به گزارش دنیای اقتصاد، پیشرفت در بخش واقعیت افزوده در یکی، دو سال اخیر با شتاب کمتری همراه بوده و برنامهنویسان و سازندگان گجتها هنوز بهدنبال راهی برای پیشرفت و بهکارگیری این تکنولوژی هستند. حال استارتآپ لندنی Blippar معتقد است راهحل این کار در تبلیغات نهفته است. این استارتآپ در سالهای اخیر با بسیاری از برندهای خودروسازی به منظور ساخت بنرهای تبلیغاتی متحرک با استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده، همکاری داشته است.
در یکی از این پروژهها که معرفی شد، کاربر پس از لمس بنر تبلیغاتی درون گوشی، با تصویری از فضای داخلی یک خودرو مواجه میشد سپس با حرکت دادن و چرخاندن گوشی خود میتوانست نمای داخلی خودرو را از زوایای مختلف مشاهده کند و درصورتی که به برنامه امکان دسترسی به دوربین داده میشد، کاربر قادر بود محیط واقعی اطراف خود را از درون پنجره جلویی شیشه اتومبیل (بهصورت مجازی) مشاهده کند. «دنی لوپز» مدیر اجرایی Blippar میگوید: «این اولین مدل تبلیغ با استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده در صنعت بهشمار میآید و با استفاده از چنین تکنولوژی، نمایشگرهای دیجیتالی تبلیغات سبکی نوین در تبلیغات را تجربه خواهند کرد. تا اواخر این ماه یکی از بزرگترین شرکتهای خودروسازی، تبلیغات جدید خود را با بهرهگیری از تکنولوژی واقعیت مجازی و نرمافزار شرکت Blippar به نمایش خواهد گذاشت». لازم به ذکر است تعداد افرادی که تبلیغات را مشاهده نمیکنند از افرادی که به تبلیغات اهمیت میدهند بسیار بیشتر است. اما لوپز معتقد است که استفاده از جملات کلیدی در تبلیغات مانند «همین حالا وارد خودروی ما شوید» برای جلب توجه مردم کافی خواهد بود.
Blippar از دیگر برندهایی که در حال تلاش برای استفاده از این تکنولوژی هستند، نام نبرده اما لوپز میگوید که از این تکنولوژی میتوان در تبلیغات پوشاک نیز استفاده کرد. مثلا با دسترسی به دوربین اسمارتفونها کاربران میتوانند لباس مورد نظرشان را روی بدنشان مشاهده کنند. سالهای زیادی از ظهور واقعیت افزوده و البته بنرهای تبلیغاتی میگذرد، اما چرا تا بهامروز از این دو بهصورت همزمان استفاده نشده است؟ لوپز معتقد است واقعیت افزوده هنوز وارد مسیر اصلی خود نشده و بههمین دلیل شرکتها و تبلیغکنندگان برای سرمایهگذاری در این تکنولوژی که هنوز در مراحل نخستین خود قرار دارد، کمی مردد بودند. اما چیزی که الان شاهد آن هستیم، تمایل و علاقه روزافزون برندها و آژانسهای تبلیغاتی به این تکنولوژی در چند وقت اخیر است.
ماه گذشته مارک زاکربرگ، موسس و مدیرعامل فیسبوک اعلام کرد که به دنبال سرمایهگذاری عظیم دربخش واقعیت افزوده است و در سخنرانی خود در حضور برنامهنویسان گفت که شبکهاجتماعی فیسبوک از دوربین اسمارتفونها بهعنوان اولین پلتفرم جهت نمایش و بهکارگیری تکنولوژی واقعیت افزوده استفاده خواهد کرد. ایده زاکربرگ این است که کاربران از واقعیت افزوده در مواردی فراتر از چند برچسب کارتونی ساده بهکارگرفته شده در اسنپچت استفاده کنند و با دنیایی پر از اشیای دیجیتالی تعامل نزدیک داشته باشند.
استارتآپ Blippar نیز با چنین چشمانداز مشابهی در سال ۲۰۱۱ تاسیس شد. حال پس از گذشت ۵ سال و نیم از تاسیس آن، Blippar موفق به ساخت نرمافزار مختص واقعیت افزوده در جهت ساخت تبلیغات برای برندهای معتبری همچون کوکاکولا، Nestle و General Mills شده است. اپلیکیشن این شرکت خیلی بینقص و قدرتمند نیست اما قادر است اشیایی مانند بطری آب، کتاب یا خودروها را هنگامی که دوربین را سمت آنها میگیرید تشخیص دهد. این شرکت ادعا میکند این اپلیکیشن قادر است در ایالات متحده نام سازنده، سال تولید و مدل تمامی خودروهای تولید شده از سال ۲۰۰۰ به بعد را با دقت حداقل ۹۴ درصد تشخیص دهد اما چرا چنین برنامه وسیعی آن هم برای خودروها ساخته شده؟ لوپز در پاسخ به این سوال گفت: «از ۵ شرکتی که بیشترین تبلیغات را در دنیا دارند، ۳ شرکت خودروساز هستند». خیلی جای تعجب ندارد که یکی از اولین مشتریان این شرکت نیز یک کمپانی خودروسازی بزرگ باشد. لوپز میگوید نرخ تبلیغات از این طریق نسبتا ارزانتر است و هر ۱۰۰۰ نمایش تبلیغ حدود ۴ دلار هزینه خواهد داشت و این در حالی است که هر ۱۰۰۰ نمایش تبلیغات در رسانهها بین ۷ تا ۱۰ دلار هزینه دارد.
او در ادامه گفت: «ما تقریبا همهچیز را درباره کاربران میدانیم. مثلا با دوربین گوشی به چه اشیایی نگاه میکنند یا چه زمانی از روز یا تا چه مدت از دوربین اپلیکیشن ما استفاده میکنند. این اطلاعات در طراحی و ساخت تبلیغات موثرتر به ما کمک میکنند». اما استفاده از این تکنولوژی برای اولین بار از سوی Blippar به معنای تضمین موفقیت این شرکت در آینده نیست و موفقیت آنها در اصل به میزان تمایل کاربران به تماشای تبلیغات از طریق واقعیت افزوده بستگی دارد. Blippar در فوریه ۲۰۱۴ توانست به عنوان اولین شرکت، یک اپلیکیشن تشخیص چهره را برای «گوگل گلس» طراحی کند. گوگل برای فروش و جا انداختن این محصول دربازار تلاش بسیاری کرد اما یک سال بعد تولید این محصول را متوقف کرد.
- 18
- 3