سوختن لامپ چراغ خودرو
شایع ترین علتی که باعث خرابی چراغهای جلو با عقب میشود، سوختن لامپ خودرو است که در اثر آن یكی از چراغها یا هر دوی آن ها از كار می افتد و راننده، دید كافی ندارد. جنس سیم پیچ داخل لامپها یا همان فیلامان، از فلز بسیار سختی به نام تنگستن می باشد و سیم داخل آن در زمان روشن شدن لامپ خودرو، در اثر حرارت زیاد به نقطه ذوب خود نزدیک می شود. در حالتی كه درجه حرارت سیم داخل لامپ در اثر تغيير ناگهانی در ولتاژ یا میزان جریان برق، بالاتر رود؛ سیم مذكور، ذوب میشود و از وسط و یا از محل اتصالش پاره و جدا میشود كه لامپ بطور ناگهانی خاموش می شود و اصطلاحاً لامپ خودرو سوخته است.
به فلزی که رنگ خاکستری دارد و بسیار سخت است؛ تنگستن می گویند كه مقاومت سیمهای حاصل از آن در مقابل کشش و حرارت، بسیار زیاد است. این فلز در میان عناصر، از بالاترین نقطه ذوب برخوردارست یعنی در حرارت ۳۳۸۰ درجه سانتی گراد، ذوب می شود.
دلایل سوختن لامپ چراغها در خودروهای داخلی
لامپ چراغهای خودروهای داخلی در مقایسه با خودروهای وارداتی، بیشتر میسوزد؛ چون نوع لامپ و كیفیتش در میزان كاركرد لامپ و مقاومت آن دربرابر سوختن، تأثیر زیادی دارد ولی از دیگر عوامل مؤثر در سوختن لامپهای چراغ خودرو می توان به ایراد در سیستم دینام یا باتری، نوسانات برق در لامپها، لمس قسمت شیشه ای لامپ در هنگام تعویض، شارژ بیش از حد برق، اشكال در فیوزها و نقص در مدار سیم كشی خودرو اشاره کرد. شما میتوانید اقدامات ساده ای برای كاهش میزان سوختن لامپها انجام دهید.
> شما نباید از لامپهای ارزان قیمت برای تعویض لامپ چراغهای خودرو استفاده كنید و حتی المقدور از برندهایی استفاده نمایید که توسط شركت سازنده خودرو توصیه شده است.
> از روشن كردن چراغها و یا چراغ دادنهای بی مورد در طول روز به منظور افزایش عمر لامپهای چراغهای خودرو بپرهیزید.
> این نکته را در نظر داشته باشید که باید از نوربالای چراغها در هنگام رانندگی در شب، كمتر استفاده کنید و نور بالا را به صورت ممتد از به نور پایین تغییر ندهید.
> چراغهای مه شكن را در مواقعی كه هوا بارانی یا مه آلود نیست؛ روشن نكنید.
> شما نباید لامپ چراغهای جلو و عقب خودرو را در هنگام رانندگی در شب، بیشتر از ۵ ساعت روشن بگذارید و حتی گاهی اوقات آن ها را در رانندگیهای طولانی مدت خاموش كنید تا ا لامپها بیش از حد ، داغ نشوند.
> از لمس کردن بخش شیشهای لامپ خودرو در زمان تعویض لامپ ها بپرهیزید، به این دلیل که چربی روی انگشتانتان موجب کاهش عمر لامپ و تمرکز حرارت در یک نقطه حباب شیشه ای می شود. لمس کردن لامپهای هالوژن، عوارضی به دنبال داردکه از آن ها می توان به عوارض پوستی و هورمونی اشاره کرد.
> شما باید عملکرد کلیه لامپ های سیستم روشنایی خودروی خود را در هر ماه، حداقل یک مرتبه کنترل کنید که شامل روشن کردن کلیه چراغهای خودرو، زدن دکمه فلاشر و پا گذاشتن روی پدال ترمز، تغيير وضعیت دسته راهنما و قرار دادن اهرم تعویض دنده به حالت دنده عقب می باشد.
> درصورت سوختن یکی از لامپهای چراغ جلو، ممکن است که لامپ دیگری هم به دلیل افزایش میزان جریان الکتریکی، پس از مدتی بسوزد. پس بهتر است که هر دو لامپ را به دلیل دشواری تعویض لامپ چراغ جلو، حتی در صورت سوختن یکی از آن ها، با هم تعویض کنید.
ممکن است که لامپ چراغ جلوی خودرو باتوجه به مدل خودرو، هر دو رشته نور بالا و پائین را به صورت هم زمان داشته باشد و به اصطلاح« دوکانتکت» باشد و یا این که برای نور بالا و پائین از دو لامپ جداگانه« تک کانتکت» استفاده شود.
> شما باید به جهت نور چراغ خودرو، بعد از تعویض لامپ دقت کرده و آنرا تنظیم کنید. البته احتمال نسوختن لامپ وجود دارد یعنی این که عمل نکردن چراغ خودرو به دلایلی همچون اشکال در فیوز، سوکت یا کلید چراغ می باشد. اگر فیوز بسوزد، باید با استفاده از یک فیوز با آمپر مناسب، آن را عوض کنید و در غیر این صورت، باید لامپ یا لامپهای معیوب را جایگزین کنید.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 14
- 6