سر زدن در فوتبال
سرزنی یک تکنیک در بازی فوتبال است که برای کنترل توپ با بهرهگیری از سر به خاطر پاس دادن، شوت زدن و یا نجات دروازه انجام می شود. این حرکت میتواند در حالت ایستاده، پرش یا شیرجه انجام پذیرد. سر زدن در فوتبال تکنیکی مرسوم است و تقریباً در تمامی بازی های فوتبال به کار گرفته می شود.
انواع سر زدن در فوتبال
سر زدن در فوتبال انواع مختلفی نیز دارد، ولی توجه داشته باشید که غیراز پیشانی، از سطح تماس دیگری استفاده نکنید. این بدن شما است که متناسب با توپ در حالات دیگری قرار می گیرد نه پیشانی. متناسب با نحوه انجام ضربه، مسیر حاصل از آن نیز فرق می کند.
- مسیر هوائی: سر بازیکن به هنگام تماس با توپ باید زیر آن قرار بگیرد.
- مسیر کشیده: سر بازیکن در یک سطح با توپ قرار می گیرد.
- مسیر زمینی: سر بازیکن به هنگام تماس با توپ بالای آن قرار می گیرد.
- به راست یا به چپ: زمان تماس توپ با سر به بدن چرخش داده و همواره با پیشانی ضربه بزنید. برای این که توپ جهت مطلوب پیدا کند، مراقب چرخش بدن خود باشید.
- به عقب: در لحظه برخورد، سر را به عقب بکشید. این حرکت در شرایط سخت و به خاطر دور کردن توپ های هوائی از حریف یا رساندن آن به یار خودی مورد استفاده قرار می گیرد.
آموزش سر زدن در فوتبال
مبتدیان باید دو نكته را موقع سر زدن در فوتبال بخاطر بسپارند: ۱) سعی در ضربه زدن با سر به توپ، نه برخورد توپ به سر. ۲) گذاشتن تمام وزن بدن بر روی توپ بوسیله سر، برای قدرت و مسافت دادن بیشتر به توپ. بازیکنان سرزن باید سعی کنند مسیر توپ را زودتر شناسائی کنند. آنها باید به سمت توپ حرکت کنند و حتی چناچه لازم باشد اول یک قدم به عقب برگردند. بازیکنان باید حتی المقدور روی یک پا پرش نمایند و هیچوقت نباید چشم از توپ بردارند.
همچنین بازیکنان باید قبل از نزدیک شدن توپ، بدن خود را به طرف عقب خم کرده یا قوس دهند و درست پیش از تماس سر با توپ آنرا به جلو حرکت دهند. هنگام سر زدن در فوتبال، پاها به جلو؛ کمر و ناحیه پایین بدن به عقب و نواحی پشت؛ گردن و سر سریع به جلو حرکت خواهند داشت. برای افزایش پرش عمودی بازیکنان از تمرین های پلیومتریک میتوان استفاده کرد.
بیشتر بخوانید:
سر زدن در فوتبال باید توسط پیشانی اجرا گردد. هیچوقت با قسمت بالای سر به توپ ضربه نزنید و همیشه چشم های خود را در زمان اجرای ضربه باز نگاه دارید. با باز نگاه داشتن چشم ها، توپ را می بینید و براحتی میتوانید آنرا به مسیر دلخواه بفرستید. بدین ترتیب با پیشانی به توپ ضربه زده، با چشم های باز به آن نگاه كرده و دهان خود را برای جلوگیری از خطرات احتمالی ببندید. بهتر است برای یادگیری از همبازی خود كمك بگیرید. به طوری كه روبروی یكدیگر ایستاده و دوست شما با دست توپ را به سمت شما پرتاب كند و با سر توپ را به طرف دستان او بفرستید. ۱۰ مرتبه شما ضربه بزنید و ۱۰ مرتبه دوست شما، رفته رفته یك پا را عقب گذاشته و به این تمرین ادامه دهید. سپس كمر و پاها را خم کرده و به این تمرین ادامه دهید.
زمانی كه توپ به طرف شما می آید، دست ها تقریبا جلو است و درست پس از برخورد توپ با سر برای قدرت دادن بیشتر به توپ دست ها به عقب و سر به جلو باز می گردد. به خاطر بسپارید كه موقع سر زدن در فوتبال، عضلات گردن باید تقریبا سفت و سخت باشد و پیش از همه چیز اجازه ندهید توپ به سر شما برخورد نماید بلكه شما به توپ ضربه بزنید.
مزایای سر زدن در فوتبال
از مزایای سر زدن در فوتبال میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سر زدن در فوتبال كیفیت سرعت تیم را بالا می برد.
- یك فوتبالیست خوب با اجرای ضربه سر میتواند به آسانی حمله كند.
- با استفاده از سر زدن در فوتبال، دقایق گران بهای خود را در رسیدن به توپ بر روی زمین ذخیره می كنید.
- موارد فراوانی از ضربات سر در مسابقات پیش می آید، شما میتوانید از حالات ایستاده، دویدن و پرشی، سر زدن در فوتبال را اجرا كنید.
خطرات سر زدن در فوتبال
نگرانی هایی در خصوص کاربرد تکنیک سر زدن در فوتبال وجود دارد به دلیل آن که زدن توپ با سر میتواند باعث آسیب مغزی شود. در طول یک بازی، توپ فوتبال با سرعتی بیش از ۵۰ مایل در ساعت (۴۶/۸۰ کیلومتر در ساعت) حرکت می کند و فوتبالیست ها معمولاً ۳۰ بار یا دفعات بیشتری توپ را با سر می زنند. با این وجود بعید است که زدن ساده توپ با سر باعث بروز آسیب های تروماتیک مغزی مثل پارگی رشته های مغزی شود ولی تکرر این عمل میتواند باعث بروز واکنش هایی شود که در طول زمان موجب تخریب سلول های مغزی می شود.
سر زدن در فوتبال ماده خاکستری مغز را تحت تأثیر منفی قرار می دهد و به سلامت شخص اسیب می زند. عملکردهای چشم و شناختی با هم پیوند دارند و تبعات هد زدن در فوتبال ممکن است سلامت چشم را هم تحت الشعاع قرار دهد.
گردآوری: بخش فوتبال سرپوش
- 23
- 6