بیت کوین
از انواع کریپتو کارنسی ها یا همان ارز های دیجیتال می توان به بیت کوین اشاره کرد که در بستر شبکه بلاک چین به صورت غیر متمرکز فعالیت می کند. این ارز به صورت رمز های دیجیتالی، از طریق محاسبات بسیار پیچیده ریاضی بدست می آید و به این ترتیب دارای ارزش پولی است. از دستگاه های ویژه ای برای استخراج این رمز ارز ها استفاده می شود که برق بسیار بالایی مصرف می کند و به همین علت، تولید آن از نظر خیلی از کشور ها به صرفه نیست.
بیت کوین از بین رمز ارز های موجود، به عنوان نخستین و شناخته شده ترین آنها محسوب میشود که اولین بار ، فرد یا گروهی به نام ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۸ به معرفی آن با هدف ذخیره و انتقال امن پول به دنیا پرداختند. همچنین هنوز، هویت ساتوشی ناکاموتو مشخص نشده است.
بیت کوین به شما پیشنهاد می دهد که ارزها را با کارمزدی بسیار پائین در سرتاسر دنیا انتقال دهید. کارمزد این نوع انتقال، کم تر از روش های معمول انتقالِ آنلاینِ ارزهاست. برخلاف این که دولت، هر یک ارزها را اداره می کند؛ بیت کوین، غیرمتمرکز است و هیچ کشوری نمی تواند بر این شبکه، تسلط کامل داشته باشد و یا برای آن تصمیم گیری کند.
مهم ترین ویژگی های بیت کوین
در ادامه با مهم ترین و برجسته ترین ویژگی های بیت کوین اشنا شوید:
> غیر قابل سانسور بودن بیت کوین ، از مهمترین ویژگی های آن به شمار می رود.
> بیت کوین را صرفا یک مرتبه می توان خرج کرد.
> در هر زمان و مکانی می توان تراکنش های بیت کوین را انجام داد.
نحوه فعالیت بیت کوین
برای این که از طریق بیت کوین یا سایر ارز های مشابه آن، تراکنشی را انجام دهید باید پس از این که دو طرف یک معامله، اطلاعات خود را ارائه کردند توسط ماینر ها و نود ها تائید و ثبت شود تا در نهایت در یک بلاک جدید در شبکه بلاک چین، ذخیره شود.
هر بیت کوین پس از انجام معامله برای نگهداری رمز ارز ها و اطلاعات شخصی ما بعنوان واحد پولی به کیف پول یا والت که نوعی پایگاه داده کوچک است؛ وارد میشود. تمامی فعالان در بازار ارز دیجیتال به ویژگی جالب این معاملات دسترسی دارند و تمام کاربران باید هر تراکنش انجام گرفته در این بازار را تائید کنند؛ در اینصورت ، دیگر تقلب و یا معاملات تکراری انجام نمی شود.
کیف پول های بیت کوین
شما برای این که بیت کوین را ذخیره یا نگهداری کنید؛ نیازی نیست که در بانک ها یا شرکت خاصی افتتاح حساب کنید. شما در این فضا بانک خودتان هستید. درواقع یک کیف پول، ابزاریست که می توانید در آن بیت کوین را نگهداری، ارسال و دریافت کنید. کاربران میتوانند از انواع مختلف کیف پول، نظیر کیف پول های موبایل، دسکتاپ، تحت وب، کیف پول های کاغذی و سخت افزاری براساس شرایط و نیازهایشان استفاده کنند.
کاربران میتوانند کیف پول های موبایل، دسکتاپ، تحت وب و کاغذی را به صورت رایگان، دانلود و نصب کنند ولی به خاطر این که کیف پول های سخت افزاری، فیزیکی است؛ باید آن ها را بخرید. شما میتوانید به سایت رسمی بیت کوین بروید و یا در سایت ارزدیجیتال، بخش کیف پول ها را انتخاب کنید و تعدادی از کیف پول هایی که آنرا پشتیبانی می کنند؛ مشاهده کنید.
این نکته را در نظر بگیرید که تراکنش ها را نمیتوان برگرداند؛ به همین دلیل، باید با تهیه نسخه پشتیبان از کیف پول خود، اقدام به نگهداری کلمات بازیابی در محل مطمئنی کنید تا اگر برای دستگاهی که کیف پول روی آن نصب است؛ مشکلی رخ داد قادر به بازیابی مبالغ خود بر روی دستگاه دیگر باشید. از این رو رمزعبور یا کلید خصوصی کیف پول خود را به هیچ وجه به شخص دیگری نشان ندهید.
استخراج بیت کوین
انجام یک تراکنش در شبکه بیت کوین به تایید اعضای شبکه نیاز دارد. هدف از انجام این کار، جلوگیری از مسائلیست که از آن ها می توان به تقلب و دوبار خرج کردن دارایی های شبکه اشاره کرد. افرادی بطور داوطلبانه در شبکه تصمیم می گیرند که تراکنش ها را تائید کنند و پاداشی را به صورت بیت کوین در ازای انجام این کار، دریافت کنند؛ یعنی هر فردی پس از تائید تراکنش ها و سرویس دادن به شبکه، پاداش خود را به صورت بیت کوین می گیرد. استخراج به فرآیند تکمیل کردن ظرفیت یک بلاک جدید و اضافه کردن آن به بلاک چین، اطلاق میشود.
استخراج بیت کوین باعث میشود که کوین های جدیدی ساخته شود و به کوین های در حال گردش در شبکه اضافه شود. با توجه به اینکه بیت کوین به عنوان یک ارز رمزنگاری شده محسوب میشود ، تائید تراکنش هایش به صورت توابع پیچیده ریاضی هستند که به قدرت پردازشی بالایی نیاز دارد. به همین خاطر، افراد تائید کننده ی تراکنش ها یا همان ماینرها باید از دستگاه های مخصوصی استفاده کنند که ماینر، نام دارد و به این طریق با تائید تراکنش ها، پاداش خود را بگیرند. استخراج کننده یا ماینر به افرادی می گویند که به شبکه بیت کوین سرویس میدهند و تراکنش ها را تائید می کنند.
اهداف بیت کوین
پیداش بیت کوین با اهداف زیر صورت گرفت:
- ذخیره پول با امنیت
- انتقال پول با امنیت
یکی از دلایلی که بیت کوین را طبق عبارات مذکور، به عنوان یک سیستم پرداخت و بانکداری دیجیتال با امنیت بالا می شناسد؛ همین موضوع است. بیت کوین با این هدف بوجود آمده که هر فردی بتواند پول خودش را کنترل کند و صرفا قابلیت انتقال و یا خرج کردن را با کلید های خصوصی تعریف شده داشته باشد و یا به عبارتی دیگر به کلید خصوصی برای خرج نمودن و یا انتقال پول ها نیاز دارد و باتوجه به این موضوع، افراد، قادر به سرقت کردن از شما نیستند.
پشتوانه ی بیت کوین
پشتوانه ی پول های فیات ( همان ریال، دلار، یورو و…)، از نکات قابل توجه به شمار میرود که دولت هر کشور، آنرا تعیین می کند و این موارد، نظیر طلا، نفت، گاز، اوراق مالی و… می باشد. درواقع، پشتوانه ارز رایج هر کشور به عنوان قدرت اقتصادی آن محسوب میشود.
نحوه قیمت گذاری بیت کوین
یکی از انواع پول دیجیتال، بیت کوین نام دارد که وجود فیزیکی ندارد و کدهایش تشکیل دهنده ی تمام ماهیت آن است. بنابراین استقبال مردم از تکنولوژی بیت کوین ، به رسمیت شناختن آن و استفاده از آن برای اهداف مختلف، موجب ارزشمند شدن نخستین رمزارز معتبر دنیا شده است.
از آنجایی که هیچ شخص یا دولتی، مالک بیت کوین و همتایان آن نیست؛ در نتیجه هیچ کس نمیتواند برای آن قیمت تعيين کند و تعیین قیمت آن بر اساس میزان عرضه و تقاضاست. البته عوامل موثری بر قیمت این واحد های ارزی دیجیتال وجود دارد اما ارزش گذاری آنها به صورت کلی از طریق تعادل عرضه و تقاضا می باشد.
با توجه به محدودیت ۲۱ میلیون واحدی تعداد بیت کوین در بازار، وقتی که به این مقدار رسید؛ دیگر واحد جدیدی تولید نمی شود، همچنین باتوجه به تعيين قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا، هیچ شخص یا دولتی نمیتواند برایش قیمتی را کند یا آن را تولید کند؛ به همین خاطر، این بازار با تورم مواجه نمیشود و براساس میزان مقبولیت بیت کوین در بین مردم و همچنین تعادل عرضه و تقاضای آن می توان ارزش این پول را تعيين کرد.
پس از استخراج همه بیت کوین ها چه اتفاقی می افتد؟
پس از توزیع تمام ۲۱ میلیون واحد بیت کوین بعنوان پاداش استخراج، دیگر قابلیت تولید هیچ بیت کوین جدیدی وجود ندارد. در آن زمان ، ماینرهای بیت کوین ، درآمد خود را از طریق کارمزد تراکنش ها می گرفتند. طراحی بیت کوین بگونه ایست که هیچ راهی برای تولید بیشتر آن، پس از عرضه ۲۱ میلیون کوین وجود ندارد.
مزایای بیت کوین
- امنیت بالا:
ساخت بیت کوین صرفا از رمزهای دیجیتالیست و معادل فیزیکی ندارد و افراد میتوانند فعالیت های خود را با ارائه این رمزها در بازار دیجیتال انجام دهند. باتوجه به پیچیده و سخت بودن استخراج این رمزها نمیتوان به کدهای آن دسترسی پیدا کرد؛ در نتیجه در بازار ارز دیجیتال ، انجام برخی از کارها نظیر تقلب و یا معاملات تکراری، غیر ممکن است. همچنین نودهای استخراج کننده یا ماینر در امنیت شبکه، از نقش اساسی برخوردارند.
- دیجیتالی بودن:
با توجه به مجازی بودن بیت کوین ، این ارز، دارای معادل فیزیکی نیست؛ از این رو به فضای خاصی برای ذخیره آن نیاز ندارید.
- ناشناس بودن هویت افراد:
ناشناس بودن هویت دو طرف معامله برای یکدیگر، از ویژگی های مهم بیت کوین به شمار میرود و همین ویژگی باعث غیرممکن شدن پیگیری افراد انجام دهنده این معاملات می گردد.
- تضمین انجام تراکنش:
تراکنش هایی که در شبکه بیت کوین انجام میشود؛ هرگز لغو نمی شوند. به همین علت اگر شما برای شخص ناشناسی، رمزارزتان را اشتباها بفرستید دیگر قابلیت برگرداندن ارزهای دیجیتالیتان وجود ندارد ولی درصورت شناسایی فرد، ارزهایتان تنها با ارسال مجدد فرد، بازگردانده می شوند. هدف از اضافه شدن این ویژگی، تضمین انجام تراکنش به شبکه می باشد. به این ترتیب، گیرنده قادر به ادعای عدم دریافت رمزارزها نیست.
- غیرمتمرکز:
هیچ سازمان یا دولتی بر ارز دیجیتال ، بر خلاف ارزهای فیات رایج در کشورها نظارت ندارد که چنین ویژگی از نقطه ضعف آن محسوب میشود؛ چون عدم نظارت بر این سیستم، باعث کلاه برداری میشود.
- حمل و جابه جایی آسان:
قابلیت حمل و جابجایی بیت کوین ، نسبت به سایر پول های رایج در دنیای واقعی، ساده تر است چون نوعی ارز دیجیتالی محسوب میشود و وجود فیزیکی ندارد.
- شفاف بودن:
انجام معاملات به وسیله بیت کوین یا سایر واحدهای ارز دیجیتالی به دلیل نبود نهاد نظارتی، نداشتن قوانین سخت و پیچیده برای انجام معامله، شفافیت کامل بازار و اطلاعات آن و همچنین عدم مالکیت هیچ دولتی بر روی این بازار، نسبت به بازارهای واقعی، ساده تر است.
- سرعت بالا و کارمزد کم:
شما میتوانید با استفاده از بیت کوین در مدت زمان کوتاهی، نقل و انتقال دارایی را انجام دهید در حالی که اگر تجار، قصد نقل و انتقالات مالی را به صورت بین المللی داشته باشند باید بمدت چند روز صبر کنند. کارمزد انتقال ارزهای دیجیتال نسبت به انتقال ارزهای فیات، بسیار کم تر است. البته کارمزد ارزهای رمزنگاری شده با افزایش سختی شبکه، روندی صعودی پیدا کرده است.
گردآوری: بخش دیجیتال سرپوش
- 18
- 3