پولیش
پولیش نوعی وسیله ساینده محسوب میشود که عملکرد آن مشابه سنباده است ولی نسبت به سنباده دانه های بسیار ریزتر آن، کار پرداخت را انجام می دهد. با اصطکاک دانه های ریز و غلت زدن بر روی بدن اتومبیل و مواد پولیشی ساییدن ایجاد می شود. هنگامی که می خواهید خودروی شما براق شود و خراش های آن از بین برود در حقیقت یک لایه از سطح رنگ را از بین می برید. حتی در صورتیکه برای سطح فلزی از یک پولیش فلزی استفاده کنید مجددا یک لایه از سطح فلزی از بین می رود. از این جهت یک سطح کاملاً تمیز و سالم وجدید ظاهر میشود که در زیر لایه اول قرار داشته است ولی لایه ی از بین رفته از ضخامت چندانی برخوردار نیست و در کیفیت رنگ تأثير زیادی بوجود نمی آورد.
تقسیم بندی پولیشها براساس قدرت لایه برداری آن ها میباشد و از این جهت هرچه قدرت پولیش بالاتر باشد به همان میزان زبرتر و خشن تر است و بالعکس. در صورتیکه پولیش فاقد مواد ساینده باشد بعنوان واکس میباشد به علت این که معمولاً پولیش مواد ساینده دارد. در زمان انتخاب پولیش توجه داشته باشید که پولیش باید کم ترین میزان مواد چرب مانند پارافین یا سیلیکون را داشته باشد چون مواد چربی سبب پوشاندن خط و خراشها میشوند و آسیب ها مخفی می شوند و کم کم با شستن از بین میروند و مجدداً خراش ها نمایان می شوند. در صورتیکه این مواد چربی نباشند، بطور کلی آسیب ها از بین می روند. بر روی سطح بدنه خودرو خط و خش هایی وجود دارد که برای از بین بردن آن ها از پولیش ماشین استفاده می شود. خاصیت براق کنندگی ماده پولیش کمک می کند تا آسیبی به رنگ خودرو وارد نشود، بلکه باعث شفاف سازی رنگ خودرو شده و زیبایی را به خودرویتان بازمی گرداند.
پولیش ماشین
هر ماشین بخاطر شرایط طبیعی و محیطی، نحوه استفاده و دیگر اتفاقات، در هر سال استفاده با آسیب هایی مواجه می شود و به همین خاطر باید به نگهداری و رسیدگی دایم ان توجه شود. بدنه و بطور مشخص رنگ خودرو در این بین از آسیب پذیرترین اجزای خودرو به شمار می رود؛ به علت این که همیشه با محیط اطرافش در ارتباط است و عوامل مختلفی بر کیفیت آن تأثیر گذار است که بعضی از این عوامل شامل شرایط جوی، خط و خش افتادن بدنه براثر تماس با اجسام خارجی و… می باشد. مسلماً یکی از بهترین راه هایی رفع این مشکلات که سبب زیبایی ظاهر خودروی شما میشود، استفاده از پولیش است. چنانچه از پولیش ماشین به درستی استفاده کنید، نه تنها خط و خش های سطحی پاک میشود، بلکه میتواند درخشندگی و شفافیت رنگ خودرو را به آن بازگرداند.
علت پولیش کاری ماشین
برای استفاده از پولیش ماشین دلایل گوناگونی وجود دارد. یکی از دلایل استفاده از آن به منظور از بین بردن خط و خش ماشین است. وقتی که ماشین با سطوح و اشیای خارجی برخورد می کند این خراش ها بوجود می آید. گاهی وقت ها برخی از صاحبان خودرو یا افردی که نسبت به خودروی خود حساسیت بیش تری دارند می خواهند به بهترین شکل ممکن، گرد و غبارهای موجود بر روی بدنه خودرو را حذف کنند تا با این کار بدنه خودرو درخشان شود و خش ها از بین برود.
یکی از دیگر دلیل پولیشکاری خودرو، کم کاری بعضی از کارخانه های خودرو در زمان پولیشکاری است یعنی به میزان لازم پولیش نمی کنند، به همین خاطر، خریدار خودروی صفر کیلومتر، وقتی که ماشین خود را به منزل می آورد قبل از آن که از آن استفاده کند ناچارا اقدام به پولیش ماشین می کند تا واقعا احساس استفاده از خودرویی نو و تازه را داشته باشد. همینطور برخورد خودرو به این ذرات باسرعت زیاد ، خطوطی ریز را بر روی ماشین ایجاد می کند که این خطوط باعث شکسته شدن نور میشود و در نتیجه رنگ ماشین به صورت مات دیده می شود. چنانچه سوختگی ناشی از نور آفتاب یا آتش بر روی خودرو نمایان میشود شما ناچارا اقدام به پولیش ماشین می کنید. استفاده از شوینده های نامناسب برای شستشوی اتومبیل، فضولات پرنده ها و باران اسیدی میتواند از دلایل بروز لکه بر روی ماشین می باشند که پولیش ماشین توانایی پاک کردن این لکه ها را دارد.
انواع پولیش ماشین و روش انتخاب پولیش مناسب
از نکات مهم در پولیش کاری میتوان به، انتخاب پولیش ماشین مناسب اشاره کرد. به طوریکه اگر پولیش بطور نادرست انتخاب شود نتایج معکوس و زیانباری را بوجود می آورد که ترمیم آن بسیار سخت است. برای انتخاب پولیش ماشین ابتدا باید انگیزه و دلیل استفاده از پولیش را بدانید. پولیش هابه طورکلی و عمومی در دو نوع زبر و نرم ارائه می شوند که رنگ پولیش زبر معمولاً قرمز یا اخرایی و رنگ پولیش نرم، کرم یا سفید است و همینطور پولیش های نرم تنوع دارند که باتوجه به نوع کاربری، خصوصیات متفاوتی مثل پولیش واکس و... دارند پس هدف خود را پیش از انتخاب پولیش مناسب مشخص کنید.
- پولیش زبر :
خاصیت سایندگی این نوع پولیش ماشین، فوق العاده بالا می باشد به گونه ای که قدرت سایندگی پولیش زبر با نرم ترین سنباده( ۱۲۰۰) مقایسه میشود. خراش های عمیق با استفاده از این پولیش به راحتی از بین میبرند( خراش هایی که هنوز به سطح زیر رنگ نرسیده باشند) و البته سطحی که پولیش شده به علت زبری بالایی که دارد پولیش کاملاً مات خواهد شد و بعد از استفاده از این نوع پولیش، باید سطح رنگ با یک پولیش نرم تر پرداخت شود. پس فراموش نکنید که به تنهایی نمی توان از پولیش زبر استفاده کرد و مکمل آن پولیش نرم میباشد. مصرف بیش از حد پولیش زبر سبب میشود که رنگ اتومبیل از بین برود یا ناپایدار شود.
- پولیش نرم:
خاصیت سایندگی این نوع پولیش ماشین، ظریف است که این خاصیت باعث میشود کلیه خط و خش های به وجود آمده بر روی بدنه صاف و براق شود. در قسمتی از بدنه خودرو میتوان از این نوع پولیش استفاده کرد و یا کل بدنه خودرو را پولیش کرد. کاربرد پولیش نرم برای تمیز کردن لکه های محیطی مثل شیره درختان، قیر و… میباشد که میتوان لکه ها را با استفاده از آن از بین برد. پولیش نرم، موجب از بین بردن ماتی رنگ میشود و خواص سایندگی و براق کنندگی آن، گردوغبار روی رنگ را برمی دارد و رنگ را براق می کند.
- پد پولیش:
جنس اغلب پدهای پولیش ماشیناز فوم و پوست بره است. اکثر افردی که برای پولیش کاری از دستگاه استفاده می کنند پدهای فومی را مورداستفاده قرار می دهند. پدها نیز همانند پولیش ها دارای دو نوع نرم و زبر می باشند. پد پوست بره در بین پدها، بهترین نوع برای از بین بردن خط و خش هاییست که بر روی رنگ وجود دارد. این پد بسیار نرم بوده و به رنگها آسیبی وارد نمی کند.
- واکس:
واکس در گروه پولیش ماشیننیست ولی در مواردی که سطح رنگ خودرو دارای موج و خراش نباشد از واکس استفاده می شود. چربی مخصوص واکس باعث میشود که خودرو درخشانتر شود که البته موقت و مقطعی است. واکس نمیتواند خراش روی سطح را برطرف کند.
- انواع پولیش ماشین دیگر:
در بازار انواع دیگری از پولیش ماشین وجود دارد که تمامی آن ها از خانواده پولیش نرم هستند که از آن ها می توان به پولیش مایع، اسپری پولیش، تمیزکننده و براق کننده خودرو و... اشاره کرد.
روشهای پولیش ماشین
پولیش ماشین به دو روش دستی و همینطور با استفاده از دستگاه پولیشر انجام می شود. دستگاه پولیشر شامل دو نوع دستگاه پولیشر روتاری و اوربیتال از نظر نوع چرخش و دوران می باشد. درصورت بزرگ بودن سطح کار باید از دستگاه پولیش ماشین استفاده کرد ولی برای سطح های کوچک باید از پولیش با پنبه نرم و دستمال مایکروفایبر استفاده کرد تا خطوط از بین برود.
> نحوه پولیش ماشین با دست:
قبل از این که نسبت به پولیش ماشین خود اقدام کنید، باید آنرا بشویید و با یک حوله ی بدون پرز، آن را خشک کنید. سپس پولیش را روی پارچه یا ابر بمالید؛ با ضربه های خفیف و متوالی باید پولیش را اطراف قسمتی که قصد پولیش زدن دارید، بمالید و به آرامی آنرا پخش کنید. بعضی از افراد دوست دارند که به صورت دایره وار، پولیش را بمالند درحالیکه بعضی دیگر حرکت به بالا و پائین یا چپ و راست را ترجیح می دهند. در هر دو صورت باید از پارچه یا ابر یا پنبه استفاده کنید و پولیش را داخل رنگ بمالید و از خطوط و طرح بدنه خودرو پیروی کنید. تا جایی به پولیش زدن ادامه دهید که این رنگ تقریباً واضح و شفاف شود.
پولیش را درصورت لزوم روی رنگ رها کنید تا از این طریق عمل ترمیم رنگ انجام شود؛ برخی از انواع پولیش ماشین باید بر روی بدنه خودرو باقی بمانند تا اثر گذاری مفیدی داشته باشد. برای آگاهی از چنین خصوصیتی باید به اطلاعات موجود در بسته بندی پولیش ماشین مراجعه کنید. سپس باقی مانده پولیش را پاک کنید و یک بار دیگر کل بدنه ماشین را پس از این که کارتان تمام شد با استفاده از يک پارچه خیلی نرم و تمیز نظیر حوله های مایکروفایبر یا پنبه نرم تمیز کنید تا هیچ اثری از پولیش بر روی بدنه ماشین باقی نماند و خشک نشود. همینطور درز های بین درب ها و گلگیر ها را چک کنید تا پولیش در این قسمت ها نباشد.
> نحوه پولیش ماشین با دستگاه:
کار با دستگاه پولیش ماشین به مهارت خاصی نیاز دارد ولی با چندبار استفاده میتوانید به راحتی نحوه کار با این دستگاه را بیاموزید. با این که انجام چنین کاری خیلی سخت و تخصصی نیست، ولی بهتر است که به نکات زیر توجه کنید:
ابتدا باید مواد و وسایل موردنیاز را تهیه کنید. یک پد نرم و یا پد پوست بره با پولیش نرم بهمراه داشته باشید. پد را در این مرحله کمی مرطوب کنید و نباید آن را بطور کامل خیس کنید. مقداری پولیش ماشین بر روی پد بمالید و پد را به پولیش آغشته کنید. چنانچه از دستگاه استفاده کنید نباید بر روی بدنه خودرو پولیش بزنید و صرفا آغشته کردن پد با پولیش برای این کار اکتفا میکند. دستگاه پولیش ماشین را به بدنه خودرو نزدیک کنید و با دور آرام آن را روشن کنید و بر روی قسمت مورد نظر بگذارید. به دستگاه فشار وارد نکنید. چون فشار زیاد سبب میشود که رنگ خودرو از بین برود. دستگاه را به صورت طولی همانند حرکات پولیش دستی حرکت دهید و تا جایی این کار را ادامه دهید که خط و خش های مورد نظر از بین برود. در بخش هایی از بدنه خودرو که از حساسیت بیشتری برخوردار است کم تر فشار وارد کنید.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 17
- 2