‌اسلامی و عضو ناظر شورای رقابت نیز حضور داشته که بر خصوصی‌سازی خودروسازان تاکید کرده است. به گفته سخنگوی انجمن قطعه‌سازان، ملکی در آغاز سخنان خود ابتدا از عدم ارائه مشکلات قطعه‌سازان به کمیسیون صنایع و معادن مجلس از جامعه قطعه‌سازی کشور گلایه کرده و در ادامه قول داده هرگونه درخواست و مشکلات مطروحه از سوی شرکت‌های قطعه‌ساز را به کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای‌اسلامی ارجاع داده و با سرعت و نهایت جدیت پیگیری و حل کند.

 

به گفته به‌نیا، این نماینده مجلس همچنین به موضوع واگذاری سهام خودروسازان و تشکیل کنسرسیوم قطعه‌سازان (برای خرید سهام مربوطه) اشاره و از طرح و پیگیری این مساله در مجلس شورای‌اسلامی طی سال آینده، خبر داده است. سخنگوی انجمن قطعه‌سازان در انتها اظهار امیدواری کرد تمامی صحبت‌ها و وعده‌هایی که در مجمع سالانه قطعه‌سازان عنوان شده، در سال آینده عملی شود تا چشم‌انداز روشنی پیش‌روی صنعت خودرو و قطعه‌سازی قرار گیرد.

 

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش