آنچه مشخص است از اوایل مهرماه سالجاری روند صعودی قیمتها آغاز شد، این در شرایطی است که در این مقطع آرامش در دیگر بازارها حاکم و هنوز قیمت بنزین افزایش نیافته بود. در این بین بسیاری از فعالان خودرو عرضه نامناسب به بازار از سوی خودروسازان را تنها دلیل صعودی شدن قیمتها عنوان میکردند هرچند که این دلیل قویا از سوی تولیدکنندگان مورد انتقاد قرار گرفت.در هر صورت آمارهای منتشر شده از سوی خودروسازان در سایت کدال نیز حکایت از افت تولید طی ماههای گذشته از پاییز دارد و مشخص است که با نزول تولید، خودروسازان نیز نمیتوانند عرضه مناسبی به بازار داشته باشند. به این ترتیب دو اتفاق به صعود قیمتها در بازار شتاب بخشید؛ افزایش قیمت بنزین و به دنبال آن رشد نرخ ارز که همیشه بر بازار تاثیرگذار بوده است.
هر چند با افزایش نرخ بنزین تصور بر این بود که طبق رویهای جهانی قیمت خودرو کاهش پیدا کند یا لااقل محصولات پرمصرف با کاهش قیمت روبهرو شوند اما نهتنها چنین اتفاقی رخ نداد بلکه زمینهای برای ورود بیشتر دلالان به بازار را فراهم کرد.
به این ترتیب خودروی پرمصرف، کممصرف و دوگانهسوز همگی افزایش قیمت را تجربه کردند، با این حال مسوولان صنعتی کشور اصلاح نرخ بنزین را بر بازار خودرو بیتاثیر خوانده و بازهم بر وجود دلالان تاکید داشتند. این در شرایطی است که روز گذشته رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با خانه ملت به نقش قیمت بنزین در بازار خودرو پرداخت. در این گفتوگو از وی در مورد افزایش قیمت ۴۰۵ و پراید سوال کردند که وی نیز عنوان کرده قیمتسازی در فضای مجازی یکی از دلایل افزایش قیمت پراید و پژو ۲۰۶ در بازار است. وی این نکته را نیز مورد تاکید قرار داده که افزایش قیمت بنزین بهصورت طبیعی بر قیمت هر کالاهایی اثر گذاشته و نمیتوان تاثیر آن را نادیده گرفت.
صعود دوگانهسوزها
به بازار هفته جاری بازمیگردیم، بازاری که همچنان با افزایش قیمتها همراه بوده است.در این مورد یک فعال بازار خودرو به خبرنگار ما میگوید در هفته جاری افزایش نرخ ارز، حرکت رو به رشد قیمتها در بازار خودرو را تشدید کرد. وی ادامه میدهد که در این بین قیمت دوگانهسوزها تاثیر گرفته از جو روانی اصلاح نرخ بنزین بیش از باقی خودروها با افزایش قیمت مواجه شدند بهطوریکه سمند گازسوز که در اواخر آبان ماه ۹۷ میلیون تومان قیمت داشت حالا به قیمت ۱۱۶ میلیون تومان رسیده است. این وضعیت در مورد سایر خودروهای گازسوز نیز وجود دارد بهطوریکه پژو ۴۰۵ گازسوز نیز از ۸۰ میلیون تومان به ۹۵ یا حتی ۱۰۰ میلیون تومان هم رسیده است.
پژو پارس دوگانه سوز نیز در همین دوره زمانی افزایش قیمتی برابر با ۱۴ میلیون تومان را تجربه کرده است و از قیمت ۱۰۴ میلیون تومان به قیمت ۱۱۸ میلیون تومان رسیده است. بنابراین به نظر میرسد که قیمت خودرو در بازار افزایش یافته، حال آنکه گازسوزها بیپروا اوج گرفتهاند. در این بین برخی از فعالان در مورد حضور مشتری در بازار اظهارات متفاوتی دارند بهطوریکه برخی از فعالان بازار تاکید میکنند که با وجود عدم حضور مشتری در بازار فروشندهها نیز دست به عصا شدهاند و به امید اینکه خودرو خود را در آینده با قیمت بالاتری به فروش برسانند حاضر به کاهش قیمت نیستند. با این حال برخی دیگر از فعالان بازار عنوان میکنند که انتظار تورمی باز هم مشتریان را به بازار کشانده است.
- 17
- 1