به گزارش ورزش سه، در سال ۱۳۵۸ نام باشگاه تاج به استقلال تغییر پیدا کرد. تیم تاج قصد داشت در رقابت های جام شهید اسپندی در تهران شرکت کند اما برگزار کنندگان از حضور این تیم با نام تاج ممانعت به عمل آوردند و این باعث شد تعدادی از قدیمی های استقلال مثل منصورپورحیدری و عنایت الله آتشی سه اسم استقلال، آزادی و تختی به مسئولان پیشنهاد شد که در نهایت نام " استقلال " مورد تایید قرار گرفت و این تیم از سال ۵۸ با نام استقلال فعالیتش را ادامه داد. بعد از این تغییر نام این تئوری به وجود آمد که نام پرسپولیس هم تغییر کند و شاید انتخاب اسامی چون" آزادی" و "پیروزی" به واسطه هماهنگی با "استقلال" طرح و مورد تایید قرار گرفتند.
اما برای پرسپولیس این پروسه هفت سال طول کشید. در سال ۱۳۶۵ و در حالی که در سال های بعد از انقلاب پرسپولیس توسط علی پروین اداره می شد اما در این سال بنیادمستضعفان تصمیمات جدیدی برای باشگاه گرفت؛ آن ها ابتدا می خواستند علی پروین را کنار بگذارند و سپس نام باشگاه را تغییر بدهند. در آذرماه سال ۶۵ روزنامه ها با انتشار این متن خبر از تغییر نام پرسپولیس دادند:
"بنا به تقاضای بنیاد مستضعفان از سازمان تربیت بدنی، باشگاه ورزشی پرسپولیس، به «آزادی» تغییر نام یافت.
هفته گذشته از سوی دفتر روابط عمومی و ارشاد سازمان تربیت بدنی، اطلاعیه ای در همین رابطه صادر گردید که متن آن بشرح زیر است:
به اطلاع عموم علاقمندان و رسانه های محترم گروهی و مسئولین فدراسیونها و هیاتهای ورزشی می رساند: از آنجایی که کلیه اموال باشگاه پرسپولیس سابق برابر قانون مصادره و در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفته، به همین ترتیب امتیاز تیمهای مختلف ورزشی آن نیز متعلق به قائم مقام قانونی آن می باشد که در پی تقاضای آن بنیاد، توسط اداره کل تربیت بدنی استان تهران، پروانه جدید صادر خواهد شد.
همچنین به پیشنهاد صاحب امتیاز برابر آنکه نام تیمهای ورزشی این باشگاه نیز متناسب و تداعی کننده شعارهای انقلاب باشد، عنوان باشگاه پرسپولیس به باشگاه «آزادی» تغییر می یابد. بدیهی است هیات مدیره باشگاه مزبور تحت پوشش بنیاد مستضعفان بوده و در محل تعیین شده، استقرار خواهد یافت. لذا سازمان تربیت بدنی در جهت توسعه بهتر و بیشتر فعالیت های ورزشی باشگاه «آزادی» از کلیه علاقمندان و رسانه های محترم ورزشی وهمکاران خود در ادارات کلی تربیت بدنی تقاضا دارد ضمن همکاری گسترده، هماهنگی لازم را در بکار بردن عنوان جدید این باشگاه بنام «باشگاه آزادی» مبذول فرمایند. "
اتفاقی که رخ نداد
این پروژه ای بود که عباس وکیل که از سوی بنیاد مستضعفان به عنوان مدیرعامل باشگاه انتخاب شده بود در صدد پیاده کردن آن بود و البته او باید کار را نیز از علی پروین می گرفت. عباس وکیل در مصاحبه ای که در شهریور سال ۹۰ انجام داده در ارتباط با این اتفاق می گوید:" سال ۶۵ ما موضوع را خیلی ساده می دیدم و فکر می کردیم ورود به یک جریان ورزشی خیلی ساده است ولی وقتی وارد شدیم، اوضاع را سخت دیدیم. تیم بعد از انقلاب مسئول تشکیلاتی نداشت و همه مسایل حول و حوش یک نفر می چرخید، طبیعی بود نظم دادن به این باشگاه کار سنگینی بود. با توجه به حساسیت ها آن زمان حتی روی نام پرسپولیس مجبور بودیم تغییراتی ایجاد کنیم. آن موقع که ما آمدیم، فقط چند بازیکن حضور داشتند به عنوان پرسپولیسی قدیم. طبیعتا اولین کار ما این بود که نام باشگاه را عوض کنیم. اول قرار شد اسم آن آزادی باشد اما حساسیت به وجود آمد. این احساس شد که شعار آزادی، باعث ایجاد پاره ای از مشکلات سیاسی شود."
البته اسم "آزادی" هیچوقت به طور رسمی برای پرسپولیس انتخاب نشد و این تیم با این نام در مسابقه ای حضور پیدا نکرد. ضمن اینکه تغییر نام تیم بعد از انتشار این خبر و همچنین بعدها که "پیروزی" وارد کار شد هیچگاه مورد تایید تماشاگران قرار نگرفت.
پیروزی از کجا آمد؟
عباس وکیل اولین مدیرعالم انتصابی از سوی بنیاد درباره تغییر نام پرسپولیس به "پیروزی" هم در آن مصاحبه می گوید:" پیشنهاد نام آزادی در همان بنیاد رد شد. ما در بنیاد فکر کردیم و به این نتیجه رسیدم که به جای پرسپولیس از نام پیروزی استفاده کنیم. نام جدید مورد تائید قرار گرفت و با علی پروین هم در این باره حرف زدیم. خود من نام "پیروزی" را پیشنهاد دادم و قبول شد. البته آزادی هم پیشنهاد من بود. به سازمان تربیت بدنی تهران نامه نوشتیم و مجوز مورد نیاز را هم گرفتیم. کارت ما هم در فدراسیون به اسم پیروزی خورد. یعنی پای آن نوشته شده بود، باشگاه پیروزی."
یک سال بعد از طرح تغییر نام پرسپولیس و بعد از وتو شدن نام " آزادی " این تیم به طور رسمی به "پیروزی " تغییر نام داد. با وجود آنکه "پیروزی" اسم رسمی این باشگاه شد و صدا و سیما در بازی ها از این نام استفاده می کرد اما حتی یک بار هم روی سکوها هواداران این نام را صدا نزدند. در بیست و پنج سالی که نام "پیروزی " روی این باشگاه بود همواره این "پرسپولیس" بود که تشویق می شد و به مرور رسانه ها و تلویزیون نیز به جای "پیروزی " همان نام قدیمی " پرسپولیس " را استفاده می کردند.
- 12
- 5