پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۳۰ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۱۵۴۱
اقتصاد کلان

مهدی پازوکی اقتصاددان؛

تغییر ساعت را طاغوتی دانستند و لغو کردند/ سیستم حکمرانی در ایران از علوم روز دنیا تبعیت نمی‌کند

مهدی پازوکی اقتصاددان,مهدی پازوکی
یک اقتصاددان گفت: از آنجایی که تصمیم سازی به عهده تصمیم سازان بی خرد گذاشته شده است، تغییر ساعت را لغو کردند تا به زعم شان از دوران طاغوت تبعیت نکنند چرا که تغییر ساعت برای اولین بار در دولت جمشید آموزگار اجرایی شد که مطالعات کارشناسی وزارت نیرو نشان می‌دهد، در کاهش مصرف انرژی تأثیر بسزایی دارد؛ اما عده‌ای مسئول سطح پایین برای اینکه مثلاً انقلابی بودنشان زیر سوال نرود، چنین اقدامی را در دستور کار قرار می‌دهند.

به گزارش اقتصاد ۲۴، کلیات لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز، بالاخره پس از حرف و حدیث‌‎های بسیار در کمیسیون اجتماعی مجلس به تصویب رسید. بر اساس این لایحه ساعت کار کارمندان کاهش و عملا یک روز به تعطیلات هفتگی کشور افزوده خواهد شد.

اما این اقدام تا چه حد کارشناسی شده است؟ در این زمینه دو دیدگاه کاملا متفاوت وجود دارد؛ از یکسو عده‌ای معتقدند در همین شرایط فعلی، میزان بهره‌وری کارمندان در کشور پایین است و این کاهش ساعت کاری نیز به تشدید این وضعیت منجر خواهد شد.

از سوی دیگر برخی با استناد به تجارب و نیز پژوهش‌های جهانی ارائه شده معتقدند در کشور‌هایی که تعطیلات خود را از دو روز به سه روز افزایش داده‌اند، میزان بهره‌وری کارمندان آن‌ها به مراتب افزایش یافته و بر نظریه مترادف بودن افزایش ساعت کاری با افزایش میزان بهره وری خط بطلان می‌کشند.

در کنار این مسئله، از فروردین ماه امسال برخلاف سال‌های گذشته ساعت به جلو کشیده نشد و همین مسئله بحث‌های کارشناسی متعددی را موجب شد.

در این رابطه مهدی پازوکی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ اظهار داشت: ایران یکی از بیشترین تعطیلات را در دنیا دارد که این قطعاً هزینه ساز خواهد بود. به نظر من نیمی از روز‌هایی که در تقویم تعطیل هستند، باید از حالت تعطیلی خارج شوند تا رشد اقتصادی اتفاق بیفتد چرا که رشد اقتصادی به اِلمان هایی چون زمان، نیروی کارِ کارآمد، سرمایه و تکنولوژی نیاز دارد؛ بنابراین با افزایش روز‌های تعطیلی یا حتی ماندگاری آمار فعلی نمی‌توانیم نظم را در مناسبات اقتصادی جاری و ساری کنیم.

وی افزود: اگر واقعاً رشد پایدار را هدفی مهم می‌دانیم، لازم است از بهره روی سرمایه، بهره وری نیروی کار و همچنین از زمان نهایت استفاده را ببریم. من تعجب می‌کنم که قانونِ ضد علم را تصویب کرده اند. اصلاً نمایندگان مجلس این حق را ندارند که یک قانونی بگذارد که آب، به جای دمای ۱۰۰ درجه در ۸۰ درجه جوش بیاید؟! مجلس به جای تعیین ساعت شروع به کار کارمندان یا افزایش روز‌های تعطیل باید همه هم و غم خود را به تخصیص بهینه منابع ملی کشور از نفت جنوب تا شیلات شمال در راستای رشد و توسعه پایدار اختصاص بدهد، نه اینکه درباره افزایش میزان تعطیلات که هیچ توجیهی نمی‌توان برای آن داشت، اعمال نظر و نفوذ کند؛ با این توضیح که بیشتر شدن تعطیلی در جامعه جهانی فراموش شده است.

این اقتصاددان توضیح داد: چه نیازی است ۱۵ خرداد یا ۲۹ اسفند را تعطیل کنیم. چرا سالروز شهادت امام صادق، بر خلاف امام باقر تعطیل است؟ به نظر من در سنت ائمه اطهار، کار عبادت است و تعطیلی پذیرفتنی نیست. در واقع در سال ۱۲ روز تعطیلی می‌تواند بر اساس استاندارد‌های بین المللی باشد تا رشد اقتصادی محقق شود.

تمام کشورهای پیشرفته دنیا که ساعت را تغییر می‌دهند، نمی‌فهمند و فقط نمایندگان مجلس ما می‌فهمید؟!

پازوکی درباره تغییر ساعت کاری کارمندان نیز گفت: تصمیم به عقب کشیدن ساعت کاری، دقیقاً در راستای تصمیم‌های غلطی است که دست اندرکاران ایران به طور دائمی می‌گیرند و مشکلات مردم را بیشتر می‌کنند. درباره این تصمیم هزینه ساز باید گفت، در واقع باید ساعت رسمی را در اول فروردین تغییر می‌دادند تا مثل همه کشور‌های جهان شرایط را به طور مطلوبی در می‌آوردند. سوال من از آقایان این است، انگلیسی ها، آمریکایی ها، ژاپنی‌ها و تمام کشورهای پیشرفته دنیا که ساعت را تغییر می‌دهند، نمی‌فهمند و فقط شما می‌فهمید؟!

وی در ادامه با بیان اینکه سیستم حکمرانی در ایران از علوم روز دنیا تبعیت نمی‌کند و اصرار به برخورد‌های سنتی دارد و در نتیجه مشکل آفرینی می‌کند، تصریح کرد: اینکه آقایان نمی‌دانند با یک ساعت عقب کشیدن ساعت شروع به کار تکلیف آن دسته از افرادی که کارمندند و بچه‌های مدرسه‌ای دارند، چیست به قاعده بسیار تعجب برانگیز است. به نظر من این سیستم، کارآمدی ندارد و به همین دلیل به بهره وری و استفاده بهینه از نور آفتاب برای کاهش مصرف انرژی توجهی ندارد.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: معتقدم، آن بینش سنتی که تصمیم‌های غیرکارشناسی می‌گیرد و تغییر‌هایی ایجاد می‌کند، قطعاً بهره وری را کاهش خواهد داد. من هیچ کشوری را نمی‌شناسم که از این طریق که فارغ التحصیلان دانشگاه امام صادق مدنظر قرار داده اند، به نتیجه مطلوب رسیده باشد. در واقع تصمیم‌هایی که این روز‌ها در کشور گرفته می‌شود، همه شان غیرعلمی است و با واقعیت‌های موجود همخوان نیست. دولت برای رفع این مشکل، با ارائه لایحه دو فوریتی به مجلس، در شروع نیمه دوم سال باید ساعت را تغییر دهد تا مشکل تا حد زیادی رفع شود.

تصمیم سازی به عهده تصمیم سازان بی خرد گذاشته شده است

پازوکی در ادامه یادآور شد: از آنجایی که تصمیم سازی به عهده تصمیم سازان بی خرد گذاشته شده است، تغییر ساعت را لغو کردند تا به زعم شان از دوران طاغوت تبعیت نکنند چرا که تغییر ساعت برای اولین بار در دولت جمشید آموزگار اجرایی شد که مطالعات کارشناسی وزارت نیرو نشان می‌دهد، در کاهش مصرف انرژی تأثیر بسزایی دارد؛ اما عده‌ای مسئول سطح پایین برای اینکه مثلاً انقلابی بودنشان زیر سوال نرود، چنین اقدامی را در دستور کار قرار می‌دهند. حالا اینکه تکلیف مردمی که از ساعت شش صبح در محل کار حضور پیدا می‌کنند با کار‌های اداری همچون امور بانکی چیست، من پاسخی برایش ندارم.

وی توضیح داد: مشکل اصلی در نظام اداری و تفکر دولتی است که کمترین توجه به تجارب موفق بین المللی را امری بی ارزش می‌داند. شاید سوال این باشد که به چه دلیل؟ به همان دلیل که اف‌ ای تی اف را قبول ندارند و اساساً نمی‌دانند برای حضور در مناسبات با بانک های جهان باید مثل ۲۰۰ کشور دیگر این معاهده را بپذیریم. ایران حتی از شرکای تجاری اش هم یاد نمی‌گیرد که باید با دنیا تعامل برقرار کند. مشکل جهالت اقتصادی است. پیشنهاد می‌کنم، تعدادی از آقایان را شش ماه به یک دوره کارآموزی در یکی از دانشگاه‌های اروپایی بفرستند تا بدانند، در دنیا چه خبر است و امور چطور اداره می‌شود؟

این اقتصاددان در پایان گفت: کاهش ساعات اداری کارمندان در حالی کلید خورده که همین الان میزان بهره وری کارمندان نسبت به استاندار‌های جهانی بسیار پایین است. متاًسفانه باید با این مشکل کنار آمد که مسئولان نسبت به واکنش‌های کارشناسی شده به این موضوع بی تفاوت خواهند ماند و این کار غلط هم به مانند کار‌های غلط دیگر مردم را با چالش روبرو خواهد کرد، چرا که آقایان با هر آنچه در جهان می‌گذرد، مشکل دارند.

سعید شمس

  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
طاغوتی دونستن هرچی دونستندفقط بدونندپدرمادراومده توهمین۳ماه
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش