چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۰۳ - ۲۰ آذر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۹۱۸۵۲
فناوری اطلاعات و ارتباطات

زنگ خطر تازه‏‏‏‌ای برای شرکت‌های بزرگ آمریکایی و چینی به‌صدا درآمده است

ظهور غول‏‏‏‌های تکنولوژی از ‏‏‏‌شرق آسیا

غول‏‏‏‌های تکنولوژی,‌شرق آسیا
تغییر بزرگی زیر پوست صنعت تکنولوژی آسیا در حال رخ‌دادن است، در حالی‌که سرمایه‌‌‌‌گذاران مسیر نگاه‌‌‌‌شان از کابوس تحمیلی دولت به غول‌‌‌‌های اینترنتی چین منحرف می‌شود، گروهی از همتایان آنها در جنوب‌‌‌‌شرق آسیا به‌سرعت در حال رشد هستند.

به گزارش دنیای اقتصاد، مجموع ارزش سه‌تای آنها در کنار اپلیکیشن‌‌‌‌های خدماتی و مصرفی بزرگی که در آستانه ورود به بورس هستند و مقر آنها در سنگاپور و جاکارتا است، نزدیک به ۲۵۰ میلیارد دلار می‌رسد. علاوه‌بر این مجموع تک‌‌‌‌شاخ‌‌‌‌های جدید یک حوزه با ارزش ۷۰میلیارد دلاری امیدهای جنوب‌‌‌‌غرب آسیا را بیشتر می‌کند که یک بازار نوظهور بزرگ در بخش مصرفی صنعت تکنولوژی در خارج از چین سر برمی‌‌‌‌آورد. در روز دوم دسامبر (زمان انتشار آخرین نسخه مجله اکونومیست) استارت‌آپ سنگاپوری Grab در آستانه ورود به بورس و قرار گرفتن در فهرست شاخص نزدک بود که از طریق ادغام با شرکت SPAC انجام می‌شد. انتظار می‌رود این معامله رکوردشکن شرکت SPAC ارزش Grab را به ۴۰میلیارد دلار برساند.

غول‏‏‏‌های تکنولوژی,‌شرق آسیا

GoTo Group  غول دیگری است که از ادغام تاکسی اینترنتی Gojek سنگاپور با شرکت تجارت الکترونیکی Tokopedia شکل گرفته است و روند ورودش به بورس از نیمه اول سال ۲۰۲۰ کلید می‌خورد. شرکت Sea از میان این سه، بزرگ‌تر از بقیه و شرکت مادر Shopee است که پیشتاز تجارت الکترونیک داخلی به‌حساب می‌‌‌‌آید. Sea زودتر از آنها و از سال ۲۰۱۷ وارد بورس شده و ارزش بازار آن از پایان سال ۲۰۱۹ تا حالا با رشد هفت‌برابری به ۱۴۵‌میلیارد دلار رسیده است تا عنوان بزرگ‌ترین شرکت بورسی جنوب‌‌‌‌شرق آسیا را در اختیار بگیرد.

هر کدام از این سه شرکت در زمینه‌‌‌‌های مختلفی از تاکسی اینترنتی، تحویل غذا، خدمات مالی تا بازی‌های موبایلی فعالیت می‌کنند. ترکیب فعالیت‌های آنها از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است، اما هسته اصلی هر شرکت ایده یکسانی دارد که انتظار می‌رود میلیون‌ها کاربر به شبکه خدمات آنها اضافه کند. با اینکه ممکن است این شرکت‌ها حاشیه سود پایینی داشته باشند، اما به‌خاطر ماهیت فعالیت‌‌‌‌شان حجم مبادلات بالایی خواهند داشت.

این مدل اغلب به‌عنوان استراتژی سوپر اپ یا مجموعه اپ شناخته می‌شود؛ این شرکت‌ها حالا غول‌‌‌‌‌هایی هستند در خانه‌‌‌‌شان. شرکت GoTo با ناوگانی متشکل از بیش از ۲میلیون راننده، در سال گذشته میلادی ۲۲ میلیارد دلار تراکنش داشت که برابر ۲‌درصد از کل تولید ناخالص داخلی اندونزی است. چشم‌‌‌‌انداز صنعت تکنولوژی مصرفی جنوب‌‌‌‌شرق آسیا تصویری از رشدی سریع را مجسم می‌کند که اصلا در یک دهه گذشته وجود نداشت.

آنهایی که خوش‌بین هستند حالا با اشاره به بازاری با ۶۵۰‌میلیون کاربر، رشد اقتصادی سریعی را انتظار می‌‌‌‌کشند. «مارک گودریج» یکی از تحلیلگران شرکت بزرگ خدمات مالی مورگان‌استنلی به این موضوع اشاره می‌کند که در سال۲۰۱۹، خرده‌‌‌‌فروشی آنلاین ۶‌درصد از کل خرده‌‌‌‌فروشی در کشورهای جنوب‌‌‌‌شرق آسیا را به‌خودش اختصاص داد، در‌حالی‌که در آن زمان این رقم در آمریکا حدود ۱۵‌درصد و در چین برابر ۳۰‌درصد بود. با این حال، شکاکان به تکه‌‌‌‌تکه شدن بازار این منطقه اشاره می‌کنند.

بازارهای جنوب‌‌‌‌شرق آسیا چیزی جز یک بلوک اقتصادی هم‌‌‌‌جوار و هم‌‌‌‌مرز نیستند. کشور‌هایی که ظرفیت زیرساختی و سطوح درآمدی بسیار متنوعی دارند. بدون‌شک اقداماتی در برابر شکست‌‌‌‌های بزرگ در حال انجام هستند. هیچ‌کدام از این شرکت‌های بزرگ به شکلی مطمئن سودآور نیستند. میزان ضررهای شرکت Sea در فصل سوم امسال به ۵۷۱ میلیون دلار رسید که نسبت به سال قبل افزایش داشته است. دو شرکت بزرگ Sea و Grab از آغاز سال۲۰۱۸ و روی هم رفته ۱۷ میلیارد دلار ضرر خالص داشته‌‌‌‌اند. دریای جوهر قرمز موجود در شرق آسیا هم نتوانست اخطاری برای سرمایه‌‌‌‌گذاران باشد.

آنها خواستار اتحاد و یکپارچگی بودند که این بازار را برای سرمایه‌‌‌‌گذاری آماده‌‌‌‌تر کند و در نهایت گویا به این هدف نزدیک هستند. خریدها و ادغام‌‌‌‌های فعال در صنعت تکنولوژی جنوب‌شرق آسیا در سال‌جاری میلادی رشد انفجاری داشته است. حجم این معاملات تا اواخر نوامبر امسال به ۶۱میلیارد دلار رسیده بود که این میزان برابر کل فعالیت‌های این‌چنینی در یک دهه گذشته بوده است. این معاملات کمک کردند که استراتژی سوپر اپ شکل بگیرد و به پذیرش کاربران و مصرف‌‌‌‌کنندگان هم برسد.

«پاتریک کائو» رئیس شرکت GoTo در این مورد توضیح می‌دهد: «آنچه مصرف‌‌‌‌کنندگان می‌‌‌‌خواهند، راهکارهای دیجیتالی عمیق‌‌‌‌تر و سریع‌تری است که به شکلی منسجم انجام شوند. آنها نمی‌‌‌‌خواهند ۶کیف پول داشته باشند و پنج گزینه برای تجارت الکترونیک و سه گزینه برای تحویل غذا.‌»

پیروزی شرکت GoTo، Grab و Sea در رشد رقبای آمریکایی و چینی شکل گرفت. شرکت علی‌‌‌‌بابا که هنوز حضور پررنگ خودش را در بازار داخلی چین دارد، باعث شکل‌‌‌‌گیری رقبایی مانند Lazada شده که اگرچه تنها دو سال از تاسیس آن می‌گذرد، اما به رقیب شماره ۲ آن تبدیل شده است. از زمانی که شرکت اوبر با فروش بخش عملیات خود به شرکت Grab در سال ۲۰۱۸، عقب‌‌‌‌نشینی نسبی کرد، هیچ شرکت آمریکایی دیگری نتوانست در حوزه تجارت الکترونیک یا تاکسی‌اینترنتی حضور چشمگیری داشته باشد، در حالی‌که شرکت‌های داخلی این روند را مشاهده و پیگیری کرده‌‌‌‌اند، حالا دیگر همه آنها به‌خوبی می‌‌‌‌دانند که تمرکز بر بومی‌‌‌‌سازی میوه خوشمزه‌‌‌‌ای خواهد داد.

انسجام و یکپارچگی باید در تئوری به سودآوری منجر شود، به ‌همین‌دلیل هم هست که این شرکت‌ها می‌توانند خدمات‌‌‌‌شان را به‌صورت یک مجموعه ارائه بدهند و بخش‌های تجاری مختلفی را مدیریت کنند. «مینگ ما» رئیس شرکت Grab به این موضوع اشاره می‌کند که در فصل دوم امسال ۶۶‌درصد از راننده‌‌‌‌های وسایل نقلیه‌‌‌‌ای دوچرخ در اندونزی، ویتنام و تایلند مشغول کار در بخش تحویل و حمل‌‌‌‌ونقل بوده‌‌‌‌اند که این رقم در همین دوره در سال ۲۰۲۰ برابر ۵۸‌درصد بوده است. این موضوع به کاهش قابل‌‌‌‌توجه هزینه‌‌‌‌ها منجر شده است.

با این حال همیشه این سوال مطرح است که سودها به چه سرعتی می‌توانند حاصل شوند؟ دست‌‌‌‌کم این امید وجود دارد که شرکت ‌‌‌‌Grab در این مسیر قرار دارد؛ درآمد این شرکت - به‌عنوان بخشی از ارزش سفرها یا تحویل‌‌‌‌های انجام شده- از ۵/ ۹‌درصد برای بخش حمل‌‌‌‌ونقل و ۶/ ۵‌درصد برای تحویل در سال ۲۰۱۸، به ترتیب به ۷/ ۲۱ و ۱/ ۱۷‌درصد در فصل سوم امسال رسیده است.

این شرکت معتقد است که سود پایین انتخابی است که با توسعه کلی و عمومی مرتبط خواهد بود. با این همه، هر سه این شرکت‌ها در آرزوی افزودن خدمات مالی به سوپر اپ‌‌‌‌هایشان هستند که این کار علاوه‌بر ایجاد تنوع خدمات ارائه‌شده توسط آنها، به‌معنای راهی برای سودآوری هم خواهد بود. اهداف خدمات مالی شرکت Grab طبق گفته مدیرانش بیشتر روی همان موضوع سودآوری متمرکز است.

رشد انفجاری صنعت تکنولوژی در جنوب‌‌‌‌شرق آسیا اما هرگز تنها به شرکت‌های بزرگ محدود نیست. بر اساس آمار ارائه‌شده توسط بانک Credit Suisse، در حال‌حاضر ۳۵ استارت‌آپ تک‌‌‌‌شاخ در کشورهای جنوب‌‌‌‌شرق آسیا وجود دارند که از میان آنها ۱۹‌استارت‌آپ در سال‌جاری به این جایگاه رسیده‌‌‌‌اند.

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش