
جلسه مارک زاکربرگ با نمایندگان پارلمان اروپا درحالی پایان یافت که انتقادهای بسیاری از بنیانگذار فیسبوک شده است. او از پاسخگویی به سوالهای بسیاری طفره رفت و برای بعضیها هم جوابهای مبهمی داد. در این جلسه که بیش از ٩٠ دقیقه به طول انجامید، زاکربرگ به نمایندگان پارلمان اروپا در جواب به این اتهام که فیسبوک بسیار قدرتمند شده قول داد که هیچوقت رسوایی جمعآوری دادههای مربوط به حسابهای کاربری بیش از ٨٧میلیون نفر (از طریق شرکت کمبریج آنالاکتیکا) تکرار نشود.
زاکربرگ جواب سوالهای پشتسرهم ٩٠دقیقهای نمایندگان را در عرض ٣٠ دقیقه پاسخ داد. ١٢ نماینده پارلمان اروپا سوالهای فراوان و تکراری را پرسیدند که باعث شد رئیس فیسبوک هر سوالی را که دلش میخواست جواب دهد.گای ورهوفستات، رهبر حزب لیبرال از شیوه سوال پرسیدن نمایندگان که هر نفر چندین سوال مختلف از زاکربرگ میکردند انتقاد کرد و آن را «نامناسب» خواند. او میگوید که این روش به زاکربرگ اجازه داد تا از جواب دادن به سوالها طفره رود.
زاکربرگ درحالیکه اشاره میکند وقت جلسه به پایان رسیده میگوید که «میدانم که نتوانستم به بسیاری از سوالهای شما پاسخ بدهم» و قول میدهد که فیسبوک به وعدههایش عمل کند.
دیمیان کالینز، نماینده محافظهکار رئیس کمیته دیجیتال، فرهنگ، رسانه و ورزش یا CommonsCMS است و زاکربرگ سه بار از حاضر شدن در جلسات این کمیته خودداری کرده است. کالینز در توییتی نوشته است: اردیبهشتماه «٥٤ دقیقه از جلسه پارلمان اروپا با مارک زاکربرگ گذشته و همچنان به هیچ سوالی جواب نداده است. کاملا واضح است که چرا در جلسات @CommonsCMS حاضر نشده است.»
بعد از اتمام جلسه، کالینز درباره بسیاری از سوالهای مهم میگوید که «فرصت رسیدگی دقیق از دست رفت.سوالهایی مربوط به پروفایلهای سایه (فایلی که فیسبوک از شما دارد و شامل اطلاعاتی است که دوستان شما داوطلبانه به اشتراک میگذارند. شما نمیتوانید این فایل را ببینید، یا حتی نباید بدانید که وجود دارند)، اشتراک گذاشته شدن دادههای اطلاعاتی بین واتساپ و فیسبوک، توانایی عدم همکاری با تبلیغات سیاسی و میزان دقیق سوءاستفاده از اطلاعات کاربران در فیسبوک آشکارا بدون پاسخ ماندند. متاسفانه، قالب سوالها به زاکربرگ این فرصت را داد تا جوابهایش را انتخاب کند و به هیچکدام از موارد کلیدی آن پاسخ ندهد.»
پارلمان اروپا در جلسههایش غالبا از این شیوه سوال و جواب استفاده میکند. اما این بار این روش با سوالهای بد و تحریکآمیز میان نمایندگان به ریاست ورهوفستات جواب نداده است. ورهوفستات همچنین از اینکه جوابی برای این سوال که فیسبوک از انحصارطلبی لذت میبرد دریافت نکرده، انتقاد کرد. ورهوفستات از فیسبوک درخواست کرده بود تا با مسئولان ضدانحصارطلبی اروپایی همکاری کند. از زاکربرگ میپرسد: اردیبهشتماه «آیا شما یک نابغهای هستید که هیولایی دیجیتالی بهوجود آورده تا جوامع را نابود کند؟»
منفرد وبر، رهبر فراکسیون حزب مردم اروپا که بزرگترین حزب در پارلمان اروپاست میگوید که دیگر وقتش رسیده تا انحصارطلبی فیسبوک را بشکنیم چون «تا همینجا هم بسیار قدرتمند شده است.»
پارلمان اروپا برای تجزیه فیسبوک هیچ قدرتی ندارد اما این گونه مداخلهها فشار را روی کمیسیون ضد انحصارطلبی اروپا بیشتر خواهد کرد تا تحقیق و بررسی دقیقتری از کمپانی فیسبوک انجام شود.
زاکربرگ با اشاره به ٧٠میلیون کسب و کاری که از فیسبوک استفاده میکنند میگوید که فیسبوک ٦درصد بازار تبلیغات جهانی را در اختیار دارد و از نمایندگان اروپا میخواهد که از این «دریچه مهم» به این مسأله نگاه کنند. او درباره تغییر مسیر از رویکرد واکنشی نسبت به مشکلات حاضر به نمایندگان میگوید که فیسبوک احتمالا اپلیکیشنهای دیگری را پیدا خواهد کرد که «میخواهیم آنها را از کار بیندازیم. قرار است رویکردی پیشگیرانه داشته باشیم. تحقیق و بررسی را از خودمان شروع کنیم.»
نخستینبار روزنامه آبزرور فاش کرد که فیسبوک دههامیلیون اطلاعات شخصی کاربران را جمعآوری کرده و با شرکت مشاوره سیاسی کمبریج آنالیتیکا به اشتراک گذاشته است. فیسبوک اعتراف کرد که اطلاعات ٨٧میلیون کاربر، شامل یکمیلیون کاربر در انگلستان را به اشتراک گذاشته و این کار اشتباه بوده است. این آخرین جلسه از تور معذرتخواهی فیسبوک است.
نمایندگان پارلمان درباره موضوعات مختلفی ازجمله تروریسم، مالیات، اخبار جعلی، قوانین حفاظت از دادهها وحسابهای کاربری غلط سوال پرسیدند. چندین نماینده از تعداد فالوورهای خود گفتند. نایجل فراژ که تعداد فالوورهای خود را به رخ نمایندگان میکشد میگوید «من بهترین موکلتان در این اتاق هستم.»
رهبر سابق حزب استقلال پادشاهی متحد فیسبوک را متهم کرد که او و دیگر سیاستمداران راستگرا سانسور شدهاند. فراژ میگوید: اردیبهشتماه «از ژانویه ٢٠١٨، الگوریتمهای فیسبوک تغییر کردهاند و کسانی که گرایشهای سیاسی راستگرا دارند تغییر بسیار محسوسی را در فعالیتها و موضوعات در صفحه اصلی مشاهده میکنند که به وجود آمده است. منظورم افراطگرایی نیست. چیزی که برایم جالب است این که: اردیبهشتماه چه کسی تصمیم میگیرد که چه چیزی قابل قبول است؟ اشخاص ثالثی که حقیقت را چک میکنند چه کسانی هستند؟ چرا در این رویکرد هیچ شفافیتی وجود ندارد؟»
کمیسیون اروپا که قوانین اتحادیه اروپا را تدوین میکند به فیسبوک و دیگر کمپانیهای شبکههای اجتماعی هشدار داده است که قوانینی را برای برخورد با سوءاستفاده از اطلاعات شخصی و غلط وضع خواهد کرد تا عملکرد درستتری داشته باشند.
- 12
- 6