دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۵۰۰۰۳

درمورد سوخت هیدروژنی و کاربردهای آن بیشتر بدانید!

سوخت هیدروژن,سوخت هیدروژنی برای خودرو,سوخت هیدروژنی چیستسوخت هیدروژنی از منابع اولیه انرژی جداست
سوخت هیدروژنی به سوختی پاک گفته میشود که در زمان جایگزین سوخت های فسیلی، الودگی های تولید شده از سوخت های فسیلی را ندارد و صرفا آب تولید می کند.

سوخت هیدروژنی

گاز هیدروژن  وقتی که درحضور اکسیژن بسوزد، میتواند انرژی بالایی تولید کند. از این انرژی برای حرکت دادن وسایل نقلیه و همچنین فضا پیما و موشک بعنوان نوعی سوخت استفاده میشود.

هیدروژن بعنوان سوختی تجدید پذیر این قابلیت را دارد که از نفت بعنوان جایگزین سوخت های مشتق در نظر گرفته شود. انرژی بسیار بالایی توسط سوخت هیدروژنی آزاد می شود.

 تولید هیدروژن، روش های فراوانی دارد، که از آن ها می توان به گاز زیست توده، برق کافت آب و سوختن سوخت های فسیلی اشاره کرد. چندین سال است که سوخت هیدروژن در اتوبوس ها استفاده قرار شده و برای دیگر وسایل نقلیه شهری نیز مناسب است.

پیشینه سوخت هیدروژنی

رابرت بویل در سال ۱۶۷۱ بطور کامل واکنش بین خرده های آهن و اسید رقیق را شرح داد که باعث تولید گاز هیدروژن شد.  هنری کاوندیش نخستین کسی که در بین سال های ۱۷۶۶ تا ۱۷۸۱متوجه شد گاز هیدروژن یک ماده مجزاست و آب را به هنگام سوختن، تولید می کند، . هنری کاوندیش برای آن، نام« هوای قابل اشتعال » را انتخاب کرد.

تاریخچه سوخت هیدروژنی,سوخت هیدروژن چه کاربردی دارد,سوخت هیدروژنی برای خودرواز روش های تولید سوخت هیدروژنی میتوان به الکترولیز و اصلاح بخار متان اشاره کرد

آنتوان لاوازیه برای این عنصر، نام هیدروژن را انتخاب کرد که برگرفته از ریشه یونانی آن میباشد که شامل واژه های( Hydro) به معنی آب و( Genes) به معنی خالق می باشد. جیمز دیوئز در سال ۱۸۹۸برای نخستین بار ، هیدروژن را به کمک روش« سرمایش بازیابی» و اختراع خود به نام« محفظه خلأ» را به مایع تبدیل کرد. وی همچنین، هیدروژن جامد را در سال بعد تولید کرد. هیدروژن، یک گاز بی رنگ ، بی بو و بدون مزه است که در بین عناصر روی زمین، بيش ترین فراوانی را دارد. سبک ترین عنصر از نظر جرم اتمی، همین عنصر میباشد که اتمش دارای یک پروتون و یک الکترون و فاقد نوترون می باشد. در همه جا این عنصر یافت میشود. هیدروژن در موادی مانند آب،  چربی ها،  نفت خام،  هیدروکربن ها،  اسیدهای چرب،  کربوکسیلیک اسیدها، شکر،  آمونیاک، هیدروژن پراکسید و بسیاری از مواد دیگر وجود دارد.

مشخصات گاز هیدروژن

 در نخستین گروه جدول تناوبی، هیدروژن قرار گرفته است که در این جدول به عنوان سبک ترین و نخستین عنصر از این جدول می باشد. وزن هیدروژن در مقایسه با هوا کم تر است و مولکول های دو اتمی هیدروژن که به شکل گاز هستند به طرف لایه های بالایی جو زمین فرار می کنند و در جو زمین گاهی وقت ها به صورت خالص مثل گاز هلیوم دیده می شود. وقتی که گاز هیدروژن آتش بگیرد و با اکسیژن بسوزد در این حالت، آب تولید می شود و در اثر آن، انرژی زیادی آزاد می شود. در این واکنش، احتمال دارد که بهمراه بخار آب، مقادیر کمی نیتروژن اکساید تولید شود. در واقع این ساز و کار پایه ای سوخت هیدروژنی به شمار می رود.

ویژگی های هیدروژن

اصلی ترین ویژگی هایی که سبب متفاوت شدن هیدروژن نسبت به سایر نمونه های مشابه سوختی میشود، شامل موارد زیر میباشد :

- یکی از ویژگی های سوخت هیدروژنی نسبت به سایر نمونه های سوختی شامل مصرف منحصر به فرد ، کاهش اثرات گلخانه ای، انتشار بسیار نا چیز آلاینده ها و برگشت پذیر بودن چرخه تولید آن می باشد .

- سوخت هیدروژنی  بخاطر این که از منابع اولیه انرژی جداست، سیستمی دائمی،  پایدار،  فنا ناپذیر،  فراگیر و تجدید پذیر می باشد.

ویژگیهای گاز هیدروژن,کاربرد هیدروژن,سلول های سوختی هیدروژنی,معایب گاز هیدروژنهنگام کار با سوخت هیدروژنی به دلیل توان آتش‌گیری و انفجار  باید بسیار هشیار بود

- برای کنترل الودگی و آلایندگی در شهرها، استفاده از موتورهای الکتریکی و پیل های سوختی  برای موتورهای احتراقی جایگزین بسیار مناسبی به شمار می روند.

- استفاده در خودروهای پیل سوختی، اقتصادی ترین  سوخت در مدت زمان زیاد است که از پتانسیل بسیار مناسبی بر خوردار است.

کاربرد هیدروژن

سوخت مورد استفاده در اشپزخانه، بقدری پاک و دوست دار محیط زیست است که به دودکش نیازی ندارد و حتی زایده ی تولید شده از آن( آب) نیز قابلیلت استفاده دارد. یکی از کاربردهای هیدروژن به مقدار زیاد اینست که قابل استفاده در فرآیندهای مختلفی مانند در فرآیند هابر( تولید آمونیاک)، تولید متانول، گوگردزدایی آبی، تولید اسید هیدروکلریک، سوخت های موشکی و همچنین از تریتیوم در ساخت رآکتورهای اتمی می باشد. از مهم ترین کاربردهای هیدروژن در امروزه، پیل های سوختی میباشد که در تولید سوخت ارزان و پاک و بدون آلودگی، راه حلی مهم محسوب میشود. به عبارتی دیگر ماده ی تولید شده از سوخت هیدروژنی، قابلیت تولید گازهای گل خانه ای و باران اسیدی را ندارد. از هیدروژن در زمان آینده علاوه بر سوخت خودرو، بعنوان سوخت هواپیماها، و همچنین برق خانه ها و ادارات استفاده می شود.

تولید سوخت هیدروژنی

به طور طبیعی، هیدروژن خالص در مقادیر زیادی بر روی زمین تولید نمی شود، معمولاً برای تولید در مقیاس صنعتی به یک منبع انرژی اولیه نیاز است. از روش های تولید سوخت هیدروژنی میتوان به الکترولیز و اصلاح بخار متان اشاره کرد ولی روش های دیگری وجود دارد که شامل فرآیندهای خورشیدی و بیولوژیکی می باشد. الکتریسیته در الکترولیز، به منظور جداسازی اتمهای هیدروژن و اکسیژن از درون آب جریان پیدا می کند. کاربرد این روش اینست که از باد، خورشید، زمین گرمایی، آبی، زیست توده، سوخت های فسیلی، هسته ای و بسیاری از منابع انرژی دیگر استفاده میکند. بدست آوردن هیدروژن از این فرآیند برای تولید آن در داخل کشور با هزینه کم، روشی قابل قبول محسوب میشود.

فناوری جدید پیل های سوختی برای تامین سوخت هیدروژنی خودروها

هیدروژن به عنوان یک سوخت، درصورت استفاده در پیل سوختی، فقط آب تولید می کند. با استفاده از منابع مختلف داخلی نظیر انرژی هسته ای، گاز طبیعی، زیست توده و انرژی های تجدید پذیر مانند خورشید و باد می توان هیدروژن تولید کرد. خصوصیات سوخت هیدروژنی سبب شده تا برای حمل و نقل و برنامه های تولید برق به عنوان یک سوخت جذاب باشد. برای ذخیره، جابجایی و انتقال انرژی تولید شده از منابع دیگر می توان از هیدروژن حامل انرژی استفاده کرد. امروزه با چندین روش میتوان سوخت هیدروژنی را تولید کرد.

مزایای گاز هیدروژن,سوخت هیدروژنی برای ماشین,تولید سوخت هیدروژنیبه منظور تولید برق، گرما و آب باید سلول سوخت هیدروژنی و اکسیژن را باهم ترکیب کرد

سلول های سوختی هیدروژنی

به منظور تولید برق، گرما و آب باید سلول سوختی هیدروژن و اکسیژن را باهم ترکیب کرد. اکثر اوقات سلول های سوختی را با باطری مقایسه می کنند. به این صورت که هر دو انرژی تولید شده، قابلیت تبدیل واکنش شیمیایی به انرژی الکتریکی را دارد. با این وجود، پیل سوختی تا زمان تامین سوخت( هیدروژن)، برق تولید می کند و هیچگاه شارژش تمام نمیشود.

پیل های سوختی قابلیت استفاده بعنوان یک منبع قدرت الکتریکی برای موتورهای الکتریکی و بعنوان منبع گرما و برق برای ساختمان ها را دارد. سلول های سوختی بهترین عملکرد را با هیدروژن خالص دارند. ولی برای تولید هیدروژن موردنیاز سلول های سوخت میتوان به اصلاح سوخت هایی نظیر گاز طبیعی، متانول یا حتی بنزین پرداخت. بعضی از پیل های سوختی میتوانند بطور مستقیم با متانول سوخت شوند بدون آنکه از اصلاح کننده استفاده کنند.

هیدروژن همچنین در آینده، این قابلیت را دارد که به عنوان یک حامل مهم انرژی به برق بپیوندد. کار یک حامل انرژی اینست که، انرژی را به شکلی قابل استفاده به مصرف کنندگان تحویل می دهد. بعضی از منابع انرژی تجدید پذیر که شامل خورشید و باد هستند، نمی توانند به صورت تمام وقت انرژی تولید کنند. ولی این قابلیت را دارند که به طورمثال ، انرژی الکتریکی و هیدروژن که تا زمان دلخواهی قابلیت ذخیره دارند، را تولید کنند. هیدروژن همچنین قابلیت انتقال( مثل برق) به مکانهای موردنیاز را دارد.

مزایای گاز هیدروژن 

گاز هیدروژن،  فواید بسیاری دارد و در مواردی مانند جوشکاری فلزات، رنگ کردن الیاف، ساخت وسایل الکترونیکی، پلاستیک، کود و … از این گاز استفاده کرد. در صورت افزایش استفاده از هیدروژن در دنیا، پیشرفت های تکنیکی در تولید این گاز رخ میدهد در حالی که هزینه ی تولید و توزیع آن کم تر میشود.

سوخت هیدروژنی برای خودرو,سوخت هیدروژنی چیستخصوصیات سوخت هیدروژنی باعث شده تا برای حمل و نقل و ... بعنوان یک سوخت جذاب باشد

در نتیجه در لحظه ای که جرقه شمع محفظه احتراق به صورت یکنواخت و ناگهانی مشتعل می شود، انرژی سوخت درزمان این انفجار ناگهانی در لحظه ی بهتری به سیستم مکانیکی خودرو انتقال پیدا می کند.

هوایی که از طریق هیدروژن در کاربراتور بنزین پر شده است در مقایسه با هوای عادی، چند میلی ثانیه زودتر منفجر می شود، در واقع محفظه احتراق در لحظه ی مشتعل شدن جرقه شمع به صورت یکنواخت و ناگهانی سبب می شود که انرژی سوخت درزمان این انفجار ناگهانی در لحظه ی بهتری به سیستم مکانیکی خودرو انتقال پیدا می کند.

به خاطر این که ظرفیت دمایی آب بالاست، این مکمل سبب میشود که موتور خودرو خنک تر نگه داشته شود و در نتیجه با کمک به عملکرد روغن موتور و جلوگیری از کاهش کیفیت روغن موتور می تواند عملکرد و طول عمر موتور را افزایش دهد.

معایب گاز هیدروژن 

وقتی که با هیدروژن کار میکنید، باید از آگاهی بسيار بالايي برخوردار باشید که بخاطر توان آتش گیری و انفجار آن میباشد به خصوص وقتی با هوا آمیخته می شود و در صورت خالص یا بدون اکسیژن بودن، شخص خفه میشود. هیدروژن مایع از توان سردکنندگی بسیار بالایی بهره مند است و میتواند آسیب هایی همچون یخ زدگی را مثل دیگر مایعات بسیار سرد بوجود آورند. هیدروژن نیز قابلیت حل شدن در بسیاری از فلزها را دارد و گاهی وقت ها این توانایی موردنیاز ما نیست که از آن ها می توان به امکان نشت به بیرون و پدیدهٔ تردی هیدروژنی که باعث ترک خوردگی یا انفجار در صورت ادامه می شود، اشاره کرد. نشت هیدروژن در هوای آزاد موجب میشود که هیدروژن، شعله ور شود؛ علاوه‌براین وقتی که این سوختن هیدروژن بسیار داغ باشد، تقریبا یک پدیده ی نامرئی محسوب میشود و سبب بروز تبعات و رویدادهای ناگواری میشود.

از طریق دسته ای از پدیده ها می توان داده های مربوط به هیدروژن نظیر داده های مربوط به امنیت آنرا تعیین کرد. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی هیدروژن درواقع وابسته به نسبت اورتوهیدروژن و پاراهیدروژن گاز میباشد که معمولاً بعد از گذشت روزها و گاهی هفته ها به یک دمای مشخص می رسد و بخاطر این که داده های امنیت با حالت تعادل در ارتباط است سبب دشوار شدن کار می شود همینطور هندسهٔ ظرف دربردارنده تعیین کننده ی پارامترهای انفجار، مثل فشار و دمای بحرانی میباشد.

مزایای سوخت هیدروژن,سوخت هیدروژنی برای خودرو,تولید سوخت هیدروژنی,نشت سوخت هیدروژنی در هوای آزاد باعث شعله‌ور شدن آن می‌شود

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش