به گزارش باشگاه خبرنگاران، بهنام امیری معاون تسهیل تجاری توسعه کاربردهای مرکز توسعه تجارت در مراسم معرفی سامانه احراز مشتریان تجارت الکترونیکی (امتا)، ضمن تشریح کارکردها و چشم اندازهای پیشرو با رویکرد تعامل حداکثری با مشتریان و کسب وکارها، اظهار کرد: در سال های اخیر kyc (شناسایی مشتری و یا مخاطب دریافت خدمات بانکی) مورد استفاده قرار گرفت که در حوزه شناخت مشتریان واقعی تاثیر بسزایی داشت.
او ادامه داد: هم اکنون داده های لازم جهت تصدیق صلاحیت افراد برای کسب و کار را نداریم ولی فعالیت در سامانه توسعه جامعه تجارت نیاز به حضور فیزیکی و ارائه مدارک ندارد.
امیری بیان کرد: مدیریت دادهها و اطلاعات توسط مشتریان (صیانت از حریم خصوصی) ,سرویسی پویا و توسعهای مبتنی بر نیاز مشتریان و کسبوکاهای الکترونیکی، دسترسی به ابزارهای متنوع احراز مبتنی بر میزان ریسکپذیری مشتریان و درخواست کسبوکارها، اختیاری بودن استفاده از آن از سوی مشتریان و کسب و کارها، دسترسی به وبسرویسهای حاکمیتی و سرویسی ارزش افزوده از مزیتهای مهم این سامانه است.
او سامانه احراز مشتریان تجارت الکترونیکی (امتا) را با هدف رفع نیاز کسب و کارهای الکترونیکی در خصوص شناسایی و احراز مشتریان و تسهیل فرآیند تعامل مشتریان با کسب و کارها در بستری امن طراحی و پیاده معرفی کرد.
این معاون تسهیل تجاری توسعه کاربردهای مرکز توسعه تجارت با عنوان اینکه ما نیازهای موجود را شناسایی کردیم افزود: سامانه کسب و کارهای الکترونیکی از طریق ثبت احوال به احراز هویت شخص حقیقی، از صریق اصناف به احراز صلاحیت شخص حقیقی و حقوقی، از طریق سامانه شاهکار به طابق شماره موبایل با شناسه ملی، از طریق شرکتهای اعتبار سنجی به احراز رتبه اعتباری مشتریان، از طریق بانک مرکزی به اطلاعات حساب بانکی و از طریق ناجا به سوء پیشینه افراد دست مییابد.
سامانه احراز مشتریان تجارت الکترونیکی
این سامانه جهت تسهیل فرآیند تعامل مشتریان با کسب و کارها و با هدف رفع نیازهای کسب و کارهای الکترونیکی با در خصوص شناسایی و احراز هویت مشتریان خود طراحی شده است.
با وجود تمام مزایایی که تجارت الکترونیک به همراه دارد، انجام تراکنش ها و ارتباطات آنلاین می تواند محملی بزرگ و آسان برای سوء استفاده از فن آوری و حتی اعمال مجرمانه باشد. به همین دلیل دولت ها در سراسر دنیا، به دنبال راهی برای حمایت و نظارت بر کسب و کارهای اینترنتی همراه با افزایش امنیت اطلاعات در آن هستند تا هم کسب و کار بتواند به راحتی به تجارت خود بپردازد و هم مشتری بتواند بهترین تجربه خرید را در این فضا داشته باشد بدون اینکه متحمل ضرر و زیانی شود.
سامانه احراز مشتریان تجارت الکترونیکی چیست؟
در کشور ما نیز اخیرا ساز و کاری برای افزایش امنیت اطلاعات در این زمینه طراحی و اجرائی شده است. سامانه ای به نام سامانه احراز هویت مشتریان تجارت الکترونیک که به سامانه "امتا" معروف است و به اهتمام مرکز توسعه و تجارت الکترونیک تهیه و اجرائی شده است.
این سامانه جهت تسهیل فرآیند تعامل مشتریان با کسب و کارها و با هدف رفع نیازهای کسب و کارهای الکترونیکی با در خصوص شناسایی و احراز هویت مشتریان خود طراحی شده است.
در واقع نیاز کسب و کارهای و مشکلات به وجود آمده در بستر آگهی الکترونیکی و التهاباتی که در فضای عمومی کشور به واسطه این مسائل وجود داشت موجب شد تا مرکز توسعه تجارت الکترونیک این سامانه را در اختیار مشتریان و کسب و کارهای اینترنتی قرار دهد.
روند فعلی خرید اینترنتی به این صورت است که مشتری برای خرید از هر فروشگاه اینترنتی می بایست به بخش ثبت نام آنها مراجعه و فرم ثبت نامی کسب و کار را پر کنند که گاهی اوقات شاد این هستیم که کسب و کار اطلاعات غیر ضروری و حتی گاهی اطلاعات مهمی که در واقع حریم خصوصی مشتری است را نیز در این فرم ها از مشتری مطالبه می کند و مشتری ممکن است در چندین سایت مجبور باشد این اطلاعات را برای خرید از آنها ارائه دهد و برای هر سایت یک نام کاربری و رمز عبور دریافت و آن را حفظ کند.
اما با راه اندازی این سامانه جدید که "امتا" نامگذاری شده است، مشتریان نیاز به ثبت نام های متعدد در سایت های مختلف ندارند و مدیریت اطلاعات برای کسب و کارها و مشتریان بسیار ساده می شود به صورتی که سامانه امتا با درخواست مشتریان، صحت اطلاعات اظهاری آنها را از طریق وب سرویس های تحت اختیار خود استعلام نموده و در صورت احراز، با اجازه آنها در پروفایل کاربری خود ثبت می کنند. کسب و کارهای الکترونیکی نیز افزونه ورود و ثبت نام سامانه مدل های ورود مختلف از جمله رمز ایستا، OTP، پیامک ارزش افزوده و امضای الکترونیکی تعریف و پیاده سازی شده است.
همچنین بر اساس نوع کالا و خدماتی که ارائه می دهند، سطح دسترسی خود به اطلاعات مشتریان را اعلام و از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، تاییدیه دریافت می نمایند و در فهرست دسترسی های اطلاعاتی مجاز آنها قرار می گیرند که اطلاعات مربوط به صلاحیت صنفی، اطلاعات مربوط به اعتبار مالی و سوابق فعالیت از جمله این اطلاعات می باشد.
این سامانه در ۲۹ تیرماه رونمایی شد و جهت احراز هویت به صورت یکباره برای استفاده در سرویس ها و کسب و کارها طراحی شده است که هویت مشتریان را با استفاده از داده های سازمان از ثبت احوال، شرکت پست، سامانه شاهکار و بانک مرکزی احراز می کند.
در واقع با استفاده از این سامانه، عدم دسترسی واحدهای کسب و کارالکترونیکی به احراز هویت و صلاحیت مشتریان که منجر به عدم امکان شناساییاثربخش کاربران و ناتوانی در پیشگیری و شناسایی تخلفات در محیط کسب و کار، حل می شود و مشتریان نیز مجبور به ثبت نام های متعدد نیستند.
- 19
- 2