سونی در ساعات آغازین روز پنجشنبه، شوک خبری بزرگی را به طرفداران کنسول های سری پلی استیشن ۵ وارد کرد: قیمت PS5 در نقاط مختلف جهان افزایش می یابد.
افزایش قیمت مذکور در هر دو مدل پلی استیشن ۵ با درایو و بدون درایو اعمال می شود و در شش نقطه ی جهان فوراً و در ژاپن ۲۴ شهریور ماه اعمال می شود. سونی در اطلاعیه اش افزایش قیمت های مربوط به هر منطقه را جداگانه برای نقاطی که بيش ترین فروش را دارد منتشر و اعلام کرده است که بازارهای منتخب نیز در روزهای آینده شاهد افزایش قیمت خواهند بود. قیمت های اعلام شده مربوط به آسیا و اقیانوسیه و آمریکای مرکزی و شمالی و مناطقی در اروپا، خاورمیانه و آفریقا می شود.
جالب آن است که کشور آمریکا فعلاً از گرانی کنسول محبوب سونی جان سالم به در برده است.
به نظر میرسد افزایش قیمت هر دو مدل PS5 در تمامی مناطق از نظر ارزی یکسان است. بنابراین، اگر به صورت درصدی حساب شود، مدل ارزان تر PS5 بدون درایو دستخوش افزایش بیشتری است. درحالی که درصد افزایش قیمت در کانادا از سایر نقاط کمتر است، اروپا و ژاپن و چین شاهد بیشترین میزان افزایش بوده اند.
سونی جهش قیمت های اخیر را به دو عامل اقتصادی نسبت می دهد: افزایش تورم و کاهش ارزش بی سابقه ی ین ژاپن. ازآنجاکه آمریکایی ها نیز از دو عامل مذکور مصون نیستند، شاید نتوان به تضمین سونی مبنی بر افزایش نیافتن قیمت ها در این کشور چندان دل بست.
افزایش قیمت اخیر به دنبال انتشار اخبار مشابهی از بخش واقعیت مجازی متا رخ می دهد که ماه گذشته قیمت سیستم Quest 2 VR را ناگهانی بالا برد. متا سعی کرد با دادن پیشنهاد دانلود رایگان بازي ریتم اکشن Beat Saber که معمولاً با قیمت ۳۰ دلار فروخته می شود، افزایش قیمت ۱۰۰ دلاری جهانی خود را کمی تلطیف کند.
سونی هنوز پیشنهاد مشابهی برای دریافت رایگان عنوانی را نداده است، ولی به نظر نمی رسد افزایش قیمت شرکت ژاپنی در کل نقاط از ۱۳ درصد بیشتر شود. این درحالی است که متا قیمت محصولات خود را از ۲۵ تا ۳۳ درصد افزایش داده بود.
جالب است که سونی روز سه شنبه، در زمان معرفی سیستم واقعیت مجازی جدیدش، یعنی پلی استیشن VR2، درباره ی قیمت آن هیچ اظهارنظری نکرد. شاید این شرکت تصمیم دارد با درنظر گرفتن واقعیت های موجود بازار، وقت بیشتری برای قیمت گذاری افزونه ی جدید PS5 بخرد.
وب سایت Ars Technica اخیراً تحقیقی درباره ی تاریخچه ی قیمت کنسول ها انجام داده است. اگرچه آمار پژوهش مذکور بیشتر به کنسول نینتندو سوییچ مربوط است که در سال ۲۰۱۷ عرضه شد و هنوز نسبت قیمت به کارایی آن، جا برای افزایش داشت و در صورت دنباله روی از قیمت های جهانی کنسول ها، قیمتش در آمریکا باید حدود ۱۵۰ تا ۱۸۰ دلار کاهش می یافت. بااین وجود، به دلیل عوامل متعدد اقتصادی از جمله کمبود تراشه و تقاضای زیاد برای این کنسول قدیمی، سوییچ توانست قیمتش را بدون افت در سراسر جهان حفظ کند.
گزارش Ars Technica تاحدی ناشی از تضمین نینتندو به سرمایه گذاران و ناظران مالی ژاپن برای افزایش ندادن قیمت سوییچ در آینده ی نزدیک بود. این درحالی است که، نه سونی و نه بخش ایکس باکس مایکروسافت تاکنون چنین وعده هایی نداده اند. مایکروسافت در مقایسه با سونی در بازار پرتورم فعلی از مزایایی برخوردار است که میتوان به داشتن سبد مالی متنوع تر، ذخایر نقدی دوبرابری درمقایسه با سونی و وابستگی بسیار کمتر به ین ژاپن اشاره کرد. باید منتظر بود و دید که مایکروسافت (Microsoft) میتواند با هضم هزینه های ناشی از تورم قیمت ایکس باکس را ثابت نگه دارد یا مثل سونی به افزایش قیمت روی می آورد.
- 12
- 2