جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۸۰۰۰۵۹

معاینه فنی چیست؟ (+ اهمیت، مراحل و مدارک معاینه فنی خودرو)

معاینه فنی,مدارک لازم برای معاینه فنی,مدارک لازم جهت اخذ معاینه فنییکی از مهم ترین بخش های معاینه فنی خودرو، کارایی سیستم ترمز خودرو است
معاینه فنی، تست و آزمایشی برای تشخیص سلامت و میزان سلامت خودرو است. چند سالی است که پلیس راهنمایی رانندگی داشتن برگه معاینه فنی خودرو را برای رانندگان اجباری نموده است.

معاینه فنی

در معاینه فنی خودرو علاوه بر وضعیت ظاهری و شیشه های اتومبیل، آزمون های آلاینده ها، چراغ های جلو، سنجش هم راستایی چرخ ها، کارایی کمک فنرها، کارایی سیستم ترمز، سنجش وضعیت اتصالات فرمان و جلوبندی و بازدید زیربندی انجام می شود. اگر خودرو در یک یا چند مرحله از آزمون های این مراکز به علت نقص فنی رد شود، رفع عیب یا عیوب خودرو در تعمیرگاه های معتبر به درخواست مالک انجام می شود و در صورت رفع نواقص فنی بعد از مراجعه دوباره برچسب معاینه فنی خودرو صادر می شود.

هدف از انجام معاینه فنی، آزمون آلاینده ها در بدو ورود خودرو به سالن معاینه فنی، اندازه گیری میزان آلاینده های حاصل از احتراق موتور است. یکی از مهم ترین بخش های معاینه فنی و تضمین کننده ایمنی خودرو، کارایی سیستم ترمز خودرو است که در صورت رد شدن در هر یک از آزمون های تست ترمز شامل ترمز جلو، عقب، ترمز دستی، به تفکیک چپ و راست لازم است اشکالات رفع شود. 

درصورتی که معاینه فنی خودرو به صورت بازه زمانی دوره ای انجام گردد، اغلب آنرا معاینه فنی دوره ای وسیله نقلیه موتوری می نامند. فواصل زمانی آن معمولاً هر یک یا دو سال خواهد بود. در بعضی از حوزه های حقوقی مربوط به وسایل نقلیه مثل صدور یا تمدید پلاک خودرو گواهی معاینه فنی الزامی می باشد. بهمراه داشتن برگه معاینه فنی برای خودروهای با عملکرد بالای ۵ سال الزامی است. 

مراحل معاینه فنی

در مراحل معاینه فنی، کارشناسان اقدام به تست خودرو و عیوب آن به کمک نرم افزار عیب یابی خودرو می کنند.

۱- تست گازهای خروجی از اگزوز:

در این مرحله ی معاینه فنی کارشناسان به تست و آزمایش گازهای خروجی از اگزوز خودرو می پردازند. این عمل در تستی که بعنوان تست ۴ گاز مشهور شده، انجام می شود. در تست ۴ گاز، میزان گازهای آلاینده زیست محیطی مانند مونواکسیدکربن، دی اکسیدکربن و هیدروکربن ها (HC) را در اگزوز خودرو مشخص می کنند. توجه کنید پیش از رفتن به مراکز معاینه فنی، از وضعیت کاتالیست و کتیستر خاطرجمع شوید. در ضمن، تنظیم موتور هم در تنظیم گازهای خروجی بسیار تأثیرگذار است.

۲- تست ظاهر خودرو:

دومین علل مردودی خودروها در تست معاینه فنی، عیوب ظاهری می باشد. سالم نبودن شیشه جلو، شیشه عقب، چراغ خطر عقب، چراغ دنده عقب، چراغ راهنمای عقب و جلو، سپر جلو و عقب، اتاق خودرو، رنگ خودرو، روغن ریزی، برف پاک کن و شیشه شور، صاف بودن آج تایر و… میتواند سبب مردود شدنتان شود. پیش از مراجعه به این مراجع باید موارد بالا را بطور دقیق و کامل تست کرد.

۳- تست هم راستایی چرخ ها:

هم راستا نبودن چرخ های جلو، باعث رد شدن شما در تست معاینه فنی می شود. این مشکل نیز سبب افزایش مصرف سوخت هم خواهد شد. در شرایط مطلوب، میزان این انحراف برای هر چرخ باید حداکثر ۷ متر در هر ۱۰۰۰ متر باشد؛ یعنی درصورتی که فرمان خودرو را رها کنیم، بعد از پیمودن ۱۰۰۰ متر، صرفا ۷ متر منحرف میشود. برای جلوگیری از مردود شدن در این مرحله باید به یک مرکز جلوبندی سازی و میزان فرمان بروید و خودرویتان را تنظیم فرمان کنید. این کار باید پس از هر دفعه تعمیر جلوبندی و تعویض قطعات آن انجام شود. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی میتوان به استفاده صحیح از تایرها و عدم استفاده از رینگ های غیراستاندارد اشاره کرد.

۴- تست ترمز:

سیستم ترمز خودروها آن قدر مهم است که با کوچکترین اختلال، خطر را دقیقا بیخ گوشتان قرار می دهد. مرحله هفتم معاینه فنی هم به سنجش قدرت ترمز گیری هریک از محورها و قدرت عملکرد ترمز دستی اختصاص دارد. 

