دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۲:۰۴ - ۱۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۴۲۴۲
اپلیکیشن ها و شبکه های اجتماعی

سرنوشت «تلگرام» چه می شود؟ / چرا «وی‌چت» رفع فیلتر شد؟

فیلترینگ تلگرام,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن ها
به دنبال ناآرامی‌های چند روز گذشته کشور، دو شبکه اجتماعی پرطرفدار و محبوب فیلتر شدند و همین امر دغدغه بسیاری از کاربران را به دنبال داشت. در این چند روز اخبار ضد و نقیضی از فیلتر دائم یا موقت و گاه نیز اعلام زمان رفع فیلتر این دو شبکه اجتماعی به گوش می‌رسید و البته گاه نیز خبرها کاملاً تکذیب می‌شد. در میان بازار داغ شایعات، سرانجام روز پنجشنبه ۱۴ دی‌ماه، فعالیت اینستاگرام پس از چند روز وقفه، دوباره از سر گرفته شد.

به گزارش ایران آنلاین، البته پیش از این نیز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده بود شایعه‌هایی که درباره قطع دائمی شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شود، صحت ندارد و این فیلترها موقتی است. درحالی که سایه فیلتر از سر اینستاگرام برداشته شد اما گمانه‌زنی‌ها در زمینه تلگرام این پیام‌رسان موبایلی محبوب ایرانیان، هنوز ادامه دارد و سرنوشت آن همچنان در‌ هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است؛ موضوعی که ذهن کاربران بسیاری را به خود مشغول کرده است.

 

فیلترینگ و گلایه وزیر ارتباطات

در حالی که دولت بارها از حضور و فعالیت شبکه‌های اجتماعی دفاع کرده و تاکنون نیز تلاش داشته است از آنها حفاظت کرده و با وجود فشارهای متعدد، مانع مسدود شدن آنها شود ولی در ماجرای فیلتر اخیر تلگرام، نوک پیکان حمله کاربران و برخی رسانه‌ها به سوی دولت و بویژه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نشانه رفته است، تا جایی که سرانجام محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات نسبت به این موضوع واکنش نشان داد.

 

وزیر ارتباطات در صفحه شخصی اینستاگرام خود با گلایه از برخی رسانه‌ها که او را مسئول فیلترینگ فضای مجازی جلوه داده‌اند، تأکید کرد که بر اساس قوانین مربوط به پالایش فضای مجازی، وزارت متبوعش در امر فیلترینگ نقش ندارد و از رسانه‌ها خواست با شفاف‌سازی و از طریق دستگاه قانونگذاری کشور به پیگیری راه‌حل‌ها بپردازند.

 

آذری جهرمی در صفحه خود با اشاره به تصویر منتشر شده در ضمیمه طنز یکی از روزنامه‌ها نوشت: این تصویر طنز در رسانه‌های مختلف انعکاس زیادی داشت. وی در صفحه شخصی خود ادامه داده است: «تصمیم نداشتم در موضوعی که وزارت ارتباطات در تصمیم آن نقشی نداشت، اظهار نظری کنم، اما به ناچار کلامی چند در این خصوص خواهم نوشت.

 

در کشور اعتراضی شکل گرفت، اعتراض با موج سواری عده‌ای تبدیل به اغتشاش شد. در این اغتشاشات مردمی متضرر و اماکنی آسیب دیدند و متأسفانه خانواده‌هایی نیز داغدار شدند. شورای امنیت کشور که وزارت ارتباطات در آن عضو نیست، برای ایجاد آرامش تصمیم گرفت در کنار سایر اقدامات تأمینی و انتظامی، محدودیت‌های موقتی را بر فضای مجازی اعمال کند. طبیعی است که این اقدامات، نارضایتی‌هایی را ایجاد کند اما گیرندگان این تصمیم طبیعتاً بین مزایا و معایب این تصمیم وزن سنجی کرده‌اند.»

 

وزیر ارتباطات در ادامه نوشت: «عده‌ای دیگر اما اکنون به جای پرداختن به ریشه اعتراضات و اغتشاشات و حل آنها، تلاش بر انداختن همه تقصیرها بر گردن فضای مجازی و بازخوانی اشکالات توسعه فضای مجازی در کشور که بعضاً وارد هم هست، کرده‌اند.

 

عده‌ای دیگر هم در آن سوی مرزها که اتفاقاً مثل همیشه در محاسبات‌شان اشتباه می‌کنند ریشه نرسیدن به نتایج تخیلات و توهمات خود را در ایجاد همین محدودیت‌ها می‌دانند و حرف از تحریم‌ها به میان آورده‌اند و تصور کرده‌اند تحریم‌های آنها بر روحیه خادمان ملت ایران تأثیری خواهد داشت.

 

لازم دیدم یادآوری کنم آنچه همواره باعث افتخار و قوام نظام جمهوری اسلامی در برهه‌های مختلف از جنگ تحمیلی تا تحریم‌های سنگین اقتصادی و تهاجمات فرهنگی بوده، حمایت همه جانبه مردم و دلدادگی آنها به کشورشان و دین‌شان و وفاداری به رهبری آن بوده است.

 

بدخواهان بدانند تا نظام اسلامی مستظهر به حمایت ملت است، نخواهند توانست حتی با پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌ها نیز گزندی به این ملت وارد کنند و ما مسئولین هم باید همواره خادم و قدردان این ملت شریف باشیم و به جای افزودن به دغدغه‌های آنها، گره از مشکلات آنها باز کنیم و بر آنها نیفزاییم.

 

در پایان، ضمن تشکر از دوستان رسانه‌ای که با طنزهای مختلف در این ایام به نقادی یا حتی تخریب بنده پرداختند، تقاضا دارم برای یکبار هم که شده به مرور قوانین و مقررات کشور در عرصه پالایش فضای مجازی و شرح مسئولیت هر یک از دستگاه‌ها در برابر این مقررات بپردازند و اگر اشکالی وجود دارد، با شفاف‌سازی و از طریق دستگاه قانونگذاری کشور به پیگیری راه‌حل‌ها بپردازند.»

 

گفتنی است که با فیلتر شدن تلگرام، وزیر ارتباطات بارها توئیت‌هایی را منتشر کرد تا دغدغه کاربران کاهش یابد و بارها بر این موضوع تأکید کرد که این، یک موضوع مقطعی است و مشکل حل خواهد شد. وزیر ارتباطات حتی در یکی از توئیت‌های خود به عذرخواهی از کاربران و فعالان کسب و کارهای مجازی پرداخت؛ موضوعی که تاکنون در هیچ دولتی سابقه نداشته است اما به نظر می‌رسد همه این تلاش‌ها، چیزی از هجمه‌های کاربران کم نکرده است.

 

 دوئل موافقان و مخالفان رفع فیلتر تلگرام

تلگرام، تنها یک شبکه اجتماعی پیام‌رسان نیست بلکه حالا دیگر به محلی برای کسب و کار و بازویی کمکی برای اشتغالزایی در کشور تبدیل شده است. با توجه به همین قابلیت، رفع فیلتر تلگرام اکنون دغدغه بسیاری از کسانی است که به فکر اشتغالزایی هستند . در این راستا ناهید تاج‌الدین، دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: فیلترینگ تلگرام همه رشته‌های دولت در کسب و کار مجازی را پنبه می‌کند.

 

 

وی همچنین با اشاره به اینکه بیش از ۶۰۰ هزار کانال تلگرامی فارسی زبان بر بستر پلتفرم تلگرام در حال فعالیتند، گفت بیش از ۴۰ درصد این کانال‌ها فروشگاه مجازی هستند. نماینده مردم اصفهان ادامه داد: من متوجه همه تبعات امنیتی این شبکه‌های مجازی در شرایط حاضر هستم اما به نظرم فیلترینگ تلگرام تنها پاک کردن صورت مسأله است در حالی که می‌توان حتی از ظرفیت‌های تلگرام و شبکه‌های مجازی برای گفت‌وگوی ملی استفاده کرد.

 

در همین راستا علیرضا رحیمی، عضو هیأت رئیسه فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی نیز در یادداشتی با عنوان «بررسی حوادث اخیر در کمیسیون امنیت ملی» که در کانال تلگرامش منتشر کرد، نوشت: مسدود کردن تلگرام و اینستاگرام  مقطعی است و احتمالاً در روز جمعه رفع انسداد شوند.

 

در حالی که زمزمه‌هایی از رفع فیلتر تلگرام به گوش می‌رسد اما ظاهراً دوئل موافقان و مخالفان فیلتر شدن تلگرام پایانی ندارد و به عنوان مثال بتازگی حمید شهریاری معاون آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در همایش تجلیل از پژوهشگران برتر مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه تلگرام به آفت و مصیبتی برای نظام تبدیل شده است، گفت: متأسفانه برخی افراد درون حاکمیت به بهانه اینکه نباید وارد حیطه مردم شویم، اعتقادی به بستن کامل تلگرام ندارند و در حالی که همین تلگرام اکنون بسترساز ناآرامی و آشوب در کشور شده و چاره‌ای جز فیلتر موقت آن نبود.

 

وی افزود: ما باید شبکه‌های اجتماعی مثل سروش را تقویت کنیم که اینها بتوانند پاسخگوی ۴۰ درصد ترافیکی باشند که الان تلگرام در فضای کلی اینترنت کشور ما اشغال کرده است؛ شبکه‌هایی بومی که سرور آنها در داخل کشور است و طبعاً مدیریت و مقابله با آفات آنها بسیار راحت است. شهریاری ادامه داد: حوزه انقلابی و دغدغه‌مند باید مدافع و مروج تأسیس و تقویت شبکه‌های اجتماعی داخل باشد.

 

وی ادامه داد: بنده بیش از یک سال است که می‌گویم تلگرام آفت و مصیبتی برای نظام و جامعه ما شده و باید حاکمیت برای کنترل و مدیریت صحیح آن برنامه‌ریزی کند؛ البته کسی منکر منافع تلگرام نیست اما نباید نسبت به آفات و آسیب‌های آن غافل بوده و یا کوتاهی کنیم، روی سخن ما این است که این فضا نباید بستری برای جولان ضد انقلاب و حرکت علیه منافع ملی باشد.

 

ابهام‌های رفع فیلتر «وی‌چت»

در فضایی که فیلتر تلگرام توجه بسیاری از کاربران و کارشناسان و... را به خود جلب کرده است، شنیدن خبری مبنی بر رفع فیلتر نرم‌افزار «وی‌چت» پس از ۴ سال، برای بسیاری از کاربران سؤال برانگیز بوده است. سؤال‌ها وقتی بیشتر می‌شود که دلایل فیلتر و از دسترس خارج شدن این نرم‌افزار در ۲۸ آذر ۱۳۹۲، ازسوی کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه را بدانیم

 

فیلترینگ تلگرام,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن هابا دوئل بین موافقان و مخالفان آیا تلگرام رفع فیلتر می شود؟

کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، آن زمان در بیان چرایی فیلتر این نرم افزار در وبگاه خود نوشته بود: نرم‌افزار وی‌چت علاوه بر جمع‌آوری کلیه اطلاعات موجود در گوشی‌های کاربران و رصد ارتباطات اعضا، حریم خصوصی آنها را نقض کرده و در عین حال عامل انتشار بسیاری از محتواهای مجرمانه غیراخلاقی و مستهجن است که برای نوجوانان ضررهای جبران ناپذیری را به دنبال داشته است.

 

 

به  دلیل آسیب‌های اجتماعی بسیار زیادی که  این نرم‌افزار برای جامعه دربرداشته و دارد و به لحاظ اینکه ایجادکنندگان این نرم‌افزار در خارج از کشور قرار داشته و به هیچ وجه پاسخگوی تخلفات خود و شکایات خانواده‌های زیان دیده نبوده و نیستند، لذا کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در اجرای درخواست‌های متعدد خانواده‌های آسیب دیده ناچار به فیلتر و مسدودسازی نرم‌افزار مذکور شده است، بنابراین کاربران می‌توانند از سایر نرم‌افزارهای مشابه داخلی برای جایگزینی ارتباطات صوتی، متنی و تصویری و ویدئوی کم هزینه استفاده کنند.

 

در کنار مشکلاتی که پیش از این برای «وی‌چت» برشمرده شده و سبب فیلتر دائم آن شده بود، امنیت این نرم‌افزار نیز موضوعی چالش برانگیز است که بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته و سؤال‌های متعددی در فضای مجازی در حال دست به دست شدن است.

 

طبق گفته کارشناسان، در حالی که تلگرام و واتس اپ از نظر امنیت، رتبه اول و دوم را در میان شبکه‌های پیام‌رسان موبایلی مطرح جهان به خود اختصاص داده‌اند، ولی «وی‌چت» از نظر این شاخص در رتبه نهم قرار دارد که این وضعیت چنگی به دل نمی‌زند. حالا چند سؤال جدی همچنان باقی است که آیا وی‌چت همه مشکلاتی را که کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به آن اشاره داشته است حل کرده است؟ آیا «وی‌چت» می‌خواهد جایگزین تلگرام شود؟ و در نهایت اینکه تلگرام رفع فیلتر خواهد شد؟

 

میترا جلیلی

 

 

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش