فوتبال زنان
از قدیمی ترین و محبوب ترین ورزش ها در دنیا می توان به فوتبال اشاره کرد. دو تیم ۱۱ نفره در این ورزش در مقابل هم بر روی زمین چمن طبیعی یا مصنوعی قرار می گیرند و وظیفه ی آن ها این است که به یکدیگر با استفاده از یک توپ فوتبال، گل بزنند.
تاریخچه فوتبال زنان
در سال ۱۹۲۰ فوتبال زنان به صورت غیر حرفه ای بوجود آمد اما سازمان دهی آن در نزدیکی سال ۱۹۷۰ به شکل حرفه ای صورت گرفت و تبدیل به برجسته ترین ورزش های تیمی بانوان شد. پس از این سالها لیگ های حرفه ای برای فوتبال زنان راه اندازی شد. لیگ های حرفه ای زنان در بیشتر کشورهای پیشرفته تشکیل شده است و در فوتبال مردان و زنان، تلاش هایی صورت گرفته تا هزینه ها یکسان سازی شود. از رقابت های سطح بالای فوتبال زنان می توان به جام جهانی فوتبال زنان، جام جهانی باشگاه های فوتبال زنان و جام ملت های اروپای زنان اشاره کرد. از مهم ترین مشکلات بزرگ فوتبال زنان می توان به مسائلی ازجمله مخالفت با فوتبال زنان در کشورهای جهان سوم و حجاب اسلامی در کشورهای اسلامی اشاره کرد که راه حل هایی برای حجاب توسط فیفا ارائه شده است.
فوتبال زنان ایران، بعد از انقلاب اسلامی
ورزش زنان در زمان پیروزی انقلاب اسلامی، برای مدتی فراموش شد اما فوتبال زنان در ایران هم زمان با برگزاری مسابقات فوتبال سالنی در سال ۱۹۹۳، مجدداً فعال شد. فوتبال زنان در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، اهمیت بسیاری داشت و امکانات گسترده تری را برایشان فراهم میکردند؛ به طوریکه ، فوتبال دختران از داخل سالن به فضای باز و مستطیل سبز انتقال یافت. طبق رتبه بندی سال ۱۳۸۹، جایگاه تیم فوتبال زنان ایران در جهان، ۵۵ بود و این جایگاه در آن زمان ، نسبت به جایگاه فوتبال مردان ایران بالاتر بود و همچنین در سال ۱۳۹۶ رتبه ی تیم فوتبال ایران در بین ۱۷۷ کشور عضو برطبق آخرین رنکنیگ فیفا، ۱۲۱ بود.
اولین بازی بین المللی فوتبال زنان در ایران
تیم منتخبی از بازیکنان فوتبال زنان ایتالیا توسط مؤسسه انجمن دوشیزگان و بانوان و مجله بانوان، دعوت شد تا در مقابل تیم فوتبال زنان تاج نماینده ایران در روز جمعه، ۱۷ اردیبهشت ۱۳۵۰ بازی کنند. تیم تاج در نخستین بازی بین المللی فوتبال زنان ایران با نتیجه ۲ بر صفر از حریفش شکست خورد. دروازه بان تیم تاج به نام ژنیک شهبازیان در این بازی به عنوان بهترین بازیکن زمین محسوب میشد و چندین مرتبه از باز شدن دروازه تیم خود، ممانعت کرد. همچنین تیم ملی زنان ایتالیا با انتخاب ایران( نخستین تیم ملی فوتبال زنان ایران)، یک بازی انجام داد که دختران ایتالیا در این دیدار با نتیجه ی چهار بر صفر پیروز شدند.
تماشاگران
میزان جذابیت بازی فوتبال زنان برای مردم با وجود برگزاری لیگ های حرفه ای فوتبال زنان در کشورهای مختلف، نسبت به فوتبال مردان، کم تر است. تعداد تماشاگران مرد و زن در بازی بین تیمهای اتلتیک بیلبائو و اتلتیکو مادرید در فصل ۲۰۱۹ لیگ اسپانیا، ۴۸۱۲۱ نفر بودند.
مشکلات فوتبال بانوان در ایران
موانع و مشکلات فوتبال بانوان در ایران، زیاد است. در ادامه برخی از این مشکلات عبارتند از:
- حجاب اسلامی بازیکنان:
طبق قوانین اسلامی کشور، بازیکنان ایرانی باید از مقنعه، لباس آستین بلند، شلوار و جوراب در جریان بازی استفاده کنند و در صورت بالا رفتن آستین لباس های آنها در حین بازی یا افتادن مقنعه هایشان در اثر برخورد توپ به سر، نماینده مربوطه به آن ها تذکر میدهد و باید حجابشان را سریعا رعایت کنند وگرنه آن ها را به نهاد های انظباطی مربوطه معرفی میکنند.
این مسأله بنابر اعلام فیفا با استانداردهای بازی مخالف است و باعث از دست دادن تمرکز بازیکنان در طول بازی میشود؛ به همین علت در مسابقات بین المللی از حضور بانوان با این نوع پوشش جلوگیری می کنند. خوشبختانه این سازمان با تلاش مسئولین کشور و یادآوری و تأکید بر شعار “فوتبال برای همه”، تصمیم گرفته تا در طراحی پوشش بانوان، تغییراتی ایجاد کند؛ به این صورت که به جای مقنعه از کلاه های مخصوص استفاده کنند و بانوان ایرانی بتوانند در مسابقات، حاضر شوند.
- کمبود بودجه:
نبود اسپانسر، از دیگر مشکلات فوتبال بانوان در ایران محسوب میشود و بازیکنان، حمایت جدی و حرفه ای ندارند.
- کمبود دیدار های تدارکاتی:
دیدارهای تدارکاتی یا اردوهای تمرینی به دلیل کمبود بودجه راه اندازی نمیشود؛ به همین خاطر، بازیکنان توانایی انجام تمرین خود را ندارند و در مسابقات بین المللی، بدون هیچ آمادگی قبلی حاضر می شوند.
- به کار گیری بازیکنان فوتسال در فوتبال:
با وجود گذشت مدت کمی از راه اندازی فوتبال بانوان در ایران، در هر دو رشته فوتبال و فوتسال از بازیکنان حرفه ای و مهم بهره می گیرند. تلفیق بازیکنان فوتبال و فوتسال برطبق گفته ی برخی از افراد، باعث تشخیص استعدادها و علاقه مندی های مربوط به هر رشته می شود درحالیکه انجام چنین کاری از نظر بسیاری از کارشناسان فوتبال، درست نیست؛ بدین دلیل که فوتبال بانوان با گذشت زمان دچار مشکلاتی میشود.
حاشیه های فوتبال زنان
>> جنجال بازی دختران با پسران:
خبری مبنی بر خبر بازی دوستانه تیم نوجوانان پسر و تیم دختران باشگاه فوتبال استقلال تهران در بهمن ۱۳۸۷، منتشر شد که پس از انقلاب، بی سابقه بود و واکنش های بسیاری را بهمراه داشت. پسران با نتیجه ی ۷–۱ در این بازی پیروز شدند.
>> شایعه حضور افراد دوجنسه در تیم ملی:
دربارهٔ حضور افراد دوجنسه در تیم ملی فوتبال زنان ایران در تابستان ۱۳۸۸، شایعاتی منتشر شد که توسط فدراسیون فوتبال ایران تکذیب شد. ۷ بازیکن دوجنسیتی توسط فدراسیون فوتبال در سال ۱۳۹۲ محروم شدند. اتحادیه فوتبال اردن در سال ۲۰۲۱ مدعی شد که از بازیکنان مرد در تیم زنان ایران استفاده شده است.
گردآوری: بخش فوتبال سرپوش
- 11
- 5