زمان معاینه فنی خودرو,معاینه فنی,مدت زمان معاینه فنی خودرومراجعه به تعمیرگاه های مجاز برای تنظیم موتور پیش از مراجعه به مراکز معاینه فنی، اجباریست

۵- تست تنظیم موتور:

قطعاً مهمترین مرحله تنظیم موتور است چون در صورت تنظیم نبودن و عملکرد اشتباه موتور، احتراق در موتور به شکلی ناصحیح انجام می شود و همین سبب افزایش بیش از حد آلایندگی خروجی از اگزوز شود ولی برای جلوگیری از رذشدن در این مرحله باید یادتان باشد استفاده از روغن موتورهای مناسب و استاندارد و نیز فیلتر هوای استاندارد در زمان مناسب و همینطور تعویض تسمه تایم خودرو باعث می شود که موتور خودرو در شرایط مناسبی به سر ببرد. البته مراجعه به تعمیرگاه های مجاز برای تنظیم موتور پیش از مراجعه به مراکز معاینه فنی، اجباری است.

مرحله جدید معاینه فنی

بر اساس مصوبه هیأت وزیران مقرر شد از ابتدای شهریور ۱۳۹۶ برای خودروهای دوگانه سوز با عمر مخزن بیش از ۶ سال علاوه بر معاینه فنی بنزین، تست هیدرواستاتیک که مخصوص مخزن گاز سی ان جی این خودروهاست نیز انجام شود. بدین ترتیب دارندگان این خودروها در کل کشور جهت دریافت معاینه گاز ابتدا باید به مراکز مجاز تعیین شده جهت باز کردن مخزن و ارسال به آزمایشگاه مراجعه نمایند.

صدور گواهی معاینه فنی

صدور گواهی معاینه فنی در صورت قبولی در ازمونها آخرین مرحله ی کار شماست. پس از انجام آزمون های گوناگون نتایج آن به وسیله مسئول مربوطه کنترل شده و در صورت قبولی، گواهی انجام معاینه فنی و برچسب برای خودروی شما صادر می گردد.

مدارک لازم برای معاینه فنی

مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو شامل اصل کارت یا سند خودرو و فرم تشخیص عیوب ظاهری می باشد و مراحل صدور و اخذ کارت معاینه فنی به شرح یر میباشد:

- اصل کارت یا سند خودرو

- فرم تشخیص عیوب ظاهری

- ارائه مدارک لازم معاینه فنی خودرو

- ثبت اطلاعات کامل در سیستم

- دریافت بارکد بعد از ثبت اطلاعات پرداخت

- هزینه لازم معاینه فنی خودرو

با ورود به مرکز مشخص شده، لازم است که اطلاعات کامل خودروی خویش را با در دست داشتن مدارک لازم معاینه فنی در سیستم، ثبت نموده و بعد از ثبت، یک بارکد دریافت نمایید. این بارکد در تمام مراحل انجام معاینه فنی توسط دستگاه خوانده می شود و به این معنی است که هیچ ماشینی بدون ورود به مراکز معاینه فنی خودرو نمی تواند کارت معاینه فنی دریافت نماید.

علل اصلی مردودی خودروها در معاینه فنی

درصورتی که خودروی شما در هریک از مراحل فوق (خواه چشمی خواه فنی) مشکلی داشته باشد مردود می شود. مشکل ترین مراحل معاینه فنی خودرو که باعث مردود شدن آن ها می شود عبارتند از:

> آزمون آلایندگی

> وضعیت ظاهری

> ترمزها

> کمک فنر

> آزمون هم راستایی چرخ ها

اعتبار معاینه فنی خودرو,اعتبار معاینه فنی,معاینه فنیهم راستا نبودن چرخ های جلو، باعث رد شدن شما در تست معاینه فنی می شود

درصورتی که خودرو مردود شود، برگه معاینه فنی به آن تعلق نمی گیرد. در چنین شرایطی ۱۵ روز به شما فرصت میدهند تا چک لیستی را که در برگه نتایج درج شده است رفع کنید و مجدداً به همان مرکز اخذ معاینه فنی مراجعه کنید.

داشتن یا نداشتن معاینه فنی چگونه بررسی می شود؟

دوربین های مختلفی در سطح شهر وجود دارند که تعداد آن ها به ۱۲۰۴ عدد میرسد و خودروها را از نظر داشتن یا نداشتن معاینه فنی کنترل می کند. بنابراین هر خودرویی که معاینه فنی نداشته باشد، توسط این دوربین ها شناسایی می شود و جریمه برای آن لحاظ می شود.

اهمیت معاینه فنی خودرو

درصورتی که اندکی به گازهای سمی که از خودروها خارج می شود و آلودگی بالای هوا را در پی دارد، دقت کنیم، خواهیم دید که معاینه فنی خودروها دارای چه اهمیتی است. البته نباید از این نکته غافل شد که مهم بودن معاینه فنی خودرو تنها به علت آلودگی هوا نیست. تصور کنید که در شهر ماشین هایی تردد دارد که مدتها است سیستم های داخلی آنها معاینه نشده و بدون برگه معاینه فنی است. جمعیت متعددی از کودکان گرفته تا افراد مسن، در خیابان ها حضور دارند و هر لحظه باید منتظر وقوع حادثه ای تلخ و اسفناک بود. اینجا است که متوجه اهمیت معاینه فنی خودروهایی که تولید آنها به سالها پیش برمیگردد، خواهیم شد. از طرفی متأسفانه کارشناسان بالغ بر ۳۰ درصد از علل تصادف ها را نقص خودروها اعلام نموده اند. 

معاینه فنی,مدت معاینه فنی,معاینه فنی اتومبیلهیچ ماشینی بدون ورود به مراکز معاینه فنی نمی تواند کارت معاینه فنی اخذ نماید

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش