شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۱ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۰۰۷
اقتصاد کلان

فروچاله استهلاک و بلعیدن سرمایه‌های ایران | استهلاک به نفع بحران‌های جوی

کاهش نرخ سرمایه‌گذاری ,موجودی ثابت سرمایه در ایران

جهان صنعت نوشت:کاهش نرخ سرمایه‌گذاری در ۲دهه اخیر و به تبع آن کاهش موجودی حساب سرمایه در بخش‌های ماشین‌آلات، ساختمان و نرم‌‌افزارها، اقتصاد کشور را وارد چرخه فرسودگی و غلبه استهلاک بر سرمایه‌گذاری‌های جدید سالانه کرده است. این استهلاک به حدی شدید است که به طور میانگین سالانه ۵/۴‌درصد موجودی ثابت سرمایه در ایران را مستهلک می‌کند. این وضعیت احتیاج کشور به افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی را افزایش می‌دهد. در سال ۱۳۸۸ و پیش از آغاز تحریم‌های یکجانبه شورای امنیت و ایالات متحده علیه ملت ایران، نرخ تشکیل سرمایه ثابت فیزیکی در اقتصاد کشور به ۳۱‌درصد رسیده بود و از افزایش ظرفیت‌های رشد اقتصادی در کشور خبر می‌داد از آنجا که رشد اقتصادی ایران به شدت به افزایش موجودی ثابت سرمایه وابستگی دارد- مطابق با گزارش سازمان بهره‌وری آسیایی- و سهم بهره‌وری صفر و سهم ارتقای ظرفیت‌های نیروی کار نیز به شدت ناچیز است، رشد اقتصادی کشور در کوتاه‌مدت و میان‌مدت به میزان زیادی به افزایش سرمایه‌گذاری و تشکیل سرمایه ثابت فیزیکی وابستگی دارد.

اگر بی‌پرده سخن بگوییم، باید رییس‌جمهور شهید را، قربانی افزایش استهلاک سرمایه و بد کار کردن اقتصاد بدانیم. بالگردهای بل ۲۱۴ که در دوران نظام سیاسی پیشین به سفارش دولت وقت ایران در سال ۱۹۷۲ خریداری شدند، متعلق به ۵۲‌سال پیش هستند و در حالی که حداکثر پس از پایان دوران جنگ تحمیلی باید بازنشسته می‌شدند، هنوز مشغول خدمت هستند. پیشتر نیز موارد بسیاری از سقوط این بالگرد فرسوده در کشور مشاهده شده بود که آخرین نمونه مشهور آن مربوط به وزیر پیشین ورزش و جوانان است که در کرمان سقوط کرد و به سختی جان سالم به در برد و در‌نهایت به استعفای وزیر به دلیل جراحات وارده منتهی شد. سقوط بالگرد شرکت نفت فلات قاره و سقوط بالگرد حامل صندوق‌های رای در دزفول ۱۴۰۰، از جمله دیگر سوانح متاخر مربوط به عدم نوسازی ناوگان بالگردی کشور بود. این سوانح به دلیل فرسودگی برای هواپیماهای سوخت‌رسان و مسافربری نیز به مراتب رخ داده است و همچنان اراده‌ای به منظور نوسازی ناوگان هوایی کشور مشاهده نمی‌شود. سوانح پرشمار ریلی، اتوبوسرانی کامیون‌های قدیمی حمل بار و سوخت، تانکرهای سوخت‌رسان، کشتی‌های نفت‌کش و فله‌بر مانند سانچی، خطوط لوله نفت و گاز و اتیلن از جمله زیرساخت‌های مستهلکی‌ است که کشور را در سراشیبی استهلاک فروغلتانده است.

فروچاله استهلاک و بلعیدن سرمایه‌های ایران

پالایشگاه‌های نفت و گاز فرسوده، میادین گازی و نفتی داخلی و مشترکی که نیمه‌عمر خود را پشت سر گذاشته‌اند و بازدهی‌شان به شدت افت کرده است، ۹۵‌میلیون متر مکعب گاز شهری که روزانه در شبکه توزیع فرسوده کشور به هدر می‌رود و میانگین ۴۰‌درصد پرتی برقی که در پست‌ها و رینگ‌های فرسوده برق کشور به هدر می‌رود؛ مقادیر بسیار بالای آبی که به دلیل فقدان زیرساخت‌های نرمال آبیاری در شبکه کشاورزی و صنایع کشور به هدر می‌رود بدون اینکه سرمایه‌گذاری تکمیلی نیز برای بازگردانی پسآب به چرخه مصرف وجود داشته باشد، زیرساخت‌های کهنه مخابراتی و شبکه‌های فرسوده آنتن موبایل در کشور، نیروگاه‌های مستهلک و کهنی که هر سال از یک تا چند واحد تولیدشان به منظور اورهال (تعمیرات اساسی) به مدت چندماه از مدار تولید برق خارج می‌شوند، بیمارستان‌های فرسوده و هتل‌های کلاسیک رو به فرسایش، اسکادران‌های جنگنده و بمب‌افکن فرسوده نیروهای مسلح کشور به همراه ساختار توپخانه‌ای، پدافند هوایی، زرهی، هوانیروز و ناوگان نیروی دریایی از جمله دیگر مصادیق فرو رفتن کشور در تله مکنده استهلاک است.

بسی ناگوار است که به‌رغم ادعاهای فراوان در ارتباط با دستاوردهای ماهواره‌ای و فضایی و هزینه‌های سنگین برای سرمایه‌گذاری در این حوزه غیرضروری برای پیدا کردن پیکر رییس‌جمهور فقید و همراهان شهیدش، دست به دامان ماهواره کوپرنیک اتحادیه اروپا شویم. حضور هلی‌کوپترهای شناسایی مجهز به تجهیزات دید در شب و پهبادهای بیرق‌دار ترکیه در کشور برای شناسایی پیکر رییس‌جمهور شهید، خود گواه ناگوار دیگری بر اثرگذاری استهلاک بر امکانات امدادگری و زنده‌یابی افراد در کشور است که باعث شد بیش از ۱۸‌ساعت جست‌وجوی نفر اول اجرایی کشور به طول بینجامد. فقدان زیرساخت‌های مدرن نقشه‌برداری در ایران نیز مزید بر علت بود و درنتیجه می‌توان از سیطره کامل وجه عبوس استهلاک بر پیکره نحیف اقتصاد کشور سخن گفت تا جایی که حتی نفر اول اجرایی کشور نیز از اصابت آثار این وضعیت در امان نیست. این سخن از آن رو معتبر است که معمولا بالاترین میزان کیفیت امکانات شامل حال مقامات عالیه کشور می‌‌شود.

استهلاک به نفع بحران‌های جوی

زیرساخت‌های فرسوده هواشناسی نیز امکان دقیق پیش‌بینی بحران‌های آب‌وهوایی را از این نهاد تخصصی سلب کرده است و کشور بیش از پیش گرفتار سیلاب و چالش‌های جوی می‌شود. به عبارت دیگر ۵ دولت اخیر با ترجیح سیاست‌های مرتبط با بازتوزیع درآمدهای کشور میان اقشار مختلف به جای سرمایه‌گذاری این منابع برای تداوم رشد اقتصادی در کشور این منابع را صرف حامی‌پروری اجتماعی و سیاسی کردند و انگیزه‌های انتخاباتی و سیاسی- جناحی را بر منافع ملی ارجح کرده است. این حادثه هولناک و دلخراش باید عبرتی برای سیاستگذاران باشد که تسهیل شرایط سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی را به نخستین اولویت دولت بدل کنند. اگر نرخ سرمایه‌گذار در کشور در سالیان دهه ۹۰ خورشیدی همانند دهه‌های ۷۰ و ۸۰ با میانگین نرخ افزایش خالص سرمایه‌گذاری ۱/۶‌درصد به پیش می‌رفت در پایان سال ۱۳۹۹، درآمد سرانه در اقتصاد ایران ۶۱‌درصد به شکل خالص افزایش می‌یافت. با این حال با چرخش کشور در مسیر بازتوزیع به جای سرمایه‌گذاری، هزینه فرصت از دست‌رفته بسیار سنگینی به اقتصاد کشور تحمیل شد. دولت جدید که ظرف ۵۰‌روز آینده رییس‌جمهور خود را خواهد شناخت، باید تمام هم و غم خود را معطوف به افزایش سرمایه‌گذاری و کاهش نرخ استهلاک در اقتصاد کشور کند تا کشور از این چرخه باطل سرمایه‌سوزی فاصله بگیرد. از دست دادن یک رییس‌جمهور، هزینه بسیار سنگینی برای مجازات شدن توسط افزایش نرخ استهلاک است ولی امید است که این تلنگر تلخ و سنگین به تغییر مسیر سیاستگذاری در اقتصاد کشور بدل شود.

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش