چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۳۷ - ۱۸ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۴۹۷۴
فوتبال در جهان

پاسخ انتقادی تونی كروس به مسوت اوزيل/ قبض و بسط تئوريک نژادپرستی در فوتبال

تونی كروس,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,اخبار فوتبال جهان

«فكر مي‌كنم ادعاهاي اوزيل، چيزي در مورد فوتبال آلمان نمي‌گويد. به طور ويژه، در مورد ادعاي نژادپرستي به فدراسيون فوتبال آلمان و رييس آن، من تنها مي‌توانم آن را رد كنم. فكر مي‌كنم ما براي سال‌ها، خلاف اين ادعا را ثابت كرديم. ما به عنوان تيم ملي، الگويي براي همه جامعه بوديم و نشان داديم كه چطور مهاجران مي‌توانند جا بيفتند. بازيكناني از فرهنگ‌هاي مختلف در تيم پذيرفته شدند و با هم يك تيم ساختند.»

 

جملات فوق متعلق به توني كروس است؛ كسي كه سال‌ها در خط مياني تيم ملي آلمان همبازي مسوت اوزيل بوده. ماجراي اوزيل ظاهرا به اين زودي‌ها قرار نيست خاتمه يابد. اين شايد مشهورترين پرونده مربوط به نژادپرستي در فوتبال آلمان باشد؛ پرونده‌اي كه البته ژرمن‌هاي اصيلي چون توني كروس آن را جعلي و خيالي مي‌دانند.

 

كروس و اوزيل در جذاب‌ترين بازي تاريخ فوتبال آلمان، با درخشش در كنار يكديگر، برزيل را ٧ بر ١ به زانو درآوردند اما اكنون درگير بحث غيرمستقيم بر سر اين نكته‌اند كه آيا در تيم ملي آلمان نژادپرستي وجود داشته است يا نه؟ فارغ از اينكه در اين ميان حق با چه كسي است، به نظر مي‌رسد مفهوم «نژادپرستي» در جهان امروز كاربردي موسع پيدا كرده است و هر روز مصداق تازه‌اي براي آن پيدا مي‌شود. اين البته جزو اقتضائات مفاهيم علوم انساني است.

 

مثلا قرن بيستم قرن توسعه «دموكراسي» در جهان بود؛ چه توسعه عيني، چه توسعه مفهومي. بر همين سياق، وضعيت‌هاي غيردموكراتيك نيز توسعه مصداقي پيدا كردند. اگر روزگاري فقط شكل و ماهيت حكومت‌ها بود كه با صفات «دموكراتيك» و «غيردموكراتيك» توصيف مي‌شد، از اوايل دهه١٩٧٠ به اين سو، دموكراسي به دامان امور گوناگوني دست‌اندازي كرد؛ از خانواده گرفته تا زبان و علم و فوتبال و روابط زن و مرد و غيره. يا مثلا مفهوم «مردسالاري» نيز در چندين دهه گذشته روز به روز با دقت بيشتري رصد شده است و فمينيست‌هاي عالم در پس هر رفتار عادي مردان و زنان، به حق يا گاهي هم به ناحق، رگه‌هايي از مردسالاري را مي‌بينند.

 

اگر مردي بگويد «من كه مجردم و غذاي خوب نمي‌خورم»، اين حرفش مردسالارانه است؛ چراكه مفروض اين حرف اين است كه «آشپزي وظيفه زن است.» يا حتي اگر زني فكر كند پول خودش براي خودش است و پول شوهرش براي هر دوي آنها (خودش و شوهرش)، اين فكر او آبشخوري مردسالارانه دارد؛ زيرا وقتي مرد موظف به تامين مخارج همسرش باشد، لاجرم اين نكته مفروض است كه او قدرت و قوت بيشتري دارد و زن چون «جنس ضعيف» است، موظف به مشاركت در تامين مخارج زندگي نيست و اگر هم كار كند، دستمزدش صرفا براي خودش است.

 

مفهوم نژادپرستي هم بر همين سياق رشد مصداقي يافته است. اما در دهه اخير، اين حرف‌ها به‌شدت رايج شده است. در فضاي مجازي هرچند وقت يك‌بار، عده‌اي يقه فلان رفتار مردم ايران با افغانستاني‌هاي ساكن ايران را مي‌گيرند و آن رفتار را نژادپرستانه ارزيابي مي‌كنند. بسياري از حركات جاهلانه تماشاگران فوتبال در اروپاي دهه‌هاي ٦٠ و ٧٠ ميلادي، از دهه ٨٠ مصداقي از نژادپرستي قلمداد شدند. يا تمسخر زنان فوتباليست در فوتبال برزيل در قرن بيستم، رفتار مردسالارانه‌اي بود كه تا پايان قرن به تدريجرنگ باخت.

 

تاكيد بر اين مفاهيم و پرهيز از نگاه و رفتار برآمده از آنها، با هدف دفاع از اقليت‌ها (مثلا مهاجران) يا اقشار آسيب‌پذيرتر (زنان) به كار مي‌رود، اما بين مردسالاري و نژادپرستي از اين حيث تفاوتي منطقي وجود دارد. «مرد» واقعيتي انكارناپذير است اما «نژاد» امري است كه واقعيت وجودي‌اش امروزه زير سوال است. «نژاد» به لحاظ علمي، امروزه ديگر مفهومي منسوخ است. در قرن نوزدهم، به‌ويژه پس از ظهور داروينيسم، مفهوم نژاد با قوت و شدت در تحليل‌هاي علمي و شبه‌علمي مطرح بود و بعدها نيز در قرن بيستم، به‌مثابه چماقي سياسي بر سر اين قوم و آن قوم فرود مي‌آمد.

 

اما امروزه ديگر سال‌هاست كه زيست‌شناسان به اين نتيجه رسيده‌اند كه «نژاد» مفهوم دقيق و مفيدي براي تبيين اختلافات ارگانيك و زيستي انسان‌ها نيست. زيست‌شناسان بر اين نكته تاكيد دارند اختلاف ژنتيكي بين انسان‌ها آن‌قدر زياد نيست كه بتوانيم آنها را در نژادهاي گوناگون دسته‌بندي كنيم و پس از آن معلوم كنيم كه اين نژاد بر آن يكي نژاد چه برتري‌هاي ذاتي‌اي دارد. رنگ پوست هم دلالت بر تفاوت نژادي ندارد. نهايتا ساختار ژنتيكي و رشته‌مولكولي به نام كروموزوم است كه تعيين مي‌كند هر انساني بالقوه چه توانايي‌ها و محدوديت‌هايي دارد و البته كشف مطلق اين حدود و توانايي‌ها هم- لااقل فعلا- از دايره قدرت علم خارج است و درباره آنها حكمي به گزاف نبايد صادر كرد.

 

اگر پنبه مفهوم «نژاد» زده شده است و نمي‌توان گفت مسوت اوزيل و توني كروس از دو نژاد مختلفند، پس چرا در اينجا و آنجاي عالم، هر چند وقت يك‌بار از نژادپرستي و ضرورت مبارزه با آن سخن مي‌رود؟ چرا عبارت «no to racism»

در بسياري از مسابقات فوتبال بر تابلوهاي تبليغاتي اطراف زمين نقش بسته است؟ واقعيت اين است كه نژادپرستي مفهومي سياسي است. مخالفان «نژادپرستي»، اين واژه را با انگيزه‌هاي سياسي و اجتماعي به كار مي‌برند، مدافعان آن هم البته انگيزه‌هاي سياسي و اجتماعي دارند ولي ادعاهاي از دور خارج شده علمي را نيز چاشني انگيزه‌هاي‌شان مي‌كنند. البته اينكه مي‌گوييم مفهوم نژادپرستي رنگ و بو و طنين سياسي دارد، سخني از سر مذمت نيست.

 

سياسي‌انديشي، اگر به بهروزي انسان منجر شود، حتي اگر درست هم نباشد، مفيد است و بايد قدر آن را دانست. وقتي عده‌اي هنوز ادعاهاي نژادي دارند، مخالفان آنها نيز در نفي «نژادپرستي» موضع مي‌گيرند و كاري ندارند كه اصلا چيزي به نام نژاد وجود دارد كه بخواهيم له يا عليه آن حرف بزنيم يا نه؟ از اين منظر، نژادپرستي در واقع اسم رمز «غيرستيزي و تبعيض» است. در بسياري از متون سياسي و فرهنگ‌هاي علوم انساني، آپارتايد را «جدانژادي» و «يكي از اشكال تبعيض نژادي» تعريف كرده‌اند. ولي اگر چيزي به نام نژاد در كار نباشد، آپارتايد در واقع تفكيك آدم‌ها و تبعيض قائل شدن بين آنها بر مبناي امري موهوم است به نام «نژاد».

 

و چون اين امر موهوم رد شده از سوي علم زيست‌شناسي، در جهان سياست واقعيت دارد، مخالفان آپارتايد بر طبل «مبارزه با نژادپرستي» مي‌كوبند براي نفي غيرستيزي و تبعيض. پس ادعاي اوزيل عليه آلماني‌ها، در واقع چيزي جز اين نيست كه در جامعه و تيم ملي آلمان، غيرستيزي يا دست‌كم نوعي عدم پذيرش نسبت به كساني وجود دارد كه غير يا «ديگري» قلمداد مي‌شوند.

 

اما اوزيل به تبع فرهنگ سياسي رايج در جهان، ستيز و تبعيض عليه اغيار يا «ديگري»‌هاي به ظاهر خودي را با واژه نژادپرستي توصيف مي‌كند و رييس فدراسيون آلمان و لوتار ماتيوس و توني كروس و ده‌ها نفر ديگر هم وقتي تاكيد مي‌كنند ما آلماني‌ها نژادپرست نيستيم، در واقع نكته‌شان اين است كه مردم آلمان غيرستيز نيستند. البته سابقه تاريخي آلمان نشان مي‌دهد كه مردم اين كشور دست‌كم يك‌بار به وادي خودبرترانگاري نسبت به ديگر مردمان درافتاده‌اند و اين سرآمدي را نيز محصول نژاد برتر خودشان مي‌دانستند. اما تاريخ ورق خورده است و در آلمان امروز، جز نئونازيست‌هاي نادان، كسي جرات نمي‌كند ادعا كند آلماني‌ها نژاد برتر كره زمينند.

 

بنابراين مسوت اوزيل وقتي كه مي‌گويد فضاي جامعه و فوتبال آلمان عميقا آلوده به نژادپرستي است، در واقع دموكرات‌ها و نئونازيست‌هاي آلمان را يك‌كاسه مي‌كند. اين توهين، درست باشد يا نادرست، توهين بزرگي براي آلماني‌هاي معتقد به دموكراسي است. پس عجيب نيست كه دو ماه پس از حذف آلمان از جام جهاني، ادعاي اوزيل درباره نژادپرستي در آلمان، هنوز هم تنوري است كه نامداران و گمنامان بسياري، نان بحث خود را بر ديواره داغ آن مي‌كوبند.

 

اگر پنبه مفهوم «نژاد» زده شده است و نمي‌توان گفت مسوت اوزيل و توني كروس از دو نژاد مختلفند، پس چرا در اينجا و آنجاي عالم، هر چند وقت يك‌بار از نژادپرستي و ضرورت مبارزه با آن سخن مي‌رود؟ چرا عبارت «no to racism»

در بسياري از مسابقات فوتبال بر تابلوهاي تبليغاتي اطراف زمين نقش بسته است؟ واقعيت اين است كه نژادپرستي مفهومي سياسي است. مخالفان «نژادپرستي»، اين واژه را با انگيزه‌هاي سياسي و اجتماعي به كار مي‌برند، مدافعان آن هم البته انگيزه‌هاي سياسي و اجتماعي دارند ولي ادعاهاي از دور خارج شده علمي را نيز چاشني انگيزه‌هاي‌شان مي‌كنند.

 

etemadnewspaper.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • سه شنبه ۱۹ تیر
    کی لیگ کره جنوبی
    تگو - اینچئون
    ۱۴:۰۰
  • کی لیگ کره جنوبی
    گیمچئون سانگمو - سوون سیتی
    ۱۴:۰۰
  • تورنمنت زیر ۲۰ سال قهرمانی کافا
    ایران - ازبکستان
    ۱۵:۰۰
  • تورنمنت زیر ۲۰ سال قهرمانی کافا
    قرقیزستان - تاجیکستان
    ۱۹:۳۰
  • جام ملت های اروپا
    اسپانیا - فرانسه
    ۲۲:۳۰
  • چهارشنبه ۲۰ تیر
    کوپا آمریکا
    آرژانتین - کانادا
    ۰۳:۳۰
  • جام ملت های اروپا
    هلند - انگلیس
    ۲۲:۳۰
  • پنج شنبه ۲۱ تیر
    کوپا آمریکا
    اروگوئه - کلمبیا
    ۰۳:۳۰
  • جمعه ۲۲ تیر
    بازی دوستانه باشگاهی
    آلمانیا آخن - دورتموند
    ۱۳:۳۰
  • والیبال جام یادبود هوبرت واگنر
    لهستان - مصر
    ۱۷:۳۰
  • والیبال جام یادبود هوبرت واگنر
    آلمان - اسلوونی
    ۲۰:۰۰
ویژه سرپوش