در پی موافقت شورای رقابت با افزایش نرخ ها به صورت فصلی و اعمال نرخ های تازه برای خودروهای شرکت هاي خصوصی و یکی از خودرو سازان بزرگ، مرحله جدیدی از افزایش نرخ ها شروع شد.
به گزارش ایسنا، طی هفته های گذشته بازار ماشین به دنبال صعود قیمت ارز، شاهد افزایش نرخ ها بود. در شرایطی نرخ خودرو در بازار وابسته به احوالات بازار ارز شده است که طبق روال سال های گذشته که خبری از کروناویروس نبود، با آغاز مسافرت های تابستانی قیمت ها روند صعودی به خود می گرفت اما امسال که شیوع این ویروس بازارهای بسیاری از جمله بازار خودرو را خالی از مشتری کرده، این افزایش قیمت ها پرحاشیه، داغ و عجیب است.
این در حالی است که رضا شیوا- رییس شورای رقابت- از موافقت این سازمان با افزایش قیمت خودروها به صورت فصلی( هر سه ماه یکبار) با توجه به اوضاع تورمی کشور خبر داده و گفته است که خودروسازان در صورت تمایل می توانند هر سه ماه یکبار، تورم بخشی را از بانک مرکزی خواسته و سپس با تایید ستاد تنظیم بازار، افزایش قیمت را رقم بزنند.
به گفته وی، اکثر خودروهای پرمصرف( پرتیراژ) مشمول این دستورالعمل می شوند. ضمن اینکه با برنامه ریزی های صورت گرفته توسط سازمان صمت که بایستی در طول سال یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شود، این تعداد خودرو در میان ماه های سال توزیع می شوند؛ لذا خودروساز نمی تواند خودروی خود را عرضه نکرده و برای فصل بعدی که قیمت ها بالاتر خواهد بود نگه دارد. نظارت بر تولید خودروها و عرضه آن ها به بازار وجود خواهد داشت. شورای رقابت امسال تکلیف دستورالعمل قیمت گذاری خودرو را مشخص کرده و این دستورالعمل تا پایان سال هیچ تغییری نخواهد کرد.
طی یکی دو سال اخیر به دلیل افزایش نرخ تورم، ایجاد سرمایه های سرگردان و کاهش ارزش ریال و کاهش تولید و عرضه خودرو به بازار، خودرو را از کالای مصرفی به کالایی سرمایه ای تبدیل کرده که تقاضا برای آن به شدت بالا رفته است. ضمن اینکه اختلاف فاحش قیمتی کارخانه و باازر آزاد را نباید فراموش نکرد که تا چه حد در التهابات بازار و پرزور کردن دلالان تاثیر داشته است. این در حالی است برخی کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که با توجه به واقعیت بازار و ناهمخوانی آمار تولید و عرضه خودروسازان، چنانچه اختلاف قیمت خودرو میان کارخانه تا بازار از بین رفته یا حداقل کم شود، ممکن است عرضه فعلی زیاد هم باشد.
این در حالی است که اندک فروشندگان خودرویی هم که در این شرایط قصد فروش خودرو خود را دارند، پیش از آن نرخ ارز را روی تابلوی صرافی ها رصد می کنند. نرخ ارز از مهمترین عاملانی است که در تعیین قیمت خودرو نقش مهمی را ایفا می کند و به گفته فعالان بازار خودرو تا زمانی که نرخ ارز به ثبات نرسد بازار خودرو نیز روی آرامش را نخواهد دید.
آغاز موج تازه افزایش نرخ خودرو در بازار
حال اما با اعمال نرخ های جدید خودرو سازان خصوصی و معلوم شدن نرخ های تازه یکی از دو خودروساز بزرگ کشور( سایپا) برای تابستان که مشمول افزایش قيمت شده، وارد فاز جدید از قیمت ها خواهیم شد و مشخص است که موج جدید افزایش قیمت خودرو آغاز شده است.
علاوه بر آن بعضی شرکتهای خودروساز خصوصی همچون مدیران خودرو که در فهرست قیمتی محصولات خود برای تیر ماه افزایش ۲۰ درصدی نرخ ها را لحاظ کرده است و همچنین یکی از دو خودروساز بزرگ( سایپا) نیز پس از ارائه مستندات در خواست افزایش قیمت محصولات خود، توانسته است موافقت ستاد تنظیم بازار برای افزایش قیمت ها برای فصل تابستان را بگیرد.
البته این مسئله فعلا برای سایپا صورت گرفته و با پیگیری های ایسنا از ایران خودرو ، هنوز اعمال تغییرات قیمتی برای محصولات ایران خودرو صورت نگرفته است و تا این لحظه ایران خودرو نیز اعلام کرده که قیمت های جدید برایشان ابلاغ نشده است.
این در حالی است که رییس شورای رقابت، با بیان اینکه برای آن دسته از خودروهایی که قیمت پایه نداشته و جدید تولید شده اند، شورای رقابت روش کلینیک را در قیمت گذاری اجرایی می کند، اعلام کرده است که مطرح شدن تعیین قیمت خودرو آن هم به روش کلینیک به نحوی خواهد بود که نهایت ۱۰ متخصص در حوزه خودرو درخواست کرده تا با بررسی مستنداتی که در اختیار آن ها قرار گذاشته می شود، ضمن توجه به هزینه تمام شده خودرو، قیمت پایه محصولات جدید تعیین شود. این روش فقط برای خودروهایی که قیمت پایه نداشته و تولید جدید هستند استفاده می شود و در مابقی خودروها دستورالعمل قیمت گذاری خودرو مصوب شورای رقابت اجرایی خواهد شد.
با اعلام این خبر توسط رضا شیوا، اولین جلسه این کلینیک هفته گذشته برگزار شد؛ درحالی که احتمال می رفت شورای رقابت با تشکیل« کلینیک تجاری قیمت گذاری خودرو» تصمیم دارد نرخ خودروهای داخلی را به شور بگذارد و در فرمول خویش تجدیدنظر کند، ان طور که گزارش شده گویا خبرهای منتشره از اولین جلسه این کلینیک خلاف پیش بینی ها بوده است.
- 15
- 7
شعبان معصومی
۱۳۹۹/۵/۴ - ۱۷:۰۶
Permalink