جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۴۴ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۹۷۷
فناوری اطلاعات و ارتباطات

نبرد استارتاپی با مافیای زباله

تفکیک زباله,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات
شهردار تهران دیروز از لزوم حضور کسب‌وکارهای نوپا در زمینه مدیریت پسماند و بازیافت سخن گفت؛ آیا فناوری می‌تواند دست مافیای سیاه زباله را کوتاه کند؟

تفکیک زباله‌های خشک و‌ تر و بازیافت پسماند جزو مهم‌ترین چالش‌های شهرداری‌ها در تمام دنیاست که بخش‌های مهمی از آن با حضور استارتاپ‌ها یا سازمان‌های مردم‌نهاد حل شده است. پیروز حناچی، شهردار تهران روز گذشته از حضور استارتاپ‌ها در این حوزه گفت و تأکید کرد: «برای این حوزه فکرهای زیادی شده و الگوهای بسیاری در حوزه جمع‌آوری و تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است. هم‌اکنون نیز به‌صورت پایلوت و با همکاری استارتاپ‌ها این کار در چندین منطقه شهر تهران آغاز شده‌ است.» البته چالش‌ها برای گسترش این کسب‌وکارهای تازه کم نیست. فناوری نوظهور برای رشد باید در مقابل مافیای بزرگ و چند میلیاردی باشد که خشونت بالا را به جای رقابت سالم نشانده است. حناچی در سخنان دیروزش به این موضوع نیز اشاره‌ای کوتاه داشت و گفت: «مقاومت‌هایی از سوی کسانی که به شکل سنتی این کار در دستشان بوده وجود دارد اما بسیاری از کشورهای دنیا از این روش استفاده کردند و ما نیز باید آن را پیگیری کنیم.» هم‌اکنون در چند منطقه تهران از جمله منطقه ۲ به‌صورت آزمایشی استارتاپ‌هایی در این حوزه فعال شده‌اند که چالش‌های خاص خود را دارند.

 

سهم API‌ها در شفافیت زباله

با وجود مخالفت‌هایی که در بدنه سنتی با کسب‌وکارهای نوپا در حوزه مدیریت پسماند وجود دارد، تجربه‌های مشابه در ایران و جهان نشان داده که وضع به نفع استارتاپ‌ها در گردش است. عباس نوری‌زاده، مشاور شهردار منطقه ۲ شهرداری تهران با اشاره به اینکه تفکیک زباله در این منطقه با کمک استارتاپ‌ها در حال انجام است، به همشهری می‌گوید: «مدتی پیش نخستین تفاهمنامه همکاری بین یکی از استارتاپ‌های ایرانی و پیمانکارهای زباله خشک در شهرداری منطقه ۲ امضا شد که نشان می‌دهد، وضعیت به نفع فضای جدید در حال شکل‌گیری است.» او یکی از فواید پیوستن نیروهای قدیمی به گروه‌های جدید را افزایش درآمد شهرداری‌ها، شفافیت درآمدها و پرداخت‌های شهرداری و دریافت آمار دقیق زباله‌های تهران دانسته و در این‌باره می‌گوید: «پیش از این پیمانکارها در منطقه ۲ ماهی کمتر از ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان به شهرداری هزینه پرداخت می‌کردند. با شفاف‌تر شدن فضا و استفاده از API یا داده‌های دقیق و به‌روزرسانی شده، این میزان به حدود ۲ میلیارد تومان در ‌ماه رسیده است.» او با اشاره به اینکه در نهایت چنین روندی به نفع شهروندان است اما باید طوری طرح‌ریزی کرد که آنها این منفعت را حس کنند، می‌گوید: «ما دنبال این هستیم که مشوق‌هایی را برای مردم درنظر بگیریم تا میزان مشارکت‌شان بیشتر شود. امیدواریم بتوانیم مشوق‌های نقدی که شهروندان قرار است دریافت کنند را به ‌حساب شهروندی آنها پیوند بدهیم تا این پول‌ها به‌صورت تخفیف روی عوارض پسماند انتهای سال برای آنها درنظر گرفته شود. امیدواریم از نظر قانونی برای رسیدن به این نتیجه به ما کمک شود.»

 

ایده‌های جدید برای معضل قدیمی

زیست‌اپ: یکی از استارتاپ‌هایی است که از حدود یک سال گذشته به‌طور جدی وارد حوزه مدیریت پسماند شده و فعلا در منطقه ۲ تهران سرویس‌دهی می‌کند. افراد بعد از عضویت در این اپلیکیشن، لوکیشن خود را روی نقشه مشخص کرده، میزان زباله خشک‌شان را مشخص می‌کنند و چشم‌ به‌راه خودروی زباله‌بر می‌مانند. در نهایت به‌صورت نقدی یا اعتباری با مشترکان تسویه‌حساب می‌شود؛ ضمن اینکه آنها می‌توانند اعتبارشان را برای خرید صنایع‌دستی، گلدان و وسایل زینتی و... هزینه کنند. احمد قلی‌زاده، بنیانگذار زیست‌اپ دراین‌باره به همشهری می‌گوید: «یکی از بزرگ‌ترین مشکلات‌مان مربوط به بازیافت باتری و زباله‌های الکترونیکی است. فعلا تنها کاری که می‌توانیم بکنیم، جمع‌آوری این زباله‌ها و نگهداری آنها در یک محیط ایزوله است اما امیدواریم شهرداری یا سازمان‌های مربوطه بتوانند راهی برای بازیافت اینگونه زباله‌ها در اختیارمان بگذارند.»

 

پاکزی: این استارتاپ سعی کرده با هوشمندسازی ارتباط با کاربرانش، با بهره‌گیری از هوش مصنوعی روند جمع‌آوری زباله و پرداخت هزینه به کاربران را ساماندهی کند. محسن بختیاری، مدیرعامل این استارتاپ به همشهری می‌گوید: «برای مصرف کمتر سوخت مسیر حرکت پیک‌های دریافت زباله را ساماندهی کرده‌ایم تا بتوانیم شهر را سبز نگه داریم؛ ضمن اینکه از کیسه‌های زیست‌تجدید‌پذیر استفاده می‌کنیم تا بیشتر سبز بمانیم.» سرمایه‌گذار این استارتاپ هلدینگی است که در زمینه صنایع سبز تلاش‌هایی کرده و یکی از برنامه‌هایش ایجاد شهرک بازیافت خواهد بود.

 

صنعت بزرگ پسماند

تفکیک زباله یکی از مهم‌ترین چالش‌های شهرداری‌ها در تمام دنیاست. در تهران روزانه ۹ هزار تن زباله تولید می‌شود که در مقایسه با بسیاری از کشورها حجم بسیار بالایی دارد. هرچند تفکیک زباله در تهران رخ می‌دهد اما هنوز این موضوع آنقدر جدی گرفته نشده که بتوان روی آن به‌عنوان یک صنعت یا بخش سودده اقتصادی حساب باز کرد. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دنیا در هرکدام از بخش‌های جمع‌آوری، تفکیک و غربالگری زباله کسب‌وکارهای سودآور و متنوعی مشغول کار هستند. درآمد این استارتاپ‌ها ناشی از سودی است که از تفکیک زباله حاصل می‌شود و از مردم هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند. برخی سازمان‌های مردم‌نهاد برای تسهیل استفاده مردم از امکانات، باجه‌ها و سطل‌هایی را در محل‌های مختلف شهر قرار داده‌اند که شهروندان می‌توانند زباله‌هایی مثل بطری شیشه‌ای، زباله‌های پارچه‌ای، باتری و... را در آن بیندازند.

 

تهدید استارتاپ‌ها به مرگ

در ایران برای سال‌ها سامانه‌های سنتی مشغول کار در حوزه تفکیک پسماند بوده‌اند. گزارش دقیقی درباره میزان سود زباله‌های تهران نمی‌توان پیدا کرد. با وجود این، با توجه به حجم ۹ هزار تن زباله روزانه تهرانی‌ها و ۴۵۰ هزار تن زباله ساختمانی روزانه، اگر فقط یک‌دهم این زباله‌ها را به‌عنوان پسماند در گردش این کسب‌وکارهای سنتی درنظر بگیریم و ارزش هر کیلو زباله را فقط ۱۰ ریال فرض کنیم، گردش مالی طلای سیاه تهران به چند ده میلیارد تومان در روز بالغ می‌شود. بدیهی است صاحبان این کسب‌وکارها چندان تمایلی به از دست دادن جایگاه و درآمدشان نداشته باشند. یکی از افراد شاغل در حوزه مدیریت پسماند هوشمند دراین‌باره به همشهری می‌گوید: «پردردسرتر از همه، رقابت ناسالمی است که این گروه به کسب‌وکارهای نوین تحمیل کرده‌اند و به‌نظر می‌رسد باید زودتر درباره آن فکری کرد. تاکسیران‌ها اگر به تاکسی‌‌های آنلاین خرده می‌گرفتند، حرف‌شان را عموما از راه قانونی پیگیری می‌کردند اما دست‌اندرکاران این حوزه که معمولا هم جوان هستند، به مرگ با چاقو، زخمی شدن و... تهدید می‌شوند. آنها به بی‌اخلاقی عادت کرده‌اند و ما از شهرداری و دیگران توقع فراهم کردن شرایط خوب برای ادامه کسب‌وکارمان را داریم.»

 

 

newspaper.hamshahri.org
  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش