وان پلاس در تازه ترین گوشی پرچم دار خود یعنی وان پلاس ۸ پرو انواع قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری حرفه ای را گنجانده است تا به نوعی گران قیمت ترین برچسب قیمتی تاریخ خود را معقول تر نشان دهد. از قابلیت های مهم نسخه ی پرو گوشی جدید وان پلاس میتوان به دوربین چهارگانه اشاره کرد. بعلاوه ، دوربین گوشی قابلیت منحصربه فردی به نام فیلتر رنگ( Color Filter Camera) دارد که در گوشی های دیگر به ندرت شاهد استفاده از آن هستیم.
دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو در طراحی پشتی بعنوان پایین ترین لنز اصلی سه گانه قرار گرفته است. این دوربین علاوه بر قابلیت های مرسومی مانند عکس برداری ماکرو و حسگر زمان پرواز( ToF)، قابلیت منحصربه فردی دارد که وان پلاس در محتوای بازاریابی خود با تأکید به آن اشاره می کند. شرکت سازنده می گوید فیلتر رنگ حرفه ای در دوربین مذکور، عکس های ثبت شده را به آثار هنری متمایز تبدیل می کند. در مطلب حاضر تصمیم داریم نحوه عملکرد دوربین فیلتر رنگ وان پلاس را شرح دهیم.
دوربین فیلتر رنگ چگونه کار می کند؟
تنظیمات موردنیاز برای استفاده از قابلیت فیلتر رنگ، در اپلیکیشن پیش فرض دوربین وان پلاس ۸ پرو قرار دارد. در بخش تنظیمات فیلتر رنگ، میتوان گزینه ی موردنظر را پیدا کرد. در استفاده های اولیه، قرارگیری تنظیمات در این محل آنچنان قابل توجه و در دید کامل کاربر بنظر نمی رسد. درواقع در رابط کاربری دوربین تأکید زیادی به قابلیت فیلتر رنگ نمی شود و حتی در بخش تنظیمات آنرا به سختی پیدا می کنید. گزینه های آشنایی در بخش فیلتر رنگ دیده میشوند که از میان آنها میتوان به Vivid و Black- and- White اشاره کرد. البته قابلیت اصلی و مهم جدید در دوربین فیلتر رنگ، به نام Photochrom شناخته می شود.
فتوکروم در تعریف اصلی به معنای تولید عکس های رنگی از تصاویر سیاه و سفید است. ظاهرا دوربین وان پلاس ۸ پرو به نوعی از این تعریف و فرآیند الهام می گیرد، ولی پالت رنگ انتخابی در تصاویر آن، بیشتری شامل رنگ های دسته ی خاکستری می شود. وان پلاس در پاسخ به سؤال رسانه ها درباره ی فرآیند فیلتر رنگ فتوکروم می گوید:
وان پلاس با الهام از تن رنگ خاصی که عکاسان حرفه ای استفاده می کنند، از یک لنز فیلتر در دوربین چهارم بهره می برد. لنز مذکور، نور را به شیوه ای متفاوت پردازش می کند تا تصویری سورئال با تن رنگ منحصربه فرد تولید شود.
فیلتر اختصاصی، نوری که از لنز عبور کرده را به طیف خاص و غیرمعمولی وارد می کند تا بعد از آن به حسگر وارد شود. سپس داده ی جمع آوری شده برای ساختن تصویری با احساس سورئال پردازش می شود.
توضیحات وان پلاس درباره ی قابلیت جدید آنچنان شفاف نیستند. اکنون تنها می دانیم که لنز چهارم از نوعی فیلتر نوری استفاده کرده که طیف اصلی را پیش از رسیدن به سنسور دوربین، تغییر می دهد. شواهد نشان می دهند احیانا با یک لنز فتوکرومیک روبرو هستیم که فرکانس هایی خاصی از نور را تقلیل می دهد. درنتیجه ی فعالیت هایی که به وسیله لنز روی نور انجام می شود، شاهد جلوه ای شبیه به سیاه و سفید هستیم که رنگ های محدودی دارد. درنهایت حسگر کاملا منوکروم در این دوربین دیده نمی شود، بلکه با حسگری بینابین حسگر با رنگ کامل و منوکروم سروکار داریم.
تصاویر اولیه از دوربین فیلتر رنگ
بهترین راه برای درک نحوه ی کارایی دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو، استفاده از آن در شرایط واقعی است. قطعاً با یک فیلتر رنگ ساده و ابتدایی روبرو نیستیم؛ چراکه نحوه ی بازتاب نور از اجسام هم روی خروجی دوربین مذکور تأثیر می گذارد. در عکس های زیر در صورتیکه به نمونه ای که از یک لنز دوربین ثبت شد دقت کنید، متوجه می شوید که بافت های متفاوت با رنگ مشابه، حروجی مشابهی در عکس نهایی دارند. به هرحال حتی بعد از آزمایش های متعدد نیز نمی توانید عکس نهایی با دوربین فیلتر رنگ را پیش بینی کنید. درواقع کاربر برای استفاده از دوربین مذکور و رسیدن به نتیجه ی موردنظر، راهی غیراز سعی و خطا ندارد.
به صورت کلی عکس های که با دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو ثبت میشوند ، ترکیبی از خاکستری و تن رنگ مسی دارند. نتیجه ای که از عکس برداری با دوربین جدید وان پلاس بدست می آورید، بعضی اوقات عکس هایی خاص و زیبا و برخی اوقات تنها تصویری با تن رنگ خاکستری یا شبیه به نگاتیو خواهد بود. آزمایش های اولیه نشان می دهد نمی توان به راحتی سوژه هایی را پیدا کرد که عکس های خاص و منحصربه فرد فتوکروم با آنها ثبت شود. عکس های اولیه نشان میدهند که اکثرا با تصاویری مشابه و نه چندان خاص روبرو می شویم.
شاید عکاس های حرفه ای بتوانند نتیجه های قابل توجه و جذابی از دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو استخراج کنند. البته آنها بدون نیاز به چنین دوربین هایی با شیوه های ویرایش عکس و رسیدن به نتیجه ی موردنظر، آشنایی کامل دارند. احتمالا فیلترهای ساده ی اپلیکیشن ها توانایی تولید عکس های خاص نداشته باشند. ازطرفی یک کاربر حرفه ای فتوشاپ قطعاً میتواند در بخش تنظیمات تن رنگ، عکس های بهتر از نمونه های موجود در این مقاله تولید کند. حتی احتمالا یک الگوریتم هوشمند یادگیری ماشین توانایی تولید نرم افزاری تصاویر مشابه را داشته باشد.
باتوجه به نتایج محدودی که با دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو در عکاسی حاصل شد، این سؤال ایجاد می شود که به چه علت شرکت سازنده زحمت اضافه کردن سخت افزار اختصاصی را تقبل کرده است؟
قابلیت خاص یا اضافه؟
عکاسی با دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو بعضی اوقات میتواند به نتایجی عالی بینجامد. رزولوشن پنج مگاپیکسلی این دوربین کیفیت مناسبی را برای عکس برداری سریع و اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی به کاربر ارائه می کند. البته محدودیت های زیادی هم در برش و ویرایش تصاویر آن وجود دارد. از آن مهم تر ، عملکرد دوربین در نور بسیار ضعیف، معضلات و کمبودهای زیادی دارد. نویز و ذرات اضافه ی زیادی در تصاویر ثبت شده با دوربین چهارم نور پایین دیده می شود. حتی در شرایط نوری مناسب هم درخت ها و تصاویری با بافت زیاد، ظاهر خشن پیدا می کنند و اجسام خارج از فوکوس قرار می گیرند. حسگر فیلتر رنگ درنهایت آن چنان قدرتمند نیست و بر اساس تمامی استانداردهای رایج عکاسی، ناامیدکننده بنظر می رسد.
وان پلاس در سال های قبل برای کاهش قیمت محصولات خود، از پیاده سازی بعضی از قابلیت های مرسوم پرهیز می کرد. مثلا محصولات قبلی تأییدیه ی مقاومت در برابر آب IP نداشتند. اینک با گوشی پرچم داری از این شرکت روبرو هستیم که از دوربین چهارمی با قابلیت های نه چندان کاربردی بهره می برد. شاید مدیران شرکت در اولویت بندی قابلیت های موردنظر با مشکل روبه رو شده اند.
در صورتیکه وان پلاس ۸ پرو با ساختار مرسوم سه لنز دوربین معرفی می شد، کاربران اندکی از آن ایراد می گرفتند. درواقع تقلیل قیمت( هرچند کم) بخاطر عدم استفاده از لنز چهارم، برای بسیاری جذاب هم تلقی می شد. درعوض اکنون با دوربینی روبرو هستیم که احتمالا به ندرت از آن استفاده کنیم. درنهایت تجربه کردن عکس برداری با تغییر تن رنگ ها جذاب بنظر میرسد ، ولی نحوه ی اجرای آن در گوشی جدید وان پلاس شبیه به قابلیت یک گوشی پرچم دار نیست.
شاید برخی کاربران و کارشناسان خوشبین ، وحود دوربین چهارم در وان پلاس ۸ پرو را منطقی تلقی کنند، اما قابلیت فیلتر رنگ در رابط کاربری هم بگونه ای قرار گرفته است که بیشتر شبیه به یک فیلتر نرم افزاری به نظر می رسد. به هرحال نمی توان هم تصور کرد که حضور دوربین چهارم تنها با هدف اضافه کردن « چیزی جدید» به وان پلاس ۸ پرو نسبت به وان پلاس ۷T پرو باشد. درنهایت دوربین فیلتر رنگ از نگاه کارشناسان شبیه به یک اسباب بازی بنظر میرسد که شاید یکی دو بار از آن استفاده کرده و بعدا فراموشش کنید.
- 16
- 2