دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۰۹ - ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۸۷۹۹
موبایل و تبلت

متولیان از سرنوشت ٦٠٠‌هزار گوشی توقیفی و نحوه و قیمت فروششان بی‌خبرند

١١٩٢ میلیارد تومان گوشی در حصر!

گوشی های توقیفی,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,موبایل و تبلت
گوشی‌های توقیفی ٨٣٥‌ میلیارد تومان یارانه ارزی بلعیده‌اند.

چیزی حدود یک‌چهارم بازار موبایل ‌سال ٩٧ در گمرک معطل مانده است. ٦٠٠‌هزار گوشی توقیفی که ماجرایش حدود یک‌سال است که تمامی ندارد و پرونده‌اش بسته نمی‌شود. کافی است یک سرچ ساده در گوگل انجام دهید، تا با تاریخ‌های متعددی مواجه شوید که برای عرضه این گوشی‌ها گفته‌اند، حتی ایرنا خبری در شهریور ماه‌ سال ٩٧  منتشر کرده که محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته است گوشی‌ها درحال تزریق به بازار هستند! اما پیگیری‌های «شهروند» نشان می‌دهد که هیچ‌کس از سرنوشت این ٦٠٠‌هزار گوشی خبر ندارد.

 

ابراهیم درستی، رئیس اتحادیه صوت و تصویر به «شهروند» می‌گوید، نمی‌داند ماجرای گوشی‌های توقیفی به کجا رسیده است و از آخرین تصمیم‌گیری‌ها خبر ندارد و بهتر است ماجرا از مجرای وزارت صنعت دنبال شود.

 

محمدرضا مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت و معاون وزیر صنعت به «شهروند» می‌گوید از سرنوشت این گوشی‌ها بی‌اطلاع است، اما او درباره این‌که دقیقا مشکل گوشی‌های توقیفی چیست، توضیح می‌دهد: «دو حالت وجود دارد؛ یکی این‌که گوشی‌های وارداتی  با ارز ٤٢٠٠تومانی بوده و توزیعی با قیمت فرا‌تر داشته است که منجر به تشکیل پرونده قضائی شده  و دیگر این‌که زمانی که ما با بحران ارزی مواجه می‌شویم، برخی از افراد کالایی را خریداری و در گمرک دپو می‌کنند که اگر از مدت زمان تعیین‌شده بگذرد و اجناس ترخیص نشود، مالکان حق تملکشان را از دست می‌دهند و گمرک می‌تواند آن را به فروش برساند.»

 

مودودی توصیه می‌کند که موضوع را از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات پیگیری کنیم، اما اسدی، سخنگوی این سازمان هم از سرنوشت این گوشی‌ها ابراز بی‌اطلاعی کرد. موضوع را با ‌ جمال هادیان، سخنگوی وزارت ارتباطات در میان گذاشتیم که البته او هم ابراز بی‌اطلاعی کرد.

 

این در شرایطی است که ایرنا به نقل از آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات در ٢٣ اردیبهشت اعلام کرده که دولت و قوه‌قضائیه درباره نحوه آزادسازی گوشی‌ها اختلاف‌نظر دارند، اما بخش زیادی از این گوشی‌ها آزاد شده است و بقیه تا پایان ‌سال ترخیص می‌شود. آذری‌جهرمی اما به نحوه توزیع این گوشی‌ها در بازار و قیمتشان هیچ اشاره‌ای نکرده است.

 

موبایل‌های توقیفی کجا  هستند؟

نزدیک به یک‌سال از التهاب بازار گوشی و گرانی آن می‌گذرد، با این وجود هنوز که هنوز است خبر دقیقی از ٦٠٠‌هزار گوشی مانده در گمرک نیامده است. خبری که شفاف بگوید این گوشی‌ها دقیقا کجا هستند و با چه قیمتی قرار است فروخته شوند یا فروخته شده‌اند؟ جالب است بدانید متولیان این گوشی‌ها هم همه ابراز بی‌اطلاعی می‌کنند.  با این وجود ٦٠٠‌هزار گوشی درواقع به معنی مصرف چند ماه بازار است. ابراهیم درستی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم صوتی و تصویری می‌گوید مصرف ماهانه بازار ایران ٧٠‌هزار گوشی است.

 

البته این عدد برای شرایط رکود پارسال است و مصرف ماهانه بازار گوشی ایران تا ٣٠٠‌هزار دستگاه موبایل

 در ماه می‌رسید.

 

بازار موبایل ٩٧ زیر ذره‌بین

بیایید کمی دقیق‌تر به ماجرای ٦٠٠‌هزار گوشی نگاه کنیم. آمار ١٢ ماهه واردات گوشی در‌ سال ٩٧ نشان می‌دهد ٨١٥‌هزار و ٩٦٨ کیلوگرم گوشی تلفن همراه وارد شده که ارزش واردات این میزان گوشی ٣٤٠‌میلیون و ٥٩٣‌هزار و ٢١٩ دلار اعلام شده است.

 

در ‌سال ٩٦ و براساس اعلام گمرک میزان گوشی واردشده به کشور وزنی معادل یک‌میلیون و ٩١‌هزار و ٤٣ کیلوگرم داشته که ارزش واردات آن ٥٢٨‌میلیون و ٦١٩‌هزار و ٣٨٥ دلار ذکر شده است. این حجم گوشی حدود ٣‌میلیون و ٢٢٥‌هزار دستگاه موبایل راتشکیل می‌دهد.

 

گرچه گمرک ایران هنوز جزییات دقیقی از آمار واردات موبایل در‌ سال ٩٧ منتشر نکرده، اما اگر بخواهیم به صورت حدودی متوجه شویم که چند دستگاه موبایل در ‌سال ٩٧ وارد شده است، می‌توان وزن گوشی‌های واردشده در‌ سال ٩٦ را به تعداد آن تقسیم کرد، تا متوسط وزن هر گوشی وارداتی به دست آید. بر این اساس میانگین وزن هر گوشی ٣٣٨ گرم در نظر گرفته شده است.  اگر بخواهیم وزن گوشی‌های واردشده در ‌سال ٩٧ را با این مقیاس بسنجیم، در ‌سال ٩٧ چیزی حدود ٢‌میلیون و ٤١٥‌هزار دستگاه موبایل به کشور وارد شده است. البته  مقایسه آمار سال‌های ٩٧ و ٩٦ هم نشان می‌دهد که واردات گوشی از نظر ارزش تقریبا ٣٥‌درصد کاهش داشته است.

 

یک‌چهارم گوشی‌های بازار ٩٧ در گمرک

٦٠٠‌هزار دستگاه گوشی موبایل درواقع چیزی حدود یک‌چهارم یا ٢٥‌درصد کل گوشی‌هایی است که در‌ سال ٩٧ وارد شده است. این موضوع یعنی این‌که یک‌چهارم گوشی‌های بازار موبایل ایران در ‌سال ٩٧ در گمرک معطل ماند. اگر بخواهیم ارزش این حجم از گوشی‌های موبایل را برآورد کنیم، درواقع ارزش گوشی‌های توقیف‌شده چیزی حدود ٨٥‌میلیون دلار است.

 

بر اساس اعلام گمرک ارزش واردات موبایل در ‌سال ٩٧ چیزی حدود ٣٤٠,٥‌میلیون دلار بوده است. یک‌چهارم این رقم درواقع ٨٥‌میلیون و ١٢٥‌هزار دلار ارزش دارد. با دلار ٤٢٠٠ تومانی ارزش ریالی این حجم از واردات چیزی حدود ٣٥٧.٥‌میلیارد تومان است. اگر بخواهیم قیمت دلار را با سامانه سنا در نظر بگیریم، یعنی نرخ هر دلار را حدود ١٤‌هزار تومان بدانیم، ارزش ریالی دلاری که صرف واردات گوشی‌های توقیفی شده، تقریبا  یک‌هزار و ١٩٢‌میلیارد تومان است.

 

اگر تفاوت قیمت دلار سنا و دلار یارانه‌ای ٤٢٠٠ تومانی را برای این معادله در نظر بگیریم، درواقع چیزی حدود ٨٣٥‌میلیارد تومان یارانه ارزی در انبارهای گمرک راکد شده است.

 

موبایل‌های از مد افتاده

با این حال سرنوشت این همه گوشی و محل و قیمت فروششان همچنان در پرده‌ای از اسرار است! مهدی میرمهدی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه به «شهروند» می‌گوید از سرنوشت گوشی‌ها بی‌خبر است، اما می‌داند که تعدادی از واردکنندگان همچنان در زندان هستند. البته اتحادیه‌های صنفی بازار موبایل می‌گویند آزادسازی این گوشی‌ها دیگر فایده‌ای ندارد و اول این‌که این گوشی‌ها مدل ٢٠١٨ بوده‌اند و حالا با عبور ‌سال ٢٠١٩ بخش زیادی از قیمتشان افتاده است و نکته دیگر این‌که ماه‌ها ماندن این گوشی‌ها زیر باد و باران و آفتاب در انبار گمرک باعث شده باتری‌های گوشی‌ها و دیگر سخت‌افزارشان آسیب ببیند و عملا بخش قابل توجهی از ارزش این گوشی‌ها در گمرک از بین رفته است.

 

جهش تعداد واردکنندگان با دلار یارانه‌ای

تعداد واردکنندگان تخصصی تلفن همراه از ١٤ واردکننده، ناگهان در فهرست واردکنندگان موبایلی که وزارت ارتباطات منتشر کرده، به حدود ٤٠ واردکننده رسید. واردکنندگانی که با شنیدن بوی دلار ٤٢٠٠ تومانی به سرعت دست به کار شدند تا ارزهای رانت‌آور را بگیرند.

 

حالا ابراهیم درستی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم صوتی و تصویری ضمن ابراز بی‌خبری از سرنوشت گوشی‌های توقیفی به «شهروند» می‌گوید: «امیدواریم تنها واحد‌های صنفی ارایه‌کنندگان تلفن همراه باشند، نه این‌که هر کسی بخواهد وارد‌کننده تلفن همراه باشد و  به این شکل افزایش قیمت پیش‌رو داشته باشیم.»حالا گوشی‌های توقیفی اگر پیدا شوند، با یک گره بزرگ مواجه هستند، این‌که این گوشی‌ها قرار است با چه ارزی فروخته شوند؟ اگر با دلار ٤٢٠٠ تومان فروخته می‌شوند، عرضه‌کنندگان آن چه کسانی هستند و عرضه این گوشی‌ها کجا انجام می‌شود؟ اگر ارز نیمایی به آنها تعلق می‌گیرد، سود مابه‌التفاوت آن به جیب چه کسانی می‌رود؟ موضوعاتی که باید به صورت شفاف به مردم اعلام شود، اما هنوز در‌ هاله‌ای از ابهام است.

 

 

  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش