صدا و سیما حق پخش دیدار دوستانه ایران برابر پاناما را پرداخت کرد. این خبری امیدوارکننده بود که هدایتالله ممبینی، عضو هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال آن را اعلام کرد و گفت: «با توجه به اینکه تبلیغات محیطی بازی هم در اختیار فدراسیون فوتبال بود و بازاریابی خوبی برای جذب اسپانسر انجام دادیم، توانستیم از این مسابقه درآمدزایی هم کنیم.
خیلی خوشحالیم که پس از جلسات متعدد با صدا و سیما در مسیری قرار گرفتیم که حق پخش تلویزیونی برای نخستین بار در بازی ایران و پاناما اعمال شود. امیدوارم این تعامل ادامه پیدا کند و رسانه ملی، حق پخش فوتبال را که حق مسلم فوتبال و باشگاههاست، بپردازد.»
اما با این حال، همچنان موضوع حق پخش بازیهای فوتبال، موضوعی است که یکی از دغدغههای اهالی فوتبال ایران به شمار میرود و به نظر میرسد که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ برای محقق شدن موضوع حق پخش، کار دشواری در پیش داشته باشند و باید از موانع مختلفی عبور کنند. این چالش آنقدر عمیق شد که بالاخره عادل فردوسیپور هم به موضوع واکنش نشان داد و در برنامه هفته گذشته خود اعلام کرد آمادگی لازم برای برگزاری برنامهای در این خصوص با حضورطرفهای درگیر از جمله فدراسیون فوتبال، صداوسیما و نماینده مجلس دارد. در این شرایط ایراندر گفتوگویی که با مسئولان فدراسیون و سازمان لیگ داشته به نکاتی دست یافته که قابل اعتناست.
۲۴ میلیاردی که داده نشد
صدا و سیما و فدراسیون فوتبال ۱۰ آبان سال ۹۳ و در زمان ریاست سید عزتالله ضرغامی در سازمان، به توافقاتی رسیده بودند که طی آن و با جلسهای که در مجلس شورای اسلامی میان نمایندگان و شورای نظارت بر صدا و سیما برگزار شد و وزیر کشور هم به عنوان نماینده دولت در آن حضور داشت، مقرر شد تا صدا و سیما هر سال ۲۰ درصد حق پخش بازیهای فوتبال را افزایش دهد تا به این ترتیب باشگاهها هم از این طریق، درآمدزایی داشته باشند.
این مبلغ ۲۴ میلیارد تومان برای پخش بازیهای لیگ برتر تعیین شد و حتی به امضای حسن تقدس نژاد معاون وقت اداری- مالی سازمان صدا و سیما هم رسید اما پرداخت نشد و در ادامه نیز با تغییراتی که در صدا و سیما صورت گرفت و آمدن محمد سرافراز به عنوان رئیس صدا و سیما و سپس ریاست عبدالعلی علی عسگری بر سازمان محقق نشد!
مالیات بر پول داده نشده
اتفاقی که در این میان برای سازمان لیگ مشکل ساز شده، این است که سازمان امور مالیاتی کشور این ۲۴ میلیارد را به عنوان درآمد برای سازمان لیگ ثبت کرده و به دنبال گرفتن مالیات بر ارزش افزوده آن است. این در حالی است که هیچ پولی از صدا و سیما به مجموعه فوتبال داده نشده است!
قرارداد ناقص با ایران نوین
مورد بعدی که برای سازمان لیگ مشکل ساز شده، به قراردادی ۱۶۰ میلیارد تومانی برمیگردد که سازمان لیگ با شرکت ایران نوین برای تبلیغات محیطی دور زمین امضا کرد. قراردادی که طبق بندهای آن، سال اول این شرکت موظف میشد در ازای در اختیار داشتن تبلیغات دور زمین، ۶۰ میلیارد به فوتبال پرداخت کند و در قرارداد سال دوم که به این فصل مربوط میشود، رقم آن به ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا میکرد.
در سال اول شرکت ایران نوین بابت پخش نشدن چند هفته بازیهای فصل گذشته حدود ۲۰ میلیارد از سازمان لیگ غرامت گرفت و حدود ۴۰ میلیارد تومان هم دست فوتبال را از این قرارداد گرفت اما این قرارداد در ادامه به مشکل خورد و سازمان لیگ در کل ۶۰ میلیارد تومان از آن را دریافت کرد. این در حالی است که اداره مالیات، درآمد ۱۶۰ میلیارد تومانی را برای سازمان لیگ ثبت کرده است.
اشتباه محاسباتی!
مشکل میان سازمان لیگ و اداره مالیات، به اینجا ختم نمیشود. یکی از مسئولان فدراسیون فوتبال که نمیخواهد نامش فاش شود، اطلاعات جالبی به ایران میدهد. گویا سازمان لیگ، درآمدی ۳۰۰ میلیون تومانی هم داشته که به اشتباه در اداره مالیات، ۳۰۰ میلیارد تومان ثبت شده است. گفته میشود مسئولان دو طرف در این رابطه با هم جلساتی را داشتهاند تا این مشکل برطرف شود.
حساب بسته شده سازمان لیگ!
با این حال، ندادن ۲۴ میلیارد از طرف صدا و سیما، قرارداد ۱۶۰ میلیارد تومانی که به صورت کامل انجام نشده و اشتباه ۳۰۰ میلیاردی باعث شده تا حسابهای سازمان لیگ از طرف اداره مالیات بسته شود و این مشکل نیز بر مشکلات فدراسیون و سازمان لیگ افزوده است!
بازی پرسپولیس پخش نشد
پیگیریهای فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ درباره حق پخش در طول سالهای اخیر همچنان ادامه داشته که گاهی و بر سر بازیهای بزرگ مانند دربی استقلال و پرسپولیس هم این پرونده دوباره باز شده و هر بار گفته میشود که این بازی پخش نمیشود اما در نهایت پخش میشود. در این بین، تنها در بازی پرسپولیس و سایپا در لیگ چهاردهم، اجازه ورود دوربینهای صدا و سیما به ورزشگاه آزادی داده نشد تا این مسابقه به طور مستقیم پخش نشود.
فقط دوربین زنده
اما فدراسیون فوتبال اخیراً راهکارهایی را برای این که صدا و سیما را مجاب به پرداخت حق پخش بازیهای فوتبال کند، در نظر گرفته است. در دربی ۸۵ پایتخت، فقط اجازه پخش زنده به صدا و سیما داده شد و به دوربینهای برنامههای تولیدی، اجازه تصویربرداری داده نشد و حتی اجازه مصاحبه گرفتن از مربیان استقلال و پرسپولیس هم به عادل فردوسیپور داده نشد تا این تهیهکننده و مجری برنامه ۹۰ که گزارشگر آن بازی بود، به تنهایی به تحلیل و تفسیر بازی بپردازد!
قرعهکشی اینترنتی جام حذفی
سازمان لیگ، قرعه کشی مرحله یکهشتم نهایی جام حذفی را در استودیو برنامه ۹۰ و با حضور مدیران تیمهای حاضر در این رقابتها و با اجرای فردوسیپور و با حضور احمدرضا عابدزاده برگزار کرد اما پس از این که صدا و سیما باز هم حاضر به همکاری نشد، قرعه کشی مرحله یکچهارم نهایی جام حذفی در یک رستوران و از طریق استودیو «به سیما» به صورت اینترنتی پخش شد.
کمک « ای اف سی»
اتفاقی که در این میان افتاده این است که کنفدراسیون فوتبال آسیا نیز برای پخش بازیها به کمک فدراسیونهای کشورهای مختلف آسیایی آمده و با یک دوربین بازیها را به صورت اینترنتی پوشش میدهد تا از این طریق هم امکان پخش بازیها باشد.
تفاهمنامه با مخابرات
سازمان لیگ همچنین راهکار دیگری را نیز در نظر گرفته و با تفاهمنامهای که با شرکت مخابرات ایران انجام داده، در تلاش است تا در آینده از این طریق هم بازیهای فوتبال در سراسر کشور را به صورت پخش اینترنتی پوشش دهد که البته این کار هنوز مشکل زیرساختی دارد و کارهای آن به صورت کامل انجام نشده است.
جلسات با صدا و سیما
دراین میان، سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال، در حال ادامه مذاکرات خود با صدا و سیما هستند و جلسات متعددی در این خصوص با علی عسگری رئیس صدا و سیما و دیگر مسئولان فدراسیون صورت گرفته و مکاتبات فراوانی انجام شده است که گویا منجر به دادن حق پخش بازی دوستانه ایران و پاناما شده است. البته هنوز مبلغی که تلویزیون برای پخش این بازی داده اعلام نشده و به گفته یکی از مسئولان فدراسیون سکرت است و فعلاً اعلام نخواهد شد!
مطهری پیگیر ماجرا
در این میان علی مطهری نماینده مجلس شورای اسلامی هم به عنوان مسئول کارگروه حق پخش بازیهای فوتبال، جلسات مختلفی را برای حل این مشکل برگزار کرده و بشدت پیگیر این موضوع است تا مشکل حق پخش فوتبال برطرف شود و گویا قرار است این موضوع به صورت قانون در برنامه ششم توسعه نیز بیاید.
حامد جیرودی
- 13
- 2