دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۵۵ - ۰۷ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۱۷۵۸
فناوری اطلاعات و ارتباطات

غول‌های IT طی هفته گذشته صدها میلیارد دلار از دست دادند

۳ عامل سقوط ارزش شرکت‌های تکنولوژی

ارزش شرکت‌های تکنولوژی,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات

به گزارش دنیای اقتصاد ، در حالی که هفته گذشته یکی از بدترین هفته‌ها برای غول‌های تکنولوژی بود و طی آنها صدها میلیارد دلار از ارزش این شرکت‌ها کاسته شد به نظر می‌رسد تا اندازه‌ای اوضاع در حال بازگشت به سابق است. در حالی که شرکت‌ها تقریبا همه محصولات اصلی خود را معرفی کرده و در انتظار فصل تعطیلات به سر می‌برند به نظر می‌رسد توفانی باعث کاهش ارزش سهام شرکت‌ها شده چیزی که باعث شد دو شرکت بزرگ تکنولوژی جهان اپل و آمازون که به تازگی به ارزشی بالای یک‌تریلیون دلار رسیده بودند طی هفته قبل ارزش آنها آنقدر پایین آمد که مایکروسافت از رتبه سوم ناگهان به با ارزش‌ترین شرکت جهان تبدیل شد.

 

اپل دیروز – سه شنبه – جایگاه خود را دوباره از مایکروسافت پس گرفت و ارزش این شرکت به ۸۲۸ میلیارد دلار رسید که هرچند هنوز با یک تریلیون دلار فاصله قابل توجهی دارد اما حداقل اپل هم اکنون دوباره با ارزش‌ترین شرکت جهان است.

 

مایکروسافت درجریان سقوط سهام شرکت‌هایی چون اپل وآمازون روند ارزشسهام نسبتا متعادلی داشت و هم اکنون ارزش این شرکت ۸۱۷ میلیارد دلار است. آمازون نیز روز گذشته با مثبت شدن شاخص سهامش به ارزش ۷۷۳ میلیارد دلار رسید. آمازون فقط در روز گذشته حدود ۵ درصد رشد سهام را تجربه کرد. گوگل و فیس بوک به ترتیب با ۷۳۲ و ۳۹۱ میلیارد دلار دیروز را با رشد قیمت سهام سپری کردند تا کابوس هفته گذشته را کمی فراموش کنند. اما به راستی چرا با ارزش‌ترین و با ثبات‌ترین شرکت‌های جهان با چنین تلاطم‌هایی روبه رو شده‌اند؟

 

نگرانی جهانی

تمام غول‌های تکنولوژی به رغم از دست دادن صدها میلیارد دلار هنوز بسیار ثروتمند هستند. همچنان باهوش‌ترین مخترعان و مبدعان جهان در این شرکت‌ها مشغول به کارند و برنامه‌های بزرگی پیش روی خود دارند. این شرکت‌ها طی سالی که گذشت سود خیره‌کننده‌ای را نشان دادند و حتی شرکتی چون آمازون ورای انتظار بازارها ظاهر شده بود. اما دو عاملی که حالا به‌عنوان عوامل ثانویه بر سهام این شرکت‌ها تاثیر داشته عوامل تکنولوژیک هم نیستند.

 

کاهش تولید ناخالص ملی جهانی و بالاگرفتن جنگ تعرفه‌ای و تجاری بین آمریکا و چین موضوعاتی است که به ارزش سهام این شرکت‌ها لطمه زده است.  به نظر می‌رسد سه عامل بر آینده این شرکت‌ها تاثیرگذار است و آنها را وارد جهان جدیدی کرده است. اما این سه عامل احتمالا تنها محدودیت در سرعت رشد آنها ایجاد خواهند کرد و به این معنی نخواهند بود که پرچمداران تکنولوژی جهان عقبگرد کنند بلکه احتمالا از سرعت آنها کاسته خواهد شد.

 

نخستین عامل که بر آینده شرکت‌های تکنولوژی تاثیرگذار است تشدید سیاست‌های مالی و سختگیری بیشتر کشورها در این زمینه است. سال‌هاست جهانیان در دوره‌ فوق‌العاده‌ای شرایط باثبات زندگی‌ کرده‌اند موضوعی که برای وام‌گیرندگان خیلی خوب است. زمانی که بانک مرکزی آمریکا سیاست‌های انبساطی پولی را با هدف خروج اقتصاد از بن‌بست شروع کرد (سال ۲۰۰۸) این سیاست‌ها منجر به نقدینگی بیشتر و کاهش نرخ بهره شد این چیزی بود که ایده‌آل سرمایه‌گذاران بود اما حالا که بانک مرکزی آمریکا و برخی بانک‌های دیگر سیاست‌های سختگیرانه‌ای را در پیش گرفته‌اند نرخ بهره آنها در حال بالا رفتن است؛ این سیاست منجر به افزایش هزینه وام می‌شود چیزی که سرمایه‌گذاری را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. شرکت‌های تکنولوژی که به‌طور ویژه با سرمایه‌گذاری رابطه نزدیکی دارند از این وضعیت تاثیر پذیرفته‌اند.

 

در این شرایط سرمایه‌گذاری در سهام دارای ریسک بیشتر و کار شرکت‌ها برای متقاعد کردن سرمایه‌گذاران به خرید سهام‌شان سخت‌تر می‌شود. این موضوع حتی باعث ضربه به اعتماد سرمایه‌گذاران به رشد بلند مدت هم شده و نگرانی‌ها نسبت به سقوط بازارها در یکی، دو سال آینده هم در این وضعیت تاثیرگذار است.  نکته دومی که شرکت‌های تکنولوژی را با بحران روبه‌رو کرده مقررات‌گذاری در این عرصه است. از واشنگتن گرفته تا بروکسل، از برلین تا دهلی همه مقامات از نیاز به قانون‌گذاری جدید درعرصه تکنولوژی برای مواجهه با فضاهای جدید صحبت می‌کنند. تغییر مقررات روی این شرکت‌ها باعث تغییر مدل اقتصادی آ‌نها می‌شود. به‌عنوان مثال طی سال گذشته شاهد بودیم که قانون GDPR (درباره حفظ حریم خصوصی) اروپایی‌ها تا چه حد باعث شد شرکت‌های تکنولوژی جهان – به خصوص در آمریکا – رویه‌های خود را تغییر دهند تا خود را با آن منطبق کنند.

 

عامل سوم و بزرگ‌ترین عامل در این زمینه که شاید زنگ خطری برای این شرکت‌ها باشد هم ناشی از این استدلال است که احتمالا این شرکت‌ها به نقطه اوج رشد خود رسیده‌اند. رید هافمن یکی از بنیان‌گذاران لینکدین و یکی از نویسندگان کتاب Blitzscaling در این کتاب شرح می‌دهد که چگونه شرکت‌های استارت‌آپی به شکل بی‌رحمانه‌ای به رشد می‌اندیشند و مزیت آنها دیتابیس است؛ آنها که زودتر دیتابیس بزرگ‌تری را جمع‌کرده‌اند به باشگاه برندگان وارد شده‌اند. در واقع بر این اساس شرکت‌هایی که زودتر بزرگ شده‌اند برنده‌اند به همین دلیل هم است که سرمایه‌گذاران جسور شرکتی چون اوبر به رغم اینکه این شرکت سود نمی‌دهد از سرمایه‌گذاری خود در آن بسیار شادمانند. اگر چنین تحلیلی درست باشد شرکت‌هایی چون فیس‌بوک و اپل چه کار دیگری را قادر خواهند بود انجام دهند که تاکنون نکرده‌اند؟

 

رشد اپل سال‌هاست به رشد فروش آی‌فون گره زده شده است و در آخرین فصل مالی این شرکت اعلام کرد که دیگر حاضر به اعلام تعداد آی‌فون فروخته شده نیست. به‌نظر می‌رسد رشد فروش هر مدل از آی‌فون کمتر از قبل می‌شود، رقبا مجهزتر و با محصولات بسیار مقبول رقابت در این عرصه را بسیار فشرده کرده‌اند و تقریبا بازار در این عرصه اشباع شده است. فیس‌بوک در بازارهای کلیدی مثل آمریکا، کانادا و اروپا طی فصل مالی اخیر رشدی نداشته است. این برای شرکتی که هم‌اکنون ۶/ ۲ میلیارد کاربر دارد به چه معناست؟ فرض کنیم سقف ۳ میلیارد کاربر چیزی است که در نهایت فیس‌بوک می‌تواند به آن برسد، پس بعد از آن دیگر جای رشد چندانی نیست. بی‌جهت هم نیست فیس‌بوک حالا تمرکز خود را بر نمایش آگهی در اینستاگرام متمرکز کرده که همچنان ظرفیت رشد بالایی را در خود دارد.

 

در کنار اینها برای بعضی از این شرکت‌ها – مانند فیس‌بوک - مشکلاتی که در زمینه سوءاستفاده از اطلاعات کاربران پیش‌آمد هم در ارزیابی چشم‌انداز و آینده آنها موثر است. طی یک سال گذشته فیس‌بوک تقریبا مدام در حال پاسخ به مقامات بود و مدیران ارشد این شرکت بارها و بارها در جلسات مختلف عذرخواهی کردند. مجموعه این اخبار بد در ایجاد تصویری ناامید‌کننده نزد سرمایه‌گذاران موثر است. آمازون در سوی دیگر میدان شرکتی است که رشد سریعش طی دو، سه سال اخیر همگان را متعجب کرده است. قیمت هر سهم آمازون دیروز به ۱۵۸۱ دلار رسید و هرچند نسبت به یک ماه قبل افت قابل‌توجهی داشت اما چشم‌انداز این شرکت نسبت به اپل بسیار روشن‌تر است. آمازون در نقطه اوج فروش آنلاین آمریکا قرار دارد و اخیرا رویکرد جدید این شرکت توسعه فروشگاه‌های فیزیکی - معروف به فروشگاه‌های بدون صندوق – سروصدای زیادی به‌پا کرده است.

 

مسیر آینده آمازون برای ورود به بازار آفلاین و همچنین فضای موجود در بخش سرویس‌ها به‌خصوص بخش کلاد (که آمازون در آن بسیار شهره و سرآمد هم هست) فرصت قابل‌توجهی برای رشد در این شرکت ایجاد کرده است، با این حال همچنان که خود جف بزوس نیز اخیرا گفته حتی آمازون هم روزی ورشکست خواهد شد، هرچند به گفته او وظیفه او و کارکنان این شرکت آن است که تا حد ممکن آن زمان را به تاخیر بیندازند.

 

  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش