فیلترهای خودرو
برخی از فیلترهای خودرو وظیفه ی تمیز کردن هوای ورودی به کابین و موتور را دارند، درحالیکه فیلترهای دیگر موظفند که مایعات ورودی به موتور خودرو را تمیز کنند. شما میتوانید فیلتر هوا را تمیز کنید، ولی این نکته را در نظر بگیرید که همیشه باید باید نسبت به تعویض فیلتر روغن اقدام کنید. در حالیکه توصیه ی ما به شما اینست که فیلترهای خودرویتان را با یک برنامه مشخص عوض کنید، وقتی که فیلترها را تمیز میکنید درواقع به افزایش طول عمرشان کمک میکنید در حالی که تمام فیلترها در نهایت ، باید تعویض شوند، بدین دلیل که تمیز کردن فیلترها موجب کاهش کارایی و راندمان آنها میشود. بهتر است تعویض فیلترهای خودرو را همیشه به یک مکانیک ماهر بسپارید.
انواع فیلتر خودرو
انواع فیلترها در هر خودرویی مورد استفاده است. ولی چهار فیلتر اصلی به نام های فیلتر روغن، فیلتر کابین، فیلتر سوخت و فیلتر هوا وجود دارد. تمامی این فیلترها وظایفی دارند که از آن ها می توان به تسهیل فرایند حرکت و فعال کردن جریان و گرفتن ناخالصی هایی مثل گرد و غبار و آلودگی های موجود در هوا و کثیفی موجود در روغن موتور یا ناخالصی های موجود در سوخت اشاره کرد. درصورت عدم تعویض به موقع فیلترهای خودرو، این فیلترها بدرستی کار نمیکند و در نهایت، در کارکرد مکانیک تاثیرگذار است. وقتی که فیلترهای خودرو را تعویض کنید، کارآمدتر میشود. در ادامه با انواع فیلتر خودرو اشنا شوید:
- فیلتر کابین:
وظیفه ی فیلتر کابین اینست که هوای وارد شده به فضای داخلی خودرو را از طریق سیستم گرمایش و تهویه هوا تمیز می کند و مانع از ورود گرد و غبار و سایر موارد ناخوشآیند به داخل کابین میشود. وظیفه ی فیلتر کابین فعال شده با کربن اینست که، گازهای خروجی و بوی آنرا نیز پالایش میکند. اگر آلرژی دارید یا به مشکلات تنفسی مبتلا هستید، داشتن هوای تمیز در اتومبیل، امر بسیار مهمیست. بطور خلاصه، جریان های خوب از طریق فیلترها عبور می کنند، به همین علت باید تعمیر و نگهداری معمول آن انجام شود. معمولاً در هر ۱۵۰۰۰ – ۲۵۰۰۰ کیلومتر، این نوع فیلتر باید جایگزین شود. اما باتوجه به وسیله نقلیه و محیط رانندگی شما این مقدار میتواند کم یا بیشتر باشد.
- فیلتر هوا:
وظیفه ی فیلتر هوای خودرو اینست که مانع از ورود ذرات به داخل موتور و اجزای آن میشود. مجموعه فیلتر بهمراه محفظه و ضمائمش را هواکش میگویند که هواکش های مختلفی طبق شرایط اقلیمی و مشخصات فنی موتورها، برای تامین هوای مورد نیاز آن ها ساخته می شوند. از انواع هواکش های مختلف می توان به روغنی، مرطوب، خشک و سیکلونی اشاره کرد. از نظر آلودگی، هوا را به سه نوع تقسیم می کنند که شامل محیط های کم گرد و غبار ، با گرد و غبار متوسط و با گرد و غبار زیاد میباشد که از هواکش های مرطوب در محیط های کم گرد و غبار و از هواکش های ترکیبی روغنی با سیکلون یا هواکش های پیکو سیکلون در مکان های پر گرد و غبار استفاده می شود.
عامل تصفیه کننده هوا و محفظه فیلتر در هواکش های مرطوب، به روغن آغشته شده اند و روغنش ثابت یا قابل تعویض است که فیلتر را در نوع دوم، شست و شو می دهند ولی با گذشت زمان منسوخ شده است. در این هواکش ها عامل تصفیه دارای تنوع بسیاری میباشد و ساخت فیلتر باتوجه به شرایط فنی از موادی همچون الیاف گیاهی، مواد اسفنجی، توری های بافته شده فلزی یا از نسوج مواد بافته نشده می باشد.
جنس المنت تصفیه کننده هواکش های خشک، تشکیل شده از کاغذی که الیاف مخصوص به صورت پلیسه در آن دارد. هوای مکیده شده از طریق اطراف یک فیلتر داخلی که توسط محافظ مشبک فلزی پوشیده شده، عبور می کند و در سطح خارجی فیلتر و بین پیلسه ها ذرات گرد و غبار را باقی میگذارد و از داخل لوله مرکزی هواکش، هوای تمیز را بطرف موتور دیزل هدایت می کند. براساس توصیه سازنده موتور و بعد از طی مسافت معینی باید نسبت به تعویض فیلتر اقدام کرد که در این بین نکاتی مانند بررسی وضعیت محیط از نظر گرد و غبار ، رطوبت و ... باید مدنظر قرار گیرد. البته علائم هشدار دهنده ی نوار رنگی، بوق هشدار و غیره در وسایل نقلیه سنگین به منظور اگاه کردن راننده از کثیف شدن فیلتر هوا می باشد. هرچند مطمئن ترین روش در اتومبیل های سواری، تعویض فیلتر هواست.
- فیلتر سوخت:
هر نوع سوخت برای وارد شدن به موتور خودرو باید به منظور رفع ناخالصی ها از فیلتر عبور کند. درصورت ناخالص بودن سوخت به موتور خودرو اسیب وارد میشود. معمولاً در لوله سوخت رسانی، فیلترهای سوخت قرار گرفته اند تا از این طریق عمل فیلترینگ را انجام دهند. درصورت استارت خوردن موتور و روشن نشدن آن به احتمال زیاد باید فیلتر سوخت آنرا عوض کرد. اگر در زمان روشن کردن خودرو با مشکلی مواجه شدید به این معنیست که فیلتر سوخت خراب شده است. علت خراب شدن موتور خودروها در حین حرکت، یا ریپ زدن در حین گاز دادن اینست که فیلتر سوخت کثیف شده است. فیلتر سوخت مثل فیلترهای دیگر خودرو برای تعویض، زمان مشخصی ندارد. بدین ترتیب با مشاهده ی هر یک از این نشانه ها باید فیلتر سوخت را عوض کنید. از نشانه های فیلتر سوخت کثیف می توان به بد کار کردن موتور در حالت درجا اشاره کرد.
- فیلتر روغن:
وظیفه ی انواع فیلتر روغن، محافظت از جریان مداوم روغن و نابودی ذرات( خاک، روغن اکسیده، ذرات فلزی) جمع شده به علت فرسودگی موتور در روغن موتور می باشد. فیلتر روغن با تصفیه ی روغن موتور، کار خود را به صورت کارامد انجام میدهد. یک فیلتر روغن به منظور عملکرد کامل تا زمان تغییر روغن بعدی دارای ظرفیت نگهدارنده آلاینده به اندازه کافی می باشد. اصلی ترین سرویس ماشین، تغییر فیلتر روغن بهمراه روغن است. در هر ۱۰۰۰۰ – ۱۵۰۰۰ کیلومتر یا هر به یکسال باید این سرویس را انجام دهید.
هدف از روغن موتور اینست که بخش های مختلف و بسیار مهم در حال حرکت در موتور را روغن کاری می کند. اگر این روغن کاری انجام نشود، اصطکاک ناشی از ساییدگی اجزاء در برابر هم، علاوه بر اتلاف انرژی موجب بوجود آمدن آسیب های دیگر میشود. مقدار کمی از اصطکاک با این وجود اجتناب ناپذیر است و ذرات فلزی ریز با گذشت زمان رها میشوند که اگر کنترل نشوند موجب انسداد جریان روغن در موتور شما میشود. فیلتر روغن موظف است که آن ها را مهار کند و مانع ادامه کار شود. بدین ترتیب پس از مسدود شدن فیلتر، باید یک مورد جدید را هنگام تغيير روغن موتور انجام دهید. بعد از آن، روغن جدیدتان بدون محدودیت از طریق فیلتر تمیز جریان می یابد.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 16
- 2
ALI
۱۴۰۰/۱۱/۱۳ - ۱۲:۵۴
Permalink