جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۱۴ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۰۲۱۲
بانک و بیمه

چرا بانک‌ها به‌رغم هشدارهای متعدد برای واگذاری اموال مازاد، همچنان بنگاه‌داری می‌کنند؟

دست‌به‌دست کردن سرمایه‌های مردم برای کسب سود

واگذاری اموال مازاد,دست بانکها در جیب مردم
هر چند خاندوزی معتقد است میزان فروش اموال بانک‌ها در یک سال و نیم اخیر از فروش اموال در شش سال گذشته فراتر رفته است، با این حال یک سئوال بی‌پاسخ در این میان وجود دارد، اینکه دسترسی به تسهیلات بانکی و بهبود خدمات بانکی برای مردم تا چه میزان از پس فروش این اموال مازاد قابل مشاهده است؟

به گزارش توسعه ایرانی، وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته است در یک سال و نیم گذشته ۵۸ هزار میلیارد تومان از اموال مازاد بانک‌ها فروش رفته است. پیش از این نیز بازرس کل امور بانک و بیمه سازمان بازرسی کل کشور در نامه‌ای به بانک‌ها هشار داده اموال مازاد خود را سریع‌تر واگذار کنند. هشداری که به عقیده کارشناسان کارایی چندانی ندارد.

بانک‌ها اگر به فعالیت اصلی خود مشغول شوند، بی‌تردید نیازی به بنگا‌ه‌داری نخواهند داشت. این نکته را آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتگو با «توسعه ایرانی» عنوان می‌کند. وی معتقد است واگذاری اموال بانک‌ها تنها با هدف واگذاری نیست و در کل باید روشن شود این واگذاری اموال تا چه حد در خدمت اقتصاد و بهبود خدمات‌دهی بانک‌ها بوده است. گزاره‌ای که از سوی دیگر کارشناسان نیز مورد تایید قرار می‌گیرد. کارشناسان معتقدند مهمترین دلیل بنگاه‌داری بانک‌ها اقتصاد دستوری دیکته شده از سوی دولت است، دستوراتی که نه تنها نرخ سود بانکی را تعیین می‌کند و مانع از رقابت بانک‌ها با یکدیگر می‌شود بلکه نوع خدمات و حتی محل توزیع اعتبارات بانکی را نیز مشخص می‌کند. این چنین است که بانک‌ها در عمل بانک نیستند و تبدیل به موسساتی برای اجرای دستورات نهاد بالاسری خود یعنی بانک مرکزی می‌شوند. بانک مرکزی که خود نیز مستقل نیست و از زیر سیطره دولت خارج نمی‌شود .

 کم نیست شمار کارشناسانی که اعلام می‌کنند ضروری است برای حل مشکلات اقتصادی ایران در اولین گام، بانک مرکزی به نهادی مستقل از دولت تبدیل شود. گزاره‌ای که البته در برنامه‌های توسعه‌ای نیز پیش‌بینی شده اما در عرصه اجرا هیچ دستاوردی برایش ثبت نشده است.

چرا بانک‌ها بنگاه‌دار شده‌اند؟

بها‌ءالدین حسینی هاشمی، از مدیران اسبق بانکی پاسخ صریح و دقیقی به این سئوال که چر بانک‌ها به بنگاه‌داری رو آوردند، می‌دهد: در سال‌های گذشته بانک‌ها مجبور به بنگاه‌داری شده‌اند، در حالی که خود نیز در این داسـتان مقصر نیستند. آنها باید از تسهیلات‌گیرندگان ســود می‌گرفتند در حالی که همه نرخ‌ها دستوری بود و بانک‌ها از این جهـت در ناحیه زیان بودند. به همین دلیل مجبور شدند وارد شـرکت‌داری شوند.

او اضافه کرد: این اتفاق به ویژه از زمانی که بانک‌های بزرگ و خصوصی سهامدار پیدا کردند، شدت گرفت. در این وضعیت سهامداران در مجامع از بانک‌ها سود می‌خواستند و این درحالی بود که در گذشته، بانک‌ها صرفا خدمتگزار بودند و فقط حقوق دستمزد می‌دادند و هزینه‌ای نداشتند.

این کارشناس بانک خاطرنشان کرد: سهامداران به هر ترتیب سود می‌خواستند در نتیجه برای ایجاد سود، به انواع فنون و تدابیر یا حتی تقلب‌ها روی آوردند. این باعث شد بانک از مسیر بانکداری وارد تجارت، سرمایه‌گذاری در ساختمان و بازرگانی شود.

موضوع بنگاه‌داری بانک‌ها و فعالیت‌های غیر مولد قوی در اقتصاد ایران، یکی از چالش‌های اصلی نظام بانکی به حساب می‌آید که سبب انحراف منابع و نقدینگی طی سالیان گذشته شده است. گسترش بخش غیررسمی در اقتصاد، توزیع درآمد ناعادلانه، کاهش رشد اقتصادی و رفاه جامعه و تضعیف بخش تولید از جمله آسیب‌های جدی بنگاه‌داری بانک‌ها در اقتصاد است.

در تمام جهان بانک‌ها می‌توانند نسبتی از سرمایه خود را به بنگاه‌داری اختصاص دهند و این موضوع امری طبیعی است، اما در ایران این نسبت از استانداردهای جهانی و مجوز قانونی قانون‌گذار فراتر رفته است و بانک‌ها در همه حوزه‌ها از خریدوفروش املاک تا شرکت پتروشیمی و بازرگانی بنگاه‌داری انجام می‌دهند و با ورود به بخش‌های غیر مولد اقتصادی همچون دلالی مسکن، طلا و ارز و... انحصار این بازارها را در دست گرفته‌اند تا آنجا که طبق آمار منتشرشده بیشترین تعداد خانه‌های خالی متعلق به بانک‌هاست.

بانک‌ها چقدر اموال مازاد دارند؟

محسن پیرهادی، نماینده تهران در مجلس می‌گوید: بر اساس برخی گزارش‌ها میزان اموال مازاد بانک های دولتی و خصوصی شده بیش از ۲۰۰هزار میلیارد تومان است.

این اولین باری نیست که سخن از واگذاری این اموال عظیم به میان می‌آید. پیش از این نیز بارها دولت‌ها تلاش کرده‌اند بانک‌ها را وادار به فروش اموالشان کنند. حالا البته گزارشی جدید در این زمینه منتشر شده است .

احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی که سخنگویی اقتصادی دولت را نیز برعهده دارد، در تازه‌ترین اظهاراتش در دوم خرداد سال ۱۴۰۲ گفته است: در یکسال و نیم گذشته حدود ۵۸ هزار میلیارد تومان از املاک مازاد بانک‌ها به فروش رفته است.

پیرهادی نیز درباره میزان فروش اموال مازاد بانک‌ها گفته است: طبق گزارش ارائه شده از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی، فروش اموال مازاد بانک های دولتی و خصوصی شده از سال ۱۳۹۴ تا قبل از ۱۴۰۱، حدود ۶۷ هزار میلیارد تومان بوده است؛ ۳۳ همت سهام غیربانکی و ۳۳ همت املاک مازاد به فروش رفته است.

هر چند خاندوزی معتقد است میزان فروش اموال در یک سال و نیم اخیر از فروش اموال بانک‌ها در شش سال گذشته فراتر رفته است، با این حال یک سئوال بی‌پاسخ در این میان وجود دارد، اینکه دسترسی به تسهیلات بانکی و بهبود خدمات بانکی برای مردم تا چه میزان از پس فروش این اموال مازاد قابل مشاهده است؟

دستور صریح برای عدم بنگاه‌داری بانک‌ها

سال ۱۳۹۷ مقام رهبری نیز از این موضوع انتقاد صریحی کردند و گفتند: «بنده یک وقتی در تهران از جایی عبور می‌کردم، دیواری طولانی بود که هرچی می‌رفتیم ادامه داشت! پرسیدم این تشکیلات عظیم برای کیست؟ گفتند مال فلان بانک است، بانک غلط می‌کند که چنین کاری کند. حالا اینکه تشکیلاتی است که لابد برای تفریح و این حرف‌ها است. بانک‌ها بنگاه‌داری می‌کنند. جلوی بنگاه‌داری بانک‌ها را بگیرید. بانک برای بنگاه‌داری نیست.»

سال گذشته نیز وزارت امور اقتصادی و دارایی از سند «راهبردها و سیاست‌های بخش بانکی» رونمایی و دولت به عنوان بزرگترین سهامدار بانک‌های دولتی سیاست‌های کلان این بخش را ابلاغ کرد.

یکی از مهمترین قوانینی که در این سند آمده است ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بخش‌های غیر مولد و به بیان دیگر ممنوعیت بنگاه‌داری بانک‌هاست.

در بند اول این سند آمده است: هرگونه سرمایه‌گذاری مؤسسه اعتباری در زمینه ارز، طلا، سکه، املاک و مستغلات ازجمله خرید زمین، خرید و ساخت مجتمع‌های تجاری، اداری، مسکونی و مراکز خرید به طرقی غیر از تملیک با هدف تصفیه تسهیلات اعطایی، اعم از مستقیم توسط مؤسسه اعتباری یا غیرمستقیم از طریق واحدهای تابعه مؤسسه اعتباری ممنوع است.

با این حال آلبرت بغزیان معتقد است در این سال‌ها بانک‌ها با تاسیس شرکت‌های اقماری، توانسته‌اند به نوعی بنگاه‌داری پنهان روی بیاورند و در نتیجه شناسایی اموال واقعی بانک‌ها امری دشوار و پیچیده است.

 وی می‌گوید صنعت بانکداری در تمام جهان یکی از سودده‌ترین صنایع است، اما در ایران به دلیل دستوری بودن اقتصاد و نبود قدرت مانور برای بانک‌ها این صنعت به صنعتی زیان‌ده بدل شده و بانک در کنار فعالیت زیان‌ده بانکی برای کسب سود به بنگاه‌داری و سایر فعالیت‌ها رو می‌آورند. در نتیجه لازم است در اولین گام اصلاح بانک‌ها به بانک واقعی بدل شوند تا خدماتشان سودآور شود و در مرحله دوم، فعالیت‌های اقتصادی شفاف شده و در نتیجه شناسایی شرکت‌ها صورت گیرد.

ایمان ربیعی

  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش